r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

úvod
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
skupiny
ziny
kluby
rôzne

e-mail
guestbook

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 ]


Metal Fest 2
Nightwish, Hypocrisy, Tiamat, Sodom, Edguy, Hollenthon, Dew-Scented, Charon, Prospect, Vargsriket, After Forever, Tanqeray, Seeds Of Sorrow, Sanguis, Darkwell, Visions Of Atlantis, Olemus, Bloodfeast, Mar, Imprecated Destiny, Vanitas, Impurity
24.8.2002, Arena - Viedeň (A), 33EUR

Zdar smrteľníci. Rozhodol som sa napísať pár riadkov na koncertík tuhľa kúsok vo Viedni, ktorý sa konal zároveň s druhým, hlavným dňom tohtoročného BRUTAL ASSAULT-u, a tak nečudo, že tam od nás skoro nikto nebol. Aj keď mená kapiel sú to veru pekne lákavé. Taktiež nepoznám všetky bandy detailne (aj z tých väčších) podľa ich štúdiovej tvorby, tak berte môj postoj s odstupom, aj keď sa ho snažím písať objektívne a nezujato ako sa len dá.
Takže úvod: Do Viedne sme sa dostali odtiaľto asi šiesti (nasáčkovaní v jednom aute, Peugeot 206, tak si to viete asi predstaviť, ... v tom teple, dvaja išli cez hranicu peši, aby to akože blbo nevyzeralo a tak, no skrátka bordel, cestou plno piva, každú chvíľu cik-pauzy atď, ale to Vás určite až tak nezaujíma). O tom, že Arena je geniálne miesto na koncerty, asi nikoho, kto tam kedy-tedy bol, presviedčať nemusím. Pre laikov však spomeniem, že sa jedná o odstavenú továreň v centre mesta, v ktorej sa nachádzajú asi tri vnútorné haly s rozdielnymi kapacitami (100, 300 a 1000 ľudí pokiaľ viem) a jedno vonkajšie "open air" priestranstvo. Skrátka, miesto, ktoré je super dostupné a zároveň nemá šancu niekoho rušiť, keďže okolo sú len samé dvojprúdové cesty. ... Ja viem, želali by ste si niečo také aj tu, a verte mi, že nie ste sami...
Ale už k veci. Na miesto sme dorazili asi o 14.30, teda tuším hodinu po začiatku. Celá akcia bola rozdelená striedavo na spomínané vonkajšie priestranstvo (budem to volať Áčko) a jednu vnútornú halu (logicky Béčko, OK?), kapacitovo tú strednú. Hneď som sa ponáhľal na Béčko, keďže daný čas patril kapelke VANITAS, ktorú môžem. Stihol som až poslednú skladbu, žiaľ, no zvuk parádny, výkon kapely takisto (aj keď vnútri bolo neznesiteľne theplo). Super odozvy publika a veru hala počas ich vystúpenia išla prasknúť. Vidno, že majú už slušné meno vo svojom okolí. Môžem povedať, že toľko ľudí pred sebou už na tomto pódiu v tento deň nevidela žiadna ina formácia. Len ma sralo, že som prepásol coververziu "It´s a sin" od PET SHOP BOYS, ktorú hrali ako predposlednú. No nič to, idem teda očumieť pódium A a už v prvom momente mi udrel do uší geniálny zvuk. Kapela však zrovna nie, no o to viac sa pri týchto technických podmienkach teším na hviezdy večera. Ako prvý (teda po našom príchode) hrali DEW-SCENTED. Nejaký death metal, tuším z Nemecka, nikdy som to nepočul, no skladby mi zneli hrozne na jedno kopyto a v každej nič zaujímavé, tak sa radšej uberám okuknúť nie len stravovacie zariadenia. Ďalší šok (tentokrát však nie až tak príjemný) zažívam pri pohľade na ceny: pivo 2,50 EURO (no, ale keď už som tu, taj si veru jebnem) a hotdogy (no, aj som bol hladný) 1,90 najlacnejší, tie "americké" (v porovnaní s prototypom) 3,50.
Kapiel sa medzi časom zopár vystriedalo. Na Béčko som mrkol väčšinou vždy len vtedy, keď som išiel na wécko, ale žiadna kapela ma nezaujala natoľko, aby som sa tam zdržal. Od HC ladených vecí cez blackové spolky, ale všetko akosi nemastné. Kapely na tomto pódiu mali každá pre svoj program vyhradených 30 minút, tak sa to tu menilo len takým fukotom. Však sa pozrite len na hlavičku tohto reportu (hore) a sami uvidíte kopec divných názvov, čo asi málokto pozná. Medzi tým však na Áčku nastúpili miestni HOLLENTHON, ktorí sa blysli aj deň predtým na BRUTAL-e 7čke. A veru bolo na čo pozerať. Super melodický deathík s nasamplovanými orchestrálnymi pasážmi, super bicie, gitary jedna radosť. Pre mňa veľmi príjemné prekvapenie na to, že sa jedná o projekt gitaristu z PUNGENT STENCH. Pozrel som si ich celých. Za tým išli EDGUY. Tento druh muziky ma moc nezaujíma, lebo zastávam názor, že novodobí interpreti tohto štýlu už len otrepávajú neoriginálne, či často nezaujímavé pseudomelódie s teplým spevom. ED GUY je toho dokonalým príkladom. Playboy Tobias Sammet či jak sa volá tam len šaškoval so stojanom na mikrofón a hudba totálne bez nápadov. Jak by povedal Lepra, typický koňo-metal. Tak ideme radšej popiť, pohúliť.
Za nimi SODOM poriadne rozdúchali atmosféru v kotli, a zopár skalných (najmä strieskaný Gašpo z Devínskej) dole vyvolali peknú pogovačku. Táto kapela však tiež nie je zrovna moja parketa, tak nebudem komentovať. O to viac sa však teším na TIAMAT. A veru je sa na čo. Síce ma kapela svojim imageom trochu vydesila, vyzerali jako keby došli z nejakého motorkárskeho zrazu, hlavne basák v nejakej napasovanej červenej koženej bunde, klávesák, ten sa tuším celé vystúpenie ani nepohol, Edlund v bielom tielku - už mu chýbali iba kovbojky a klobúk. Ale muzika paráda. Síce nové veci na jedno kopyto, po dvoch za sebou nuda jak sviňa, no prichádza zvrat... čo hovorí? "že niečo z Wildhoney...." následné odozvy v publiku, jak by né, a fičia spojené prvé dva kúsky z danej platne, názvy si nepamätám, ale hrozne ma potešilo, že ich počujem. Medzi novými vecami ešte dostala miesto jedna z pomalších vecí na "Deeper kind...", potom z predposledného klipovka (neviem jak sa volá, ale Edlund tam jazdí na nejakej Tatrovke niekde po púšti či čo to je...), samé novinky a nakoniec "Gaia". Z tej som bol pekne v .... Nie zrovna koncertná vecička, ale pri takom geniálnom zvuku, ....skrátka nádherné ukončenie. To geniálne zdĺhavé gitarové sólo nemá chybu. Toto bol pre mňa jednoznačne jeden z vrcholov večera.
Jak skončili, na Béčku som zaregistroval kamošov SEEDS OF SORROW. Blaváci si určite pamätajú ich vystúpenie v HELLRAISERi, keď si po koncerte liali na hlavu pivá a borovičky. Zahrali svoj alky-death metal, ktorý mám celkom rád, lebo sa nejedná len o bezduchú klepačku. No vonku sa už pripravujú HYPOCRISY. Kapela, od ktorej mám rád možno 4 songy (a to nie zrovna koncertné veci), no ich koncert ma úplne dostal. 4 ľudia na pódiu, ale super výkon. Peťkov vokál síce nebolo asi prvých 8 sekúnd počuť, no to sa hneď upravilo (ja viem, ....u nás to tak nebýva) a fičalo sa naplno. Neviem čo a z ktorého albumu hrali, ale boli po piči, najmä ten prídavok s klávesovými samplami. Na tomto mieste ma dosť jebe, že som prepásol AFTER FOREVER, na ktorých som si spomenul až po koncerte, ale musel som si chytiť nejaké miestečko na NIGHTWISH, veď chápete, nie?
