r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

úvod
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
skupiny
ziny
kluby
rôzne

e-mail
guestbook

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]

Pathology Stench, Lunatic Gods, Immolation, Malevolent Creation, Marduk
27.4.2003, KD - Liptovský Mikuláš

Kto by to bol povedal, že na Slovensko, kde to s návštevnosťou na koncertoch ide dolu vodou bez ohľadu na kvalitu obsadenia, záujem o metalovú hudbu sa prejavuje ponajviac kupovaním tričiek a spolupráca na scéne je otrasná zvlášť vtedy, ak niekto chce alebo potrebuje usporiadať koncert, sa podarí doviezť akciu svetového formátu, ktorá navyše dopadne dobre a podľa pôvodného programu... Shindy možno ani netuší, ako zariskoval, ale ak sa ešte aj zo zhnitých Košíc do Mikuláša vypravilo niekoľko automobilových a jedna železničná výprava, tak možno len konštatovať, že sa mu podarilo predhodiť Slovákom neodolateľnú návnadu.
V nedeľu slovenské nebo smoklilo nad tým, aké bezbožné svorky tiahnu na Liptov, počasie automobilizmu nijako extra nežičilo, ale aj bez zbytočného náhlenia sme do Mikuláša docestovali s dostatočnou časovou rezervou. Stihli sme teda obzrieť situáciu, okrem iného aj to, kto a v akom stave sa už v Mikuláši nachádza. Pri vstupe do pomerne exkluzívneho kulturáku nikto nerobil zbytočné dusno o tom, že sa nesmie fotiť, natáčať, nahrávať a občerstvovať sa, len ktovie, či tento chvályhodný prístup prežije vstup do únie...Prvé debaty so známymi, obhliadky distier, a presne o šiestej to vypuklo. Viac ako známych Banskobystričanov Pathology Stench som naživo videl už viackrát, musím ale povedať, že toto ich vystúpenie ma chytilo najviac. Slušný, hoci možno prehustený zvuk (ale ak hráte s jednou gitarou, je lepšie nazvučiť sa takto) a živelná energia dodala rýchlemu, technickému a surovému death metalu skôr klasickejšieho strihu tú správnu autenticitu. Na patológoch sa mi vždy páčilo to, že svoje korene nepopierajú, zdokonaľujú štýl, s ktorým začali, nesnažia sa ani o prehnanú technickosť, ani o nejakú tú módnu "americkú" nálepku. A to rozhodne nemožno povedať, že by ich klepačkový nárez hlásal heslo o kráse v jednoduchosti. Odzneli hlavne veci z "Accion Mutante" a dosť ma zaujal blok z pripravovanej novinky, tak dúfam, že na ňu dlho čakať nebudem.
Martinských Lunatic Gods bolo na pódiu ako hadov, sedemčlenná zostava je typická skôr pre kadejaké avantgardné doomové orchestre, ako pre kapelu, ktorej tvorba je pri všetkej avantgardnosti postavená predsa len hlavne na agresívnejšie ladenom death metale s heavy a blackovými prvkami. Našťastie je tento dav hudobníkov stále v hraniciach nazvučiteľnosti a technický, bohato vrstvený atmosferický death metal s klávesami a dvoma vokálmi, širokospektrálnym revúňom Jarom a melodickým Emilom, nesplynul do chaotickej zmesi.
Už "Shindyho kapely" hrali pred slušne zaplnenou sálou, to hlavné však prišlo až po nich. Ešte deň predtým sa viedli polemiky o tom, či sa Immolation konečne podarí prísť na Slovensko. Iste si pamätáte, ako niektoré "pokusy" dopadli. Len čo som však po prvých hlbokých deathmetalových tónoch vpadol do sály a hodil pohľad na pódium, držka mi samovoľne skočila do polohy známej ako "porcia melónu" a vydral sa z nej radostný rev - boli tam, nekorunovaní králi temného blasfemického death metalu, newyorská legenda, IMMOLATION!!! Na pódiu sa otvorilo peklo, kvarteto do ľudí s bravúrou, profesionalitou a nadšením rúbalo veci z Unholy Cult, Close To A World Below, a nezabudli ani na staršie veci, pamätám si, že celkom určite hrali aspoň jednu z Here In After. Po hudobnej stránke neuveriteľný zážitok, ale napríklad aj grimasy holohlavého fešáka Roba Vignu stáli za to. O basujúcom vokalistovi Rossovi Dolanovi škoda strácať slová, ktosi, kto stál vedľa mňa, po niekoľkých minútach strnulého čumenia odišiel na pivo, krútiac hlavou a hovoriac si - "nie, nie, takéto vlasy aj tak neexistujú". Ross sám bol zrejme rád, že sa tu konečne dostali, a búrlivú odozvu patrične ocenil. Požadované prídavky zamietol s ospravedlním, že nie sú tu sami a chcú nechať dosť priestoru aj pre kamarátov z Malevolent Creation a Marduk.
Malevolent Creation som naposledy videl pred siedmimi rokmi v Uherskom Hradišti, ich tvorbu však sledujem permanentne a zvlášť ich aktuálny album "The Will To Kill" je nemilosrdný už na CD, bolo teda jasné, že naživo to musí byť niečo na spôsob paľby z elektrifikovaného gatlingu. Aj bolo, Phil, Rob, Gordon a ich dvaja noví parťáci (no noví, vokalista Kyle je z malevolentovskej "paralelky" Hate Plow) nešetrili vôbec nikoho. Dosť pochopiteľne hrali hlavne z novinky, ktorú už naspieval Kyle. Ten sa aj naživo dosť snažil, aby sme počúvali Malevolent Creation, nie M.C. s vokálmi od Hate Plow, popri tom si podal ruky minimálne s prvými tromi radmi fans a hojne komunikoval za vysokej koncentrácie typicky amerického fuckovania. Ktovie, možno si vonku všimol neúnavných baptistických či akých kresťanských agitátorov. To je tiež príhoda "jak sviňa", utáborili sa kdesi medzi schodmi, najprv bola okolo nich kopa ľudí, niektorí okoloidúci fans si mysleli, že je to autogramiáda kapiel...Záujem o polemiku s tými ksichtami časom klesol na nulu, a osobne by ma celkom zaujímalo, či "ovečky" zaplatili vstupné, tak, ako tí, ktorých prišli oberať o právo mať iný názor.
Tak či onak, Malevolent Creation fanúšikom poriadne prevetrali hlavy, a aj rozmýšľam, či bolo dramaturgicky najvhodnejšie dať za sebou dve deathmetalové kapely po sebe, a black až na koniec. Nepopieram, že Marduk sú kultovou kapelou, naopak, sú vrcholnými predstaviteľmi tej časti black metalu, ktorú nemám dôvod nerešpektovať a ich hudbu mám rád. Faktom však je, že oba predošlé spolky sú "služobne staršie" a o nič menej "kultové". Hovorím to však hlavne preto, že pri vystúpení Marduk som už mal v hlave zvukovú guľu, a sotva to bolo tými troma pivami. Bez ohľadu na to ma však Morgan, Legion, B-War a nový, skutočne smrtonosný tlčmajster o svojich kvalitách presvedčili do najmenšieho detailu. Pokiaľ ide o zvuk, ten na začiatku trochu kolísal, Legionov ryk bolo počuť len v určitých častiach sály, a Morganova gitara v jednom momente nabrala na intenzite tak, že som mal obavy, či to aparát vydrží. Vydržal, a Marduk tak mohli predviesť svoj "best of", obohatený o skladby z novinky "World Funeral". Sympatickým momentom ich vystúpenia bolo, že napriek pochopiteľnému sebavedomiu Marduk na pódiu nestrúhali žiadne hviezdy a Legion si okrem podávania rúk doprial aj niekoľko skokov do vĺn publika, je to vskutku odvaha, ešte že si ho ľudia nezačali rozoberať na suveníry.
Metalová udalosť minimálne prvej polovice roka 2003 sa skončila okolo trištvrte na jedenásť. Presnú návštevnosť neviem, ale niekoľko sto fans je hádam uspokojivý odhad. Bolo plno, za čo nikoho chváliť nebudem, podporiť každú dobrú akciu by malo byť vecou cti tých, ktorí sa chcú nazývať metalistami.

[ Martin ]

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

1.3.1999