r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]

report Without Christmass Party 2004, 11.12.2004, Butterfly - Košice (SK)
fotoreport Without Christmass Party 2004, 11.12.2004, Butterfly - Košice (SK)
recenzia Infer - In Cold Being
recenzia The Cryptosy - Heartless Merciless Blasphemous
report Without Shame XVIII., 9.10.2004, Butterfly - Košice (SK)
report Without Shame Festival XVII., 20.9.2004, Butterfly - Košice (SK)
report Without Shame Open Air 2004, 24.-25.7.2004, Peklo - Košice (SK)
report Without Shame Festival XV., 12.6.2004, Butterfly - Košice (SK)
report Without Shame Festival XIII., 24.4. 2004, Butterfly - Košice (SK)
report Without Shame Festival XII., 27.3. 2004, Butterfly - Košice (SK)
report Without Shame Festival XI., 26.4.2003, KD Myslava - Košice (SK)
report Without Shame Festival X., 28.9.2002, KD Myslava - Košice (SK), Martin
report Without Shame Festival X., 28.9.2002, KD Myslava - Košice (SK), Golo
report Without Shame Festival IX., 27.4.2002, KD Myslava - Košice (SK)
report Without Shame Festival VIII., 23.3.2002, KD Myslava - Košice (SK), Juraj Harin
report Without Shame Festival VIII., 23.3.2002, KD Myslava - Košice (SK), Martin
report Without Shame Festival 7 a 1/2, 23.2.2002, KD Myslava - Košice (SK)

Without Shame XX
Raven's Blue, Amatae Adea, Nostrum, Wayd, Varsó
25.12.2004, Butterfly Club - Košice (SK)

Tak sme u nás (KE) po dlhom čase mali fanúšikmi natrieskanú akciu, navyše deň po tom štedrom, kedy za normálnych okolností väčšina ľudí doma s plným žalúdkom oddychuje pri bedni, prípadne sa zaoberá skúmaním vianočnej nádielky a prudké pohyby radšej ani nerobí. To, že sa v sobotu 25. decembra v po návštevníckej stránke vždy dobrodružných Košiciach dovalilo na metalový koncert nepochybne dobre vyše dvesto ľudí, by mohlo zvádzať k dojmu, že organizátor sa uchýlil povedzme k čiernej mágii, ale pravda je predsa len o voľačo prozaickejšia. Toto pokračovanie Without Shame bolo oslavou hneď dvoch jubileí - festival slávil dvadsiate pokračovanie a jeho hlavný organizátor Jano zavŕšenie tridsiateho roku svojho pozemského fungovania. Pripravil teda špecialitu - žiadne vstupné sa neplatilo, plus boli alebo mali byť nejaké ďalšie atrakcie. Takže vďaka nulovému vstupnému sa uráčilo prísť aj ľuďom, ktorých ináč vidno na koncertoch zriedka, respektíve vôbec. Svoje urobilo možno aj to, že v takéto dni nie je veľmi kde chodiť, a zabezpečiť si, respektíve dokŕmiť opicu v prítomnosti živého hudobného predstavenia a za debaty, prípadne aj zábavy s kratšie či dlhšie nevidenými známymi a kamarátmi je v takomto prípade viac ako lákavým programom. Po tejto stránke to bola naozaj vydarená párty, skoro by sa dalo povedať, že na miestne rockové a metalové pomery spoločenská udalosť roka. Ešte keby tak nabudúce bolo aspoň spolovice toľko tých, ktorí budú ochotní zaplatiť vstupné, pri "bežnej" akcii nanešťastie nevyhnutné, a ono to s tými koncertami pôjde. Čosi som počul, že klub sa bude sťahovať, ale o tom inokedy, tento "ples" bol v budove Jumbo centra a majiteľ pivárne o poschodie nižšie sa tým, že na prvý sviatok vianočný neotvoril, vcelku sekol, slušne by zarobil a ten nával, ktorý bol v Butterfly okolo baru zvlášť v prvých hodinách akcie, by bol znesiteľnejší, takto to bolo dosť aj vo vystávaní v "dave", prípadne o odchytení niekoho, kto tam už stál blízko cieľa, aby vybavil nákup :- )
Teraz ešte k programu, ktorý som sledoval tu zo sály, tam zas z predsália (viete, spoločenské povinnosti :- )) Hudobnú produkciu niekedy pred ôsmou načali košickí rockeri Raven's Blue. Kvarteto s bicími, dvoma gitarami, basou a spevom už nie je tak celkom neznáme, prinajmenšom v Košiciach. Videli sme ich na viacerých koncertoch a festivaloch a so svojím melodickým rockom sa "havrani" nestratili ani v Butterfly. Klasické, občas tvrdšie rockové pesničky sa počúvali dobre a ľudia, príslušiaci ku všetkým možným žánrom, nemali námietky. Poslednú vec kapela zahrala v zostave, kde si všetci členovia prehodili nástroje, celkom vtipný a navyše dobre odohraný nápad.
Amatae Adea zastupujú žáner, ktorý v tunajších končinách zas až taký frekventovaný nie je. Na pódiu sa ocitla šestica hudobníkov, ktorá predviedla celkom príjemne počúvateľný mix heavy, speed a power metalu, možno s trochou progresivity, pár ľudí sa v súvislosti s nimi vyjadrilo o inšpirácii Dream Theater... ale aj Helloween, takže obraz si snáď urobíte. Z nahrávok, ak nejaké už majú, som ich nepočul, ale naživo zneli dosť presvedčivo, aj klávesov tam bolo tak akurát, a ani vokál sa nepúšťal do niečoho, na čo nemá, takže celkom fajn. Tak súkromne prajem chalanom veľa šťastia pri hľadaní prípadného vydavateľa, budú ho potrebovať, ono vydať na Slovensku čokoľvek je boj, a ak sa vám to už podarí, tak skôr s extrémnymi štýlmi ako s heavy alebo progress záležitosťami.
Okrem toho, že každá kapela zaželala veľa zdaru tak festivalu, ako aj oslávencovi, sa na pódiu zjavil aj principál a jubilant Jano. Poďakoval všetkým za doterajšiu podporu a vyjadril presvedčenie (bleee, toto je ako od Mikiho Dz. :- )), že sa ešte stretneme na mnohých akciách v rámci WSF. Nuž, keď to takto človek počuje, aj mu kameň od srdca odpadne, takže Jano, v mene asi tak troch spolkov Ti ďakujem za to, čo si tu už po stránke koncertov stihol urobiť, a želám veľa energie do ďalších akcií, ako aj zdar vo všetkom ostatnom.
Nostrum, čiže Ivan, Fero, Kamil a Šaňo, ktorý z Bratislavy dorazil akurát na Štedrý večer a ešte 23. účinkoval so svojím druhým spolkom (však čo v BA s voľným časom, keď už tam človek pracuje) na punkových vianociach v Šamoríne, zahrali jeden zo svojich klasicky vydarených setov. Tentokrát po čase došlo zase aj na spievané skladby. Síce len dve, ale zato špeciálne. Na pódiu totiž s mikrofónom dominoval Adam, vďaka aktivite hneď v troch kapelách (Nomenmortis, Cruent Stercuraro, Slowtorn) považovaný za tunajšiu odpoveď na Dana Swanö :- ) Odchrochtal jednu vec z nostrumovského albumu Eye Am a cover "Drill Kill Lobotomy" od Macabre. Veľmi úspešné predstavenie, nepochybne by ho ocenilo aj menej "netriezve" publikum, ale také sa v pomerne pokročilý sviatočný večer hľadá dosť ťažko.
Neviem nič o tom, že by na koncert prišiel aj kúzelník, Ježiško, Santa Claus a Dedo Mráz, tombolu, ak bola, som kdesi prekecal tiež a či došlo na plánované polo-unplugged vystúpenie Wayd, o tom neviem nič. Prešovských jazzom a melodikou strihnutých death/thrasherov som zastihol vo chvíľach, keď hrali svoje najväčšie hity v riadne metalovom zvuku. Kotol mali pekný, skokanov tiež do vôle, hneď pár ľudí si zaspomínalo na zážitky, kedy si skočili tiež a akurát ich nikto nechytal... Tentokrát to myslím bolo bez obetí, odkázaných navštíviť pohotovosť.
Záver hudobnej časti vskutku bujarého večierka patril maďarským Varsó. Väčšina publika už očividne nevládala, niektorí sa aj domov vybrali, ale temperamentná štvorka si to na pódiu užívala. Ja som bol medzi tými, ktorí pod pódiom predvádzali nie celkom koordinované pokusy o tanec, vedľa zase vyčíňali pódioví skokani. Zaskákať si išiel aj oslávenec, ale nie vždy sa mu vydarilo, ono sa totiž stane, že niekedy vyleziete na pódium v momente, keď sa skladba skončí, prípadne široko-ďaleko sa niet komu vrhnúť do náručia.... Varsó ináč hrali veľmi tanečne, bol to mix death metalu so všetkým možným, po koncerte som si pre istotu stiahol z netu nejaké vzorky, reku či som nemal halucinácie, keď mi ich produkcia pripomínala chrochtavejšiu verziu Waltari. Ani som sa extra nesekol :- )
Koncert sa skončil kedysi po polnoci, zábava pokračovala aj potom, ale nakoniec prišiel čas odvliecť svoju kostru na nočný spoj. Z cesty si pamätám hlavne neodbytne sa hlásiaci mechúr v jej závere, pôda za zastávkou mala nepochybne pocit, že z Vianoc sa zrazu stala Veľká noc, ale podstatné je, že nedošlo k nejakej nehode. Potom ešte kus cesty pešo, filozofovanie na tému "kde som dal kľúče" a ďalší diel seriálu "príhody z divočiny" dospel k šťastnému a dosť unavenému koncu :- )

[ Martin ]

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits