r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]


The Domination Tour 2007
Rotting Christ, Malevolent Creation, Mystic Circle, Incantation, Neuraxis, Harm, Inactive Messiah
26.2.2007, Randal klub - Bratislava (SK)

Na začiatok roka 2007 sa mala uskutočniť prvá akcia väčšieho rozsahu, čo potešilo veľa fanúšikov metalu, menej pozitívnejšia správa nastala po zverejnení dátumov konania akcie, jednalo sa totiž o nedeľu v Čechách a pondelok na Slovensku, čo nie sú veľmi navštevované termíny, ale aj napriek tomu sa obe akcie úspešne konali za podpory slušnej návštevnosti. Neviem posúdiť, ako tomu bolo v Brne, ale v Bratislave prišlo niečo cez 200 fanúšikov a klub bol z väčšej časti zaplnený.

Krátko po mojom príchode začala hrať prvá kapela, ktorú som vôbec nepoznal a pôvodne nemala hrať na tomto turné vôbec, ale na poslednú chvíľu sa k turné pridala. Jednalo sa o kapelu Inactive Messiah, ktorá predviedla na otváraciu kapelu skvelú show, napriek tomu že sa fanúšikovia len zbierali do klubu. Ale v pokľudnej atmosfére som si ich vystúpenie vychutnal. Kapela zahrala energický a melodický trash metal, mierne ovplyvnený death metalom, robili pre fanúšikov dobrú show a tak zabávali prítomných. Mal som dojem, že by si radšej zahrali v silnejší čas koncertu, keď už bude v klube tá pravá atmosféra, ale museli sa uspokojiť aspoň s potleskom. Pre mňa to bolo skvelé rozohriatie pred prichádzajúcimi kapelami.

Nasledujúcou kapelou už bola avizovaná nórska banda Harm, ktorá síce nebola tou, ktorú som dnes chcel vidieť, ale už len zo zvedavosti som sa na ich vystúpenie šiel pozrieť. A nastalo sklamanie, kapela pôsobila dojmom, že sa vrátila po desaťročia nazad, ich muzika pola plytká, bez výrazných nápadov a aj samotné prevedenie bolo statické a nezáživné. Štýlovo sa jednalo o thrash metal, ale takej priemernej kvality, ja osobne mám thrash rád, lebo som na ňom vyrastal a dodnes si rád vypočujem staré klasiky, ale toto nemalo s mojim vkusom nič spoločné. Škoda, ale po niekoľkých skladbách som sa radšej odobral na pivo s priateľmi. Pre dnešok kapela Harm u mňa neuspela.

A máme tu prvú kapelu, na ktorú som sa vcelku tešil, lebo som ich nikdy nevidel naživo, ale počul som, že majú dosť dobré koncerty, tak zvedavosť ma znovu pritiahla do sály. Kanaďania Neuraxis jednoznačne neparili k tým, ktorý si svoju šancu predviesť sa v plnej kráse nechali ujsť. Hneď od začiatku to rozbehli v plnom nasadení, skvelé melódie, neustále zmeny tempa a riffov a do toho skvelý spev, takto to vyzeralo na pódiu. Kapela hrala typický death metal, ktorý si ja osobne škatuľkujem ako "švédsky death metal", čo v mojom poňatí znamená rýchle melodické tempá, skvelá súhra gitár a ich melodiky doplnené o kvalitný spev. Tak toto všetko kapela mala a povedal by som, že aj niečo navyše. Vážne skvelý set, aj publikum sa dobre bavilo, konečne sa aj kotol zobudil a pri skočnejších skladbách to bolo vidieť. Aby som to skrátil, Neuraxis ma dokonale dostali a mal som pocit, že by určite strčili do kapsy aj miestnych headlinerov. Teda hodnotenie ich vystúpenia, plný počet bodov, tento štýl skrátka milujem.

Nastal čas pre kapelu, ktorá je na tomto turné náhradníkom. Je pravda, že mnoho ľudí si myslí, že neadekvátnym, ale s tým mi fanúšikovia nenarobíme nič. Každopádne ja osobne mám túto kapelu celkom rád, čo sa týka live vystúpení, lebo Mystic Circle vedia vždy zabaviť nielen svojou muzikou, ale takisto aj srdečným správaním sa k fanúšikom. Nie sú to žiadne nafúkané hviezdy, ako som mohol posúdiť na niektorých ich vystúpeniach v minulosti, vždy prišli medzi fans, snažili sa vyjsť fanúšikom v ústrety a ani pozvanie na pivo neodmietli. Ale poďme k ich vystúpeniu. Ako už tradične, spustili taký ten svojský black metal v starom štýle, žiadne prehnané rýchlosti a škriekanie. Skôr pohodové melódie, stredné občas aj rýchle tempá a neodmysliteľné satanské texty plné pekla a temnoty. Fanúšikovia sa dobre balili, po skladbách sa skandovalo a na záver prišlo aj na populárnu cover verziu od Celtic Frost "Circle of the tyrans", ktorá rozprúdila neskutočný kotol a mal som dojem, že túto skladbu pozná snáď každý prítomný. K ich vystúpeniu nemám žiadne námietky, splnili moje očakávania, ja som sa na nich dobre bavil.

