r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

úvod
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
skupiny
ziny
kluby
rôzne

e-mail
guestbook

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 ]


Behemoth, Destroyer 666, Diabolic, Pyopoesy, Hecate, Orkrist
25.11.2002, Robotnícky dom - Banská Bystrica, 18.30, 380Sk (predpredaj), 430Sk (na mieste)

Na tento dlho dopredu ohlasovaný koncert som sa dlho dopredu tešil, žiaľ, čím viac sa termín akcie blížil, tým viac mi vychádzalo, že sa z rôznych príčin nebudem môcť zúčastniť. Keď som ale v pondelok ráno prišiel do roboty, našiel som si mail z incipitum.sk, že som sa stal výhercom vstupenky, čo ma dosť výrazne nalomilo, aby som o účasti predsa len ešte pouvažoval. Nakoniec som zohnal nejaké to vozidlo a aj nejakých ľudí doňho (týmto pozdravujem Ucha a Peťa) a predsa sme vyrazili.
Oficiálny začiatok koncertu bol plánovaný na 18.30, a keďže ešte o štvrtej som kvasil v robote, nerobil som si vôbec žiadne nádeje, že by sme stihli všetky kapely. Kým sme sa vymotali z Blavy, bolo šesť hodín, a tak som na to poriadne dupol a samého ma prekvapilo, keď sme o ôsmej pristáli pred Robotníckym domom v Banskej Bystrici (a to boli po ceste ešte dve obchádzky, jeden vlak a v Bystrici sme tiež trošku poblúdili). Vtedy niekedy začali svoj set drtiť amíci DIABOLIC. Znamenalo to, že môj odhad týkajúci sa nestihnutia slovenských predkapiel PYOPOESY, HECATE a ORKRIST bol správny. Mrzí ma hlavne, že som nevidel Pyopoesy a Hecate, pre mňa neznáme kapely si pozriem vždy veľmi rád. Snáď nabudúce….
Vráťme sa ale k prvej hlavnej kapele, spomínaným DIABOLIC. V čase nášho príchodu do ľudí už strkali druhú skladbu svojho rýchleho death metalu s technickými vsuvkami. Zaujímavé bolo pozorovať za bicími poločernocha so zapletenými copánkami, akého by ste skôr našli v nejakej reagge kapele. Paličky držal dosť nakrátko a celkovo búchal ako keby sa do toho bál oprieť, rýchlosť ale slušná. Pozoruhodnosťou bola tremolo páka na basgitare, basák zároveň dodával priemerný grcorev. Pomocou páky za doprovodu gitaristov vylúdili zo svojich nástrojov veľmi zaujímavý riff, iných vecí, ktorými by ma zaujali, však veľa nebolo. Na to, že boli jedna z hlavných kapiel, hrali dosť krátko (nejakých 40 minút), ako sa neskôr ukázalo, bolo to tak aj pri ďalších dvoch kapelách.
Ani DESTROYER 666 na mňa príliš veľký dojem neurobili. Čiastočne to mohlo byť spôsobené mojou stále viac o slovo sa hlásiacou únavou, keďže celý predchádzajúci víkend som dlhšie ako dve hodiny v kuse nespal. Na chalanoch bolo vidno, že už majú čo to po koncertoch odohrané, ich produkcia sa mi však zdala dosť bez nápadov. Na pódium vybehli v rôznych oklincovaných oblečkoch, čo prezrádzalo dosť výraznú blackovú orientáciu. Nezapôsobil na mňa ani zvuk, ktorý bol skôr hlasný ako dobrý, a zostal približne rovnaký pri všetkých troch kapelách. Hrali tiež len nejakých 40 minútiek. Prekvapilo ma, že každý, koho som sa pýtal, hovoril, že boli úplne namakaní, takže asi som bol fakt príliš mŕtvy na to, aby som si to mohol vychutnať….
Tento koncert ma zaujímal hlavne kvôli poľskej kapele BEHEMOTH, ktorá je naživo proste neuveriteľná. Mal som možnosť presvedčiť sa o tom už viackrát a aj dnes boli skvelí. Nebol som z nich nadšený až tak ako na tohtoročnom Brutal Assaulte, ale aj tak predviedli vysoký nadpriemer. Zo speváka a čiastočne aj z bubeníka som mal pocit, že neboli celkom vo svojej koži. Hra tohto bubeníka je však na posratie za každých okolností a aj teraz pár ľudí, ktorí asi nevedeli čože je to za zviera, vyvaľovalo bulvy. Aktuálne prebiehajúce turné má podporovať nový album "Zos Kia Cultus", a podľa toho vyzeral aj ich set, skladby z novinky sa striedali so staršími kusmi. Prekvapila ma prítomnosť 7-strunovej gitary v spevákových rukách v úvodnej skladbe setu. Potom sa však vrátil k štandardnej šestke, na ktorej odohral zvyšok koncertu. Pod pódiom vznikla poriadna mela a ľudia sa dobre bavili. Preto z veľkou nevôľou prijali správu, že o jedenástej sa musí končiť, keďže Robotnícky dom sa nachádza v centre BB a vonku na ulici bolo všetko brutálne počuť, prítomní policajti však boli neoblomní. Koniec koncertu mi však prišiel celkom vhod, keďže ma čakala ešte cesta späť a ráno som vstával do roboty.
Na akcii sa zúčastnila približne stovka ľudí, čo bolo dosť málo. Bolo to spôsobené dvoma skutočnosťami: po prvé bol pondelok, čo je na organizovanie koncertu asi najnevhodnejší deň (ja viem, turné je turné), po druhé to bola dosť vysoká cena lístku (380/430 Sk). Celkovo si myslím, že vzhľadom na podmienky (pár dni dopredu sa menilo aj miesto konania) sa akcia vydarila.

[ Dáša ]

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

1.3.1999