r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

úvod
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
skupiny
ziny
kluby
rôzne

e-mail
guestbook

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 ]


Kreator, Edguy, Salamandra, Pandemia, Dead Poets Society
9.11.2002, Babylon - Brno

Už som sa tak nejako zmieril s tým, že kvôli chronicko-akútnemu nedostatku lovášov budem musieť prítomnosť trashovej legendy Kreator v našich končinách odignorovať. Našťastie nejaké dva dni dopredu sa naskytla príležitosť dostať sa na ich brnenský koncert s chalanmi z DPS sťaby šofér, a tak som nezaváhal a núkajúcej príležitosti sa chopil….
Cesta napriek hustému dažďu ubehla bez problémov a celkom pobavil aj colník, ktorý si od chalanov pýtal CD…. Kým sme našli klub Babylon nachádzajúci sa priamo v centre, trochu sme v Brne poblúdili. Centrum Brna je dosť neprehľadné, samé jednosmerky, ešteže bol víkend a v uliciach takmer neboli autá. Po dorazení na miesto konania nás dosť prekvapila veľkosť, či vlastne malosť podniku, kde sa to malo celé odohrať. Sála bola tak polovička kulturáku na Vajnorskej, a keďže sme sa dozvedeli, že deň predtým bolo v Detve 1300 ľudí, vyzeralo to na celkom pekný nátresk. Hneď po vyložení ľudí a vecí z áut sa začali postupne vynárať organizačné prešľapy (niektorí ľudia sa asi nikdy nepoučia….). Tak v prvom rade, oficiálny začiatok akcie uvádzaný na plagátoch, bol 19.00, DPS však mali ako prvá predkapela spustiť už o 18.30. Celkom slušný podraz, ak zoberieme do úvahy, že dovnútra začali púšťať asi o 18.15, nemyslíte? Ďalej, pri stavaní aparatúry a bicích si bedňáci od Edguy a Kreator kľudne bez váhania brali čo sa im hodilo z vecí prinesených predkapelami. Samozrejme, kto by takýmto kapelám svoje veci nepožičial, ale tá arogancia bola predsa len trochu moc. Mimoriadne trápne pôsobilo aj vyhnanie všetkých ľudí zo sály počas zvukovej skúšky bedňákov headlinerov. Najhoršie však dopadol bubeník z kapely Pandemia. Ten si doniesol svoju kompletnú súpravu bicích SONOR vrátane dvoch kopákov (!). Vyššie spomínaní bedňáci nezaváhali a nainštalovali ju pre obe hlavné kapely. Na tom by ešte nebolo nič zlé, ale s týmito bicími sa potom už nesmelo hýbať a ani spomínaný pandemický bubeník nemohol na nich odohrať svoj set…. Nechce sa mi ani veriť, že kapela ako Kreator vyráža na koncerty bez vlastných bicích…. Navyše zvukovka headlinerov sa pretiahla asi do 18.00, no a do 18.30 sa mala postaviť a nazvučiť kompletná aparatúra a bicie pre predkapely…. Oproti tomu boli dva vstupy do backstage-u navyše sľúbené a nedodané DPS len smiešnou trápnosťou…. Ale dosť už týchto organizačných nepríjemností, venujme sa tomu, kvôli tomu sme sem prišli, teda hudbe...
O 18.30 teda akciu odštartovali DEAD POETS SOCIETY. Napriek tomu, že dovnútra púšťali len nejakých 10 - 15 minút, sála bola slušne zaplnená, odhadujem to na takých 150 - 200 kusov. Neviem, ako sa to podarilo zvukárovi vyčarovať, ale DPS mali z celej akcie hádam najlepší zvuk (spomedzi predkapiel určite). Za ten časový priestor, ktorý bol k dispozícií, slabá polhodinka, teda fakt klobúk dole, aj keď na pódiu to bol podľa chalanov strašný bordel. Vonku však všetko tip-top, snáď iba kláves mal kde-tu problém predrať sa vo vyhrávkach na povrch, ale s takýmto dobrým zvukom som DPS snáď ešte ani nevidel a nepočul. Časová tieseň dovolila iba 4 pesničky, vrátane obligátneho coveru od Blind Guardian, ktorý spievala celá sála. Napriek tomu, že DPS hrali ešte pred oficiálnym začiatkom a aj to len štyri skladby, mali podľa mňa slušný úspech.
Do úplne iného súdka načrela česká PANDEMIA. Keďže čas tlačil aj ich, so zvučením sa moc nepárali a zhurta odpálili svoju brutálnu deathovú smršť. Husté gitarové riffy, zo začiatku veľmi dobre rozoznateľná basa (neviem prečo ju potom zvukár stiahol), ale hlavne o dušu klepajúci bubeník s takmer neprestajne spusteným rýchlym dvojkopom sa dnes zaslúžili o jednoznačne najväčšie peklo. Za výkonom kapely podľa mňa mierne zaostával spevák, takýto šialený náter si vyslovene pýta zverskejší a hlbší kanál. Show však robil celkom obstojnú a pri každej príležitosti sa zapájal do synchrónnych vrtúľ s gitaristom a basákom. Aj Pandemia stihla len nejakých 5 skladieb.
Poslednou predkapelou dnes bola zostava, ktorá si hovorí SALAMANDRA. Na prvý pohľad staršia generácia rockerov/metlákov sa predstavila so speed metalom vo svojej najprimitívnejšej forme. Jačavý, maximálne preexponovaný vokál, nenáročné gitary, pokusy o hymnické refrény, snaha o orchestrálne klávesy…. Bŕŕŕŕŕŕŕŕ, nič pre mňa…. Z čoho doteraz moc nestíham, to je fakt, že už slušne zaplnená sála ich nenormálne žrala, poznala texty (!) a bez problémov s nimi spievala všetky refrény…. Ja som sa márne snažil nájsť niečo, čo by ma zaujalo…. Ľuďom sa to však páčilo, a to sa počíta, takže už som ticho…. Okolo ôsmej Salamandra skončila a po cca polhodinovej prestavbe pódia nastal čas pre headlinerov večera. Klub už bol vlastne plný, podľa mňa tak 500 metalu chtivých hláv, čo bolo oproti pôvodným obavám z preplnenia viac ako v pohode. Väčšinu publika tvorili postarší metláci, vekový priemer bol určite cez tridsať. Objavili sa aj otcovia s deťmi a dokonca aj matky s deťmi (!!)….
Čo sa týka kapely EDGUY, vôbec som netušil do čoho idem. Svoj tip som síce mal, ale…. Edguy teda pre ľudí naservíroval hevík ako z unavenejších časov Iron Maiden. Podľa mňa mali dnes najhorší zvuk, poriadne počuť bolo prakticky len spev a rytmičák. Prostredníctvom nezvyčajne dlhých preslovov medzi pesničkami (ktorým aj tak asi väčšina ľudí nerozumela) a rôznych spevohier s publikom, ktoré dobre spolupracovalo, spravili Edguy zo 40-minútového setu 80-minútový. Predspievavanie speváka publiku a následné opakovanie asi k takýmto koncertom patrí, a je fajn ak sa vyskytne raz-dvakrát za koncert, Edguy však takúto "show" strčili snáď do každej druhej pesničky. O heterosexualite speváka by sa tiež dala viesť mnohohodinová filozofická dišputa. Už trochu prestarnutí hudobníci však predviedli profesionálne vystúpenie bez jediného zaváhania, o tom niet žiadnych pochýb. Aj spevák bez väčších problémov udržal nasadené tempo až do konca. Sympatie publika si ešte viac získal, keď zahlásil, že jeho otec sa narodil v Českej republike…. Snáď len basák sa v priestore vyhradenom v jednej skladbe mohol viac realizovať a ukázať viac ako suchučké sólo, ktoré predviedol. Približne o desiatej kapela skončila niekoľkými prídavkami.
Ďalšia polhodinka bola venovaná úprave pódia pre poslednú kapelu, kultový nemecký thrash KREATOR. Za povšimnutie stála hlavne modifikácia bicích. Všetky prechody aj činely bedňák nadstavil snáď na najvyššiu možnú výšku. Najprv som mal pocit že ten bubeník bude hrať z rebríka alebo čo, ale keď sa objavil na pódiu spolu s ostatnými členmi, pochopil som. Za bicie sa totiž posadilo minimálne dvojmetrové chlapisko ako hora a spustilo taký rachot, že som nestíhal zatvárať ústa. Nepamätám sa, kedy naposledy som niekoho videl tak strašne mlátiť do bicích, tento však do toho jebal ako zmyslov zbavený. Každý jeho úder po rytmičáku sa mi vrýval čoraz hlbšie do mozgu, a keď spustil dvojkopy, mal som pocit, že spred repráka, pri ktorom som stál, uletím. Ani zvyšok kapely nezaostával, s pomocou zrozumiteľného zvuku tlačili do ľudí trashovú metelicu ako sa sluší a patrí a pod pódiom sa vytvoril mimoriadne intenzívny kotol, ktorý až do konca koncertu vôbec neustával a objavili sa aj stage diveri. Počas cca 90-minútového setu vrátane prídavkov zahrali prierez celou svojou tvorbou. Všetci členovia išli celý set na plný plyn, žiadne flákanie sa, čo v ich pokročilejšom veku je určite hodné obdivu. Btw, neviem či si spevák z Edguy robil srandu alebo to hovoril vážne, ale podľa jeho slov mal kreatorovský gitarista/spevák tento večer oslavovať svoje štyridsiate narodeniny…. Z Kreatoru vyslovene sálala energia a nejednému prizerajúcemu sa staršiemu pánovi bolo do skoku. Ku Kreatoru a rovnako aj k Edguyovi mám len jednu kritickú poznámku: na tak malý priestor hrali strašne nahlas a fakt nebolo kam sa schovať. Ešte v nedeľu ráno keď som sa zobudil mi v hlave hučalo ako keby som spal v kostolnej veži, v ktorej sa strašne vybláznil nejaký šialený zvonár…. Na moju tri dni trvajúcu hluchotu po Ozzfeste sa to však nechytalo…. Kreator predviedli mimoriadne dobrý koncert, ktorý predčil všetky moje očakávania. Ak ste tento krát zaváhali, nabudúce si ich určite nenechajte ujsť….
Celkovo som si z tohto večera odniesol veľmi kvalitný metalový zážitok, ktorý nemohol pokaziť ani na viacerých miestach prejavujúci sa čiastočný amaterizmus organizátorov, ale o tom už reč bola, takže sa k tomu bližšie vracať nebudem. Niektoré veci mi ale fakt pripadali ako keby sa dve garážové kapely hrajúce dokopy pol roka dohodli, že idú spraviť koncert v miestnej krčme. Návštevníci, ktorí do zákulisia našťastie nevideli, však určite odchádzali spokojní a spomínané problémy sa ich nijako nedotkli. Celkom sa osvedčil aj klub Babylon, v ktorom akcia prebehla. Ide pravdepodobne o bývalé kino alebo divadlo, ktorého kapacitu výrazne zvyšuje sprístupnená galéria (balkón) ťahajúca sa po obvode celej sály. Osobne som čakal viac ľudí, ale vzhľadom na priestor to bolo tak akurát, aby z toho nebol masaker. Na margo klubu snáď ešte jedna poznámka: myslím že by nebolo od veci, keby majiteľ pouvažoval o zvýšení pódia. V takomto prípade aj 20 - 30 centimetrov môže spraviť strašne veľa. Miesto činu sme opustili okolo jednej hodiny nočnej a vydali sme sa na spiatočnú cestu. Opäť dosť nepríjemne pršalo, takže kým sme vyložili veci v skúšobni a povozil som ľudí domov, do postele som sa dostal až okolo štvrtej.

[ Dáša ]

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

1.3.1999