A čo napísať na "hviezdy"? Myslím, že miesto, ktoré momentálne na scéne zastávajú, im patrí úplne právom. Veď muzika je to veľmo nápaditá a chytľavá. Tak som bol zvedavý, ako sa táto pätica ukáže naživo. Tarja - čo k tomu dodať, super spev bez jedinej chybičky, perfektná práca s publikom, super pohybovanie sa,... proste držala život na pódiu, dole nebolo treba. Aj gitarero sa tiež jašil jak sa dá. Trochu ma sklamal klávesák, lebo veľa vecí bolo nasamplovaných, a v miestach, kde sú obyčajne zložitejšie party bol držaný gitaristom, resp. mal linky pozmenené - napr. sólo v "Sacrament of wilderness" - nahradené nejakou jednoprstovou vyhrávkou. No nič, ja za to nemôžem, že som na klávesoch tak ujetý. Veľmi milým prekvapením bol pre mňa nový basák. Imidžovo mi síce nepristal moc do kapely - veľká brada, dlhé rozpustené vlasy, v hube žváro a v ruke plechovka piva, no jak začal spievať, to Vám bola parádička.... Škrekľavejšie polohy síce nič extra, ale čistým vytiahol také super zafarbenia, že aj ED GUY mohli ísť niekam .... No, hralo sa väčšinou z novinky, ktorú som ešte nemal možnosť počuť, skladby ma však na prvé počutie až tak nezaujali, ďalej niečo z "Wishmastra" - druhá skladba, potom ešte jedna, neviem jak sa volá a samozrejme geniálna "Come cover me", z "Oceanborm" iba spomínaná "Sacrament..." (čo bolo trochu sklamaním, pre mňa), s prvotiny tuším "Beauty ..." taktiež s mužským vokálom a na koniec ich setu folkovka "Over old hills and far away". Samozrejme, viedenské publikum sa nezahanbilo a vyžiadalo nejaký ten prídavok. Nasleduje "Sleeping Sun", ktorá sa mi síce ako prídavok moc nehodí, ale za ňou prichádza zadosťučinenie. Tarja reku že" You want to hear one song.................................Wishamaaaaster" a už to jede. Geniálna skladba na koniec. Po jej odohratí sa ešte celá kapela pochytala za ruky a poklonila smerom k publiku, nádherné gesto na koniec a tým je celý fest u konca.
Na záver len toľko, že som videl jeden z geniálnych koncertov a peňazí doňho investovaných vôbec neľutujem (33 EURO + cesta a nejaké tie výdavky do žalúdku). Videl som podujatie, ktoré po organizátorskej stránke fičalo úplne 100-percentne. Každá kapela začala hrať presne vtedy keď mala a každá kapela vôbec hrala. Keby bol podobný koncert na Slovensku alebo v Čechách, určite by polovička kapiel ani neprišla (alebo by organizátori ňou len chceli nalákať ľudí), určite by bolo neskutočné meškanie všetkého čo sa dá a nehovoriac o zvuku, ktorému by tiež bolo možné vždy niečo vytknúť. No tu na to organizátori nedali jedinú príležitosť. Ťažko povedať koľko ľudí na tomto koncerte bolo, ale podľa mňa sa tam tie 4 tisícky dokopy v areáli pohybovali.
Ak by som to mal zhrnúť, tak najviac ma v tento deň zaujali: (myslím v dobrom)
1. zvuk
2. Tarja
3. HYPOCRISY
4. TIAMAT
5. NIGHTWISH
6. HOLLENTHON
7. VANITAS
8........ no, všetko ostatné okrem piva
Toľko teda "pár" slov odo mňa.

[ Peter "Crom" Gaal ]

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

1.3.1999