r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]

fotoreport Opeth, Akercocke, Burst, 30.11.2005, The Forum - Londýn (UK)
report Avulsed, Grimness69, Sanatorium, Moonfog, 22.9.2005, Kozel Pub - Martin (SK)
fotoreport Avulsed, Grimness69, Sanatorium, Moonfog, 22.9.2005, Kozel Pub - Martin (SK)
report Napalm Death, Diecast, Sanatorium, Alagomordo, 22.6.2005, Guru klub - Žilina (SK)
fotoreport Napalm Death, Diecast, Sanatorium, Alagomordo, 22.6.2005, Guru klub - Žilina (SK)
fotoreport Bratislavské metalové dni Vol.1, 8.4.2005, DK Dúbravka - Bratislava (SK)
report Without Shame Festival XXII, 26.2.2005, Butterfly Club - Košice (SK)
report Suffocation, Sanatorium, Perversity, Typhoid, Craniotomy, Dehonest, Eternal Bleeding, 27.11.2004, Stará Pekáreň - Nitra (SK)
fotoreport Suffocation, Sanatorium, Perversity, Typhoid, Craniotomy, Dehonest, Eternal Bleeding, 27.11.2004, Stará Pekáreň - Nitra (SK)
report Thunderstorm Over Europe Tour 2004, 24.9.2004, Art Klub - Trnava (SK)
report Exodus, Nuclear Assault, God Dethroned, Grave, Mortician, Occult, Callenish Circle, Prospect, 19.10.2003, Babylon - Brno (CZ)

Mortician, Akercocke, Blood Red Throne, Sanatorium
15.11.2005, Babylon - Bratislava (SK)

Nejaký čas sa ústnym podaním rozširovalo, žeby snáď niekedy tento rok mala na Slovensko zablúdiť jedna legendárna kapela z Ameriky, ale neprikladal som tomu až taký význam až do doby, keď sa mi do rúk ta správa dostala zo zaručeného zdroja a to priamo od organizátora. S veľkým potešením som to prijal ako fakt a začal som sa tešiť ako malý chlapec, i keď som dotyčnú kapelu už videl naživo štyri krát a vždy išlo o skvelý zážitok. Áno ide práve o brutal hororistov Mortician, ktorí sa vybrali na pár koncertov do Európy spolu s kapelami podobného razenia. A začal sa boj o miesto konania koncertu, ktorý som skoro denne sledoval s očakávaním, že pôjde o priestor ozaj vhodný pre takýto koncert. Klub Fabrika, kde koncert pôvodne mal byť sa po prvej akcii zrušila nadobro, Sub club bol podľa mňa pre takýto koncert úplne nevyhovujúci a nakoniec sa potvrdili moje prognózy, že najvhodnejším (i keď nie finančne) miestom bude klub Babylon a tak sa aj stalo. Keď som prišiel na miesto konania, dlho sa tam nič nedialo, aj keď koncert mal začať už pred hodinami, no dávalo sa načas ako vždy. Ďalšou nepríjemnou správou bolo to, že basák, spevák a frontman kapely Mortician po nejakom incidente ostal v Poľsku zavretý a že na tomto koncerte určite nebude. No a mal som po nálade, lebo my bude chýbať jeho typický chrupot a podladená basa. Ale dozvedel som sa tiež, že je pripravená alternatíva, tak som bol zvedavý aká.
No a v tom čase už zhaslo svetlo v sále a na pódium nabehla prvá kapela večera, žilinské Sanatorium. Už legendárna Brutal death metalová banda sa predviedla ako vždy vo skvelom výkone, ich smrtonosná muzika roztancovala fanúšikov pod pódiom a samozrejme že aj ja som si na staré známe fláky zahrozil a zametal hlavou. Kapela sa očividne tiež dobre bavila, hudobníci poskakovali po scéne, strkali do seba, ako keby boli oni fanúšikovia a nie "umelci" čo nás mali zabávať. Ale na hudobný výkon to nemalo žiaden vplyv, všetko znelo dokonale, no a nezabudnem pripomenúť samotného frontmana Bela za mikrofónom, ten si to užíval ozaj skvele, jeho typický hlukový prejav spolu s choreografiou šialenca dodával vystúpeniu skvelý obraz a atmosféru. A to som ešte nevedel, že ho na nejaký čas vidím naposledy na pódiu aj osobne. Ako úplný neznalec ich tvorby (teda okrem toho že som ich videl asi 50* naživo) ani neviem ktoré skladby zazneli, len som si občas čo to vydedukoval, ale vraj hrali ako vždy prierez tvorbou, tak znalci asi vedia, čo bolo odohrané. Hodnotil by som to ako skvelý úvod večera a mal som strach, aby aj ostatné kapely boli aspoň takto dobré ako úvodné Sanatorium.
Nasledovala banda, na ktorú som sa dosť tešil, lebo pred časom, ako sa mi dostalo do rúk ich CD, som ho niekoľko dní počúval a táto kapela ma ozaj zaujala. Síce nehrajú nič prevratného a nového, ale niečím mi pripomínali časy, keď som na tejto hudbe fičal denne a tak mi to pripomenulo tieto časy. Blood Red Throne stavajú na starých známych Death metalových postupoch a trochu to obohatili o Black metalové znenie a ako celok je to dosť hustá muzika. Teda aspoň na CD zo znie skvele. No a čo sa týka koncertu, pravdupovediac sa jednalo aspoň pre mňa o veľké sklamanie, kapela síce hrala dosť dobre, ale to čo vychádzalo z reprákov sa dalo nazvať len šumením a a masou zvuku, kde sa nedalo nič identifikovať. Dosť ma to mrzelo, ale vyzeralo to tak, že kapela je spokojná s ich znením, tak som si len pasívne ich vystúpenie pozrel a pravdupovediac som čakal kedy skončia, lebo ozaj to bolo statické a nudné vystúpenie. Ako som sa stihol spýtať pár ľudí, tak zdieľali môj názor, tak som v tom nebol sám. Škoda toho, ale na kapelu preto nezanevriem, ich CD je podľa mňa dobré, ale ich vystúpenie už nebudem vyhľadávať.
A máme tu kapelu, o ktorej ozaj neviem ani písmenko napísať, nikdy som o nich nepočul ani ich muziku, tak to malo byť pre mňa prekvapenie, ale pár znalcov mi vravelo, že si to fakt užijem, tak som bol zvedavý. Som presvedčený, že z Anglicka vždy prichádzali dobré a kvalitné kapely a tamojšia scéna mi je veľmi blízka. Kapela Akercocke sa ozaj prejavila ako stará škola Anglického metalu, skvelí hudobníci, smrtonosné postupy a riffy, skvelá rytmika, agresívny a občas čistý spev, to bola produkcia tejto kapely. Prvých pár skladieb som len v úžase stál vpredu a pozeral, že čo sa to tu deje, na scéne sa asi objavila nejaká živelná pohroma, tornádo, či čo, ale všetkých fans to zmietlo do jedného kotla a začala sa super zábava. Ja osobne som pozeral na výkon bubeníka, jemu ani nebolo vidieť nohy a ruky, ale čo sa z bední von šírilo, to sa nedá inač nazvať, len virtuozita. Aby som však o samotnej muzike napísal, mne to pripadalo ako mix rôznych štýlov, hlavne Death metalu v takom progresívnom prevedení a celkom tam bolo cítiť aj vplyv Hardcore, hlavne v takých tých skákavých pasážach. Túto kapelu som si dosť vychutnal, lebo hrali takú muziku, ktorú ja môžem počúvať. Toto bol výkon ako sa patrí na dobrú kapelu, nezaznamenal som žiadnu chybičku na ich vystúpení, nielen ja som sa skvele bavil, stačilo sa pozrieť okolo seba, fans boli vo vytržení. Tak toto som ani vo sne nečakal, pomali som sa začal netešiť na vystúpenie Mortician, i keď oni boli tým hnacím motorom, prečo som vôbec na tento koncert liezol.
A už vidím známe xichty pobehovať po pódiu, čo bol nezvratný dôkaz toho, že o chvíľku tu máme vrchol večera, Amíkov Mortician. Ako som už v úvode napísal, kapela tento krát ostala ako dvojčlenná banda, čo ma trochu mrzelo, ale to som ešte nevedel, ako to bude prebiehať. Zrazu sa na scéne začali objavovať členovia predchádzajúcich kapiel a to ma utvrdilo v domnienkach, že práve oni budú suplovať chýbajúci článok kapely, teda basu a spev Willa. A tak sa aj stalo, koncert začal ako vždy klasickým introm a po ňom to začalo, neskutočná smršť, ktorá je typická pre vystúpenia Mortician, rýchle Grindové tempá, zmes riffov, ktorá postráda akúkoľvek súhru, občas som mal pocit, že ani tie názvy skladieb nejak niesu práve k tej či onej skladbe, ale preto že to mám celkom dobre napočúvané, našiel som tak tie správne skladby. Musím dodať, že aj náhradný muzikanti sa zapracovali dosť dobre a nechýbal ani typický podladený zvuk basy. Kategóriou samou o sebe bol samozrejme náhradný "spev", ktorý si na striedačku vzali na starosti obaja speváci z kapiel BRT a Akercocke a poviem Vám, znelo to ozaj skvele. Samozrejme, že pre skalných fans to nebolo útechou, ale ja som bol úplne spokojný. Zazneli známe aj menej známe veci, nechýbali ani povestné intrá medzi skladbami, no názvy odo mňa moc nechcite, ja na tieto veci nemám už pamäť, ale spomenul by som si na "House by the Cemetery". No skrátka išlo o skvelé vystúpenie ako celok. Našli sa aj občas chybičky krásy, že niektorý zo spevákov nevedel kedy má začať spievať, ale tak to sa dá prepáčiť. Ja osobne som sa dokonale vyskákal. Aj keď som to pôvodne nemal v pláne, ta muzika ma jednoducho dostala do kotla. Hold Mortician je Mortician! Na záver, ako vždy u mňa, pár slov. Koncert bol dobre zvládnutý, až na úvodné čakanie, ale oplatilo sa. Skvelé svetlá, zvuk a pivo... Teda ja nemôžem na nič nadávať, odchádzal som spokojný. Poďakovanie patrí organizátorom, hlavne Belovi, on vie za čo všetko, aj keď je momentálne v nezávideniahodnej situácii, verím že všetko dopadne dobre a zas jeho aj kapelu uvidíme na svetových pódiách. Stay Brutal Belo!!!

[ Darkoldus ]

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits