r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]


Metalmania 2004
Soulfly, Moonspell, Morbid Angel, Arakain, Enslaved, Krisiun, Decapitated
14.3.2004, Hala Novesta - Zlín (CZ)

Ach, zas a znovu musím konštatovať, že naši susedia v Českej republike sa nielen ekonomicky, ale aj kultúrne majú lepšie ako my, tu na našom malom Slovensku, ale už som sa zariadil a aspoň na koncerty mám prechodné bydlisko v Českých krajoch. Ako som tak pozeral na našu stránku, hudobná jar je v plnom prúde a koncertov pribúda ako húb po daždi, pomaly bude problém sa dostať na všetky, ktoré by som chcel vidieť, čo nikdy pred tým nebolo. Samozrejme udalosťou začiatku sezóny bola bezpochyby Metalmania 2004, ktorá sa po nejakom čase presťahovala z Poľska na Moravu, čo hlavne Slováci veľmi ocenili a v hojnom počte ju navštívili. Tak nebudem už dlhšie zahovárať a pustím sa rovno do mojich postrehov z tejto skvelej akcie.
Ako som už spomínal, na tento fest sa zišlo veľmi veľa Slovákov a miestami som sa cítil ako keby som bol stále na našom území, zo všetkých strán znela slovenčina, stretával som známe tváre, teda hneď prvý dojem bol skvelý. Horšie to bolo pri vchode do haly, kde bola dosť veľká tlačenica a organizátori sa moc nesnažili to urýchliť a už vrchol bol, že fungovali len dve malé brány, kadiaľ sa púšťalo dnu, čo pre cca 5000 fans totálne nestačilo. Tak táto skutočnosť nás pripravila o vystúpenie prvej kapely tohto festu, napriek tomu, že sme na miesto prišli o hodinu skôr ako mal začať koncert. Poľskú kapelu Decapitated sme si ako aj veľká väčšina čakajúcich pred bránou vypočuli len ako ozvenu, tak nemám čo k tomu dodať, je to škoda, už len pre objektívnosť reportáže.
Po tom ako sme sa konečne dostali do haly sa na pódiu už robili úpravy pre ďalšiu kapelu, ktorou mala byt Brazílska kapela Krisiun a aj po pár minútach jej členovia napochodovali na scénu. A prvá show pre mňa začala. Trojica hudobníkov sa s nikým nekašľala a odpálila zdrvujúci útok na sluch a zrak fans, ja osobne o tejto kapele nič neviem, toto bolo moje prvé stretnutie s touto kapelou a musím priznať, že ma úplne dostali. Ich rýchly a kvalitne zahratý death metal ma zaujal natoľko, že som si na niektoré skladby spontánne zatriasol hlavou a zďaleka som nebol sám, koho táto kapela zaujala. Gitarista sekal riffy v neskutočnej rýchlosti, basák a spevák v jednej osobe neustále spolupracoval s publikom a kapitola sama o sebe bol ultra rýchly bubeník. Pri jeho hre mi občas rozum ostal stáť, ozaj skvelý bubeník a vlastne celá kapela hrala veľmi kompaktne a výkon bol na vysokej úrovni, takisto zvuk, bol som spokojný. Po skončení ich setu som skonštatoval, že som práve videl Morbid Angel z Brazílie a za tým si stojím.
Prišla prestávka a už som sa neskutočne tešil na kapelu, ktorú mám veľmi rád a už som mal viackrát príležitosť ich vidieť na pódiu a vždy som bol spokojný, tak som bol zas zvedavý s čím príde Nórska legenda Enslaved dnes. A na scéne sa objavujú členovia kapely v tradičnom oblečení, hlavne spevák a zároveň basák si vždy dá záležať na severskom image, jemu sa to aj hodí. Po prvýkrát som zažil vystúpenie Enslaved obohatené o klávesáka a keby nebolo pár pasáží, kde hral, ani by ho nepotrebovali. V prvom momente všetko zabil zlý zvuk, ale za par minút sa všetko urovnalo a mohli sme si naplno užiť ich Seversky ladený Black metal. Musím uznať, že veľa fans asi nezaujali, lebo si zvolili skôr technickejšie skladby, ktoré sa náročne počúvajú, zazneli aj skladby z nového albumu "Below the lights", ale mňa totálne potešilo, že kapela zablúdila aj do starých flákov z prvých albumov, keď som ich začínal počúvať a bol som z nich hotový. Tak zaznela jedna skladba z albumu "Frost" a jedna z EP "Hordanes land", touto celé vystúpenie ukončovali, je to ozaj silná skladba. Vystúpenie bolo ako som už písal chladnejšie prijaté publikom, ale ja som bol v celu spokojný, že som mal znovu možnosť ich vidieť naživo.
Opäť krátka prestávka, po ktorej mal na pódium vystúpiť domáci Arakain, na ktorý som bol celkom zvedavý, lebo s novým spevákom som videl jeden skvelý koncert v Banskej Bystrici, ale nastalo pre mňa trochu sklamanie. Kapela znela dosť nezáživne a prázdno, chýbala tomu taká živelná energia, akú oni dokážu vyvolať, dnes to bolo ale o ničom, tak som si pozrel pár skladieb a šiel si radšej do zákulisia pozrieť, ako sa chystajú bicie môjho niekdajšieho bubeníckeho idolu Peťka Sandovala a slintal som na tie obrovské rampové Pearly a už som sa nevedel dočkať, kedy si za ne sadne.
A prišiel ten čas, na pódium sa začali sťahovať tie mohutné bicie, v pozadí sa objavila plachta z logom Morbid Angel a za pár minút tam už stáli v plnej kráse. Hneď som sa predral davom dopredu a začalo peklo na Zemi!!! Tmavozelené svetlá, smrtonosné riffy, neskutočne rýchle a technické údery bicích a do toho všetkého mŕtvolné chrčanie speváka. Cítil som sa ako v siedmom pekle, konečne sa aj roztočil kotol. Okrem nových skladieb z aktuálneho albumu "Heretic" zazneli postupne aj staré overené hitovky z čias ich najväčšej slávy, nesmela chýbať skladba "Day of suffering" či vec ako "God of Emptiness", skrátka za tú hodinu odohrali úžasný energický set, ktorý sprevádzal výborný zvuk, neskutočné kreácie hudobníkov, hlavne však gitaristu a spomínaného šialeného Petra, ktorý sa za bicími tváril ako keby to všetko, čo ide z reprákov nehral ani on ale niekto iný. Je pravda, že som ich ešte na živo nevidel, raz som ich zmeškal, ale vynahradil som si tých skoro 10 rokov čakania práve týmto koncertom. Mám pocit, že nielen ja ale aj ostatní fans prišli na tento koncert hlavne kvôli týmto "anjelikom" a po skončení ich setu som svoje názory konzultoval s ostatnými kamošmi a zhodli sme sa na tom, že toto bol vrchol dnešného koncertu a nič to nedokáže prekonať.
A zas nejaká technická prestávka, pri ktorej sa na scéne objavili plagáty z lepkami, veľké klávesy a rôzne sveteľné efekty, čo predznamenalo príchod ponurej hviezdy z Portugalska, mystických Moonspell. Tak na ich vystúpenie som sa tiež tešil, som ich síce videl už veľakrát, ale vždy ma dostali do nálady, podľa mňa je to jedna zo skvelých teatrálnych kapiel, ktorých show vždy vie zaujať fans. A tak tomu bolo aj dnes. Ponuré intro, dym a sveteľné efekty, pri ktorých sa ma scéne objavili členovia kapely. A začalo to. Na úvod zahrali nové veci, aby v zapätí fans roztancovali hitom "Alma Matter", pri ktorej refrén spievala skoro celá hala, tiež ponurá "Vampiria" nesmela chýbať, spevák dokonale ako vždy spolupracoval s publikom a po pár skladbách ho mal omotané okolo prstu a robil si s ním čo chcel. Samozrejme kapela dokonale zahrala skladby z aktuálneho albumu "The Antidote", ale pre vystúpenie si vzala za nosný album "Irreligious", z ktorého zahrali skoro všetky skladby. Ja osobne tento album považujem za najhitovejší v ich kariére. Postupne zazneli veci ako "Opium", "Mephisto", "Ruin and misery" (moja obľúbená) a záverečná kultovka "Full moon madnass". Určite špeciálne pre moju radosť zahrali aj moju naj skladbu z ich novšej tvorby "Magdalene", čo som už nevydržal a letel do kotla. Čo dodať, Moonspell vie ako narábať z atmosférou a ich energické a zároveň temné vystúpenie nenechalo nikoho na pochybách, že táto kapela patrí k špičke vo svojom štýle. Skvelé vystúpenie, bez chyby!!!
Ach, blížil sa záver dnešného festu, ktorý si vyhradila mne osobne nezaujímavá kapela z Brazílie, kde šéfuje bývalý frontman veleslávnej kapely Sepultura, Max Cavalera. Ak mám pravdu povedať, tak som dodnes nepočul poriadne žiaden ich album, aj tie, čo som si pre zaujímavosť požičal na vypočutie som po niekoľkých skladbách vypol a vrátil. Časy, keď som doslova hltal každý album Sepultury a vyhľadával ich koncerty sú dávno preč. Tak a máme tu avizovaný Soulfly. Maxovi trochu trvalo, kým sa dostal na pódium, asi nebol moc "čistý", ale to je už asi bežný jav. Odpálili skladbu v Crossoverovom rytme a takto to vyzeralo asi cely koncert, bručanie gitár, klasické skákavé tempá dokázali fans dokonale rozhýbať a pod pódiom to vyzeralo ako vo veľkom mravenisku, nasledovala tiež produkcia od legendy menom Sepultura, teda prišlo aj na "Roots", skladby Soulfly sa striedali zo Sepulturackymi hitmi, ktoré som samozrejme poznal, ale už nemali takú energiu, ako za starých čias, čo je škoda. Spoznal som ešte aj veci ako "Arise", "Refulse/Resist", či trochu osekanú verziu "Dead Embrionic Cells". Čo mňa ale potešilo bolo, že si Max spomenul aj na svoj industriálny projekt Nailbomb a na totálnu hitovku "Wasting away", ktorá je pre mňa úplne zbesilá vec a je len škoda, že tento projekt zapadol prachom, aspoň pri tejto skladbe som si spomenul na staré dobre časy rokov 1994. Z môjho pohľadu musím hodnotiť vystúpenie Soulfly ako chaotické, nesúrodé a mizerne odohrané, ale pre tých -násť ročných fans pod pódiom to bolo asi dostačujúce, pre mňa nie.
Tak záverečné slová... Veľmi ďakujem organizátorom za skvelý výber kapiel, celkové zabezpečenie akcie a aj za možnosť prístupu do zákulisia. Zvuk bol po celú akciu skvelý, až na par zádrhelov, tiež občerstvenie bolo konečne dostačujúce, na rozdiel od iných akcii, teda musím konštatovať, že som odchádzal nad mieru spokojný a už sa teším, čo si na nás pripravia organizátori Metalmanie na rok 2005. Dúfam, že to budú aspoň takéto pecky ako tomu bolo v roku 2004. Ešte na úplný záver si dovolím percentuálne zhodnotiť výkon kapiel podľa toho, ako som to videl ja, tak tu je sumár: Decapitated (nehodnotené), Krisiun (95%), Enslaved (75%), Arakain (20%), Morbid Angel (666%), Moonspell (100%), Soulfly (30%).

[ Darkoldus ]

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits