r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]


MOROS (AUT), NECROID (GER), DEMENTOR, CORPUS LUTEUM, TYRANTS (AUT)
17.2.2007, Koloseum - Košice (SK)

Košická metalová komunita mala v sobotu 17. februára možnosť užiť si celkom zaujímavý metalový večer. Ako to už chodí, väčšina ju zahodila, tak neviem, čo úžasné bolo v bedni, alebo koľko "absentérov" uvidím dnes v Ružomberku, ale tak či onak mám pocit že tá necelá stovka ľudí vytvorila dosť dobrú atmosféru.

Koncert bol vzhľadom na ročnú dobu netradične tak niečo medzi klubovkou a open air akciou, keďže sa hralo na nádvorí Kolosea s pódiom a všetkými náležitosťami. Podnik je zastrešený, ale kto sa slabšie obliekol, nejakú tú kosu naklepať mohol, pretože teplota sa od tej vonkajšej líšila asi o toľko, koľko bolo schopné obecenstvo nadýchať:-) Nakoniec však ani nebolo po príchode domov treba hľadať anopyrin, takže aj takto to môže nabudúce byť. Myslím však, že ak by počasie zodpovedalo ročnému obdobiu, tak koncert skrátka nie je.

Zhruba po pol ôsmej hudobnú produkciu odštartovala rakúska štvorica Moros. Takou zaujímavosťou je, že basgitaru obsluhoval (bol to totiž jeho posledný koncert s kapelou) syn slovenských rodičov, takže väčšina kontaktu s publikom sa odohrávala v slovenčine. Úvod koncertu vyznel dosť rozporuplne, pretože zaznel zvuk, ktorý sa dalo zhodnotiť asi slovami "sakra, toto je nejaký teror", našťastie sa potom ten nástrojový guláš zosúladil. Pokiaľ ide o hudbu, chalani boli oháknutí viac-menej deathmetalovo, ich tvorba však vyznela skôr tak, že každému sa páči čosi trochu iné a tak si každý hrá svoje. Miestami skladby zneli ako pritvrdený Motörhead s death a blackmetalovými klepačkami a väčšinou deathmetalovými vokálmi. Vokalista zo seba vedel vychrliť aj pôsobivý prasačinec a klasickejším deathmetalovým spevom mu niekedy sekundoval basák. Na pomerne mladú kapelu s tak trochu štýlovo rozhádzanou tvorbou pôsobili Rakúšania suverénnym dojmom a hranie si dosť užívali, tak sa im aj podarilo rozhýbať sprvu statické, pivom sa zaoberajúce publikum. Zahrali set so zdravou nenudiacou dĺžkou, predstavili nového basgitaristu a bojové pole prepustili kolegom.

Necroid z juhonemeckého Stuttgartu (v lete som tadiaľ prechádzal, je to dosť veľké mesto:-)) hrajú v trojici výrazne rýchlu, energickú a agresívnu hudbu. Plagát avizoval death metal, leták k debutovému albumu z minulého roku death/thrash metal, a podľa topho čo som počul naživo, by som to tipoval skôr na thrash/death. Ono ani slušný počet klepačiek nezaručí automaticky death, pokiaľ sú mnohé gitarové linky skôr "kreatorovsky" thrashmetalové. Tak či onak im to hralo dobre, parket ožil, je veľmi zábavné, že odvahu ako prvé nabrali dievčatá, a tu je v tomto smere publikum také vydarené, že sústrediť sa na hru môže byť aj umenie. Po čase sa nedali zahanbiť ani "skokani". Pole na dopad nemali extra husté, čakal som aj, že niekto ho preletí. Nestalo sa, ale pár typov sa vyváľalo slušne, holt trúnok a rovnováha, s tým bývajú problémy, keď je niekto skôr podvýživa. Niektorí ešte mali pocit, že hviezdy na pódiu sú oni, je fakt čarovné, keď človek hrá a po pódiu sa mu klátia figúry ako zo zombiehororu. Necroid sa tým znervózniť nenechali, nevykoľajila ich ani prasknutá struna v poslednej skladbe (náhradná gitara nie je až taká blbosť) a odznel aj cover, Refuse/Resist od Sepultury. Kapela chcela, aby sa v refréne chytalo aj publikum, ale celkom to nevyšlo. Nemci sa každopádne páčili, ktosi si dokonca spomenul, že keď chce prídavok, má kričať "zugabe".

Dementor sa sa súpiske ocitli viac-menej náhodou vo štvrtok pred koncertom, takže niektorí prešvihli slovenskú deathmetalovú legendu. Tá teraz hrá v trojici bez basy a bez Reného, ale ten sa podľa slov spoluhráčov do kapely vracia. Asi je to tak lepšie, bez ohľadu na kvalitu, ktorá bola v sobotu predvedená, Dementor je bez Blahušiaka "taký čudný Dementor". Zneli veci z God Defamer aj nejaké staršie, kto vie, ten vie, rýchly rúhačský death metal, ktorému ten Morbid Angel už asi nikto neodpára, ale úroveň tam proste je. Kotol bol na ten počet ľudí riadny, prídavok nebol, lebo čas tlačil.

O ešte väčšie pritvrdenie sa postarali košickí Corpus Luteum. Doma si zahrali po dvoch týždňoch, ale nevadí. Škoda trochu problémov pri nazvučovaní a nevyrovnaného zvuku (bicie, vokál) v prvých skladbách. Ináč ich brutálny a skôr rýchly goregrind s trochou death metalu a vokálmi cez efekt vyznel zase raz dobre. Nestihol sa jeden cover, čo ma trochu štve:-)

Rakúski Tyrants sa na pódium vrhli ako pes na hrob svojho pána a asi to neplánovali, ale vďaka ich image medzi publikom vypuklo vcelku bujaré veselie. No, sú tu Košice kde blackmetalový "look" väčšina ľudí extra vážne neberie, to skôr zvyknú byť komentáre typu "dnes hrajú aj Kiss?", potom čosi o pandách, rytierskych slávnostiach atď. Úprimne povedaná, bojovník v drôtenej košeli takého strihu, že v bitke by horné končatiny po bojisku zhľadúval už v prvých minútach, nepôsobí zas tak vážne ako by chcel. A keď ten image skrátko niekto extra nežerie, potom rozmýšľa skôr o tom, ako majú chalaniská nacvičenú choreografiu, že sa natlačení na pódiu nepopichajú o vlastné ostne.

Ale pokiaľ ide o hudbu, tam už to tak o srande nebolo, na rozdiel od mnohých blackmetalových bubákov Tyrants vedeli aj hrať. Nie prevratný, ale variabilný black metal, stredotempový až rýchly a s dobrými melódiami. Plusom bolo to, že si nastavili ľudský (myslí sa nie zasr... cirkulárkový výškový chrastivý šrot) zvuk a dojem robil frontman, ktorý nielenže to celé očividne žral, ale mal aj dobrý hlasový fond, nekonalo sa žiadne decko, ktoré jačí, lebo ho už dve hodiny neprišiel nikto prebaliť. Takže hudba v poriadku, show vlastne tiež, bol to black metal, k tomu isté veci patria. Nakoniec, pre získanie si sympatií publika urobili aj pomimo hrania dosť - frontman zavelil " drink the wine of Satan!" a publiku nadelil nejaký mok v nádobe, ktorá výrazne pripomínala smetný kôš:-) Čo som videl, tak to medzi pospolitým ľuďom kolovalo, ale ja radšej to pivo, lebo jeden nikdy nevie, do ktorej nádoby ktorý vtipkár vykonal obetu bohovi Urinusovi:-) Ešte sympatickejšie gesto bolo, keď frontman vylovil slovenskú zástavu a predviedol s ňou zostavu, pozdravil publikum, Slovensko a tak. Tyrants zahrali veci zo svojho tiež debutového albumu a okrem toho cover "Tyrants" od Immortal. Ktosi vravel, že hrali aj Enslaved, ale na dedukciu z vety "it's time for frost!" by som sa nespoliehal. A ešte aj tu jeden člen kapely ukázal znalosť cudzích jazykov, gitaristova slovenčina mala skôr maďarský prízvuk, ale slušný pokus:-)

Ako celok vydarený večer s kapelami, na ktoré sa oplatilo prísť aj keď ich dokopy nikto nepoznal. Pokiaľ chcete chodiť len na to, čo poznáte, tak sa jednak pripravte na to, že budete musieť priplatiť a okrem toho, každý organizátor si premyslí, koľko (metalových, lebo teraz je to presne o tomto probléme, HC a punk tu ide) akcií urobí, keď je po každej pár litrov v mínuse.

[ Martin ]



[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits