r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

úvod
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
skupiny
ziny
kluby
rôzne

e-mail
guestbook

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]


Without Shame Festival XI.
Shit Of The Piss, Pros And Cons, Cruent Stercuraro, Erytrosy, Thalarion, Draco Hypnalis
26.4.2003, KD Myslava - Košice

V poslednú aprílovú sobotu v Myslave prebehlo už jedenáste pokračovanie festivalu Without Shame. Podujatie viac ako kvalitne obsadené, slušne ozvučené, a napriek tomu zrejme posledné, ako nasvedčujú viaceré okolnosti. O tých neskôr, venujme sa radšej najprv niečomu zábavnejšiemu, napríklad tomu, kto a ako predviedol svoje hudobnícke schopnosti.
Viac-menej presne o pol štvrtej akciu otvorili domáci vlasáči Shit Of The Piss. "Toaletný" názov by málokto priradil ku kapele hrajúcej skôr pohodovú tvrdšiu rockovú hudbu, ovplyvnenú grunge, hard rockom a občasným "metalovejším" pritlačením na pílu. Hudbe, ovplyvnenej seattleskou scénou, som sa nikdy podrobnejšie nevenoval, nebudem sa tu teda hrať na odborníka a hľadať nejaké prirovnania. Chalani skrátka hrali, čo ich baví, a zliezajúcim sa fans ich tvorba celkom určite nevadila.
Po S.O.T.P. to na pódiu roztočili ďalší Košičania Pros And Cons, "známi aj z TV obrazovky". Nuž, tam som ich "angry metal" nevidel, o to viac som bol na spolok, ktorý je zrejme premenovanými Machinery, zvedavý naživo. Svojou tvorbou určite oslovili hlavne priaznivcov novodobého tvrdého hrania, postaveného na zmutovaných metal/coreových riffoch a zasekávaniach, revanom vokálnom prejave a občasných vplyvoch štýlov mimo rockových a metalových teritórií. Pros And Cons vyzneli dosť presvedčivo, hoci mne osobne asi najviac ulahodili kultovou coververziou "Troops Of Doom" z čias, keď ešte Sepultura hrala metal.
Nebudem to tajiť, na tretí spolok v poradí som bol zvedavý asi najviac, pretože vidieť svojich spoluhráčov hrať v ich druhej kapele je najbližšie tomu, ako možno sledovať spod pódia vlastnú mordpartu. Cruent Stercuraro sa po období letargie pozbierali v štvorčlennej zostave, s novým bubeníkom (ale z Nomenmortis, takže "zostalo to v rodine") a s dvoma basgitarami. Z pôdia sa teda valil asi najbasovejší kanál v histórii WSF, zvlášť preto, že tá druhá basa je riadne skreslená. Tvorba, ktorú Adam, Funes, Peter a Maťo predviedli, pochádzala hlavne z pripravovaného oficiálneho debutu, a nové skladby sú na rozdiel od recesistických goregrind/metalovo-punkových prasačiniek z demo-CDR "Delicatesa" hodené do vážnejšieho, temnejšieho a údernejšieho štýlu. Mne osobne to pripadalo ako mix Mortician, Impetigo, Gut, pričom Adam do výzbroje zaradil aj gitarové sóla, ktoré v danom žánri rozhodne nepatria k štandardnej výbave. Nový materiál je tematicky orientovaný na kultové horrorové filmy, medzi názvami skladieb teda zneli tituly ako "Demons", "Suspiria", "The Exorcist", "Dr.Giggles", "Nekromantik" atď, a vokalista/gitarista okrem originálnej kolekcie bublavých, chrochtavých, škrekľavých a ktovie ešte akých vokálov disponoval aj divokou mimikou, ktorú možno chápať aj ako veľmi nízkorozpočtivé klipy ku skladbám. Ako bonus fans dostali "delikátnu" hitovku "Albert Fish to s deťmi vedel"...ehh, pardon, išlo samozrejme o epos "Albert Fish bol starý pán".
Erytrosy som naživo nevidel dosť dlho, nejakú chvíľu fungovali tak na pol a menej plynu, v Myslave sa však predviedli vo vcelku životnej forme, ako trio Stano-gitara/vokál, Pepo-gitara a Ďodi-bicie. Basa nie je, a hodila by sa, lenže keď raz "nejsou lidi"... Aj tak to bolo veľmi dobré vystúpenie, a to nielen preto, ako Stano s humorom a na úrovni (dosť zriedkavá syntéza) "zostreľoval papuľnatejších fanúšikov". Brutálny death metal Košického kultu bravúrne spája nasadenie rýchloviek typu Malevolent Creation a technickú brutalitu Suffocation, takže ak má niekto rád práve toto, nemôže byť sklamaný. Rozvíjanie "suffo" odkazu je síce momentálne vychytené po oboch stranách Atlantiku, ale vzhľadom na to, že toľko obkecávaný reunion legendy z Long Islandu možno nakoniec nebude až taká sláva, bude scéna ešte vďačná za kapely ako Erytrosy a im podobní. Držím palce.
Topoľčianski Thalarion sú pojmom tak na domácej, ako aj zahraničnej scéne, tri albumy u pomerne slušne napredujúceho dánskeho vydavateľstva Mighty Music hovoria dosť jasnou rečou. Nová tvár kvinteta je o tom, že klávesy a ženský vokál sa stali minulosťou, pribudla však druhá gitara, čím hudba Thalarion získala na údernosti a živelnej energii. Veľmi dobrá metalová víchrica, pracujúca s death, doom a black metalovými elementami, disponuje silnými náladami a veľmi charakteristickou melodikou. Ťahúňom kapely je aj vynikajúci vokalista, striedajúci širokú škálu hlbokých, stredných a výškových revov a spevov. Takto akosi vyzerá profesionálny výkon kvalitnej bandy.
Dvojnásobne to platí pre vystúpenie posledných účinkujúcich, zlínskych Draco Hypnalis, ktorí v Košiciach absolvovali svoju "zahraničnú" premiéru. "Draci" nazvučovali trochu dlhšie, a pri inštalácii klávesov a automatického bubeníka sa z publika ozývali aj dosť infantilné pripité poznámky, tak odporúčam byť nabudúce potichu, pretože ak sa mi niečo hudobne nepáči, neznamená to ani tak to, že to je nanič, ako skôr to, že som pseudomuzikant s detskými klapkami na ušiach, čo vy na to, chlapci najmúdrejší? No, odbočil som, skrátka a dobre, D.H. majú peripetie s nazvučovaním "neživých" členov už zvládnuté, a svoj vysoko technický atmosferický death metal v zostave 3 živí (gitara, basa, vokál) a 2 neživí (bicie, klávesy) zahrali viac-menej v kvalite identickej s tou, ktorá sa konečne objaví na debutovom CD u talianskych Pulsar Light Records. D.H. rozhodne nehrajú tradičnú hudbu, a aj technicky je to skôr náročnejšia záležitosť, ale ak niekomu vadí toto, fakt odporúčam začať počúvať nejaký ten komerčný alkoholický rockec. Našťastie väčšina fans hudbu Draco Hypnalis pochopila správne, takže chalani boli spokojní aj napriek historicky najmizernejšej podpore zo strany fans, akú kedy Myslava zažila. Sto ľudí by totiž bola dobrá návšteva v malom metalovom klube, ale ten tu nie je.
Vážení košickí a okolití pseudometalisti, čo vám bránilo v sobotu prísť do kulturáku? Dali ste prednosť žilinskému koncertu "hviezdnych" Stratovarius? Či ste snáď s adolescentným rozochvením sledovali x-tú voľbu miss? S tým, že ste šetrili na nedeľňajší koncert v Liptovskom Mikuláši, nikoho neoblafnete. Bol som tam, tak viem, že medzi tými, čo sa postarali o hojnú účasť, ste sa nezjavili. Nemám chuť to skúmať, svojou ignoráciou rôznych kvalitných podujatí behom posledného roka ste sa postarali o to, že odteraz zrejme budete musieť chodiť do Prešova, Žiliny, Mikuláša a ešte budete radi, že ste radi.

[ Martin ]

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

1.3.1999