r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

úvod
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
skupiny
ziny
kluby
rôzne

e-mail
guestbook

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 ]


Without Shame X.
Erytrosy (SK), Superbutt (HU), Caress (SK), Locomotive (CZ), Sceptic (PL), Sadist (ITA)
28.9.2002, DK Myslava - Košice

Vidieť naživo talianov SADIST sa snažím už pár rokov ale bohužiaľ koncertujú dosť zriedka a nikde nablízku. Keď som sa dozvedel, že budú hrať v Košiciach a ešte k tomu s nedávno recenzovanými poliakmi SCEPTIC a mojimi košickými obľúbencami CARESS, neváhal som ani chvíľu.
Do KD Myslava som dorazil asi 15 minút pred štvrtou, čo sa ukázalo ako ideálny čas, pretože o štvrtej rozbalili svoj set ERYTROSY. Priznám sa, že som túto kapelu ešte naživo nevidel a prepásol som ich aj minulý týždeň v Banskej Bystrici. Po tomto vystúpení som si istý, že už si ich tak ľahko ujsť nenechám. Výborné technické riffy, brutálny vokál a strojové bicie s množstvom klepačiek a rytmických zmien, proste death metal ako remeň. Aj podľa domácich znalcov to bol jeden z najvydarenejších koncertov v ich podaní. Jedinou chybou bol dosť zlý zvuk ale to sa prvej kapele stáva.
Maďarská skupina SUPERBUTT bola pre mňa veľkou neznámou, no už podľa vzhľadu jej členov bolo takmer isté, čo budú hrať. Môj odhad ma ani trochu nesklamal. Energický, strednotempý hardcore-metal trochu na štýl Cavalerových SOULFLY rozhýbal niekoľko prvých tancachtivých hláv. Nie som síce veľkým fanúšikom takejto hudby ale niektoré skladby ma celkom zaujali. Dopomohol k tomu aj omnoho lepší zvuk a našľapaná pódiová šou.
Prvými hviezdami večera pre mňa boli domáci CARESS. Sledujem ich tvorbu už niekoľko rokov ale naživo som ich videl zatiaľ iba raz. To, čo predviedli v sobotu mi doslova vyrazilo dych. Neskutočne technický, rytmicky komplikovaný "death" metal bohatý na miestami takmer jazzové sóla obidvoch gitár aj basgitary mi pripomenul časy, keď sa do mojich uší pravidelne vlievali tóny albumu Focus (hádajte od koho?). Chalani si s touto hudbou asi nikdy neužijú nejakú melu pod pódiom pretože do tých rytmických zhrčkaností si budete ťažko čo i len klepkať nohou. Už sa neviem dočkať debutového albumu, ktorý by mal čochvíľa vyjsť na tento svet.
LOCOMOTívam sa ako prvým podarilo poriadne rozohriať kotol pod pódiom. Zahrali štandardne dobre, s čistým zvukom a veľkým nasadením. Je len mojou smolou, že väčšinou sa na takúto hudbu proste baviť neviem. Tobôž, keď som sa už nevedel dočkať toho, čo malo nasledovať.
Ako som už písal nedávno v recenzii na album Pathetic Being, poliaci SCEPTIC hrajú premakaný death-thrash. Ich vystúpenie na tomto koncerte prekonalo všetky moje očakávania. Repertoár tvorili hlavne skladby z už spomínaného cedečka ale keď ich človek vidí naživo, blahodarný účinok je ešte mnohokrát znásobený. K dobrému dojmu prispel aj takmer cedečkový zvuk. Ako to už u poľských skupín býva, nechýbali synchronizované vrtule všetkých členov okrem bubeníka a mladučkého gitaristu, ktorému ešte nedorástli vlasy. Pod pódiom to už poriadne vrelo a objavili sa aj prví stagediveri.
Predošlé kapely nasadili latku kvality diabolsky vysoko ale SADIST ju bez akýchkoľvek problémov s rezervou prekonal. Keď som písal o energických pódiových šou SUPERBUTT a LOCOMOTIVE nevedel som ešte, že SADIST to isté zvládnu ale v kombinácii s originálnou technickou hudbou. Hrali väčšinou skladby z mojich obľúbených prvých troch albumov no aj tie dve či tri z Lega naživo zneli omnoho agresívnejšie. Muzikantské výkony basáka, gitaroklávesistu a bubeníka boli jednoducho fantastické. V živote by som neveril, že klávesy a gitaru môže takýmto spôsobom súčasne hrať jeden človek a kto pozná hudbu týchto talianov, musí mi dať za pravdu, že to nie sú žiadne primitívnosti. Za zmienku stojí aj v dlhom, zelenom, chirurgickom plášti oblečený spevák, ktorý nepriek tomu, že sa mi nezdal celkom triezvy, odbehal a odskákal celé vystúpenie. Pod pódiom sa rozpútalo peklo, vzduchom lietali zapotenené telá a na podiu ku koncu "pařilo" aspoň desať ľudí. Asi si viete predstaviť, čo sa dialo, keď na záver zahrali cover verziu od SLAYER. Záverečný aplaus nemal konca, no čas bol bohužiaľ neúprosný. Muselo sa skončiť o desiatej a aj tak už bolo takmer pol jedenástej.
Bol to jednoznačne zatiaľ najlepší koncert aký som tento rok videl a vystúpenie SADIST patrí k najlepším aké som videl vôbec. Sklamaním pre mňa bolo až neskutočne málo ľudí (okolo 200). Chcem len odkázať milovníkom SADISTu, ktorí sa tentokrát rozhodli ušetriť peniaze a do Košíc neprísť, že to bolo posledné vystúpenie v ich kariére. Týmto koncertom SADIST ukončil svoju činnosť takže už ich NIKDY neuvidíte a ušetrené peniaze si môžete strčiť za klobúk.

[ Golo ]

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

1.3.1999