r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]


Apocalypse fest 2.
Dogma-inc, Retribution, Evil Dead, Kadaverózny proces, Dehonest, Cafilery
11.2.2006, Art klub (ex-Calipso) - Trnava (SK)

Je tu druhé pokračovanie ambiciózneho fesťáčiku, ktorý sa volá práve po prezývke osôbky, ktorá si to celé vymyslela. Asi nebol krajší názov, i keď v Brne už jeden takýto názov festu je. Ale to nie je podstatné. Podstatné je, že sa podľa sľubu uskutočnilo aj to druhé pokračovanie, bodaj by nie, takú masívnu kampaň nemá ani WSE. A tak som nabral svoje ženské v počte štyri kusy a vyrazili sme smerom Trnava.
Ako vždy, cesta bola zaujímaví, kolovala fľaška niečoho voňavého a ani neviem ako, vždy skončila v rukách šoféra, teda skoro. Konečne Trnava, známe parkovisko a cesta po večernej Trnave, kde skoro z každého baru hral Hip Hop, zas bol zatvorený Mliečny bar a mali sme takú chuť (Calipso, nech sa to nabudúce nestane) a konečne známa brána a krčma. Po našom príchode to vyzeralo, ako keby sme si pomýlili dátum, skoro nikto okrem organizátora a pár Blavákov v dobrej nálade tam nebol, ale zmenilo sa to z minúty na minútu a klub sa začal napĺňať. Ako skoro tradične, nezačínalo sa presne, dokonca ani bližšie ako presne, ale pri pivku a pokeci (osobnom) čas letí rýchlo.
Ako prvá kapela začala "hrať" banda z lákavým a voňavým názvom Cafilery a poviem vám, na úvod to bol dosť že šok. Hneď som sa zobudil a snažil som sa započúvať do ich tvorby, no nejako sa mi nedarilo a pivom to nebolo. Táto banda produkovala niečo ako kanálový Grind s romantickými textami, ktorým som síce nerozumel, ale domyslel som si. Takže rachot, počul som síce len bicie a dosť že zlé a škreky dvoch vokalistov, ktoré sa predháňali, kto vytvorí krutejší škrek alebo murmur, skrátka úžasný umelecký zážitok. Ale to je môj pokrivený názor na takéto kapely, fans boli iného názoru, celkom sa rozbehol kotol a na moje počudovanie metali skoro samé holky (asi faninky účinkujúcich). Znesiem všetko, takže som to celé prežil v pohode, teda skoro.
Podľa pohybu okolo "pôdia" a tým, že sa tam začali objavovať kamoši a vláčiť tam ich veľké bedne, som usúdil, že je čas na dobrú muziku a nemýlil som sa, je tu kapela Dogma inc. A ako vždy to rozpálila vo svojom veľkom štýle. Konečne som počul aj gitary a vlastne všetky nástroje, nie nadarmo sú jedna z najlepšie ozvučených kapiel na Slovensku. Skrátka vedia to robiť. Nefalšovaný Grind s HC prvkami, mohutne znejúce gitarové riffy, duniace bicie a chorobný "spev" vokalistky. Je ozaj náročné opísať, čo sa dialo na a pod pódiom, lebo som sa nechal uniesť a aj ja som si zametal na pár známych skladieb, tie neznáme (nové) som si vypočul. Pod pódiom to žilo, kotol bol ako má byť, veď sa ani niet čomu čudovať pri takejto kvalitnej produkcii a porcii jedlého Grindečku. Tak toto bola asi, teda určite, kapela večera a v poslednom čase sa mi to na koncertoch stáva, že nejako tie nasledujúce kapely sa nedajú porovnávať. Ale to ja už nevyriešim. Som rád, že som Dogmu inc zas videl hrať. Je to fakt nárez ako má byť.
Ďalšia kapela sa na pódium nainštalovala banda Dehonest, o ktorej som toho vedel viac a aj som si vedel predstaviť, čo asi bude nasledovať, lebo som mal možnosť ich už vidieť hrať. Chalani predviedli klasický Death metal, ktorý mám celkom rád a preto som sa započúval a pretlačil sa cez množstvo fans až dopredu a užíval si tento hluk do sýtosti. Fakt musím uznať, že toto sa už dalo počúvať, napriek tomu, že môj hnusný pocit, že kapely vykrádajú melódie od iných kapiel je už neodmysliteľný. Tak aj v tvorbe Dehonest som počul pár ortodoxne známych riffov, ale to nič nemení na tom, že muzika bola v podstate dobrá. Mohol by som povedať, že toto bola druhá najlepšia kapela večera (a asi aj preto, že nebolo z čoho vyberať).
Nastal čas na kapelu, ktorú som po nejakom čase chcel zas vidieť, lebo si nejako matne spomínam, že som ich už niekde videl a že sa mi to páčilo. Je tu Black metalová banda Evil Dead s neodmysliteľnou image. Konečne počujem moje obľúbené výškové ladenie gitár a klasické Black metalové bum-čvach tempá. Na moje počudovanie sa mi táto banda celkom páčila, tak som si aspoň pripomenul, že to boli práve oni, čo som videl kedysi. Začalo Black metalové šialenstvo a povedal by som, že táto kapela tu mala dosť fans, aspoň to tak vyzeralo, lebo pod pódiom sa to naplnilo do prasknutia a nedalo sa pretlačiť dopredu ani keď som sa snažil. Nakoniec mi to predsa len vyšlo a tak som sa potom už len zabával a užíval si tejto kapely a ich muziky. Black sa málokedy dostane na koncerty, teda ak nepočítam kapelu, ktorá hrá skoro všade, kde sa dá (The Crypt is cool). Ako som tak postrehol, zdalo sa mi že zazneli aj ortodoxne známe cover verzie (teda pre mňa určite) od Burzum (ten riff spoznám aj o pol noci) a povedal by som, že spev bol skoro ako originál. Tiež sa mi zdalo, že som započul riff zo starého Emperoru, ale ruku do ohňa za to nedám. A samozrejme nechýbala ani kultovka od Mayhem a ten odrhovačkový riff, čo vždy dokáže povzbudiť. Kapela odohrala dobrý set a mňa osobne potešilo, že som celý večer nemusel počúvať len Grind. Takže fajn osvieženie.
Nasledovala kapela, o ktorej sa tam pri stoloch debatovalo celý večer a názory boli rôzne a tak som bol zvedavý, čo sa z toho vykľuje. Kadaverózny proces je názov tej bandy a kto iný by si už dal takýto názov ak nie nejaká poriadna prasačia Grind banda. Ako sa ukázalo, nebol som ďaleko od pravdy. Táto banda sa skladala z muzikantov kapiel, ktoré už dnes večer hrali a vlastne sa stále striedali nejakí ľudia na pódiu, každopádne jadro kapely tvorí basák a elektronický bubeník, teda ako som si tak všimol. A poviem vám, to bola ale pekná prasačinka, totálna disharmónia a rachot. Ale na moje počudovanie to znelo dobre. Najúžasnejšie boli texty, úplné lahôdky a cukráreň dohromady, pekne sme sa na tom rehotali, také záchvaty smiechu som už dlho nezažil, ale vraj smiech je liek, tak som si dal koňskú dávku tento večer. Uuuuuaaaaaaaaahhhhh. Kto to nezažil nevie si to ani predstaviť. A parafrázoval by som známy výrok kapely Morčatá na Úteku : "...a my to tak necháme...". Bonbónik nad bonbónik tento večer.
Ako som tak pozeral na plagát tohto koncertu, nejako mi nesedelo to, že sa už večer končil a ja som stále nevidel jednu kapelu, pričom už plno ľudí odchádzalo preč. Nakoniec niekto dobehol do baru, že ešte jedna kapela začala hrať, tak som sa tam presunul sa na to pozrieť. Podľa okolo stojacich to bola kapela Retribution, ale po pár minútach som usúdil, že to asi nebude ani kapela, lebo hráči sa najskôr nevedeli ani zapojiť, potom sa nevedeli dohodnúť, že ktorú skladbu hrať a nakoniec každý aj tak začal hrať úplne niečo iné. Vyzeralo to dosť že zaujímavo. A keď už začali akože konečne hrať niečo spoločné, tak to bolo na zaplakanie. Tak som to teda vzdal a presunul som sa zas do baru, kde bola lepšia zábava.
Máme za sebou druhé pokračovanie tejto akcie, tak pár slov na záver. V prvom rade dík za pozvanie organizátorovi a za fajn akciu, na ktorej som sa fakt dobre zabával a nielen ja, ako som tak postrehol názory zúčastnených. Kapely boli tak striedavo oblačno, ale každý si určite našiel to svoje na čom sa zabavil. Zvuk, no, zvuk mali asi len Dogmáci, ostatní skôr hluk, ale pri reprákoch bolo niečo počuť. Ani si neviem tipnúť, koľko tam bolo ľudí, ale povedal by som, že tak cez 100 fans sa nazbieralo. Každopádne sa teším na ďalšie pokračovanie a viem určite, že keď budem môcť, prídem zas pozrieť.

[ Darkoldus ]



[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits