r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

úvod
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
skupiny
ziny
kluby
rôzne

e-mail
guestbook

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]

More//Than//Fest 2003
Deep Star Six (SK), Death Revival (SK), Orkrist (SK), Inner Fear (CZ), Dead Poets Society (SK), Tristana (SK), Editor (SK), Seven (CZ), Midnight Scream (SK), Masterplan (GER), Gamma Ray (GER), Arakain (CZ)
6.9.2003, anfiteáter - Banská Bystrica (SK)

Správa o tomto fesťaku ma zastihla v čase, keď som sa dosť vážne chystal do Viedne na Arena fest, ktorý sa mal konať v rovnaký dátum ako MTF 2003, čo vlastne moju účasť v Bystrici znemožnilo, ale neskôr som sa dozvedel, že MTF 2003 bol presunutý na iný dátum, čo ma celkom potešilo. Už menej ma potešil fakt, že v náhradnom termíne už nefigurovali kapely na ktoré som sa najviac tesil (Kreator, Vader.....).
Musím hneď na úvod tohto reportu uviesť, že som nikdy nebol fanúšikom Heavy, Speed, Power ani iného podobného metalu, len čo sa ku mne sporadicky dostali nejaké ojedinelé nahrávky tohto štýlu, tak ak budem niektoré veci zle definovať, či sa dopustím nejakých chýb, je to spôsobené týmto faktom. Nakoniec som bol za našu redakciu vyslaný ja, čo je už samo o sebe paradox...
Tak nastal deň D a ja som sa ocitol v aute, kde sa po celú cestu debatovalo o kapelách, ktoré mi nič nehovorili, teda cesta ubehla veľmi rýchlo. Po príchode na miesto konania to vyzeralo, ako keby ani žiaden fesťak nemal byť, tiež v amfiku bola len hŕstka ľudí, ale občas sa tam objavili aj známe tváre z BA kapiel, ktoré sa zúčastnili v hojnom počte. Ako som predpokladal, nastal problém zo vstupom, ikeď mi bola prisľúbená akreditácia, nebolo toho kompetentného, kto by to tam riadil, nepomohlo ani zopár telefonátov samotnému najvyššiemu, ani odkazy cez organizačnú službu, no skratka tento chaos sa opäť zopakoval (prvýkrát to bolo na koncerte Nightwish), ale tentokrát to vyzeralo, že sa ani dnu nedostanem. Skoro hodina čakania na bráne na slnku ma dostatočne znechutila, nebyť kamarátov z BA (paradoxne pomohli Blaváci !!! Crom, moc dík !!!) tak by som tam postával možno aj celý deň. To bola prvá vážna výhrada smerom k organizácii. Ďalšou bolo to, že nik mi nevedel povedať kedy hrajú jednotlivé kapely, dokonca aj samotné kapely na otázku, kedy hrajú odpovedali váhavo a nik nevedel, kedy sa dostane na radu. Nebyť kamoša Hellera, ktorý sa občas zastavil a oznámil nám, že kto pôjde hrať, nemal by som ani potuchy, aké kapely hrajú. Napokon po hodine stepovania som sa konečne dostal a prvé čo ma napadlo, naládoval som do seba niekoľko pív, aby sa mi zlepšila nálada.
A už začína hrať prvá kapela festu, Bratislavský Deep Star Six. A na scéne sa objavujú známe tváre (zdravím Sila, Kristiana a ďalší...) ktorých som už dlhší čas nestretol a vlastne som si myslel, že táto kapela neexistuje. Po tých rokoch, čo som ich nepočul sa mi zdalo, že hrajú ozaj super a čím viac som sa započúval, tým sa mi ich muzika viac páčila. Napriek tomu, že nebolo skoro vôbec počuť klávesy, výkon celej kapely dol viac než slušný. Chalani, hneď na úvod ste ma potešili, len tak ďalej !!! Ani som si neuvedomil a už tu bol záver ich setu.
Nasledovala krátka technická prestávka a bola tu ďalšia Bratislavská kapela, Death Revival Band. Takže sa žánrovo pritvrdilo a na pódiu zavládla smrť. Opäť známe tváre z BA metal Ugr. (zdarek Šulo, Sumo a young Chuck...) to odpálili najväčšími hitmi od tejto už dnes legendárnej kapely. Jednou zo slabín ich vystúpenia bil fakt, že im chýbal druhý gitarista Feďa, ktorý bol pracovne zaneprázdnený, čo sa trochu odrazilo aj na hudobnom výkone. Kapela musela preto zredukovať repertoár na jednoduchšie skladby, ale tým zas potešila nás, ktorý mame radi rannú tvorbu tejto kapely. Zazneli preto skladby z albumu "Human", "Leprosy", ale aj veci zo "Symbolic". Pri pohľade na lídra tejto kapely mám vždy pocit, že vidím mladého Chucka, tento mladík mu je veľmi podobný nielen výzorom, ale aj celkovým správaním. Takže skoro hodinka s touto kapelou bola skvelým oživením.
A nastal čas pre stálicu Slovenskej scény, opäť Blavákov Orkrist. K tejto kapele už niet čo dodať, za posledný rok prebrázdili celé Slovensko a pomali niet metalového fanúšika, ktorý by ich niekde nezaregistroval. Zas nastala stredoveká atmosféra z občasnými Black metalovými výpadmi, tomuto celému kraľuje prekrásny spev krásky Lýdie narušovaný chrapotom "netvora" Croma. Zazneli väčšinou skladby z ich aktuálneho albumu, no nezabudlo sa ani na hitovky z jeho predchodcu. Záver už tradične patril exhibícii v podobe cover verzie od známej to klapkárny Nightwish a je tu záver ich vystúpenia.
Po zakúpení X-tého piva (slnko pálilo jak besné, tak bol smäd...) sa na pódiu ozvala kapela Dead Poets Society ani nemusím písať odkiaľ, no predsa "chlapci z Bratislavy, starý môj...". Na prvý pohľad som si myslel, že ide hrať nejaká iná kapela, nejak som postrádal známe tváre, napokon som sa dozvedel, že v kapele nastali radikálne zmeny, teda okrem speváka a basáka nové tváre. A už sa rozbehol ich rýchly Speed metal (uff, ja je ťažké opisovať muziku, o ktorej nič neviem, brrr...), klasicky nadupaný gitarový zvuk, prekvapili ma nový gitaristi, skvele sa dopĺňali, čím skladby dostavali priam umelecké ráz. Miestami kapela pritvrdila, čo určite ocenili ak Progresáci v publiku. Výkon bol štandardný a keďže som túto kapelu videl už veľa krát, nič prevratné sa nekonalo. Klasika.
A tu nastal zlomový čas, opäť som odchytil "lietajúceho" Hellera, zistil, že kto bude hrať a tak som sa ešte z kamošom Kaulim a jeho sestrou (týmto Vás zdravím) vzdialili do centra BB na výdatný obed a kvalitné pivo, čím sa stalo, že sme zameškali dve kapely a to konkrétne Tristanu a Editor. Obe kapely som už videl niekoľko krát, teda mi podľa reakcií prítomných nič zvláštne neušlo.
Po našom návrate do areálu sa na pódiu objavila kapela prvá "zahraničná" kapela z Čiech a to trio Seven. Kapelu tvorili traja fešáci z na pohľad drahými nástrojmi a aparátom, čo napovedalo, že sa bude jednať o profesionálny výkon a tak sa aj stalo. Kapela hrala síce len inštrumentálky, ale s totálnym nasadením, gitarové vyhrávky nepoznali konca, občas som mal pocit, že im je aj hmatník málo, tiež bubeník slušne rozbúchal blany a rozhúpal plechy. Skrátka skvelá Hard Rocková show, no skôr by som si to vychutnal v nejakom klube ako na páliacom slnku. Snáď sa mi to niekedy splní.
No, a nastal čas pre kapelu, na ktorú som sa tešil skoro celý deň a konečne kapela zo žánru, ktorý mi je veľmi blízky a mám k tomu čo povedať. Inner Fear z Čiech je skvelá ukážka kapely, v ktorej sa podarilo prebúrať bariéry medzi rôznymi štýlmi a neboja sa experimentovať. V ich muzike je všetko, trochu Heavy, trochu elektroniky, majestátne klávesové podklady, presný rytmus doplnený mohutnými gitarovými riffmi, tomu všetkému kraľuje temperamentná speváčka Angelina. Perfektná show a už sa aj publikum chytilo a po každej skladbe bol skvelý ohlas. Ako jedna z doterajších účinkujúcich kapiel musela odohrať set prídavkov, na záver kapela poďakovala publiku mávaním Slovenskou zástavou. Niet čo dodať !!! Tak toto vystúpenie ma dosť zmohlo, preto som sa rozhodol ďalšiu kapelu sledovať v sedacej polohe, klasika, jak v prírodnom kine, pivko, pukance...
Tou šťastnou kapelou, ktorú som si takto vychutnal bola Midnight Scream. Tým pádom sa začala druhá časť tohot fesťáku, kde už ide čisto o kapely, ktoré sú Heavy. Kapela už dlhšie pôsobí na našej scéne a má svoje meno nielen doma. Hrajú taký rýchlejší Heavy metal, kvalitne zahraný, trochu mi tam vadil vokál, ale asi si iný neviem predstaviť práve do takejto muziky. Asi sa budem opakovať, ale mne takáto muzika moc nelahodí tak som si stihol aj chvíľu pokecať zo známymi, ale spozornel som, keď sa z pódia ozvala cover verzia Metallicy "From the bell tolls", to som si vychutnal, lebo túto skladbu mám celkom rád.
Po tejto kapele mala nastúpiť jedna z hviezd dnešného večera, Masterplan z Nemecka, ale premiestňovanie aparatúry im trvalo neznesiteľne dlho, niečo vyše hodiny a v amfiku sa už začalo nepríjemne ochladzovať, čo ma trochu zaskočilo, preto som sa tešil, ako sa zohrejem pri veselých melódiách týchto Germánov. A je to tu, prvé takty, svetlá a kapela Masterplan to začala páliť do publika. Pred koncertom ma veľa ľudí upozorňovalo, že to je ex-Helloween členov a keďže táto kapela bola svojho času tou, ktorá ma priviedla na cestu metalu, spoznal som tam skvelého bubeníka Uliho a tuším gitarera Grapowa. No vlastne to stačí, keby boli len oni dvaja v kapele ajtak by to bol náter !!! Pravdupovediac, čakal som, že budú hrať trochu rýchlejšie, ale väčšina skladieb bola buď v pomalom, alebo v strednom tempe, zato sa tam dosť ukázali gitaristi, celkom technická muzika, na pódiu to žilo, stále sa bolo na čo pozerať. Tiež nesmiem zabudnúť na speváka, o ktorom som sa dozvedel, že je z nejakej Nórskej kapely, spieval výborne, spolupráca z publikom mu tiež išla, ikeď ten prízvuk tam bol. Samozrejme sa počas koncertu odohrali ako aj bubenícke, tak aj gitarové mini sóla, zaznamenal som aj nejakú cover verziu od Deep Purple, ale nechcite odo mňa názov, vedel som, ale zabudol. Tak som sa dobre pozabával napriek tomu, že mi Heavy muzika nič nehovorí, na koncerte to vnímam inak. Asi najlepší bol záver ich setu, tvorila ju asi 15 minútová session, kde sa navzájom muzikanti doberali, hrali rôzne sóla, skrátka sa sami dobre zabávali a podľa reakcií publika, neboli sami. Tak to bola jedna z Nemeckých kapiel a tento večer v nás čakala ešte jedna.
Gamma Ray sa tiež nenechali zahanbiť, konečne som sa dočkal rýchlejšej muziky v štýle starých dobrých Helloween z konca 80-tych rokov. Šľapajúce kopáky, rezané gitarové riffy, chrapľavý Hansenov spev, hmmm tak to je muzika, ktorú ozaj môžem. Spevné refrény, ktoré hulákal celý amfik nenechali nikoho kľudným, aj ja som sa občas pristihol, ako si pospevujem skladby, ktoré sa občas púšťajú v mojej domovskej krčme z juke boxu. No jednoznačne ma kapela dostala tým, že odpálili aj staré fláky z čias albumu "Walls of Jericho", kde bol práve Hansen lídrom a spevákom. Kto by zabudol na skvelý pokrik "Victim Of Fate" !!!!!! Pri skladbe "Heavy metal universe" si vždy spomeniem na chalanov z Očovej, jak sme to hulákali do noci. Nastal mnou očakávaný okamžik, keď sa ukáže bubeník v svojom sólo sete a očakávanie sa naplnilo, až toto som nečakal, vravelo sa, že je skvelý, ale čo predviedol v cca 15 minútovom sóle, to jednoducho všetkých zabilo. Skvelé, úžasné, neopakovateľné !!! Koncert fičal ďalej, zaznamenal som ešte jeden cover od Helloween, no nespomeniem si na názov. A nastal koniec, ale len na oko, kapela zahrala ešte pár prídavkov a dlhým záverečným session sa rozlúčili z Bystricou.
Po tomto vystúpení sa na mňa navalila neskutočná únava a to som ešte musel moju opitú posádku dopraviť do BA. Ale chcel som si pozrieť aspoň kúsok z nasledovnej kapely Arakain, kde nastala zmena na poste speváka. Rozporuplné názory na túto zmenu odvialo samotné vystúpenie. Hneď v prvej skladbe som sa jednoznačne do nového lídra tejto Českej legendy "zamiloval". Super spevák, super showman, zapadol do kapely dokonale a dokonca jeho spev sa mi páči viac ako Brichtov. Neviem, či sa mi to len zdá, ale ako keby príchodom nového člena dostala kapela novú silu, aj staršie skladby zneli dostatočne tvrdo, ako v časoch ich slávy. Tak som si pozrel asi 5 - 6 skladieb a zavelil som na ústup.
Na záver si dovolím stručné zhodnotenie celej akcie. Po organizačnej stránke to dosť škrípalo, pre budúcnosť doporučujem vyčleniť jedného človeka, ktorý by sa venoval V.I.P. pre bezproblémové vybavovanie akreditácii (pokiaľ organizátor vôbec má záujem o média a ich podporu), tiež by nebolo na škodu pri takejto rozsiahlej akcii vytlačiť nejaké jednoduché programy, aby bol fanúšik dostatočne informovaný (nie každý má internet). Na druhej strane musím pochváliť občerstvenie, ktoré bolo tento krát dostatočne zabezpečené. Chvála patrí aj zvukárom a ich personálu, odviedli skvelú pracú, až na pár drobný chybičiek. Výber kapiel bol šťastne zostavený, každý priaznivec tejto muziky získal určite prehľad nielen o známych kapelách, ale aj o mediálne neznámych bandách. Percentuálne hodnotenie z mojej strany dosahuje hodnotu 85 % zo 100 %. Toť vše.

[ Darkoldus ]

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

1.3.1999