r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]

recenzia Vighun - What Kind Of End We Will Come To?
report Apocalypse fest 2., 11.2.2006, Art klub - Trnava (SK)
fotoreport Apocalypse fest 2., 11.2.2006, Art klub - Trnava (SK)
recenzia Moonfog - Krvavé spomienky
report Apocalypse Fest 1., 5.11.2005, Art Klub - Trnava (SK)
report Infernal Fest IX., 15.10.2005, Butterfly Club - Košice (SK)
report Avulsed, Grimness69, Sanatorium, Moonfog, 22.9.2005, Kozel Pub - Martin (SK)
fotoreport Avulsed, Grimness69, Sanatorium, Moonfog, 22.9.2005, Kozel Pub - Martin (SK)
recenzia Breakdown - Various Of Madness
report Regna Invia Vivis vol.1, 18.6.2005, Harleywood club no.1 - Liptovský Mikuláš (SK)
fotoreport Regna Invia Vivis vol.1, 18.6.2005, Harleywood club no.1 - Liptovský Mikuláš (SK)
recenzia Eternal Bleeding - Shape Of Human Being
report Without Shame Festival XXII, 26.2.2005, Butterfly Club - Košice (SK)
report Meeting in Hell 2, 21.1.2005, Metro klub - Šala (SK)
report Šialený Santa vol.665, 18.12.2004, Papuča - Banská Bystrica (SK)
report Suffocation, Sanatorium, Perversity, Typhoid, Craniotomy, Dehonest, Eternal Bleeding, 27.11.2004, Stará Pekáreň - Nitra (SK)
fotoreport Suffocation, Sanatorium, Perversity, Typhoid, Craniotomy, Dehonest, Eternal Bleeding, 27.11.2004, Stará Pekáreň - Nitra (SK)
report Butterfly Inferno, 13.11.2004, Butterfly - Košice (SK)
report Brutal Assault vol. 9, 5.-7.8.2004, Hvozd u Konice (CZ), 1.deň
report Brutal Assault vol. 9, 5.-7.8.2004, Hvozd u Konice (CZ), 2.deň
report Brutal Assault vol. 9, 5.-7.8.2004, Hvozd u Konice (CZ), 3.deň
fotoreport Brutal Assault vol. 9, 5.-7.8.2004, Hvozd u Konice (CZ), 1.deň
fotoreport Brutal Assault vol. 9, 5.-7.8.2004, Hvozd u Konice (CZ), 2.deň
fotoreport Brutal Assault vol. 9, 5.-7.8.2004, Hvozd u Konice (CZ), 3.deň
report Obscene Extreme 2004, 8.-10.7.2004, Na Bojišti - Trutnov (CZ), Martin
report Obscene Extreme 2004, 8.-10.7.2004, Na Bojišti - Trutnov (CZ), Golo
fotoreport Obscene Extreme 2004, 8.-10.7.2004, deň 1, Na Bojišti - Trutnov (CZ)
fotoreport Obscene Extreme 2004, 8.-10.7.2004, deň 2, Na Bojišti - Trutnov (CZ)
report No Mercy Festival, 2.4.2004, Abaton - Praha (CZ)
fotoreport No Mercy Festival, 2.4.2004, Abaton - Praha (CZ)

Apocalypse fest.3
Poppy Seed Grinder (brutal death, CZ), Breakdown (death metal, CZ), Eternal Bleeding (brutal death), Moonfog (death/grind), Flag (thrash/death), Vighun (melodic death)
20.5.2006, Art Klub - Trnava (SK)

Tak ako som už v minulom reporte spomenul na záver, tento mini fest som si v celku obľúbil a samozrejme som sa vybral aj na jeho tretie pokračovanie. Je pravda, že som tam šiel vlastne len kvôli jednej kapele, ktorú som už dlho nevidel, ale nakoniec sa to nejako zvrhlo no a o tom sa popíše teraz na nasledujúcich riadkoch.

Je celkom smola, že so nestihol začiatok koncertu z dôvodu popíjania medoviny na inej akcii a následného blúdenia po neznámych dedinkách v okolí Trnavy, kde ani značenie smeru a značky nepoznajú (ale zato majú skvelé cesty, kde sa dá ísť aj 140 km/h). Nakoniec po príchode na koncert som zistil, že banda, ktorú som aj chcel po čase vidieť už hrala, takže pre dnešok mi dvojčlenná nádejná banda Flag ušla do nenávratna. Ale od známych som sa dozvedel, že to bolo v celku dobré. Tak by som povedal, že im verím.

Medzitým sa už na pódiu pripravovala banda Moonfog, ktorú už tak dobre poznám, že som ani nebol zvedavý, čo dnes predvedú, ale nakoniec to dopadlo tak, že som vydržal v sále celý ich set a bolo zas čo počúvať a na čo sa pozerať. Pre neznalých, táto skupina hrá niečo ako death/grind a vzhľadom na to, že sú v podstate u fans známy, sa aj zábava odvíjala v búrlivom duchu. Dobre sa zaskákalo a mám dojem že aj nejaké cover verzie zazneli (Carcass ???). Počúvať celý večer "hluk" takéhoto štýlu je celkom únavné a tak som sa hneď od začiatku nechcel vyčerpať a tak som si túto bandu "iba" vypočul. To ale neznamená, že nehrali dobre, skôr nadpriemerne a to určite stačilo na predskokana.

Nastal čas pre prvého hosťa z Čiech, na ktorého som sa tešil, lebo mi pár známych písalo, že to je fakt dobrá banda a že to bude práve v štýle, ktorý ja znesiem. A mali pravdu. Banda Breakdown sa ukázala ako totálna pecka. Už od prvej skladby som vedel, že práve oni budú jednou z mojich kapiel večera. Po inštrumentálnej stránke boli skvelí, dokonalá súhra všetkých členov naznačovala, že pôjde o umelecké dielko, čo sa v priebehu ich setu potvrdilo naplno. Kapela hrala klasický death metal v Americkom štýle s vynikajúcimi nápady a aj v dobrom prevedení. Skupina žila koncertom a očividne sa dobre bavili. To isté platí aj o fans, ktorí pripravili nezabudnuteľnú atmosféru v kotli. Musím povedať, že takýto kotol pod pódiom som už dlho nevidel a musím pochváliť fanúšikov z Trnavy a Bratislavy zato, že sa aktívne zúčastňovali a nedali sa zahanbiť v "tancovaní". Aj mám dojem, že nejaký cover song zaznel, ale hlava deravá, nespomeniem si, ktorý to bol. Každopádne skvelá kapela, už sa teším na nejaký fesťák, kde ich zas uvidím.

Nasledovala opäť domáca skupina Eternal Bleeding, čo sú tiež dosť známe mená na tejto scéne a už majú čo to za sebou a tak ma ani neprekvapilo, že sa na ich vystúpenie prišlo pozrieť značné osadenstvo klubu vrátane mňa. Kapela hrá drsný death metal, tiež v znamení Amerického štýlu, občas mi to dosť pripomenulo moju mega obľúbenú bandu Morbid Angel. Neustále zmeny tempa, prasačí growling, to sú zásadné črty tejto muziky, ale pravdupovediac, koncerty, kde hrá stále ten istý štýl by som už mal obmedziť, lebo sa mi zdalo, že všetky kapely hrajú nejak podobne. Samozrejme, že to je moja haluz, ale chcelo to aspoň trochu zmeny, ktorej som sa tohto večera nemal dočkať. Ale toto ma nenapadlo v súvislosti s touto bandou, ale práve sa našlo miesto na konštatovanie, lebo po predchádzajúcich výkonoch som už bol v celku ohučaný a tak som si Eternalov vypočul a pozrel trochu ďalej od hučiacich bední, čo mi aj trochu pomohlo, aspoň som si konečne vypočul poriadne túto bandu, lebo vždy keď som ich niekde videl, tak mali otrasný zvuk a znelo to ako pekný bordel. Tak teda Eternal dobre zabával fans a samozrejme aj mňa, teda ich vystúpeniu nieje čo vytknúť.

Tak a je tu banda, kvôli ktorej som sa vlastne na tento koncert trmácal (teda okrem známych, na ktorých som sa tešil). Tou nieje nik iný ako skvelá banda z Čiech Poppy Seed Grinder. Odkedy som ich prvýkrát videl niekde na festivale, odvtedy si nikdy nenechám ujsť ich vystúpenie na festivaloch. Asi by to znelo zaujato, ale keby na nejakom koncerte hrali spolu napríklad Pigty, Ahumado a Poppíci, napriek tomu, že už som sa trochu ukľudnil a do kotla ma dostane fakt len ozajstná pecka, toto by som si užil naplno v tom pekle. A ani dnes od toho nebolo ďaleko. Chalani sa zas ukázali ako skvelí zabávači a aj výber skladieb hral do karát vynikajúcej zábave. Kapela to rozbalila vo veľkom štýle. Hneď od začiatku likvidovali naše ušné bubienky brutálnymi melódiami a chrochtaním. Jednoznačne dnes nemali konkurenciu a pri pohľade pod pódium som mal pocit, že som na koncerte nejakej svetovej hviezdy. Všetko to tam lietalo, skákalo a z času na čas sa fanúšikovia prevalili až na scénu, kde sa kapela musela značne uskromňovať, ale nakoniec sa nedali zahanbiť ani oni a taký gitarista a tuším spevák skončili medzi fanúšikmi. Ako bonbónik večera som sa dočkal aj cover verzie mojej kultovky Extreme Noise Terror, čo som už vážne nevydržal a dobre som si zaskákal a zametal hlavou a to ma čakalo ešte jedno prekvapenie v podobe coveru od ďalšej mojej srdcovky, ktorú asi málokto z dnešných fans pozná. Ide o Americkú bandu Massacre, kde hrali ľudia z kapely Death a neskôr sa objavili v kapelách Obituary či Six Feet Under. Po príchode domov som si hneď pustil ich jediný album, ktorý sa stal kultovým svojho času a dodnes tie riffy dokážu prekvapovať aj pri x-tom vypočutí. Tak som si z chuti zahulákal "From Beyond" a dokonale som stratil hlas. Takže by som povedal, že tento koncert dopadol nadmieru skvele! Dokonale som sa zabavil, čo som ani nečakal. Skvele chalani!

Na záver koncertu si ešte zahrala banda Vighun, ktorá bola pre mňa úplnou novinkou a od začiatku sa mi pozdávala aj muzika, ktorú hrali, lebo sa pohybovali vo vodách, v ktorých ja dosť často plávam. Presnejšie by som to charakterizoval ako melodický Viking death metal, pri ktorom sa mi hneď vybavia nezabudnuteľné melódie od kapiel ako Amon Amarth, Mithotyn, Thirdmoon alebo taký starý Grave a Bolt Thrower, čo sú moje obľúbené kapely tohto štýlu. Kapela hrala hutné a melodické veci s dôrazom na gitarové vyhrávky. Toto všetko zastrešoval skvelý hrubý vokál, ktorý neznel tuctovo a menil svoju farbu. Tak som si konečne vypočul niečo, čo mám ozaj rád. Obaja gitaristi sa veľmi dobre dopĺňali a dobre si rozdelili svoje party, čo znelo vážne zaujímavo. Práve toto ja milujem. Ani som nedúfal, že práve tento večer budem počuť niečo takéto, tak kapele vážne ďakujem za skvelý zážitok na záver večera. Na úplný záver sa banda nechala ukecať a zahrala aj cover verziu známej hitovky od Amon Amarth, čo bolo pre mňa príjemné ukončenie tohto večera, vlastne už neskorej noci. Len tak ďalej chalani, som zvedavý, ako sa presadíte na našej scéne. Mám pocit, že ak vydržíte, dočkáte sa uznania.

A je tu koniec koncertu, ktorý dopadol v celku dobre, napriek tomu, že prišlo menej ľudí, ale aj tak bola skvelá nálada a nielen ja som sa dobre zabavil. Povedal by som, že koncert splnil svoju tradíciu a ponúkol death metalovým fans skvelý výber kapiel, každý si našiel tú svoju bandu a zabavil sa. Tradične bol slušný zvuk a aj odozva na výkony kapiel bola viac ako pozitívna. Môžem dodať len to, že sa prídem pozrieť aj na ďalšie pokračovanie Apocalypsa festu v Trnave.

[ Darkoldus ]



[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits