r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

úvod
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
skupiny
ziny
kluby
rôzne

e-mail
guestbook

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 ]


Entrails Massacre, Regurgitate, Suppository
30.7.2002, Guru clubland - Zilina (SK)

Tak sa zdá, že toto leto Európou a dokonca aj našimi a priľahlými končinami tiahnu reaktivované legendy. Len toť človek rozchodil fantastický koncert Pungent Stench na "Čurbyfeste" a už aby sa poberal na goregrindových klasikov Regurgitate. Švédi, pokiaľ viem, na rozdiel od Rakušanov žiadny oficiálny koniec nikdy nenahlásili, ale vezmite si, že po "Effortless...", split CD s Dead a ostatných kultových vydaniach o nich extra počuť nebolo, zvlášť keď RGTE toho naživo extra veľa nenahrali. No, "Carnivorous Erection" bol Relapse Records prezentovaný ako comebackový album, kapela sa s koncertovaním vcelku rozbehla, došla až na Slovensko, a keďže mladí nikam nechodia, radšej pri pive nariekajú, že nie sú koncerty, musíme sa aspoň občas snažiť my "veteráni" a tak Košice k návštevnosti prispeli troma kusmi...
Parkovisko sme našli, Guru tiež, hoci osobne som tam bol prvý krát (skoro stále je do Žiliny príliš ďaleko a do kešene hlboko). Príjemné kultúrne zariadenie, len mám pocit, že je mestu alebo "slušným občanom" tŕňom v oku. Aspoň tak sa dalo dedukovať z papierov, ktoré boli po stenách vystavené pomedzi plagáty, upútavajúce na kultúrne podujatie. Asi také, že kde sa v KE hrabú tunajšie "kluby". Koncert sa mal začať o šiestej, kapely tam už boli, čakalo sa však na Embolism, ktorým sa na Kľaku pokazilo auto a nevedeli, či to stihnú, alebo nie. Nuda ale nehrozila, známych na pokec a srandovanie bolo dosť (nazdar Belo, Kubitko, Hirax s polovičkou, Mišo z Blasphemy, Veronika z metalmusic.sk, kolektív Absint distra atď). Embolism to nakoniec nestihli (ale jedného z blonďákov som počas koncertu zazrel) a začiatok obstarali nemeckí grinderi Entrails Massacre. Známa kapela, od ktorej toho extra veľa doma nemám, ale hrajú rozhodne dobre. Naživo to bolo vcelku peklo, štyri kusy, gitara, basa, bicie a spevák v totálnom tranze, taký chlapčisko ako za groš prasa, váľal sa po zemi pomedzi zmietajúcich sa kolegov, vrieskal, ryčal, pomáhal mu aj vlasatý bosý gitarista. Mastili to riadne rýchlo, rozhodne nie zložito, ale gitarové motívy boli zaujímavé. Klasika besný grind, čo by ste viac chceli. Ľudia sa chytili pomerne rýchlo. K návštevnosti asi toľko - mohlo byť nejakých 70 kusov (kde ste boli grinderi, práca, málo peňazí alebo iné dôvody/výhovorky?). Belo vravel, že deň predtým v Bratislave bolo 60 kusov a koncert vraj bol v gay klube, nuž, fantázia organizátorov fakt postráda hranice...
Druhí na holenie, teda skôr na drvenie boli Regurgitate. Trochu ma poplietol výškový zvuk naživo a nový vykosený americký basák, aj som si chvíľu myslel, že hrajú Suppository, no ale na gitaru hrala vyslovene švédska vlasatá držka a tak polovica odohraných skladieb nemala mala menej ako minútu. Pri uvádzaní skladieb sa dali vyloviť nejaké patologické termíny, takže to bolo jasné. RGTE v nasadení rozhodne nepoľavili, boli besní a aj vcelku zohraní a ich rezačkám prospelo to, že zvuk nebol prehulený. Ani vokály neboli zefektované, skôr sa vrieskalo, je fakt, že Švédi na nahrávkach znejú trochu inak. Zahrali zo tridsať kúskov a bolo po vtákoch. Na to, že ľudí extra veľa nebolo, bol aj slušný kotol.
Utorkovú prehliadku európskych grindových špičiek uzavreli holandskí Suppository, ďalšie kvarteto v bežnom zložení gitara, bicie, basa (priam absurdne vysoká figúra) a revadlo. Ani oni neprestali ctiť pravidlo, že do fans treba hustiť čo to dá, tentokrát rýchly prehľadný grind s dobrými rifmi, energiou a nejakými takými melódiami, samozrejme v rámci štýlu. Ak máte ich nový album alebo napríklad split s Agathocles, viete, o čo ide. Grind core nie je štýl, kde sa dá veľa obkecávať alebo sa rozplývať nad technickými finesami či dych vyrážajúcimi atmosférami. Holanďania skrátka ľuďom dodali ďalšiu porciu kvalitného nárezu a o nič viac nešlo. O pol desiatej bol koniec a domov sme to na dobrodružne vyzerajúcej škodovke stihli nejak pred druhou, takže kto musel, stihol aj prácu. Dobrá akcia, kto nebol, môže doma ľutovať.

[ Martin ]

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

1.3.1999