r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]


Anaalocalypse Party
Epiderm, Mizar, Chemotherapy, Stigma, G.O.R.E., Jig-ai, Onanizer, Spasm, Breakdown
24.2.2007, Art Klub - TRNAVA (SK)

Prešiel opäť nejaký čas od posledného pokračovania stále populárnejšej akcie Apocalypse fest a je tu konečne ďalšia avizovaná Death a Grind pálka pre ortodoxných fanúšikov týchto štýlov. Po minulom Black metalovom pokračovaní v Bratislave sa tento fest presunul opäť do domáceho prostredia Trnavského klubu Art, kam sa tento krát zišla ozajstná elita spomínaných štýlov. Tak som sa aj ja rozhodol, že si to nemôžem nechať ujsť. Je pravda, že z pôvodne avizovaných sedem kapiel sa ich nakoniec nahromadilo až deväť, čo bolo ozaj náročné nielen na fandenie, ale aj na sluch, ale nakoniec to dopadlo tak ako sa pokúsim opísať.

Ako prvá kapela v poradí vystúpila pre mňa úplne neznáma banda Epiderm, a keďže som vždy zvedavý, čo naša scéna prináša nového, šiel som sa hneď pozrieť na týchto mladíkov. A musím sa priznať, že som po prvých tónoch ostal príjemne šokovaný. Skvelý inštrumentalisti, vynikajúca súhra jednotlivých nástrojov a i samotná muzika tvorili skvelú Death metalovú kulisu. Fakt skladba po skladbe, skvost za skvostom !!! Tak toto som na predkapelu ozaj nečakal. Ak by som mal prirovnať hudbu tejto kapely, tak by som povedal, že šlo o dokonalý štýl Death metalu, ktorý hrajú kapely ako Vader a im podobné, rýchle gitarové riffy, digitálne presné bicie a vokál, ktorý by sa nemusela hanbiť žiadna zo svetových kapiel tohto štýlu. Zaznela aj cover verzia od kapely Vader (teda aspoň sa mi zdalo) Ozaj pre mňa prekvapenie večera a to ešte pomaly ani nezačal. Túto kapelu vrelo doporučujem organizátorom koncertov, som si istý, že nebudú sklamaní. Teda kapela Epiderm u mňa dnešný večer poriadne zabodovala. Skvelé !!!

A na scénu nastupuje dvojica Mizar, ktorých dnešný večer tiež vidím po prvý krát naživo. Nato, že kapelu tvoria iba dvaja členovia to bol celkom slušný nárez, ja som si to nazval veselý a ukričaný Grindcore, taká muzika na skákanie, čo fanúšikovia hneď pochopili a dali sa to skoku. Ale nič prevratné sa nedialo, muzika bola po nejakom čase stále dokola, ale na prvé počutie to nebolo zlé. Zaznel aj cover od Nasum, ku ktorých tvorbe by som kapelu prirovnal. Gitarista mal na záver problém so strunami, tak sa ich set predčasne skončil. Ale v pohode vystúpenie.

Na rade bola domáca kapela Chemo Therapy, čo bolo hneď cítiť aj na ohlase prítomných fanúšikov. Tak kto by nepodporil známe tváre zo svojho kraja a ja som rád že medzi členmi kapely mám aj ja známych, tak som bol zvedavý, čo nám dnes predvedú. Znovu tu je kapela, o ktorej som sa dozvedel, až na tomto koncerte, čiže dnešný večer už tretia premiéra pre mňa. Tak a nastal ozajstný Death metalový nárez klasickej americkej školy, ktorú mám dodnes asi najradšej (pardon Škandinávci, aj vašu) a je v celku pravda, že väčšina dnešných kapiel už preberajú skôr tu Brutal deathovú líniu. Tak toto bolo ako balzam na moje "staré" uši. Skvelé hutné gitary, duniace kopáky a neustále zmeny tempa zastrešoval Lojzov murmurový spev, ktorým kedysi ovlažoval fanúšikov v nezabudnuteľnej kapele Dysanchely. Ozajstná metalová lahôdka, čo dokazoval aj neskutočný kotol pri ich vystúpení, ktorý vlastne zasahoval až do polovice sály, čo sa tak často nevidí. Aj na tomto vystúpení bolo cítiť, že na pódiu nestoja žiadni nováčikovia na scéne a že svoju "prácu" robia ozaj dobre. Nemám žiadne výhrady k ich vystúpeniu, naopak znovu musím pochváliť aj tvorbu, aj samotné predvedenie, ktoré aj fanúšikovia ocenili tým, že sa dobre odviazali. Chalani, len tak ďalej !!!

Nasledoval prvý hosť z Českej republiky a síce kapela Stigma, na ktorej čele je útlučká slečna, ale v priebehu koncertu sa zmenila na besniace tornádo. Túto kapelu som už mal možnosť vidieť naživo, tak som mal akú takú predstavu, o čo vlastne pôjde, teda neboli pre mňa prekvapením. Kapela hrá tiež niečo ako klasickú americkú Death metalovú školu v štýle kráľov Cannibal Corpse, potažno Six Feet Under, dôraz sa dáva hlavne na mohutné gitarové riffy v spojení z meniacimi sa tempami a rôznorodým spevom od murmuru až po škreky. Kapela už pôsobí nejaký ten čas na scéne, teda aj samotné prevedenie live show už je na štandardnej úrovni. Kapela dávala fanúšikom pekne zabrať, počas ich vystúpenia sa znovu rozprúdila skvelá zábava, v kotli to vrelo, teda aj kapela mala určite dobrý pocit, že aj slovenský fanúšikovia sa vedia baviť. Pozastavím sa ešte na chvíľku nad výkonmi speváčky, čo táto útla žienka dávala z hrdla, tak to sa nepočuje často, ja som si ju zaradil ako Chrisa Barnesa v "sukni", čo podľa mňa dokonale na ňu sedí. Potvrdilo sa to pri cover verzii od spomínaných Six Feet Under, ktorá tiež zaznela. Tak teda kapela Stigma dnes u mňa na výbornú.

A máme tu kapelu, na ktorú som sa ja osobne veľmi tešil, keďže ich vystúpenia patria k skvostom tanečného Grindcore a nikdy sa nezaobídu bez hromadného šialenstva pod pôdiom. Áno, na Slovensku sa ocitli G.O.R.E.!!! Hmm, k tomu sa ale vážne nedá nič dodať, táto známka hovorí sama za seba. Kto mal možnosť ich vidieť naživo, tomu niet čo písať, pre tých ktorý túto možnosť nemali, môžu ľutovať. Hneď od začiatku ich setu sa do tejto malej miestnosti narvalo toľko ľudí, že som ani neveril že to táto budova zvládne, ale nakoniec to dopadlo dobre a bolo jasné, kto je dnešný večer kráľom pódia. Roztočila sa neskutočná tancovačka, pomaly každý prítomný sa stal súčasťou kotla, keďže zasahoval cez polovicu miestnosti. Kto by si nezaskákal na takýto Grind n Roll, dokonca aj ja som si na jednu skladbu skočil, sa nedalo odolať. Vážne neviem čo by som o tomto vystúpení viac napísal, totálne podladené a nabustrované gitary, šialené tempá bubeníka a do toho psychopatické hulákanie speváka. Neopísateľné, to treba počuť a ešte lepšie vidieť. Teda vystúpenie tejto bandy na ozaj dostalo, očakávané sa ešte navŕšilo, paráda. G.O.R.E. dnes opäť na jedničku !!!

Po tomto vystúpení by sa dalo čakať, že kvalita nasledujúcej kapely by mala ísť o priečku dolu, ale to by tou kapelou nesmela byť sebranka Jig-Ai z Prahy, ktorej členovia sú známi z pôsobenia v Grind komande Ahumado Granujo, čo je moja srdcová záležitosť. Ale samozrejme, že chalani pokračujú v svojej línii aj naďalej a dôkazom je aj ich album a tiež vystúpenia. Tak a výnimkou nebolo ani dnešné vystúpenie. Od prvých sekúnd nastalo dokonalé Grindové peklo nielen pod pódiom, ale aj na ňom. Kapela si to ozaj užívala a dávala jednu prasačinu za druhou, obaja speváci chrochtali, neskutočná rýchlosť burcovala fanúšikov k vyššej aktivite, nakoniec sa kotol presunul aj na pódium a fanúšikovia skákali spolu s kapelou, ktorá sa občas stala súčasťou kotla. Skrátka neskutočná atmosféra. Kapela zahrala množstvo skladieb medzi ktorými nechýbala ani známa to odrhovačka a klon dvoch skladieb "Pec nám spadla..." verzus "Skákal pes cez oves...", ktorá je u fanúšikov veľmi populárna. Na záver zaznel cover od legendy Brutal Truth, teda som si zaspomínal na časy, ked táto kapela spolu s Napalm Death kraľovali môjmu kazeťáku. Teda ako som predpokladal, opäť skvelé vystúpenie a dokonalá zábava na oboch stranách. Vidieť túto kapelu naživo je skutočný zážitok, tak tomu bolo aj dnes. Chalani, paráda !!!

Ako som si tak všimol, dnešný večer vystupovalo viac zahraničných kapiel ako domácich a vlastne záver koncertu patril práve hosťom z Čiech. Na rade bola kapela Onanizer o ktorých som tiež toho veľa nevedel. Kapela bola pre mňa ale ozajstným sklamaním večera. "Hudbu" ktorú hrali som teda ozaj nemusel, bezhlavé škriekanie dvoch vokalistov, rytmus aj melódie boli pre nich cudzím pojmom, fakt niečo hrozné. Ako som si všimol okolo mňa, ľudia začali po prvých skladbách odchádzať zo sály a ani sa im nečudujem, ozaj výkon kapely bol na hranici počúvateľnosti, teda po niekoľkých skladbách som sa odobral aj ja na vzduch a asi som urobil dobre. Bohužiaľ, táto kapela ostane z mojej strany bez hodnotenia, nerád by som kritizoval, určite sa nájdu aj jej fanúšikovia, ja to rozhodne nebudem.

A máme tu zástupcov Bassgrindcore ako som si ja súkromne tento štýl nazval, lebo kapely v tejto "kategórii" ako hlavný nástroj používajú len basgitaru a bicie. Teda svojej úlohy sa zhostila banda Spasm s "charizmatickým" vokalistom, ktorý zabával publikum vtipnými hláškami a samozrejme neskutočných chrochtaním. Zábavná to banda, ktorá znovu dotiahla fanúšikov do sály. Muziku by som opísal ako klasický podladený Grindeček, skákavé tempá, ktoré sa často zmenia na rýchlostné preteky. Zaujímavé je, že napriek tomu že kapela nemá nijaký rythm nástroj, znie to veľmi dobre. Zábava pokračovala, všetci sa dobre bavili. Je pravda, že už bolo hlboko po polnoci, ale stále to žilo. Kapela nehrala dlho, ale za ten čas boli v celku dobrý.

Na úplný záver koncertu vystúpila kapela Breakdown tiež z Čiech, ale svojim technicko-nesúrodým Death metalom ma moc neoslovili a únava už začínala robiť svoje, keďže čas sa pomaly prehupol cez druhú hodinu rannú a koncert začal o šiestej poobede, to sa odrazilo aj na tom že som nevydržal do konca vystúpenia tejto kapely a po niekoľkých skladbách som sa odobral na cestu domov. Teda túto kapelu ani nebudem hodnotiť, bolo by to neobjektívne.

Tak a máme tu záverečné hodnotenia. Na dnešnom koncerte ma prekvapil nadpriemerný zvuk, ikeď ešte stále sa tento klub potýka z tým, že niektoré kapely sa jednoducho nedajú dokonale nazvučiť, čo väčšinou odnesie zvuk gitár, ale ako celok to bolo dnes na lepšej úrovni ako naposledy. Prekvapujúca bola návštevnosť, netrúfam si povedať, koľko bolo ľudí, ale určite to bola zatiaľ najnavštevovanejšia akcia tohto festivalu. Klub pri niektorých kapelách praskal v švíkoch. Čo sa týka zábavy, vynikajúca atmosféra, skvelý výber kapiel, všetko dopadlo dobre. Hmm, z niektorých hodnotení to môže vyzerať, že som fanúšikom tento muziky, ale je to úplne inač, tieto štýly si dovolím sledovať len na koncertoch, priznám sa že doma mám minimum nahrávok tejto scény a tak prosím o zhovievavosť, všetko mnou písaní je len môj subjektívny názor. Každopádne na tieto akcie chodím rád. Už vopred sa teším na ďalšiu akciu.

[ Darkoldus ]



[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits