r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]


Carpathian Forest, Tsjuder, Wykked Wytch, E-Force, Corupted Melody
26.1.2005, Stará Pekáreň - Nitra (SK)

Tak a máme tu ďalší koncert z turné, ktoré si urobilo zastávku aj na Slovensku, a to aj napriek tomu, že na koncertoch v ostatnom období bola účasť fans priemerná. Je síce pravda, že muzika na nich prezentovaná je na Slovenskej scéne menšinová a má skôr doma sediacich fans ako takých cestovných ako tomu bolo v časoch minulých. No ale predsa sa podarilo zorganizovať aj tento koncert, na ktorý som sa nejak zvlášť nechystal, lebo žiadna z vystupujúcich kapiel nie je moja obľúbená a vlastne som ani ich albumy nikdy nepočul, teda až na pás songov na kompilačkách. Ale treba si rozširovať svoje hudobné obzory a tak som sa sám vybral v hroznom nečase a fujavici do Nitry. Cestu som prežil aj vďaka chladnej severskej muzike, čo mi hrala v rádiu a keď som dorazil na miesto, v tom momente začala hrať prvá kapela večera.
Tou kapelou bola domáca banda Corupted Melody, ktorých som síce videl už párkrát na koncertoch, ale nikdy ma nejak zvlášť nezaujali, tak som si povedal, že dnes si ich po čase zas pozriem a uvidím aké pokroky urobili. Po pár skladbách som prišiel k názoru, že hrajú stále to isté dokola a že to nieje muzika pre mňa náročného poslucháča. Ale ako otvarák koncertu sa aspoň predstavili fanúšikom, hlavne tým, čo ich nepoznali. Pre úplnosť dodám, že ich muzika sa dá definovať ako Cradlovský Doom metal, neviem prečo, ale stále som mal dojem, že sa im príliš do originality nechce, čo je na škodu veci, keďže je na Slovensku veľmi málo kapiel, čo by hrali takúto muziku.
Nasledovala pauza po ktorej sa na scéne objavila legendárna zostava hudobníkov, ktorá ma svojho času (a to je pekne cez 10 rokov) dosť brala a z ich koncertu som vtedy odchádzal dokonale zničený, ale rád. Tou kapelou bola vtedy banda Voivod, no a momentálne sa niektorí členovia predstavili vo formácii E-Force. Ešte pred koncertom som zazrel známe tváre, ktoré sa ani po rokoch nezmenili a keďže som ich tvorbu vôbec nepočul, tešil som sa na nový príval tvrdého metalu v ich podaní. A nečakal som márne, hneď od prvých tónov som sa dostal do varu, lebo len skúsení muzikanti si môžu dovoliť takéto extravagancie. Teda štvorica na čele s charizmatickým spevákom, ktorý občas pripomínal Lemiho z Motorheadu nás začala baviť pravým nefalšovaným metalom, povedal by som, že niečo medzi Trashom spojeným s Death metalom, ktorý sa hral na začiatku 90 rokov. Ozaj skvelé melódie i samotná show. Kapela sa skvele zabávala a spolupráca s publikom im išla od ruky asi aj preto, že majú dlhoročné skúsenosti. Jednoznačne som bol očarený, lebo práve takýto druh muziky mám na koncertoch najradšej, stredne rýchle tempo, melodické gitary a do toho chraplák, paráda! Nemám čo dodať, kto tam nebol, ten o veľa prišiel. Len škoda, že na túto kapelu bolo ešte v sále málo ľudí, ale tá hŕstka čo boli musela byť spokojná.
Po krátkom oddychu nasledovala kapela, o ktorej som nevedel ani čo by mali hrať, teda som nemal páru, čo mám čakať. Wykked Wytch sú kapela z USA a na ich čele je dosť škaredá frontmanka, ktorej som sa skoro zľakol a to ja sa nebojím ničoho :). Poviem vám, v najhorších snoch by som sa s ňou nechcel stretnúť. Ale poďme k muzike a koncertu. Kapela sa prezentovala zmesou Black metalu, ktorý bol občas do Death metalu, niektoré riffy boli celkom dobré, ale v celku sa jednalo o tuctový Black metal, ale musím uznať, že tá ženská sa za mikrofónom snažila a zvládala ozaj veľký rozsah od murmuru až po škrek a dokonca v jednej skladbe si zaspievala melodicky a šlo jej to. Ináč ako som už napísal, nejak ma ich muzika nezaujala a tak som záverečné skladby sledoval už len z baru.
Po takejto pre mňa oddychovej kapele mala nasledovať banda, na ktorú som sa vlastne najviac tešil, keď som sa od známych dozvedel, o čo by malo ísť. Podľa ich názorov sa malo jednať o kapelu a muziku, ktorú mám ja osobne rád. Tým pádom som sa hneď natlačil pred pódium a čakal čo sa bude diať. Po chvíľke tu bola trojica satanášov z Nórskej kapely Tsjuder, ktorí rozpútali hotové peklo. Koniec koncov, čo iné by sa mohlo z Nórska presadiť viac ako pravý nefalšovaný a surový Black metal. A keď už ja poviem, že ide o nefalšovaný Black, tak to je ako od odborníka úplne isté. Samozrejme nechýbali klasické doplnky ako klince, warpainty a čierne kožené odevy. Už prvé tóny nenechali nikoho na pochybách, že sa bude jednať o skvelú temnú show, rezané gitary, tvrdá basa, neskutočne rýchle a presné bicie. To všetko zastrešoval skoro neľudský škrek. To je muzika Tsjuderu. Kto počúval Black metal z Nórska začiatkom 90-tych rokov, tak vie ako znie pravý Black metal, je rok 2005 a história sa opakuje a nielen môj obľúbený štýl je tu v plnej sile! Ozaj nemám slov, skrátka sa tu odohrala pre mňa malá Black metalová slávnosť, ktorú som si užíval plnými dúškami pod pódiom. Moja radosť nepoznala hraníc, keď kapela zahrala cover od môjho miláčika, kapely Bathory, od ktorej zaznel staručký ale o to silnejší song "Sacrifice". Čo mám viac dodať! Končím! True Black Metal Forever!
Blížil sa vrchol večera, i keď pre mňa už vlastne koncertom Tsjuderu večer skončil, ale prečo by som si mal nechať ujsť dvojitý Nórsky set za jeden večer. Na scénu sa nainštalovali Carpathian Forest a Black metalový večer mohol pokračovať. Síce v pomalšom tempe, ale to je v štýle ktorý hrajú celkom bežné. Táto kapela hrá tu pomalšiu odnož Black metalu, ja to s obľubou nazývam "Black ´n´ Roll", podobný štýl hrajú napríklad Nemecký Desaster. Kopákové stredné tempá, melodické gitarové riffy, dokonca pre klasický Black metal aj sóla a hrdelný pološkrek, polospev. Ak mám pravdu napísať, síce si takýto Black rád vypočujem doma keď mám príležitosť, ale veľa podobných nahrávok nemám a preto som bol zvedavý, čo vlastne Foresťáci hrajú. Je pravda, že boli hviezda večera, už len pre ich známe meno, tiež je pravda, že odviedli skoro 100 percentný výkon, no po predchádzajúcej kapele to bola len uspávanka, pretže latka po Tsjuder zostala privisoko nastavená. Ako som spomenul, kapela hrala taký strednotempový "Black ´n´ Roll", nejaké tie diabolské texty a značný pohyb na pódiu. Pod pódiom to tiež vrelo, bolo vidieť, že fans túto kapelu poznajú a vedia, čo od nej majú čakať. Nerád by som napísal, že som bol z kapely sklamaný, povedal by som, že koncert zahrali skvele, ale asi som od nich čakal niečo iné a to mi vynahradil Tsjuder. Nebudem v týchto úvahách pokračovať, prejdem rovno k záveru, Foresťáci zahrali ešte pár prídavkov a koncert skončil.
Na záver tradičné poďakovanie organizátorom, že si dali námahu a zorganizovali tento koncert pre nás fanúšikov Black metalu, zvuk mali všetky kapely dobrý, takže aj oči, aj uši mali dosť práce a bolo sa na čom zabávať. Horšie je to s účasťou fans, ktorá bola podpriemerná, počítam tak 100 ľudí, možno trolinku viac. Mám pocit, že ešte jeden takto málo sledovaný koncert a zas na Slovensku môžeme len o koncertoch známych kapiel snívať. Ja som si každopádne koncert vychutnal a teším sa aj na tie nasledujúce.

[ Darkoldus ]

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits