r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]

report Without Shame Festival XXII, 26.2.2005, Butterfly Club - Košice (SK)
report Without Shame Festival XXI, 29.1.2005, Butterfly Club - Košice (SK)
fotoreport Without Shame Festival XXI, 29.1.2005, Butterfly Club - Košice (SK)
report Without Shame Festival XX, 25.12.2004, Butterfly Club - Košice (SK)
report Without Christmass Party 2004, 11.12.2004, Butterfly - Košice (SK)
fotoreport Without Christmass Party 2004, 11.12.2004, Butterfly - Košice (SK)
recenzia Infer - In Cold Being
recenzia The Cryptosy - Heartless Merciless Blasphemous
report Without Shame Festival XVIII., 9.10.2004, Butterfly - Košice (SK)
report Without Shame Festival XVII., 20.9.2004, Butterfly - Košice (SK)
report Without Shame Open Air 2004, 24.-25.7.2004, Peklo - Košice (SK)
report Without Shame Festival XV., 12.6.2004, Butterfly - Košice (SK)
report Without Shame Festival XIII., 24.4. 2004, Butterfly - Košice (SK)
report Without Shame Festival XII., 27.3. 2004, Butterfly - Košice (SK)
report Without Shame Festival XI., 26.4.2003, KD Myslava - Košice (SK)
report Without Shame Festival X., 28.9.2002, KD Myslava - Košice (SK), Martin
report Without Shame Festival X., 28.9.2002, KD Myslava - Košice (SK), Golo
report Without Shame Festival IX., 27.4.2002, KD Myslava - Košice (SK)
report Without Shame Festival VIII., 23.3.2002, KD Myslava - Košice (SK), Juraj Harin
report Without Shame Festival VIII., 23.3.2002, KD Myslava - Košice (SK), Martin
report Without Shame Festival 7 a 1/2, 23.2.2002, KD Myslava - Košice (SK)

Without Shame Festival XXIII
Syndicate, Otworn, Hazydecay, Perversity, St. Black
26.3.2005, Butterfly - Košice (SK)

Koncerty počas sviatkov, to je niekedy fakt lotéria. V Košiciach určite. "Vianočné" akcie v Butterfly boli natrieskané, tie veľkonočné ani nie. Ešte v piatok 25. marca prišlo na vydarený (zvlášť preto, že narýchlo sa zmenilo takmer celé obsadenie) koncert s punkovými Pozor sxod a Frighters Of The Rats, a tiež s alternatívnymi kúzelníkmi Timshel a progresívnymi rockermi The Infection celkom dosť ľudí, jar tam však zrejme začali vítať tak intenzívne, že mnohí z nich v sobotu pravdepodobne nevládali vstať od šunky a iných atrakcií :-) A tak na sobotňajšom Without Shame XXIII bolo historicky zrejme najmenej návštevníkov, čo zamrzí jednak kvôli kvalitnému obsadeniu, ako aj preto, lebo to bola posledná metalová akcia v "starom" Butterfly v Jumbo centre. Klub sa totiž sťahuje a tie staré priestory si hádam zaslúžili aj bujarejšiu rozlúčku :- )
Ani tento koncert sa nezaobišiel bez prepisovania playlistu. Najprv odriekli pôvodne avizovaní pathogrinderi Thorwald, ktorí majú bubeníka v Čechách, čo im na istú dobu škrtlo akékoľvek koncertné plány. Náhrada sa podarila kvalitná - prešovskí Perversity. No a deň pred koncertom sa ešte ospravedlnili deathmetaloví Sacred God z Vranova. "Infarktovú" situáciu vyriešil vznik novej "kapely" necelých 24 hodín pred koncertom...
So začiatkom koncertu sa nikto neponáhľal, nebolo veľmi kam, aj kapely sa trúsili len tak na poslednú chvíľu, takže bolo jasné, že ak chcem stíhať nejaký posledný normálny spoj, tak neuvidím všetky kapely. Nie bohvieaká vyhliadka, na ponocovanie som chuť nemal, no ale nakoniec som zostal. Akciu otvorilo lipianske kvinteto s názvom Syndicate. Pololetargické publikum sa snažili zobudiť hustým klasickým HC s poväčšine hrubým spevom-hulákaním a občasným krikom. Nie že by im to nehralo, akurát mám pocit, že ich zrejme obľúbené stredné natlakované tempo by mohli nejakým iným oživiť viac ako občas. V playliste mali aj covery, Fear Factory a Sepulturu, hanbu si nimi nespravili, takže na začiatok pohoda.
"Dobrý večer, sme najmladšia košická kapela, vznikli sme včera, tak sa dnes zabavíme", uviedol ďalšie "teleso" tentokrát dvoma mikrofónmi vyzbrojený Adam (Cruent, Nomenmortis, Slowtorn...atď.?) Zvyšok zostavy bol z Nostrum, Ivan na gitare, Kamil na bicích. Úlohou Otworn bolo zahrať nejaký ten pätnásťminútový jam, postavený na gitarovom rezaní, občas aj melodickom, na rýchlych bicích a dvoch striedajúcich sa chrochtovokálnych polohách. Dajme tomu improvizovaný grind, zaujímavý aj tým, že na pódiu sa v jednom momente odohrával skladateľský proces, skúšanie aj koncert :- ) Ľudia na takúto "hru" pristúpili, páchatelia sa bavili a hrali aj "na objednávku". Závery skladieb síce mohli byť aj prepracovanejšie, ale to je vec, ktorú pripomenul správca vokálov, ostatných to až tak netrápilo :- )
Po improvizačnohumoristickej vložke nastúpili olomouckí Hazydecay. Pár dní predtým som dostal na recenziu ich album Jewelz Of Concrete, do posluchu ktorého som sa pustil s tým, že "zase tu mám niečo, čo extra nemusím", a čuduj sa svete produkcia kapely ma zaujala natoľko, že som si ju pozrel dosť zblízka. Pokiaľ ide o "moderné" spolky spoza rieky Moravy, tak tie dve "najslávnejšie", ktoré som ako-tak počul", ma neberú ani náhodou, zato po anglicky zaspievaná produkcia Hazydecay, označená ako "emo-dance-core" je aj naživo veľmi silná. Banda hrá v zostave bicie, basa, gitara a veľmi dobrý spevák, ktorý zvláda rev, vrieskanie, deklamáciu a čistý melodický vokál bez najmenších problémov. Pestrá agresívno-tanečno-melodická tvrdá hudba znela naživo viac-menej ako z nahrávky, show aj kontakt s publikom boli na úrovni a pod pódiom sa konečne začal diať aj nejaký ten pohyb. Kapela ho ocenila, len ktovie, ako sa jej pozdávali kreácie absolútne zošrotovaného principála Infer :- ) Hazydecay tiež končili coverom a to nie hocijakým. Publikum do kolien (často aj od smiechu) dostali veľmi energickou a kvalitnou verziou "Lady karneval" od najväčšieho Zlatého aj Českého slavíka.
Prešovskí Perversity predviedli materiál z aktuálneho albumu plus nejaké staršie veci. Ich death metal, postavený na vzoroch napríklad z dielne Morbid Angel, Deeds Of Flesh a Incantation má naozaj úroveň a ľudia ocenili aj zohratosť kapely. Špecialitou bolo, že na pódiu boli dvaja vokalisti - najprv ten z oldschoolových Fonops, ktorý je u Perversity na záskok. Tentokrát ho bolo počuť trochu menej ako by sa hodilo, ale to sa stáva. Ku koncu setu ho vystriedal "originálny" Martin, ktorý bol zrejme doma na dovolenke, a s bravúrou zahrmel najväčšie hity. Koncert uzavrela coververzia od Incantation.
Posledným "klincom do truhly" boli košickí dark/coristi St.Black. Hrali naozaj už len pre skalných, napriek tomu však nič neodflákli. Trio v zostave bicie, basa, gitara/spev odštartovalo v maskách, frontman Body si však tú svoju po prvej skladbe zložil. Je fakt, že lepšie sa spieva, keď na ksichte nič nezavadzia. St.Black hrajú dosť svojskú muziku, aspoň na tunajšie pomery, temnú, valivú, s rezavými gitarovými stenami, strojovo presnými razantnými bicími a vokálmi medzi revom, šepotom a melodickejším spevom. Niektoré "heavy" pasáže mi pripomenuli starý dobrý Crowbar, inde sa tvorba St.Black obtrie aj o gotiku alebo industriálny metal. Rýchle to veľmi nie je, psychedélie je občas celkom dosť, treba počuť. Aspoň my "pozostalí" sme hodnotili kladne.
Koncert skončil, z klubu sme odišli ako totálne poslední a personál mohol zavrieť. Teraz bude štvortýždňový koncertný "pôst", tak uvidíme, ako sa to prejaví v "novom" Butterfly.

[ Martin ]

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits