r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]

report Obscene Extreme 2006, 13.-15.7.2006, 1.+2.deň, Na Bojišti - Trutnov (CZ)
report Obscene Extreme 2006, 13.-15.7.2006, 3.deň, Na Bojišti - Trutnov (CZ)
fotoreport Obscene Extreme 2006, 13.-15.7.2006, 1.deň, Na Bojišti - Trutnov (CZ)
fotoreport Obscene Extreme 2006, 13.-15.7.2006, 2.deň, Na Bojišti - Trutnov (CZ)
fotoreport Obscene Extreme 2006, 13.-15.7.2006, 3.deň, Na Bojišti - Trutnov (CZ)
report TOUR'TURE CODEX 2006 tour / Mini Lokal Fest, 29.6.2006, Subclub - BRATISLAVA (SK)
report Antitrend & Bizzare Leprous Festival II, 24.6.2006, Žabčice u Brna (CZ)
fotoreport Antitrend & Bizzare Leprous Festival II, 24.6.2006, Žabčice u Brna (CZ)
report Apocalypse fest 3., 20.5.2006, Art Klub - Trnava (SK)
report Apocalypse fest 2., 11.2.2006, Art klub - Trnava (SK)
fotoreport Apocalypse fest 2., 11.2.2006, Art klub - Trnava (SK)
report Narozky Red Alertky, 7.1.2006, RC Brooklyn - Brno (CZ)
fotoreport Narozky Red Alertky, 7.1.2006, RC Brooklyn - Brno (CZ)
report Dark Night's Symphony, 11.3.2006, rock club naOZZaY - Nitra (SK), Darkoldus
report Dark Night's Symphony, 11.3.2006, rock club naOZZaY - Nitra (SK), Ivan
fotoreport Dark Night's Symphony, 11.3.2006, rock club naOZZaY - Nitra (SK)
report Apocalypse Fest 1., 5.11.2005, Art Klub - Trnava (SK)
report Without Shame Festival XXVI, 24.9.2005, Butterfly - Košice (SK)
fotoreport Without Shame Festival XXVI, 24.9.2005, Butterfly - Košice (SK)
report Vomit Remnants, Godless Truth, Craniotomy, Despise, 31.5.2005, RC Brooklyn - Brno (CZ)
recenzia Craniotomy - It's Not Cut Out - It Can't Be Eaten

Apocalypse fest.4
FOETICIDE, DEMONIC CHORALS, ATTACK OF RAGE, ANGELS DECAY, CRANIOTOMY
29.7.2006, Art club - Trnava (SK)

Neprešlo veľa času od tretieho pokračovania Apocalypse festu a do povedomia sa mi začalo tlačiť štvrté pokračovanie. Je len ozajstná náhoda, že som sa ho mohol zúčastniť, lebo tohtoročné moje koncertno-festivalové aktivity boli ozaj husté a jediný víkend ktorý som mal ako tak voľný pripadal práve na tento fest. Takže som oželel koncert Fínskych Rasmus a na veľké prehováranie som sa predsa len vybral do Trnavy. Jedným z dôvodov, prečo som na toto pokračovanie pôvodne nechcel ísť bolo, že som v playliste nenašiel kapely, ktoré by mi za strávený večer v ich spoločnosti stáli, ale keď mi už moje okolie pokazilo náladu tým, že sa mi polovica ľudí smiala a polovica ignorovala za moje nadšenie, že na Slovensko príde už spomínaná Fínska banda, musel som zmeniť plány. Tak a je tu krátky report z tejto akcie.

Po príchode na známe miesto a občerstvení na moje počudovanie začala hrať prvá kapela, takže dlhé čakanie bolo tento krát zažehnané a tak som si šiel pozrieť kapelu Foeticide, čo bola pre mňa zas jedna z neznámych kapiel na scéne. Ale po prvých skladbách som usúdil, že to je v celku dobrá banda a štýl, ktorí hrajú, síce nie je mojim srdcovým, ale je aspoň jedným, ktorý dokážem počúvať ohľadne death metalu. Teda sa hralo poriadne tvrdo, pomalé podladené gitary hrajúce Americký death metalový štýl doprevádzali presne nataktované bicie a dosť skvelý murmur, z ktorého som občas dostával divný pocit, ale v tom dobrom zmysle slova. Povedal by som, že na takto obmedzenú zostavu, ktorú tvorili len traja členovia, bicie, spev a gitara odviedli skvelú prácu a každý fanúšik kapiel ako Dying Fetus a im podobným si musel pochvalovať. Mám taký dojem že som tam započul aj nejakú cover verziu od tejto uznávanej bandy. Teda táto banda bola úplným hviezdnym otvarákom tejto akcie.

Nasledovala banda Demonic Chorals, ktorých som pred časom už videl, tak len na pol oka som sa vsunul do sály, aby som si čo to od nich vypočul, ale nakoľko bolo v miestnosti neznesiteľné teplo, vychutnal som si ich len z pozadia, ale na moje počudovanie, práve v zadu bol v celku dobrý zvuk, tak mi to ani moc nevadilo. Táto banda hrala dosť rýchly black metal, povedal by som, že aj melodicky to znelo, ale ja som si už trochu odvykol od kapiel tohto razenia, vlastne ich mám stále rád, ale skôr si vypočujem ich slávnejších predkov, ako samotné novo vznikajúce mladiny. Ale dalo sa to počúvať, občas mi to znelo monotónne, ale to už v tomto štýle muziky je zakorenené a nedá sa s tým nič robiť. Ale kapela si poradila po svojom a do brutálne rýchlych vecí dodala oživenie v podobe pomalších pasáží, čo v dôsledku oživilo aj celé ich vystúpenie. Nerád by som sa to vypisoval siahodlho, považujem sa za Black metalistu, ale kapela mi už len zvukom gitary zaváňala skôr black / deathom ako čistokrvným blackom. Je to vec názoru, ale už sa v poslednom čase stretávam z faktom, že ak je niekto presvedčený, že počúva pravý black, ani zmena štýlu kapely ho neodradí považovať tu istú kapelu za niečo, čím už dávno nieje (osobné skúsenosti). Chalani sú jasný profesionáli, koncert odohrali skvele, neviem čo by som dodal, snáď len to, že aj táto kapela si rezla nejaké cover verzie, mám dojem že to boli aj moji obľúbenci Marduk a nejaký Dark Funeral, ktorý mi znel povedome, ale nevedel som ho zaradiť. Štandardné vystúpenie.

No a s ďalšou kapelou sme opäť v hlučnom svete death metalu, ale v ich prípade by som asi prirovnanie trochu upravil. Attack Of Rage mi ktosi prirovnával k death metalu, ale hneď od prvých tónov som si bol istý, že toto s klasickým pojatím death metalu nemá pranič spoločné. Skrátka, keď som zavrel oči a dobre sa započúval, počul som Anglické a Belgické rezanice v grindcorovom duchu, jasne definované punkové hopsačky a nemenej typické gitarové riffy, ktoré svojho času ničili mojich susedov deň čo deň. Jasne sa to prejavilo aj na publiku, ktoré od prvej skladby rozpútalo kotol, aký si pamäťam v tomto klube snáď len na Benediction, zasahoval skoro až do polovice sály, čo pri tejto teplote bol ozaj nadľudský výkon účastníkov. Povedal by som že táto kapela mala obrovský úspech a zaslúžili si ho, lebo predviedli skvelú show. Teda znel nefalšovaný grindcore v jeho podstate, je len škoda, že v polovici koncertu začal zvuk kolísať a pri konci ich vystúpenia bolo už počuť len basu a škriekanie z bední, ale to nebránilo všeobecnej zábave prítomných fans. Samozrejme som sa aj ja dobre bavil, ikeď cover verzie, ktoré zazneli som totálne nespoznával a mená kapiel mi boli veľkou neznámou. Tak sme sa všetci pozabávali na veselom grinde a koncert sa začal rozbiehať.

Na pódiu sa objavila kapela Craniotomy, čo sú už dosť známe mená na metalovej scéne a tak som sa tešil že si ich zase pozriem naživo, keďže som tento rok mal tu smolu, že som premeškal všetky ich koncerty v mojom okolí, ale po začatí koncertu som prudko zaplakal a zároveň zanadával na svet, neviem čím to bolo, ale zvuk ktorý vychádzal z bední sa nedal nazvať zvukom, bol to jeden veľký hluk a skrátka ani pri najlepšej vôli sa nedalo rozoznať, čo kapela hrá, tobôž spoznať skladbu ktorú hrá, to sa jednoducho nedalo vydržať. Z reprákov bolo počuť len hlučné bicie, ktoré občas prehlušoval spev, ale po gitarách, melódiách a ostatných nástrojoch nebola ani stopa. Celý koncert sa zmenil na bubenícke sólo s doprovodným spevom, čo bolo veľmi znechucujúce hlavne pre nás, čo túto kapelu máme radi. Teda som po niekoľkých skladbách odišiel zo sály radšej si pokecať so známymi vonku. Tým pádom nemôžem ani toto vystúpenie ohodnotiť bez toho, aby som si momentálne nepustil CD tejto kapely doma. Je to veľká škoda !!!

A bol tu záver festivalu a záverečná kapela Angels Decay, čo je tiež dlhodobý pojem na domácej scéne metalovej. Nejaký čas som ich nevidel, a myslel som si, že už ani neuvidím, lebo táto kapela je vždy zahalená tajomstvom a keď už si všetci myslia, že sa rozpadli, oni si len tak prídu a odohrajú koncerty, aby to vyvrátili. Tak tomu bolo aj dnes večer. Na scénu a do klubu sa vrátil zvuk gitary a vlastne celkové ozvučenie bolo podľa mňa pri ich vystúpení najlepšie tohto večera. A opäť tu máme klasický death metal v rýchlom prevedení, smrtonosné riffy a šialené vokálne orgie. Častokrát sa čudujem, že vôbec vydržím tieto death / grindové koncerty, lebo sa mi občas stane, že za mesiac navštívim aj 2 - 3 kde krá stále ten istý štýl a to mám potom nejaký čas pekný bordel v hlave, ale v budúcnosti sa budem snažiť vyhranené koncerty obchádzať, pokiaľ som ešte pri zmysloch. Ale toto bola taká žartovná vsuvka a apel na organizátorov, aby neboli oddaný len svojemu štýlu, a dali možnosť aj diametrálne odlišným kapelám, ako sa to robí napríklad v Naozzay klube v Nitre na ich akciach. Každopádne nám táto banda predviedla, že nepatria do starého "metalu" (železa) a poriadne to roztočili. Nadpriemerné hodnotenie z mojej strany.

Tak a koncert sa skončil na moje počudovanie v prijateľnom čase okolo polnoci a tak som sa mohol v kľude ponáhľať domov do toho nudného mesta na Dunaji a počkať si na ďalšie koncerty a dobrodružné cesty za hranice veľkomesta.

Záverečné hodnotenie odhliadnuc od udalostí okolo vystúpenia Craniotomy je vcelku kladné, žiadna z kapiel mi vyslovene nevadila, ba skôr naopak, ladili mi do momentálnej nôty a po celé trvanie festu som sa spokojne tváril a cítil. Ono to bolo už zdomácnenou atmosférou, keď na každom kroku stretnem známych, ktorý sa netvária kyslo, že ma vidia (a kde sú tie výnimky, hmm ???) a tak sa na Apocalypse festoch cítim ako doma, čím chcem pozdraviť sieťových známych, značka: Pokec / metal music. Ach, keby niet toho cestovania. Z kuloárov blízkych organizátorovi sa mi donieslo, že nabudúce pokračovanie sa tiež máme načo tešiť, ja len dúfam, že to bude v rozumný dátum.

[ Darkoldus ]



[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits