r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]


SK Deathfest III
Mucopus (USA), Fleshless (CZ), Mincing Fury And Guttural Clamour Of Queer Decay (CZ), Demogorgon (PL), Sanatorium, Craniotomy, Diftery, Moonfog (namiesto oneskorených Exaltation), Attack Of Rage, Killchain, Contempt
21.10.2006, Guru klub – Žilina (SK)

Kolega Tomáš už jeden report z tejto vydarenej akcie dodal, z jeho diela som však vyčítal, že ju stihol až tak od polovice, tak teda svoje zážitky dodám aj ja:-)

Ako to už v Košiciach chodí, týždeň pred koncertom to vyzeralo, že nás pôjde zopár a ešte aj autom. V piatok večer už bolo samozrejme všetko inak, oldschool metalová generácia bola o tom, že "kur.. tak by som išiel, ale...", a mladá tuším akciu ani neregistrovala, hoci propagácia bola. Takže po prehodnotení situácie, ktorá ponúkala "výbornú vec" v štýle zostať v sobotu doma a prípadne sa ísť zabávať do krčmy, kde je to vždy o tom istom, alebo vyliezť do Žiliny a prípadne zažiť niečo zábavné alebo zaujímavé, zvíťazila druhá možnosť, nakoniec, v Košiciach býva pre mňa zábava fakt raz za čas, naposledy okolo Deep Purple a fakt netuším, kedy čosi bude zase... doma vysedím akurát tak nervy, takže hor sa napoludnie s dvoma rožkami a fľaškou poopičnej sódy do Žiliny.

Cesta vlakom bola klasika, akurát ju až príliš spestrovalo stádo postupne čím ďalej tým ožratejších väčšinou opíc, ktoré išli do Ružomberka "fandiť" košickému "futbalu". Po chvíli som si presadol, niečie zvratky by boli tým menším zlom, ktoré mi mohlo skončiť na bagandžiach. V Ružomberku pre zmenu nastúpili nejaké ženské a za nimi dokvitol dědouš, o chvíľu (našťastie len do nich) začal prudiť s nejakými biblickokatolíckonáboženskými jedinými pravdami, to bol fakt rehot, ako sa jedna po druhej s rôznymi zámienkami presúvali do vedľajšieho kupé, pritom išlo o nejaké diaľkárky z ružomberskej univerzity. Keď som kupé opustil aj ja, s porozumením som sa zaškľabil do toho ich... Pri presune som narazil minimálne na jednu partiu, evidentne smerujúcu do Žiliny, a na stanici už boli aj známi, konkrétne napr. Monika z Hyberned zine, aspoň som mal s kým ísť do Guru, lebo v tom novom som doteraz nebol, a ešte som sa dozvedel, čo sa hovorí, hehe, niet nad dobrú povesť, len aby nebola až príliš dobrá, to by bolo kontraproduktívne:-) Pri Kauflande alebo čo to bolo som postretol kumpánov z Killchain, mali za sebou koncert v Nitre a ďalší ich čakal plus-mínus o hodinu, boli prijať potravu, basák urobil "výborný obchod" s cukrárskymi výrobkami, ale počas večera prišli vhod:-)

Kto ste boli v novom Guru viete, že je to bývalý kryt CO, prerobený na klub, mimochodom veľmi vydarený - bar, boxy, sála, pódium. Ľudia dokopy ešte neboli žiadni, akorát distrá Forensick, Nice To Eat You a kapely plus usporiadatelia. Postupom času však návštevnosť vyzerala potešiteľne, jednak som postretal kopu známych (jo, fakt netuším, kedy budeme s Nomenmortis zase koncertovať, čo mi pekne pije krv) a hlavne sa ako výborný nápad ukázalo to, že slečny či dámy mali vstup zadarmo, takže bolo čo vidieť a prípadne nadviazať kontakt:-) Nasledujúci report tak od tretej kapely berte s rezervou skrzevá kolízie troch najväčších koníčkov, ktoré už naši predkovia, od ktorých máme čerpať múdrosť, poznali pod názvom víno-ženy-spev. Pivo teda najprv mali len v plechu (ešteže nie ten model, pri ktorom ma napína už z názvu), kapiel (dobrých) bolo ale hojne a to tretie tiež veľmi v pohode.

O piatej koncert odštartovali košickí Killchain, síce dosť nová banda, ale zložená z hudobníkov, ktorí už niečo preskákali - Frenky gitara (predtým Infer a Perversity), Maťo gitara (ex-Infer, pokiaľ teda tam zase nehrá), Rasťo basa (ex-Phantasma a Infer), Kubo bicie (Defender, Ownbliss) a Gabi vokál (ináč Obliterate). Na pódiu znel kvalitný old school death, ani nie tak klepačkový ako skôr rýchly, s dobrým spevom a slušnou show. Ľudí, ktorí postupne prichádzali, sa im podarilo rozhýbať ešte pred "povinnými" covermi od Bolt Thrower ("For Victory") a Obituary. Zvuk mali na úvodnú kapelu slušný, v tomto smere patrili medzi spolky, ktoré v ten večer mali šťastie. Už aby bola na svete aj nahrávka.

Pôvodne avizovaní brutal deathoví Exaltation to nestihli, tak namiesto nich agilne zaskočili Moonfog z Považskej Bystrice, ktorí Deathfest zvučili. Vzhľadom na neplánovanú účasť a požičané nástroje to zvládli slušne. Svoj hrubý brutal death staršieho strihu momentálne hrnú len v trojici gitara-bicie-vokál, vizuálne to v takejto zostave bohvieako nevyzerá, ale posluch nebol utrpením. Staronový vokalista zapracoval na hlase, niekoľko typov prasačieho chrochtu je balzamom na uši, len si netrúfam odhadnúť, či tam boli aj texty, alebo hlavne staré dobré "yyyyyyyyyyyyy":-)

Attack Of Rage sú novou vychádzajúcou "hviezdou" na slovenskom grindovom nebi, hudobne asi právom, pódiový prejav bol na úrovni tiež, akurát zvuk ich skákavý, energický grind s chytľavými vsuvkami dosť zrážal. Trpel hlavne vokál, hlboký nebolo počuť dokopy vôbec a aj pri výškach sa zdalo, že pre speváka je to v ten večer boj. Ale na druhú stranu tanečnejšie ladená produkcia vyprovokovala viac než slušný kotol.

Diftery z Prievidze alebo z tých končín patria medzi tie nové mladé bandy, ktoré naplno prepadli ošiaľu zvanému US brutal death metal. Videl som ich v premiére, tak som zvedavý, ako hrá album, ktorý čoskoro vychádza u českých Grodhaisn. Naživo to bolo slušné technickejšie, ale brutálne peklo okolo Disgorge, Pyrexia a Suffocation s hustým kloktajúcim a kŕkajúcim vokálom. Hrali aj cover, bol to Deeds Of Flesh, zahrali ho dobre, takže zase raz kotol a pozitívny dojem.

Craniotomy som prepásol, čo ide na vrub toho, že som sa tu a tam premiestňoval medzi barom a čerstvým vzduchom a Halmovci vyšli vtedy, keď som bol dajme tomu na kus reči bez zvukovej kulisy... Ešteže som ich zmáknutý mix klasického a brutálneho death metalu s extra prasačím grúlením už párkrát videl.

Záujmy nezáujmy, ako správny košický "pohan a vlastenec" som si nenechal ujsť vystúpenie spoľahlivo smrtiacej svorky Contempt. Tak si myslím, že trojka Ľubo (gitara, vokál), Pepo (gitara) a Ďodi (bicie) je zohratá natoľko, že už ju ani netreba rozširovať na štvorku, tak profesionálne a presvedčivo reže svoj ultrarýchly brutálny death, čerpajúci z odkazu Nile, Morbid Angel, Deicide a spol. Hrali z pripravovaného nového albumu a samozrejme aj "hity" z jednotky a dvojky, pri "The Dark Rain" som to proste nevydržal a vyliezol na pódium robiť predtanečníka. Ďalším vrcholom ich show bola pre mňa novinka "Blasphemy", tak nejak o tomto sú Contempt a kto ich nevidel, tak z jedného klipu na www.contempt.sk získa slušnú predstavu, aký víchor to naživo je. Kotol ako sa patrí, aj fotografov bolo požehnane (no, tu sa tento prívlastok nejak extra nehodí):-)

Poliakov Demogorgon som už zase videl prevažne zbežne, od baru, kde mi to, kapela prepáči, pripadalo tak nejak zaujímavejšie. "Rúhačský" death metal som už videl aj vo vrcholovejšom prevedení, toto bola prudko priemerná zmes rýchleho oldschool death a blackmetalového rezania, vokálne sa prikláňajúca dosť často práve na najčernejšiu stranu. Publikum to videlo zhruba podobne a pod pódiom to riadne zhustlo pri ďalších účinkujúcich.

Tými boli usporiadatelia Sanatorium, už nejakú dobu v pätici, v súčasnosti s bubeníkom z Dehonest a gitaristom z Demonic Chorals. Žiadne strachy, blackmetalové pôsobisko posledne menovaného sa na aktuálnej tvorbe Sanatoria nepodpísalo vôbec. To, že Belo hneď na úvod zhučal z pódia, viem len z kolegovho reportu, takže som videl klasický set, odohratý v pohode a s nasadením. Viete o čo ide - prasácky gore brutal death zámorského strihu, skôr účinný než pretechnizovaný, vokály kanálové, či sa kapela komu páči alebo nie je fakt vec vkusu, naživo to jednoznačne funguje dokonale, reakcie fans toho boli dôkazom. Paradoxne najväčší ohlas majú z dnešného uhla pohľadu skôr úsmevné gore tančeky "Postmortal Goreaphobia" a "Killing", ale "no disputaciónes contra Agustín":-) a aspoň vidno, že (nech už sa toto označenie niekomu páči alebo nie) jedna z vlajkových lodí slovenského extrémneho metalu sa vyvíja.

Z Mincing Fury And Guttural Clamour Of Queer Decay (tento názov je fakt na Guinessovu knihu) som zaregistroval akurát tak vírenie pod pódiom a zvuk, ktorý z ich živelného extrémneho grindu s dvoma vokalistami urobil riadny bordel. Naživo je to dosť úlet, na nahrávkach vlastne tiež, pretože práve táto brnenská tlupa prehnanou vážnosťou netrpí.

Fleshless zvukovo utrpeli dosť, u nich celú vec našťastie zachraňuje to, že hrajú pomerne melodicky a nie zvlášť krkolomne, takže napriek zvlášť vokálnej extrémnosti sa je čoho chytiť, aj keď s nimi má na koncerte fanúšik česť prvýkrát. Hralo sa z novinky "To Kill For Skin" a zazneli aj staršie veci, bez ktorých by "bezmäsý" set nebol kompletný.

Deathfest uzatvárali americkí Mucopus z hlavného mesta štátu New York Albany. Už počas večera som pokecal s gitaristom, bolo totiž treba z neho vytiahnuť nejaké dojmy z turné a zo Slovenska, tak som trochu tlmočil... Kapela celkovo bola veľmi v pohode už pred koncertom a na pódiu to rozbalila fakt kruto. Perličkou je, že ich vokalista zároveň chrlí v Skinless, s ktorými je na turné kdesi v celkom iných končinách, a v Európe za neho zaskakoval Adam z Goratory. Brutálny, rýchly a živelný death metal, obohatený o typické NY skákačky bol peklom na pódiu i pod pódiom, kedy vo finále do seba navzájom skákala kapela aj fanúšikovia. Na to, že po Fleshless kotol trochu zredol, to bol fakt náter a občas boj o život, nakoniec sa porúčala ešte aj časť pódia. Nasadenie kapely hraničilo so šialenstvom, vokál takisto na jednotku, akurát v klepačkových pasážach až tak nechrlil, to by bola dokonalá mäsiareň. Škoda, že nebolo viac prídavkov, ale kapela sa ponáhľala na vlak, keďže ju čakalo hranie na Ukrajine.

Len čo sa koncert skončil, väčšina fans sa pobrala domov, každý nie, sedelo sa dobre, len na konci zasiahla asi vyššia moc, keď som na polceste na stanicu zistil, že som v klube nechal tašku. Neviem, načo som sa po ňu vracal, jej strata fakt nemala ako ovplyvniť môj ďalší život, hlavne že som išiel domov až ďalším vlakom a tak jediná stopa z príjemného večera s jednou návštevníčkou akcie je meno a to, že ak by som sa ju vybral hľadať, tak do Ružomberka:-)

No ale na druhej strane, urobil som sto jesenných kilometrov po nočnej Žiline, vrátil som sa do klubu, kde bol ešte Belo, Tomáš a pár ďalších, takže som stihol záverečnú a potom ešte nejaké to čakanie na vlak a cestu domov, od Ružomberka načierno, ale nedostali ma:-) Bol to dobrý víkend, to sa musí nechať.

[ Martin ]



[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits