r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

úvod
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
skupiny
ziny
kluby
rôzne

e-mail
guestbook

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]

Exodus (USA), Nuclear Assault (USA), God Dethroned (HOL), Grave (SWE), Mortician (USA), Occult (HOL), Callenish Circle (HOL), Prospect (Slovinsko)
19.10.2003, Babylon - Brno (CZ)

Hneď, ako som po prvý krát zbadal leták na tento koncert, vedel som, že to jednoducho musím vidieť a začal som si plánovať voľno a ostatné potrebné veci na takýto výjazd. Ťažký víkend, ktorý predchádzal odchodu do Brna (za tri noci 5 hodín spánku) nijak nenaštrbil odhodlanie vydržať.
Cesta ako vždy prebiehala hladko a aj na miesto konania sme sa dostali vcelku v pohode. Keďže sme prišli o niečo skôr a do klubu sa ešte nepúšťalo, nechcelo sa nám mrznúť na ulici, tak sme vyhľadali nejakú putiku, kde sa dá prečkať ta chvíľa. Nakoniec sme sa ulakomili aj na jedlo a to spôsobilo, že po príchode do klubu dohrávala prvá kapela Prospect zo Slovinska, čo ma trochu mrzelo, ale podľa známych to nebolo nič, čo by tu už nebolo.
Tak po nejakom občerstvení bola na pódiu pripravená v poradí druhá kapela večera, Holandský Callenish Circle, ktorých som už raz videl tuším na Brutale a vtedy ma veľmi zaujali, tak som bol zvedavý na ich set. A nesklamali. Hneď od začiatku sa do toho opreli ako sa patrí a svojim melodickým Death "švédsky" metalom si naklonili časť publika a aj mňa. Skladby sa niesli v strednom tempe, občas nejaká zrýchľovačka, spevák potvrdil úlohu frontmana a skvele spolupracoval z publikom. Zaznela aj jedna cover verzia zo staršej tvorby Pestilence, ešte niekoľko nových skladieb a bol koniec. Výkon kapely bol kvalitný, bol som spokojný.
Krátka prestávka a na pódiu sa objavuje ďalšia kapela, znovu banda z Holandska, Occult. Túto kapelu som svojho času počul na nejakej nahrávke a v celku sa mi páčila, tak som čakal, že na koncerte to bude podobné, no speváčky som sa nedočkal (tuším je dnes v Sinister) a namiesto nej tu spieval chlapík z asi metrovými vlasmi, ktorému robil "vlasovú" konkurenciu gitarista (vlasy mal pod zadok...), tak som sa započúval do ich pomalšieho Death metalu, ktorý bol určite značne ovplyvnený tvorbou Slayeru (niektoré pasáže boli ako kopírka...), teda skôr by som ich tvorbu nazval hutnú Thrash/Death metal. Show prebiehala v pohode, i keď hudobný výkon nebol nijak moc originálny, stále dokola sa opakujúce riffy po nejakom čase začali nudiť a ani fans neboli veľmi aktívni, teda set kapely prešiel v pokľudnej nálade
Podľa playlistu som sa však (ako aj moji spolucestujúci) pripravoval na hororové peklo, ktoré do Babylonu mala preniesť prvá kapela zo zámoria a to Americký Mortician. Už som mal možnosť ich vidieť v akcii trikrát a vždy som bol dokonale zdevastovaný, lebo táto kapela nehrá, ona zabíja!!! A po krátkom intre ich tu máme v plnej kráse. Trojica charizmatických hudobníkov bez vyzvania začali drtiť svoj originálny Death/Grind metal a aj v publiku to začalo vrieť. Po prvej skladbe (dĺžka skladieb nepresahuje často 2 - 3 minúty...) sa v publiku roztočil ten pravý kotol, ktorý trval do konca ich setu. Kapela odohrala ich najväčšie hity, samozrejme nechýbala "rozprávka" o reťazovej píle v Texase, zombícke historky či hororové soundtraky zo známych US hororov. Besné tempo (bubeník je rýchly ako automat) striedalo punkové tempo za dunenia podladenej basy speváka, dokonca prišlo aj na totál spomaľovačku (to zabíjalo...), za ktorú by sa nemusel hanbiť ani Poľský Winter. To všetko zastrešoval priam neľudský brukot frontmana. Viac nemám čo dodať, opäť som nenachádzal slov, táto kapela ma vždy dostane do kolien.
Nasledovala krátka technická pauza a na scéne sa objavila vlajka žltého kríža v modrom poli, čo znamenalo, že o chvíľu bude nasledovať ďalšie záhrobné peklo, tento krát v podaní Švedskej Death legendy, kapely Grave. A už ich tu máme. Túto kapelu som dnes videl po prvýkrát a bola to kapela, na ktorú som sa tešil. Som ich dávny fanda, tak to je pochopiteľné. Pravdupovediac, začiatok ich setu nepôsobil nijak vábne, kapela sa zdala byť nejaká nesvoja, tiež to bolo možno tým, že na úvod nasadili skladby z nového CD, ktoré fans ešte moc nepoznajú. Ale ako ubiehal čas začalo sa pritvrdzovať, prišlo na album "Souless" a titulnú skladbu, čo fanúšikov doslova zdvihlo a rozskákalo. To však nebolo zďaleka všetko, ako náhle som počul prvé riffy zo skladby "You will never see..." záhrobie sa otvorilo a opäť sa roztočil kotol a refrén publikum skandovalo zo spevákom. Nasledovala šupa v podobe ešte staršej skladby "Into the grave..." a to som už ani ja nevydržal a vrhol som sa do rozvášneného davu. Nasledovalo ešte pár skladieb a bol koniec. Moje očakávania sa splnili, videl som legendu a na ich vystúpenie nezabudnem.
Nasledovala kapela, ktorú som tiež videl už veľa krát, Holandský God Dethroned. Pravdupovediac, na ich set som sa pôvodne nechcel nijak moc sústrediť, poznám ho už dokonale, ale v rámci objektívnej recenzie som sa na pár skladieb šiel pozrieť. Čo povedať o tejto kapele, sú to 100 percentný profesionáli ako po hudobnej, tak aj po hráčskej stránke, i vo veľkej rýchlosti nestrácajú melodiku a ich smrtonosné riffy odrovnajú každého priaznivca Death metalu, tak tento atribút si aj týmto vystúpením potvrdili a dokonale zabavili publikum. Polovicu ich setu som obetoval pokecom zo známymi, ktorých sa tu zišlo hojne, tak ani neviem, ako vlastne set skončil.
Nasledovala správa, že avizovaná kapela Agent Steel sa nedostavila, čo ma značne potešilo, lebo ich tvorbu nemám moc v láske, tak som sa začal pripravovať na comeback legendárnej Thrashovice, Amíkov Nuclear Assauth (Shindy, asi tuším odkiaľ si vzal názov svojho fesťáku...). A už ich tu máme, mne vždy táto kapela pripadala ako postavičky z nejakého nepodareného komiksu a bolo tomu aj teraz, veď kto ich videl musí uznať, že malí, tučný blonďák spevák, basák dlháň z chemlonom na hlave, druhý gitarista, potetovaný dreďák a bicman ala hair metalista sú dokonalá kapela na pobavenie, nielen muzikou, ale aj výzorom. Muzika v štýle Thrash/HC naplno rozhýbala prvé rady a pri známejších skladbách publikum spievalo refrény bez pomoci speváka. V hojnej miere začali ľudia skákať z pódia, čo sa náramne páčilo členom kapely, ale ochranka to videla inač, až na jasné gesto od basáka, prestali zhadzovať ľudí z pódia a všetko prebiehalo v pohode. Kapela odohrala aj nejaké nove skladby, ale najväčší ohlas mali predsa len staré fláky. Skvelá spolupráca kapely z publikom navodzovala atmosféru 80 tých rokov. Všetko má ale svoj koniec, tak aj vystúpenie N.A., na záver si kapela trochu pohúlila a zahrala poslednú skladbu. Tak až takú pecku som nečakal, tým pádom som bol z ich vystúpenia nadmieru spokojný.
No a blížil sa záverečný set hviezdy večera, ktorým tento krát bola ďalšia Americká legenda, kapela Exodus. Pravdu povediac, túto kapelu som nikdy nepočúval a tak som len čisto zo zvedavosti zhliadol ich vystúpenie. Zo začiatku sa mi to celkom páčilo, skvelá show, spevák poletoval po pódiu ako šarkan, v kotly to vrelo, všetci sa bavili, no na môj vkus mi znela muzika kapely dosť monotónne, žiadna zmena, stále dokola rovnaký rytmus, tá istá štruktúra skladieb, tak toto som od hviezdy večera neočakával. Je pravda, že túto muziku nepočúvam a na tomto mieste by mal hodnotenie písať niekto, komu sa táto kapela páči, určite by bolo hodnotenie výstižnejšie. Zhrnuté, mne sa Exodus nepáčil a tak som polovicu ich koncertu opäť strávil v družnom rozhovore z ľuďmi, ktorí mali podobný názor a už v sále nemohli vydržať.
A bol tu koniec tohto večera metalu. Celkové hodnotenie je na výbornú, kapely v takejto zostave už na jednom pódiu asi neuvidíme, teda to považujem za raritný koncert na ktorý sa nezabúda. Tomu všetkému kraľoval kvalitný zvuk a svetlá. Vďaka Shindymu (moje osobné poďakovanie za pozvanie... Dik !!!) malo približne 500 fans možnosť pozrieť si elitu Death, Thrash metalu a ja len dúfam, že v tomto názore niesom osamotený.

[ Darkoldus ]

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

1.3.1999