r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]

fotoreport A Winter Solstice Ev3: Orkrist, Ethereal Pandemonium, Snovonne, Tears Aside, 18.12.2004, Babylon - Bratislava (SK)
recenzia Orkrist - Grond
recenzia Ethereal Pandemonium - jesus.christ@hell.com
recenzia Orkrist - Reginae Mysterium
report Lunatic Gods, Ethereal Pandemonium, Inner Fear, Naša Vec, 8.11.2003, RC Mlyn - Vrútky (SK)
report More//Than//Fest 2003, 6.9.2003, anfiteáter - Banská Bystrica (SK), Darkoldus
report More//Than//Fest 2003, 6.9.2003, anfiteáter - Banská Bystrica (SK), Rasťo
report Noc plná Slovákov, 13.6.2003, Fan Favorit - Brno (CZ)
report Nightwish, Orkrist, Lunatic Gods, Alice Cooper Revival, 7.6.2003, amfiteáter - Banská Bystrica (SK), Darkoldus
report Nightwish, Orkrist, Lunatic Gods, Alice Cooper Revival, 7.6.2003, amfiteáter - Banská Bystrica (SK), Dáša
report Nightwish, Orkrist, Lunatic Gods, Alice Cooper Revival, 7.6.2003, amfiteáter - Banská Bystrica (SK), Rasťo
report Nightwish, Orkrist, Lunatic Gods, Alice Cooper Revival, 7.6.2003, amfiteáter - Banská Bystrica (SK), Pavol
report Waltari, Hraczki, Banana, Instant, Ethereal Pandemonium, Fúha, 31.5.2003, Propeler Rock Garden - Bratislava (SK)
fotoreport Nightwish, Orkrist, Lunatic Gods, Alice Cooper Revival, 7.6.2003, amfiteáter - Banská Bystrica (SK)
report Mystical Nightcharm, Orkrist, Sanatorium, Lunatic Gods, 1.2.2003, Plastik Klub - Presov (SK)

A Winter Solstice Ev3
Orkrist, Ethereal Pandemonium, Snovonne, Tears Aside
18.12.2004, Babylon - Bratislava (SK)

U nás v Bratislave sa málokedy udeje tak dobre zorganizovaná a aj dobre obsadená metalová akcia a preto sa asi každý priaznivec dobrej metalovej muziky vždy teší, čo prinesie december a zvlášť ak sa po meste a na internete objavia upútavky na akciu, ktorej názov je Winter Solstice Eve podľa rovnomennej skladby od jednej pravidelne sa zúčastnenej kapely Ethereal Pandemonium. Od začiatku tejto tradície sa akcia teší celkom dobrej návštevnosti a pričom rok od roku sa zvyšuje. Pri zrode tejto tradície stáli pri sebe kapely Orkrist, Galadriel a Ethereal Pandemonium, ktoré sa dajú považovať za stálice Bratislavskej metalovej scény. Avšak tento tretí ročník nastali zmeny a nový vietor zadul aj do playlistu zúčastnených kapiel. Namiesto Galadrielu sa predstavila nová kapela gitaristu z Galadrielu Tomaxa Tears Aside, kde sa objavili známy muzikanti z Galadrielu, ale aj z iných kapiel. Tak pekne po poriadku.
Večer sa začal krátko po siedmej hodine, keď sa na scéne objavila už spomínaná kapela Tears Aside. Ako som už spomenul, v jej zostave sa nachádzali muzikanti z Galadrielu, tiež spevák kapely Hecate a bubeník z kapely Craniotomy a momentálne aj Darkside. Zostavu doplnil na gitaru aj známy to muzikant Semi. Kapela sa od začiatku snažila podať čo najlepší výkon, napriek tomu, že zvuk bol miestami dosť nepočúvateľný, celé sa to nieslo v duchu pomalšieho Doom metalu s rockovými prvkami, povedal by som, že pohodová klubová muzička. Bolo však cítiť, že kapela existuje len krátko a predvedené skladby boli šité horúcou ihlou a miestami zneli dosť chaoticky a nesúrodo, je možné, že to bolo zámerom, ale v tom prípade asi nebudem ich zanietený fanúšik, lebo práve toto mi na muzike vadí. Ale podľa ohlasu fans si aj oni našli svojich nových uctievateľov, no skôr si myslím, že to bol osud predkapely na takejto silne obsadenej akcii. Mimochodom zaznela aj skladba z nového albumu Galadriel a práve tá, ktorá sa mi najmenej na albume páči, ale čo už, je najjednoduchšia a na koncerty vhodná. Ešte jedna vec ma prekvapila, totiž že som v niektorých pasážach spoznal notoricky známe riffy známych kapiel a s kamošom sme si dokonca začali pospevovať texty Paradise Lost a Sundown a sedeli nám tam ako keby sme práve počuli cover verzie týchto skladieb. Neviem, či to bol zámer, alebo len náhoda. No nič, napriek týmto drobnostiam sa mi vystúpenie kapely páčilo a rozhodne by som si ich pozrel ešte niekedy v budúcnosti.
Po tejto novej kapele sa na pódiu začala pripravovať skupina, na ktorú som bol najviac zvedavý a dá sa povedať, že som na tento koncert šiel len kvôli nim. Kapela je úplným začiatočníkom na scéne a dá sa povedať, že tento koncert mal byť ich bránou do povedomia fans. Kapela sa volá Snovonne a v jej čele stojí charizmatická speváčka, ktorú doprevádzajú skvelý hudobníci z Nitrianskej scény. O tejto kapele som sa dozvedel náhodou od lídra kapely E.P. a po prvom vypočutí ich dema som bol doslovne omámený ich tvorbou. Odvtedy som častejšie počúval ich muziku a sledoval všetko nové čo sa v ich tábore deje. Akonáhle som sa dozvedel, že aj táto kapela sa zúčastní na W.S.E.3. moja radosť nepoznala konca. By som však nekecal do vetra, zazneli prvé tóny a ja som sa presunul do miest, kde bol zvuk asi najlepší a začal som si užívať. Odhliadnuc od toho, že práve Snovonne mali na tomto koncerte najlepší zvuk, aj ich muzika a atmosféra bola geniálna, totálne som sa nechal uniesť. Hlavne keď zazneli moje obľúbené skladby som sa neudržal a začal si "pospevovať" spolu s kapelou. A čo speváčka, okolo ktorej sa vlastne Snovonne točí? Bola úžasná a bezprostredná, bolo vidieť, že sa tiež dobre zabáva a všetky skladby boli odspievané dokonale ako na nahrávkach. Pre tých, ktorý sa nikdy nestretli s tvorbou tejto kapely, len stručná charakteristika podľa mňa: mnohí ľudia, čo túto kapelu niekedy počuli ich označujú ako slovenský Evanescence a ja by som v určitej miere súhlasil, i keď muzika tejto kapely je rozhodne svojráznejšia a v žiadnom prípade nie sú žiadna kopírka. Ja by som ich skôr nazval ako Dark Rock z melancholickým ženským spevom. Čo by som ešte napísal o ich vystúpení? Už asi všetko bolo napísané, pre mňa jednoznačne najlepšia kapela večera, aj keď predo mnou boli ešte dve moje obľúbené kapely, ktorý som ale úž mnohokrát videl a ich tvorbu poznám do posledného detailu.
V poradí tretia kapela večera sa na scéne predstavila opäť domáca banda Ethereal Pandemonium, ktorej vystúpenia sú vždy určitým prekvapením aj pre ich stálych fanúšikov. Tak tomu bolo aj dnešný večer. Kapela začala ozaj od podlahy a hneď na úvod roztancovala sálu svojimi rytmickými skladbami, pokračovali ale hlavne novými skladbami z pripravovaného albumu, čo fans stojaci okolo mňa niesli trochu so sklamaním, lebo sa tešili na ich obľúbené veci a tie nie a nie zaznieť. Ale čo už, kapela sa rozhodla postaviť ich program hlavne na novej tvorbe. Podľa mňa sú nové skladby zaujímavé a rôznorodé, kapela opäť stavila na pestrosť a všestrannosť a preto nové skladby znejú rozhodne zaujímavo. I keď už nie sú tak rýchly ako vo svojich začiatkoch, stále sa nevzdali Black metalových koreňov. Mňa osobne zaujala nová vec od klávesáka Rhaa, kde sa objavujú prvky vážnej hudby a práve aj na túto skladbu sa teším na novom albume. Samozrejme zazneli aj notoricky známe songy ako Perinbaba a tiež "vykopávka" A winter solstice eve, zaznela aj nová vec, už tradičná ľudovka v doom metalovom podaní, ozaj silná skladba. Nečakane sa objavila aj cover verzia od nie moc metalovej kapely Depeche Mode, tiež v svojráznom prevedení. Blížil sa záver a k tomu patrila kultová skladba Ill pagano, pri ktorej sa na scéne objavili skoro všetci bývalý členovia kapely E.P., ktorí dnes už len nostalgicky spomínajú na časy, keď stávali na pódiách, ale svojej úlohy sa zhostili ozaj dokonale, ešte aj líder kapely sa vzdal svojho nástroja v prospech Tomaxa z Tears Aside a odspieval si svoju skladbu tŕpnuc, či to kapela bez neho zvládne. A nakoniec to dopadlo monumentálne, silná skladba, silná zostava, silný zažitok. A na úplný záver zaznela snáď najznámejšia skladba od kapely E.P. Furman, ktorú si ako vždy zanôtilo celé publikum spolu s kapelou. Ako som napísal, vystúpenie kapely bolo výborné, iba trochu mi chýbali staré známe songy, čo by trochu obohatili novátorské vystúpenie kapely.
Je tu posledná kapela večera, ktorou je už tradične rozpadávajúci sa Orkrist. Môžem smelo prehlásiť, že minimálne 60 percent ľudí tu bolo len a len na ich vystúpenie, ako som si stihol urobiť zbežný prieskum, ale to vôbec nebolo podstatné. Skrátka kto by si nechal ujsť po roku jediný koncert tejto mladej a predsa už renomovanej kapely, zaregistroval som hojnú účasť mimo bratislavských fans tejto kapely a dokonca aj zahraniční sa tu našli, čo je už teda čo povedať. Nuž, po roku ich tu máme znovu v plnej (skoro plnej) kráse a hneď na úvod vypálili svoje najväčšie hity a publikum priviedli do dokonalého šialenstva. Musím sa priznať, že aj ja som sa občas nechal strhnúť a zavrtel som si hlavou. Orkrist vie vždy zostaviť svoj program dokonale, rýchle skladby striedajú baladické pomalšie. Nebudem tu predstavovať ich muziku, kto ich pozná, vie čo má čakať, kto ich nepozná, ten o veľa prichádza. Ich stredoveko ladený Dark/BlackDoom metal si vie nájsť vždy svojich fans a tak tomu bolo aj v dnešný večer. Ľudia sa dokonale bavili, ako som už napísal, zazneli ozaj všetky najväčšie hity kapely, nechýbala ani inštrumentálka, či svojská pretextovaná cover verzia hitu od kapely Team Prievan v peňaženke. Ani sa mi nechcelo veriť, že tento koncert po ročnej pauze odohrali ako keby hrávali každý víkend, bicie, gitara, klávesy, spevy je veľmi ťažko popisovať. Líder kapely "Krém" síce občas pôsobil ako keby v kapele hral len náhodou, ale svojej úlohy sa predsa len zhostil nad moje očakávania. Tiež Lýdia spievala božsky a musím sa priznať, že mi jej spev na živo veľmi ten rok chýbal. Malou náplasťou bolo jej hosťovanie na poslednom albume Galadriel, ktorý počúvam hlavne pre jej spev, ktorý sa tam hodí ako zadok na šerbel. Orkrist si zahrali niečo okolo hodinky a na záver sa rozlúčili tradičnou cover verziou od Nightwish, pri ktorej nastalo ozajstné metalové peklo nielen pod pódiom, ale aj na miestach pre sediacich. Po ich vystúpení sa na pódiu stretli všetci účinkujúci a za mohutného potlesku sa rozlúčili a poďakovali prítomným za podporu tejto akcie a samotných kapiel.
Na úplný záver len dodám, že som bol opäť po roku svedkom skvelého koncertu, za čo musím poďakovať hlavne organizátorom a v neposlednom rade aj zúčastneným kapelám. Ja len dúfam, že sa aj za rok podarí podobnú akciu zorganizovať a že sa predstavia kapely, ktoré fanúšikom majú čo povedať. Nech žije Winter Solstice Eve 4.!

[ Darkoldus ]

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]





Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits