r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

úvod
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
skupiny
ziny
kluby
rôzne

e-mail
guestbook

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 ]


Metal Age Tour 2002-2003: Desecrated Dreams, Nomenmortis, Wayd, Dysanchely
30.11.2002, klub Calipso - Trnava, 19.00

Trnava - mesto, v ktorom prežívam určité obdobie svojho života, mi za niekoľko málo rôčkov ani zďaleka neponúklo plnú nošu metalových večerov. Inak povedané, tuším iba jeden. Nečudo, Trnava malý Rím nikdy nebola baštou slovenského metalu. Ale našťastie, podľa novovytvorenej tradície, aspoň raz za rok tu zavítajú kapely, ktoré patria k širšej špičke slovenského undergroundu. Akcia sa konala v malom klube Calipso, ktorý účasť 130 divákov s prehľadom zaplnila.
Na koncerte malo vystúpiť päť skupín; napokon zahrali štyri; z tých, čo mali pôvodne prísť boli len traja. Neprišli teda dve kapely. Bratislavskí GALADRIEL sa kvôli poruche na aute nemohli nijakým možným spôsobom prepraviť do ďalekej Trnavy. Môj návrh: Sadnúť na vlak a za tri štvrte hodiny ladíme na pódiu gitary... Ako povedal jeden anonymný účastník koncertu "slabý krízový manažment," ha-ha! Kapitolou samou o sebe je CONDEMNATION, ktorých som ešte nikdy nevidel naživo. Toto bol už tretí koncert, kedy som ich mal zhliadnuť, ale skupina napokon nikdy nedošla. Pred koncertom sa organizátori márne pokúšali s nimi spojiť, či sa chcela spojiť kapela s organizátormi je otázne. Keby CONDEMNATION neprodukovali výbornú hudbu, s takýmto prístupom by si mohli po čase brnkať akurát tak frajerkám vo svojej garáži. Takže celý večer ostal paradoxne na pleciach tích, ktorí to mali do Trnavy z najväčších a poriadnych diaľok.
Žreb určil, že koncert s polhodinovým meškaním odštartujú mikulášski DESECRATED DREAMS. V okýptenej zostave bez basy a bubna, ale zato s klávesmi skupina ponúkla nový program black-death koláže, postavenej na trash gitarovom základe. Nové piesne podčiarkli nové smerovanie. Kedysi čisto death metalová kapela dnes produkuje na jednej strane stále dostatočne agresívne, miestami možno až brutálne pasáže, ale v celej produkcii je silno zakorenená black-melodika doprevádzaná klávesmi. DESECRATED DREAMS zahrali slušne, aj keď si myslím, že klávesy mohli byť viac ozvučené, strácali sa v mase prevahy dvoch gitár. Tie chalani ovládajú dokonale. Atmosféra bola taká, aká býva vždy na úvod, teda nič moc. Trocha mi prekážalo aj to, že som nemohol počas setu oprieť zrak o spoteného bubeníka, či žilnatého basáka. Darmo, stroj nikdy nebude človekom. Dúfam, že sa to čoskoro zmení! Inak beriem.
Druhá v poradí sa predstavila pätica NOMENMORTIS. Kvôli svojej tri štvrte hodinky v Trnave sa trepala vlakom naprieč republikou až z Košíc, klobúk dolu!! Smečka pôsobí už desať rokov s menšími, či väčšími pauzami a personálnymi zmenami. Na pódiu rozbalili brutal death metal o rozmeroch, že sa tomu dá prirovnať asi už len 30 kg puckou po hlave. Bola to hriešna trenica, akú toto mesto ešte nezažilo, vážne som sa obával o statiku tunajších kostolov. Túto hudbu strčí do vrecka iba ozajstný netvor.
V najlepšom čase mali najviac ľudí starí známi WAYD. Predstavili nový materiál z pripravovaného cd, ktoré bude pokračovaním smerovania z predchádzajúcich dvoch. Opäť to bude niečo na spôsob technický death, teda po hudobnej stránke nič nové pod slnkom. Nové sú ale personálne zmeny. Pred rokom hrali WAYD vo štvorici, dnes sú už piati, pritom z pôvodných členov ostali iba dvaja gitaristi. Nové, zatiaľ neopočúvané songy si plnú sálu získali na svoju stranu. V publiku sa začalo aj krbčiť, prevládala veľmi dobrá atmosféra. Koncert WAYD-u niet čo vyčítať, spokojnosť na obidvoch stranách.
Celú akciu ukončila narýchlo "zaskakujúca" domáca death metalová formácia DYSANCHELY. V porovnaní s minulým rokom, kedy som túto kapelu videl na Metal Age Tour, urobili Trnavčania nie jeden, ale desať skokov dopredu. Predviedli kúsky, ktoré publikum veľmi rýchlo oslovili. Pred koncertom by som si veru nepomyslel, že pre mňa budú hviezdou večera práve DYSANCHELY. Bol to čistokrvný hutný death metal, ktorý sa nevenoval iba zbesilej klepanici, ale časté agresívne motívy doplnené dvojkopákom (mimochodom kapela pred rokom nemala bubeníka), čo ja rád, oceňujem z celého večera absolútne najviac. Spomínané kúsky sa chystá predbežne vo februári vydať Metal Age na debutujúcom cd. DYSANCHELY, jedno cd ste už ako keby predali! Škoda, že sála bola v tomto čase už len polovične zaplnená, aj to možno preháňam. Skupina bola sama prekvapená, ako jej to ide, ha-ha! Odohrala svoj najlepší koncert. Napokon nasledoval posledný prídavok. Všetky kapely zostali zodpovedne až do konca celej akcie, ktorá skončila pred 23. hodinou. Domov sa vrátili skutočne asi až ráno.

[ Libi ]

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

1.3.1999