r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]


Atelier Grind Night
redruM, Thorwald, Cruent Stercuraro
29.10.2004, Atelier Café - Košice (SK)

Natrieskaný a divoký koncert v dnešnej dobe a navyše v Košiciach...utópia. A predsa sa tak v posledný októbrový piatok stalo. Naplniť priestor aspoň o tretinu menší ako trnavská Archa síce nie je žiadna veľká veda, myslím si aj, že všetci zúčastnení sa poznali prinajmenšom z videnia z iných akcií, ale aj tak to bol pozitívny moment, centrum mesta v prvom rade zažilo rachot, na aký asi nie je zvyknuté, a okrem toho sa ukázalo, že ľudia sa radi zabavia aj pri kvalite od "otrepaných" miestnych spolkov za rozumnú cenu. Aby nebol omyl, cena bola totálne symbolická preto, lebo hrali "lokálne záležitosti" a nebolo treba platiť všetky tie veci, ktoré sa platiť musia, keď zavíta voľakto z Prešova, Prahy alebo Los Angeles :- ) V momente, keď toto pochopia "odborníci" z internetu, budú mať "veľké koncerty" bez toho, aby museli cestovať (btw. aj tak vždy ostanú sedieť doma).
Soirée (keď už sme v kaviarni) sa už tradične nezačalo presne, aj kvôli tomu, že zvučenie nepostrádalo momenty typu "treba ísť po ešte jednu predlžovačku", ale nakoniec sa "komorný" priestor s asi desaťcentimetrovým pódiom podarilo nazvučiť a okolo ôsmej do vrtule kopli redruM. Nešlo to tak zľahka, pretože frontman zaviazol v bare a dostal teda možnosť vychutnať si pôvaby kultu osobnosti, vyvolalo a uvítalo ho vcelku frenetické skandovanie "Ke-res-teš, Ke-res-teš"... Trochu pozornosti sa ušlo aj basákovi, na ktorého jeden z tunajších maskotov v už obveselenom stave pokrikoval "Belmondo, rozpustiť vlasy...!" Veselo bolo už od začiatku, žiadny "syndróm prvej kapely" tu nehrozil a redruM to v ten večer fakt rozbili. Pre tých, čo ešte nemali s týmto kvartetom česť, ide o veľmi nemilosrdnú zmes priamočiareho a skôr rýchleho grind/death metalu, hard coru a crust/punku so surovým zvukom a brutálnymi vokálmi, od poriadneho growlu po nepríčetný škrek a sem-tam dokonca akési rapovanie alebo rýchle drmolenie. Pogo, ktoré prepuklo, nebralo ohľad na deliacu čiaru medzi pódiom a parketom, zjavili sa dokonca aj skokani, ako skákali som videl, že z čoho, to som dodnes nepochopil :- ) Mišo nezabudol komunikovať s publikom, ako obvykle si žiadne obrúsky nebral a spomenul si aj na "večného chalana", ktorému adresoval verš "Jožo Ráž, Jožo Ráž, vyfajči veľký k.... náš", ak by to dotyčný "rocker" počul, zrejme by ho vystrelo... Drsný koncert, myslím, že redruM sú zrelí na to, aby svoju podvratnú činnosť rozšírili minimálne na územie zatuchnutého Slovenska a prípadne ešte ďalej. Chcelo by to poriadnu štúdiovú nahrávku, koncertný záznam síce nie je zlý, ale v dnešnej "fajnovej" dobe na zviditeľnenie skupiny skrátka nestačí.
Patológovia Thorwald mali v piatok svoj tuším druhý koncert, prvý s novým spevákom, a okrem toho mali aj problémy so zvučením. Po chvíli som už vôbec nevedel, či je to ešte len skúška, alebo už koncert, a keď potom po odohraní pár "skladieb" zdrhli z pódia, vyzeralo to skoro ako keby rezignovali na predstavenie. Našťastie vo veci bolo niečo iné, do sály sa totiž vrátili postavy v chirurgickom výstroji, prípadne riadne skrvavené a obviazané. Na záchode to ešte dnes možno vyzerá, akoby si tam "nádobíčko" rozložil Jack Rozparovač... To, čo predviedli Patrik (bicie), Maťo (gitara), Wurma (basa a vokál, ktorý mikrofón vždy nestíhal), Gabi (vokály) a tiežzahalený "nečlen" Bindy (roztlieskavačka?), bolo fakt len pre najotrlejších. Podladená strunová sekcia, bicie kdesi medzi drvičkou v krematóriu a guľometom a väčšinou zefektované grúlenia, chrochtania a škreky sú dobrý záhul aj z CD, ktoré má tú výhodu, že pri kvalitnom zvuku počuť, že ten chliev predsa len má hlavu a pätu. Naživo je však skôr lepšie oddať sa potešeniu zo soundtracku k atómovému výbuchu. Okrem vlastných ukrutností, z ktorých tie staršie majú občas aj deathmetalový nádych (nové sú už ortodoxne gore) zazneli tiež covery od Terrorizer, CBT a dve "hokejové hymny" "Peter Bondra" a "Marián Hossa", to už tak býva, keď do hudby a textov niečo povie aj nádejný telocvikár a hokejový nadšenec. V publiku to opäť bolo o život, a objavil sa aj akýsi postarší pocestný v obleku, chvíľu sledoval dianie, počúval tie nebeské tóny a potom zmizol, v duchu si nepochybne hovoriac "nie, takáto hudba aj tak neexistuje..." Bolo to "only for extreme ears", ale vydarené, uvidíme o pár týždňov na veľkom pódiu.
Thorwald skončili asi o trištvrte na desať, a keďže v meste platí aj voľajaké nariadenie o nočnom kľude a ešte k tomu sa "hrdinsky" hralo pri otvorenom okne, bola tu istá šanca, že prídu "empíci" (mestská polícia) a bude po koncerte. Nestalo sa tak a Cruent Stercuraro opäť zapracovali na tom, aby sa do Guinessovej knihy rekordov dostali ako kapela, ktorá skoro všetky koncerty odohrala na domácej pôde... Fakt dúfam, že po spropagovaní a vydaní aktuálnej novinky "Grind/Junk" sa trio koncertne vzdiali od rodnej hrudy čo najviac, pretože kapele sa nemôže stať nič horšie ako to, že sa jej doma prežerú. Už teraz kvôli pokročilej hodine a únave publikum zredlo možno na polovicu, čo ale Adamovi, Funésovi a Maťovi náladu rozhodne nepokazilo. Naladili, poskúšali, Mr.Prokop na chvíľu zmizol a vrátil sa do pol tela vyzlečený, hrudník vylepšený umelou krvou a obličaj ohňácaný hmotou zľahka pripomínajúcou kravinec, skrátka všetko v duchu hesla "show musí byť". Aj bola, tancovalo sa tak do jedenástej, pekne v duchu ostrého hutného guláša z gore a grind coru, navyše metalizovaného a s pekelne bublajúcim vokálom. Hudba nestojí na technických exhibíciách, ale na skákavej chytľavosti, valivej surovosti a svojskom nadhľade, ktorý ľudia berú dokonca aj mimo domácej pôdy. Akurát som vyšiel vonku vyskúmať, koľko toho verejného blaha počujú okoloidúci slušní občania, keď som začul, že mi hrajú... No, mal som v ten víkend výročie, takže "In/Out" padla viac ako dobre, podobne ako ďalšie hity - chlapci a dievčatá, predstavte si, že idete v noci domov a chytí vás úchylák - Gallery Of The Serial Killers!", prípadne "Pussy" (no, kto by si nedal povedať, veď sme ľudia:- )), "Zombiefuck" a ďalších, vrátane prídavkov, hlavne toho najpopulárnejšieho z dema "Delicatesa". Jeho pohľad na jedno veľmi konkrétne náboženstvo síce nie je snom intelektuálov, ale ako refrén sa dá hulákať s nadšením. Bol aj cover od Mortician, ale milý Adam, tam v "Slaughterhouse" sa to "spieva" trochu inak:- )
Akcia sa skončila niekedy po jedenástej a je fakt, že už dlho som z koncertu nemal až taký dobrý (a ešte k tomu triezvy) pocit. Ako vidno, ľudia sa vedia odviazať, baviť a podporiť akciu, tak verím, že im to vydrží v blízkej i vzdialenejšej budúcnosti.

[ Martin ]

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits