r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

úvod
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
skupiny
ziny
kluby
rôzne

e-mail
guestbook

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]

RocKeFest
Amate Adea, Red-Rum, Pros & Cons, Perversity, Cruent Stercuraro, Lunatic Gods, Naša vec, Blood Hunt
29.8.2003, Park Bambino - Košice (SK)

V posledných asi troch rokoch sa v Košiciach ujal celkom dobrý zvyk usporiadať na konci letných prázdnin taký "malý, ale náš" open air festival na Blšáku. Minulý rok to bol Corgoň Rock Fest, o ktorí sa postarali Naša vec. Zrejme sa im zadarilo, lebo tohtoročný RocKeFest bol takisto v ich réžii. Dá sa povedať, že s organizáciou si poradili na slušnej úrovni, akurát to, že začiatok akcie sa z druhej hodiny poobedňajšej prekladá na tretiu, som sa dozvedel až na mieste činu. Nevadí, počasie bolo vydarené, aspoň kým sa nezotmelo, až na mierne otravný vietor, a nudiť sa v piatok asi ani nedalo.
Koncert otvorili domáci Amate Adea, o existencii ktorých som sa prvýkrát dozvedel až z plagátu. Ktosi vravel, že u týchto inštrumentalistov hrajú členovia viac-menej zabudnutého "Iron Maiden revivalu" Prisoners, ale za túto informáciu fakt neručím. V každom prípade boli hneď na začiatok slušným prekvapením, inštrumentálny, progresívne ladený metal tu veľa spolkov nehrá (a ak áno, začínajú sa obzerať po vokalistoch), a ľudia, pomaly ale isto napĺňajúci mini-amfiteáter, im s uznaním zatlieskali. Keď už sme pr návštevnosti, tak nakoniec sa hovorilo o 350 platiacich. Ak si k tomu pripočítate rôznych "plotolezcov", tak na túto všivavú dobu to bolo viac ako slušné.
Grinderi Red-rum neboli extra šťastní, že idú hrať ako druhí, zvlášť vokál, dodávajúci si guráž nápojmi s rôznou výškou volume sa k tejto téme vyjadroval veľmi konkrétne, ale nakoniec mohli byť spokojní minimálne s prijatím u publika. To bolo fakt búrlivé, asi kvôli tomu, že majster hlasu mal už tradične dobre nakúpené a jeho preslovy boli plné "jadrného ľudového humoru" a nie priam salónneho výraziva. Amfiteáter sa občas otriasal skôr rehotom, ako hudbou, zvlášť pri ponuke erotických služieb a viac-menej kompletnej prezentácii rozbaleného sortimentu (nudistická vložka). Nie som si istý, či toto všetko zvyšok kapely prijal s bezmedzným nadšením, lebo prílišná one-man alko šou mohla odviesť pozornosť od dosť kvalitnej hudby, niečo ako zbesilejší grind core s občasnými "modernými" vplyvmi. Na záver zaznel dokonca cover od Six Feet Under. Myslím, že pobavili sa tí, čo prišli na hudbu, a aj tí, ktorých oslovuje humor v štýle dvoch animovaných kanadských figúrok s odklápacími hlavami...
Kotol, ktorý začal vznikať pod pódiom, sa nerozišiel ani pri ďalšej kapele, tou totiž boli už vcelku známi "televízni víťazi" Pros & Cons. Chalanom sa darí koncertovať, nečudo teda, že sú na pódiu čoraz istejší. Ich energický, modernejšie ladený metal rozhýbal hlavne mladšie a menej ortodoxné vekové kategórie, my starí zbojníci sme si viac užili sepulturovský cover "Troops Of Doom"…a nasledujúcu kapelu.
Perversity tu odohrali jeden z posledných koncertov pred pódiovou pauzou, za ktorú môže vokalistov pracovný pobyt v stovežatej. Nikto nevie, kedy bude k dispozícii kvalitný "zástupca", a tak si to Prešovčania užili. Klasický, skôr surový, ale aj technický death metal v ich podaní sa dá vidieť a počuť pomerne často, a tak len dúfam, že zácvik nového revadla nebude trvať príliš dlho, zvlášť keď sa spolku začalo dariť aj v rámci svetovej podzemnej scény.
S až nečakane veľkým úspechom sa stretlo vystúpenie kapely, ktorá už nejaký čas vlastne neexistuje, respektíve funguje vtedy, keď ju niekto zavolá na koncert. Cruent Stercuraro je v zásade Nomenmortis mínus ten s najdlhšou bradou, veď aj bolo pár ľudí popletených, že kto to vlastne bude hrať… C.S. sa s tým vôbec nepárali (Adam sa nepáral ani s image, veľmi plážový pán) a v zostave gitara/zvratky, basa normál, basa skreslená a bicie do poriadneho kotla nahrnuli divoký, hudobne zdatný grind/death s textami prevažne zo sveta kultových hororov. Myslím, že sami aktéri boli prekvapení, akej popularity sa dožili, neviem, či náhodou v ten deň nemali najväčší ohlas, chaotický kotol, ľudia, hulákajúci názvy skladieb a podobne… Hralo sa z pripravovaného debutového albumu (v "Demons" na vokálnom poste hosťoval Tomáš z Obliterate), odznel aj cover od Impetigo (Dis-organ-ized) za speváckej asistencie basáka u Obliterate Maťa, a prvotinu "Delicatesa" pripomenula óda na brooklynského labužníka ("Albert Fish bol starý pán") a hitovka, ktorú Adam uviedol takto - "túto pesničku sme kedysi zložili zo srandy, ale odkedy sa tu istá skupina ľudí tak rozťahuje, berieme ju vážnejšie". Nekecal, "Kresťanstvo je p..a" naživo zaznela v podstatne zúrivejšej úprave. No a boli aj sekundovky, "Bullshit" a ešte jedna, zložená priamo na pódiu pre kohosi, kto mal veľké ambície okolo mikrofónu.
Pódium bolo zastrešené, a trochu sme sa bavili na tému, či sa sedemčlenný martinský metalový orchester na tú plochu vôbec zmestí. S tým Lunatic Gods problémy nemali, ale pri ich vystúpení sa rapídne začalo kaziť počasie, takže zvyšok akcie prebehol při viacerých búrkových záchvatoch, ktoré boli príčinou hustej migrácie medzi arénou a barom. Našťastie to nebolo také drsné, ako v ten istý deň v Banskej Bystrici a dosť ľudí si vychutnalo aj atmosferický a experimentálny death metal Martinčanov. Po nich to rozbalili usporiadatelia Naša vec, posilnení o nového basáka. Energický metal/punk/core síce búrku neodplašil, ale priaznivci kapely, a bolo ich dosť, ju ignorovali. Osvedčené nárezové hity skrátka fungujú za každého počasia.
Piatkové počasie bolo štýlové zvlášť pre poslednú kapelu festivalu, rožňavských blackmetalistov Blood Hunt. Tých som videl svojho času v Myslave s nepodareným zvukom a hudbou, na ktorej veru bolo čo vylepšovať. Tak sa zdá, že táto v súčasnosti štvorica sa neflákala, pretože tu som už z nich mal celkom dobrý dojem. Miesto pomaľovanej a skrvavenej show predviedli hlavne hudbu, a to sa ráta viac. Nie je to až taký čierny víchor, ako Infer, ale dve rovnaké kapely by aj tak boli nanič. Bez kláves, s dvoma gitarami, basou a bicími Blood Hunt zahrali stredne rýchly až rýchlejší, občas celkom melodický black metal. Mne osobne pripadal aj trochu ovplyvnený thrash metalom, ale to bude možné pitvať až na nejakej novej nahrávke. Tá, ak sa vydarí, môže zamiešať poradie na väčšinou stále biednej slovenskej blackmetalovej scéne. A okrem toho to bude znamenať, že aj na tomto poli žezlo prevezme východ :).
Festival skončil okolo jedenástej večer, kto chcel, mohol ísť domov, komu sa nechcelo, mohol vyhľadávať ďalšie dobrodružstvá, sám som prišiel domov asi o štvrtej, hehe… No, bola to dobrá akcia, verím, že o rok to bude ešte lepšie.

[ Martin ]

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

1.3.1999