r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]


European Pussy Off-Road
Waco Jesus (USA), Isacaarum (CZ), Mortal Infected, Legion Of The Doomed Lands, Čad
Aligator pub - Bratislava (SK), 18.00, 190Sk

O tom, že sa úchyláci Isacaarum po zverejnení nového albumu "Menses Exorcism" (recenzia) vydajú na obsiahlejšie turné, snáď nepochyboval nikto. Že sa na cesty vydajú s rovnako zhovadilými združeniami, by tiež nemalo byť pre nikoho prekvapenie. A počítať sa dalo aj s tým, že sa dostanú viac alebo menej na dosah aj bratislavskému publiku. Ale že svoje divadielko rozprestrú priamo v centre Bratislavy, v starom dobrom rockovom pube Aligátor, v ktorom najtvrdšie, čo kedy naživo hralo, je "Paranoid", to som teda nečakal. Grindový koncert v Aligátore, to tu ešte naozaj nebolo, a takúto príležitosť zažiť kvalitný výprask, navyše len pár minút chôdze od vyhriatej postieľky, som si naozaj nemohol nechať ujsť. Lenže keď som v avizovanú osemnástu hodinu dorazil na miesto činu, a videl som, že chlapci práve nosia kombá, bolo mi jasné, že skôr ako o ôsmej sa hrať nezačne. Zrazil som sa preto operatívne v neďalekej nalievarni s Jimim, kde sme vylepšili krvný obraz nejakými tými vitamínmi, aby som pred ôsmou bol už opäť na mieste. Môj odhad bol správny, práve sa zvučila prvá kapela, a približne o ôsmej spustila. No s tým zvučením by som to mal uviesť na pravú mieru, hralo sa bez PA systému, takže nástroje cez kombá, bicie bez nazvučenia, a keď si k tomu domyslíte ešte aligátorovské priestory, vyjde vám z toho, že dnes to bude riadna undergroundová divočina.
Takže celé to odštartoval mimo plánu bratislavský ČAD. Najprv som sa divil, že čo tu robia, ale pri pohľade na nápis Čad na kopáku mi bolo všetko jasné. Dvaja mládenci a jedna babenka dali do placu bicie, a za odmenu si mohli zahrať. A nešlo im to vôbec zle, jednoduchý chytľavý, miestami mimoriadne rýchly grind pohladil ušká slušne zaplneného klubu. Odhadujem to na účasť do sto kusov, čo je vzhľadom na stiesnené pomery vládnuce v Aligátore tak akurát, ďalších 20 ľudí by už spôsobilo nepríjemnú tlačenicu. Ako som už povedal, Čad hral dobre, hral rýchlo, a čo sa u nich cení asi najviac, berú to s nadhľadom. Zaujímavý bol pohľad na obsluhu klubu, tí vážne nevedeli ktorá bije, len nechápavo čumeli....
Ako druhá sa predstavila bratislavská nezničiteľná death metalová kapela, MORTAL INFECTED. Nezmar Ondro dal okolo seba dokopy ďalšiu zostavu, tentokrát viditeľne tvorenú príslušníkmi mladšej generácie deatherov. Mortal Infected v roku 2004, to je predovšetkým gore, a až potom všetko ostatné. Väčšinou pomalšie, valivé, ehm, kompozície, doplnené občasnými klepačkami alebo dvojkopovými rytmami, získali u publika celkom ohlas, aj napriek totálne nezrozumiteľnému zvuku všetkých nástrojov. Do akej miery bol takýto sound zámerom, o tom radšej diskutovať nebudem. Ešte väčším problémom však bolo abnormálne dlhé zvučenie resp. príprava, a rovnako dlhé prestávky medzi pesničkami. Ak sa odstránia tieto nedostatky, mohli by byť Mortal Infected v takejto podobe príjemným spestrením každého romantického večierku.
Najviac som bol dnes zvedavý na ďalší bratislavský súbor, LEGION OF THE DOOMED LANDS, nakoľko v ňom poznám nejakých ľudí, a v akcii som ich ešte spolu nevidel. Doteraz sa neviem rozhodnúť, či mi na názve kapely vadí viac jeho dĺžka alebo klišéovitosť, v každom prípade však predviedlo kvarteto s hosťujúcim "spevákom" Vegetom technicky náročnejší death/grind s mnohými zmenami tempa, náznakmi komplikovanejších sól, ako aj s niekoľkými srandičkami. Ľudí opäť nebolo treba veľmi naháňať do trsania. Dojem z kvalitného setu nepokazili ani technické problémy jedného z gitaristov, písal som na začiatku, že dnes to bude ten pravý underground....:)) Veľmi ma prekvapila výborná práca Feďu za bicími, ak zoberieme do úvahy, že tento človek rovnako dobre ovláda aj gitaru, klobúk dole.... Žiaľ ani LOTDL sa nevyvarovali tej istej chyby ako kapela pred nimi, otrasne dlhé zvučenie/príprava a prestávky medzi skladbami boli hlavnou brzdou dobrej nálady i celej akcie.
Potom už nastúpili perverzáci ISACAARUM. Hneď bol vidieť rozdiel v prístupe, kapela sa behom pár minút pripravila a do kotla už pribieha Jeho Úchylnosť Chymus, dnes v bielej kombinéze s reťazami a bičíkom v ruke. To, čo sa dialo potom, nemá veľkú cenu opisovať, to treba zažiť. Mimoriadne úderný grind s death/blackovými pasážami korunovaný Chymusovými škrekmi priviedol publikum do varu, začala sa riadna tanečná zábava. Bolo jasne vidieť, že kapela ma toho dosť odohraného a ešte viac nacvičeného, žiadne hľadanie sa v skladbách, všetko presné do posledného tónu, úderu a pohybu. No a k tomu Chymusové nezabudnuteľné tanečné kreácie sprevádzané rôznymi obscénnymi gestami a scénkami. Samozrejme nesmela chýbať umelá krv, prvú dávku si odniesol jeden z gitaristov, a dostal ju od Chymusa formou vášnivej jazýčkovej. To už bol kotol v plnej prevádzke, pre nezainteresovaných dodám, že v Aligatore vlastne nie je pódium, kapela má s publikom bezprostredný kontakt, takže si viete predstaviť, ako to tam asi vyzeralo.... Prínosná bola aj debata s kolegom Darkoldom, s ktorým sme sa zhodli, že je to riadny nárez, len sme sa nevedeli dohodnúť, či je to nárez kurací, hovädzí, alebo bravčový. Kurací sme vylúčili hneď ako príliš jemný, v prospech druhej možnosti hral fakt, že sú to riadne hovädá, lenže po mojej argumentácii, že je to nárez určite bravčový, lebo sú to strašné svine, mi Darkoldus dal za pravdu....:)) Hádam je aj zbytočné dodávať, že Isacaarum boli vrcholom večera.
Hostia z USA WACO JESUS síce vysoko položenú latku nepodliezli, ale dnešný večer už svojho víťaza poznal. Ako tak pozerám Golov report z pražskej zastávky tejto atrakcie, tam bol výsledok rovnaký, celkom by ma zaujímalo, ako to amíci nesú.... V každom prípade dvaja gitaristi, bubeník a chrlič do ľudí narúbali výživný porno/gore/death/grind, ktorý mal všetko, čo mal mať. Ľuďom sa tiež ešte nechcelo ísť domov, a tak trsali ako o dušu. Dokonca dnešný večer ukázal, že na stage diving vlastne pódium ani netreba, zopár jedincov vrátane spomínaného amerického chrochtáka sa tejto zábavke oddávalo do sýtosti....
Po záverečných prídavkoch akcia definitívne skončila okolo pol noci. Domov som to našťastie nemal ďaleko, cestou som spásol ešte nejaký ten hot-dog, takže úplná pohodička. Teda až na to ranné vstávanie.... Vďaka patrí Belovi za spískanie tejto výbornej akcie, ako aj za nezištné pohostenie:)) Dúfam, že ďalšie podobne kvalitné podujatie v Bratislave na seba nenechá dlho čakať....

[ Dáša ]

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits