r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

úvod
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
skupiny
ziny
kluby
rôzne

e-mail
guestbook

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 ]


Jelša Fest 8.
Dementor, Crimen Exceptum, Sungate, Surgical Dissection, Sepsa, Dogma Inc.
19.10.2002, DK - Jelšovce

Všetko nasvedčovalo tomu, že sa schyľuje k ďalšiemu viac-menej nudnému sobotnému večeru presedenému v nejakej bratislavskej nalievarni, akých už bolo mrte. Preto som nezaváhal ani na chvíľu, keď zrazu v lufte visela možnosť ísť pozrieť na koncert do dnes už kultových Jelšoviec, na ktorý som úplne zabudol, že sa koná. Tak sme sa narvali do auta a vyrazili....
Cesta ubehla rýchlo a v pohode, takže keď sme sa vylodili v Jelšovciach, do oficiálneho začiatku (20.00) zostávali ešte takmer dve hodiny. Týmto časovým predstihom sme sa vôbec nenechali zaskočiť, naopak, prišiel celkom vhod. Usadili sme sa v miestnej krčme a začali sme sa venovať borovičke a podobným lahôdkam, pre nás blavákov pohybujúcich sa v priam rajských cenových reláciách. No nedaj si, keď frťan stojí 12 Sk.... Našťastie mieru sme neprekročili a tak sme si mohli koncert vychutnať s relatívne jasnou hlavou.
Ako prví niekedy po pol deviatej nastúpili SUNGATE, ktorých v ten deň (či vlastne noc) čakal ešte jeden koncert v Budapešti, takže chceli vyraziť čo najskôr. Keďže išlo o prvých účinkujúcich, od zvuku sa nedali čakať žiadne zázraky a ani sa žiadne zázraky nediali. Naopak, problémy so zvukom vyvrcholili odpáleným kombom, čo ešte viac zbrzdilo pomaly sa rozbiehajúcich ľudí. Hudobne sa v Slnečnej bráne nič nezmenilo, takže to bližšie rozoberať nebudem, každý, kto ich niekedy videl hrať, vie koľko bije. Neodpustím si však poznámku, že od čisto inštrumentálnej muziky by človek predsa len očakával viac technických zručností všetkých zúčastnených a menej síce drobných, ale predsa nepresností. V jednej z posledných skladieb som si ešte bližšie všimol pasáž, do ktorej bubeník nasadil zvláštny druh bezkopových klepačiek (alebo to mal byť virbel??). Ku koncu slnečného setu sa podarilo aj celkom vyčistiť zvuk, čo určite potešilo ako kapely, tak aj publikum. V každom prípade boli Sungate vhodným predkrmom večerného menu.
Napriek tomu, že viem, že kapela SURGICAL DISSECTION už funguje nejaký ten piatok, na koncerte sa mi ich podarilo zažiť snáď po prvý krát. Názov sľuboval brutálnejšiu formu mŕtveho kovu, ktorý sa síce aj podával, ale nie v mnou očakávanej kvalite. Ingrediencie: zväčša jednoduchšie gitarové riffy, pri ktorých sa 2 gitary od seba len málokedy oddelili, rýchle klepačky, pri ktorých nebolo rytmičák takmer vôbec počuť, hádam ani jedno sólo (!!) a hlboko priemerný mur-mur. Od kapely, ktorá už čo-to po koncertoch odohrala, som čakal rozhodne viac ako tento deathový odvar.
To DEMENTOR bol o niečom inom. Bol som na ich vystúpenie zvedavý, lebo po personálnych nezhodách nezostal v line-upe na kameni kameň a z predchádzajúcej zostavy ostal len líder/gitarista/spevák René. Tentokrát to Dementor skúša v trojici (gitara-basa-bicie) a treba povedať, že svojou porciou brutálneho rýchleho deathu poskytli hladným poslucháčom plnohodnotný hlavný chod. Ich hudba stojí a padá na Reného riffoch rôznej zložitosti s častými sólami, podfarbených skreslenou šumienkovou basou, ktorá sa však na povrch predrala len výnimočne. Obaja skladby často dopĺňali riadnymi synchrónnymi vrtuľami a pod pódiom sa rozprúdil slušný kotol. Spomenúť ešte treba bubeníka. To je kapitola sama o sebe.... V prvom rade upútal strašidelne rýchlymi dvojkopmi, ktoré sa fakt len tak nevidia a hlavne nepočujú. Pri nich vôbec nešetril klepačkami podobného tempa, ktoré však ako pri SD tiež nebolo počuť vždy. Pri tom všetkom sa tváril maximálne flegmaticky, len málokedy zmenil výraz tváre alebo spravil nejaký pohyb navyše. Inak búchal pomerne jednoducho a celý set som sa nemohol zbaviť dojmu, že som ho už v nejakej kapele vyčíňať videl.... Dementor patril jednoznačne k svetlejším zjavom tohto večera.
Tým najsvetlejším bola však pre mňa banda, ktorá si hovorí DOGMA INC. Ak Dementor bol hlavných chodom, tak Dogma Inc. bola dezertom ako sa sluší a patrí. Ich grind/crust uletený miestami až do punku sa tešil v sále širokej odozve a kotol sa ešte viac rozrástol. Základom úspechu sú v tomto prípade jednoduchšie gitarové riffy, niekedy až punkovo primitívne, avšak v sprievode hrmotiacej basy a pestrých bicích to vyznievalo veľmi životaschopne. Hlavne Erik sa za bicími ukázal vo veľmi dobrom svetle (či vlastne v tme). Jeho rozmanité, často sa meniace rytmy, šupované dvojkopy a s ROZUMOM nasadzované klepačky hnali celú kapelu nezastaviteľne dopredu. Najväčšie gule však celkovému dojmu paradoxne dodávala speváčka Jana svojím nekompromisným revom. Rozhodne by som nechcel, aby mi naplno zahučala do ucha. Dogme to šľape z koncertu na koncert lepšie a lepšie a vyčítať sa im dá snáď len jediná vec: dosť statický prejav na pódiu. Ten zachraňoval rôznymi tanečnými kreáciami zväčša len basák a hlavne od speváčky by som toho čakal viac ako takmer nehybné postávanie a pár vrtuliek....
Ak do seba narvete predjedlo, polievku, hlavné jedlo aj dezert, preložíte to pár panákmi a nejakým tým pivsonom, moc sa toho do vás už nevlezie. Preto pozornosť posledným dvom kapelám venovalo čoraz menej ľudí, ktorí začali postupne miznúť alebo odpadávať. Bolo to spôsobené tým, že kapely mali v podstate neobmedzený čas na zvučenie aj hranie, takže celá akcia sa posúvala dopredu len veľmi pomaly. Dávno po polnoci sa preto na pódium dostali CRIMEN EXCEPTUM, ktorých som podľa názvu správne odhadol na black. Štvorčlenná zostava v zložení 2 gitary-spev-bicie podávala zväčša klepačkovú čiernotu, v ktorej sa kde-tu dal vychytiť zaujímavý nepravidelný riff. Spevák hore bez mal na sebe nevšedný obleček v tvare obráteného kríža a obrátený krucifix sa mu hompáľal aj na opasku zavesený vo výške hádajte čoho.... Atmošku sa pokúsili dotvoriť aj veľkým elektrickým svietnikom. Pravdupovediac, black ma dostane len málokedy a ani CE ma príliš neoslovili. Ich set som väčšinou prekecal a čakal som na to, čo ešte ponúkne posledný chod dnešného menu, kapela SEPSA. Únava mi však zabránila detailnejšie sa venovať ich deathu (??) a čoraz viac sme uvažovali o tom, že pomaly zdvihneme kotvy. Tak sa aj prakticky hneď potom, ako Sepsa dohrala, stalo a my sme sa vybrali smerom k postieľkam, ktoré sa nás už určite nemohli dočkať. No veď už aj boli nejaké tri hodiny ranné.... Zo Sepsy mi v pamäti utkvel vlastne len nápis "Mrdal Anal" v štýle Marshall umiestnený na ich gitarovej bedni, ktorý výdatne bavil všetkých prizerajúcich.
Organizačne bola akcia zabezpečená pomerne na úrovni, všetky ohlasované kapely vystúpili. Osobne mi trochu vadil neskorý začiatok akcie (oficiálne 20.00, v reáli niečo pred deviatou), ktorý spôsobil pretiahnutie až do spomínanej cca tretej ráno. Kapely čas tiež poriadne ponaťahovali, keďže neexistoval žiadny časový rozpis a dokonca aj poradie si kapely medzi sebou dohadovali sami. Ale takáto situácia je určite lepšia ako keby to mal nejaký jeblý hasič o desiatej večer celé vypnúť. Ďalší problém sa objavil, keď o desiatej zavreli miestnu krčmu a všetky smädné krky zostali odkázané na organizátorský bufáč, ktorý okrem piva, dvoch druhov brzdy a gulášu ponúkal už len vodku a naozaj hnusný koňak, to všetko za vcelku priaznivé ceny. Myslím, že rozšírenie sortimentu by rozhodne neuškodilo. Na záver spomeniem ešte hádam najväčšiu pozoruhodnosť celej akcie: mimoriadne haluzne tvarované bicie značky "Staccato" (??), z ktorých nikto nestíhal.

[ Dáša ]

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

1.3.1999