Konečne prišiel čas na vystúpenie kapely, ktorú som mal svojho času veľmi rád, ale nikdy som nemal možnosť ich vidieť naživo, až dnes, keď tento štýl už skoro vôbec nepočúvam sa mi to podarilo naplniť. Incantation však nesplnili moje očakávania. Asi som sa na nich priveľmi tešil, alebo som už vážne hudobne "vyrástol", ale ich muzika mi skoro nič nehovorila. Keď si spomeniem na časy minulé, ako som týždne počúval ich albumy a nevedel som sa dopočúvať, dnes sa mi zdalo, že na pódiu stojí úplne iná kapela ako tá, ktorú som zbožňoval. Vážne neviem čím to bolo, ale dnes boli bez života, žiadna spolupráca s publikom, len tak tam stáli a hrali. Je pravda, že do svojho playlistu zaradili aj skladby, ktoré som dokonale poznal, ale ich živé prevedenie bolo na mizernej úrovni. Škoda, ale vážne som bol sklamaný. Vydržal som síce celý ich set v tesnej blízkosti pódia, ale po skončení koncertu som necítil žiadnu radosť z ich vystúpenia.

Po tomto sklamaní večera mala nastať aspoň čiastočná satisfakcia v podobe vystúpenia už legendárnej death metalovej kapely Malevolent Creation, ktorých som už tiež mal možnosť vidieť naživo a ich albumy som mal svojho času dobre napočúvané, tak som tušil, čo sa bude ďalej diať a moje predtuchy sa naplnili. Táto kapela skrátka nemôže odohrať zlé vystúpenie. Tak tomu bolo aj dnes. Hneď od začiatku nastalo to pravé death metalové dusno, zneli rýchle a brutálne rúbanice plné melódii a zmesi riffov, ktoré roztancovali fanúšikov. Kapela prešla počas vystúpenia všetkými obdobiami svojej kariéry, zahrali aktuálne veci, zašli k hitom, ktoré sa objavovali na rôznych kompiláciách a dokonca zazneli aj ich najstaršie skladby, čo potešilo hlavne nás, ktorý sme s nimi už od vzniku kapely. Dokonca som sa pristihol, ako si pospevujem niektoré melodickejšie refrény. Pre dnešný večer som bol nadmieru spokojný s ich vystúpením, ja len dúfam že si ich ešte niekde vychutnám ako tomu bolo dnes.

Po krátkej prestávke sa na scéne objavuje posledná kapely večera, grécky Rotting Christ, čo je vlastne kapely, ktorú som nikdy nejako zvlášť nepočúval, ale niektoré ich nahrávky sa predsa len v mojej diskografii nachádzajú. Viac ako domáce počúvanie som si užil túto kapelu na koncertoch, lebo často brázdia európske pódia a niekoľkokrát sa zastavili aj u nás a ja som nikdy pri tom nechýbal. Je len škoda, že kapela začala hrať až okolo polnoci, čo bol dosť akútny čas pre nás, čo sme mali na druhý deň svoje povinnosti, tak sa musím priznať, že som si vypočul len 5 skladieb a pobral som sa rýchlo domov. Ale za ten krátky čas som mal zas pocit, že táto kapela právom uzatvára toto turné, ich muzika je už vyspelejšia, ako tomu bolo pred nejakým časom, samotné prevedenie bolo na vysokej úrovni, zazneli aj samplované klávesy a ich tradičné koncertné skladby, vrátane tých najnovších z aktuálneho albumu. Tak celkové hodnotenie radšej nebudem písať, tá časť čo som videl sa mi páčila a som rád, že budem mať tento rok ešte možnosť "hnijúceho krista" raz vidieť na našej pôde, ale počkáme si na potvrdenie ich tunajšieho vystúpenia.

Čo dodať na záver. V prvom rade musím pochváliť organizátorov, že dotiahli toto turné aj na Slovensko, aby sme nemuseli cestovať kilometre k susedom. Tiež sa pochvalne vyjadrujem aj o prítomných fanúšikoch, ktorý napriek zlému termínu prišli túto akciu podporiť. Počas celého konania koncertu bol dobrý zvuk a aj sveteľný park, teda celkový dojem z vystúpení týmto stúpol na kvalite. Ja osobne som odchádzal spokojný. Len dúfam, že sa takéto udalosti stanú časom pravidelnosťou.

[ Darkoldus ]



[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits