r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

úvod
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
skupiny
ziny
kluby
rôzne

e-mail
guestbook

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]

Haemorrhage (SPA), Hypnos (CZ), Brainwash (ITA), Embolism (SK)
13.3.2003, RC Mlyn - Vrutky (SK), 18.30

Španielski mäsiari HAEMORRHAGE v rámci svojho turné neušetrili ani Slovensko a jeden večer zo svojho drahocenného času sa rozhodli stráviť v rockovom klube MLYN v Martine, presnejšie vo Vrútkach. A keďže v tom týždni som sa zhodou okolností nachádzal na lyžovačke na Martinských holiach, bolo by hriechom sa grindovej udalosti roka nezúčastniť.
Keď sme sa asi 15 minút po avizovanom začiatku akcie (18.30) po jemnom blúdení v okolí klubu dostavili na miesto činu, klub bol veľmi slušne zaplnený, avšak po kapelách a aparatúre nebolo ani stopy. V krátkom rozhovore s organizátorom akcie Belom som sa dozvedel, že kapely aj s aparátmi sú na ceste a každú chvíľu majú doraziť, preto sa zatiaľ nevyberalo ani vstupné. Kapely s miernym meškaním samozrejme dorazili, ľudia boli z klubu vyhnaní von a po zaplatení opäť pustení dnu. Tento čas sme využili na občerstvenie v neďalekej country krčme, kde by ste triezveho hľadali zbytočne. Po návrate do Mlynu už zvučila prvá kapela, čo naznačovalo, že niečo sa predsa len diať bude.
Približne o ôsmej teda spustila prvá dnešná kapela, EMBOLISM z okolia Prievidze. Grind core v ich podaní mal v publiku slušný ohlas, po dlhom čakaní boli ľudia radi, že už niečo hrá. Grind a la Embolism je založený na jednoduchších gitarových riffoch dopĺňaných basou, ktorých sa skôr či neskôr prejete. Od úplnej nudy to zachraňuje len viacpolohový grcák striedaný s revom, predovšetkým však veľmi pestré bicie plné klepačiek, punkovačiek a vôbec všetkého, čo k správnemu grindovému setu patrí. Neodmysliteľnú podladenosť v tomto prípade zabezpečovala sedemstrunová gitara a tomu primerane podladená klasická basová štvorka. Striedali sa staršie skladby s kusmi z čerstvého albumu "Mindchaos", ktorý mal byť tento večer pokrstení, ale nakoniec si to chlapci rozmysleli a krst odložili. Ak by bol embolický set kratší a skladby nie také rozťahané, mohlo si vystúpenie svoju úvodnú dynamiku udržať bez problémov do konca. Takto musím udeliť len verdikt "priemerný". V každom prípade však zahrať si s Haemorrhage muselo znamenať pre Embolism deň D.
Talianska kapela BRAINWASH vystúpila na festivale Brutal Assault 2002, neviem z akej príčiny som ich tam však nevidel. Preto som bol dnes celkom zvedavý, o čo som prišiel. Teraz už viem, že môžem ľutovať. Ako keby tušili všetko, čo som vyčítal embolistom, spustili maximálne nadupanú ledva 30-minútovku, v ktorej snáď ani jeden kus nepresahoval dve a pol minúty. Chlapci mleli grind jedna radosť sprevádzaný neviazanou pódiovou show, pri ktorej sa hlavne basák so strašidelným imidžom nevedel zmestiť do kože. Ako sa ukázalo pred aj po koncerte, nešlo o žiadnych namyslencov, ktorí by došli sekať frajerov na koniec sveta, normálne sa pohybovali medzi ľuďmi a bavili sa s nimi. Dokonca som videl, ako basák pomáhal odnášať jedného "prejedeného" fanúšika von na vzduch. No a medzi pesničkami predviedli, že sa im podarilo pochytiť aj základy slovenčiny, počuť taliana zrúknuť do mikrofónu kurva stojí naozaj za to. Ľudia sa skvele bavili a stage diveri neboli žiadným ojedinelým javom. Jediné, čo mi pri týchto talianoch vadilo, bolo strašné naťahovanie zvučenia a hlavne neskutočne pomalé prestavovanie bicích.
Kapelu HYPNOS som buď ešte hrať nevidel, čo je vzhľadom na ich pomerne časté koncertovanie dosť nepravdepodobné, alebo si ich jednoducho nepamätám, čo sa mi tiež veľmi nezdá, pretože ich produkcia stojí za to. Tak či onak, ľuďom ponúkli death metal v maximálne profesionálnom prevedení, ktorý síce vyčnieval z dnešného zväčša grindového programu, ale ľudia ho očividne veľmi dobre poznali a rovnako dobre sa na ňom bavili. Pestrosť zabezpečovalo striedanie staršieho a novšieho, ako aj rýchlejšieho a pomalšieho materiálu. Dvaja gitaristi, bubeník a spievajúci basák odohrali skutočne bezchybne, každé slovo i pohyb na pódiu nasvedčoval zohranosti a profesionalite. Basákov murmur bol však na môj vkus príliš jednorozmerný a v tomto smere by to chcelo trochu oživiť. Rovnako aj gitarové sóla sa mi zdali všetky na jedno kopyto a niektoré pasáže si vyslovene pýtali poriadne divoké sólo. Svojou tvorbou Hypnos čo do originality rozhodne neobjavili Ameriku, ak však chcete zažiť skutočne kvalitný death metal v kvalitnom živom prevedení od "domácej" kapely, určite si ich pri najbližšej príležitosti nenechajte ujsť.
Kultový španielsky grind HAEMORRHAGE začal v Mlyne besnieť niekedy okolo pol noci. Už zvuková skúška napovedala, že pôjde o pastvu nielen pre uši, ale aj pre oči, nakoľko v úlohe gitaristky sa predstavila veľmi nevinne vyzerajúca, avšak o to zúrivejšie gitaru hoblujúca drobná španielska kráska. Pomáhal jej druhý gitarista, basák a bubeník, ktorí na pódium vybehli v chirurgických oblečkoch. Ešte pôsobivejší bol príchod speváka hore bez, v duchu názvu kapely výdatne obliaty krvou na tvári aj tele. Jeho nezabudnuteľné tanečné kreácie sa ani nebudem snažiť opisovať, to treba naozaj vidieť. Potom sa už rozpútala pravá grindová veselica so všetkým, čo k tomu patrí: grce a revy od výmyslu sveta, klepačky na všetky spôsoby, zväzovanie speváka a následná "starostlivosť" o neho, gitarové šumienky a skreslená basa. Stage diveri sa išli uskákať k smrti, skandovanie "Espagnol Espagnol" nasledovalo takmer po každej skladbe, proste skvelá atmosféra. Myslím, že sa hralo skoro zo všetkých albumov, ľudia sa do spevu zapájali čo im hrdlá stačili. Žiaľ neviem koľko prídavkov nasledovalo, zdvihli sme kotvy hneď, ako dohrali ohlásenú "poslednú" pesničku, pretože únava nás vôbec nešetrila a cestu autom na Martinské hole v zimnom období ocení len ten, kto ju sám absolvoval. Takže po cca 35 minútovom španielskom výplachu sme sa vydali na cestu a aby to nebolo také jednoduché, v priebehu koncertu nám ešte nasnežilo….
Veľmi vydarená akcia, výborné kapely, veľmi dobrá návštevnosť (160 kusov)…. Myslím, že organizátor Belo (týmto pozdravujem) môže byť spokojný. Prekvapivo dobrý a vyvážený bol aj zvuk pri všetkých kapelách, domáci zvukári mali úskalia klubu aj aparatúry proste zmáknuté. Osobne sa mi veľmi pozdával aj rockový klub Mlyn, do ktorého sa na nejaké kultúrne podujatie podobného rázu ešte určite rád vyberiem. A keď k tomu pripočítame aj pomerne priaznivú cenu vstupného (180 Sk), myslím, že až na značne oneskorený začiatok koncertu išlo o jednu z tých úspešnejších akcií konaných na Slovensku.

[ Dáša ]

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

1.3.1999