r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]


Strygon, Dead Is Sexy, Flag, Sanatorium, Craniotomy, Chemotherapy
9.3.2007, Piváreň Malý Dunaj - Bratislava (SK)

Je to už nejaký čas, odkedy sa v Bratislave otvorila celkom fajnová krčmička a netrvalo dlho a začali sa v nej konať aj metalové akcie a koncerty, čo je podľa mňa skvelé. Totiž v Bratislave akútne chýba nejaký priestor, kde by sa mohli konať aj metalové koncerty. A práve tu je ideálne miesto, kde by sa podobné akcie mohli do budúcna konať a musím konštatovať, že sa tu aj celkom úspešné koncerty odohrali, na ktorých bola až neuveriteľná návštevnosť na klubovú akciu. Zhruba každý mesiac sa tu uskutoční nejaká metalová akcia, je pravda, že som sa rozhodol takéto akcie nekomentovať, ale už sa nedalo ďalej mlčať o pre mňa skvelých zážitkoch na už konaných koncertoch a zlom nastal práve na zatiaľ poslednej akcii, ktorý sa uskutočnila nedávno. Už tradične zaplnený pub fanúšikmi a hlavne ohlasované kapely dávali tušiť, že pôjde o vydarenú akciu a tak sa aj stalo.

Nečakane ako prvá neohlásená kapela vystúpila domáca banda Strygon, ktorej niektorých členov poznám už roky a vznik tejto kapely bolo už len otázkou času. Dodnes som nezistil, či sa jedná o regulárnu kapelu, alebo len taký projektík členov iných kapiel, ale to je momentálne jedno, kapela je tu, hráva na koncertoch a ako som si mohol všimnúť, má aj úspechy u fans, tak čo riešiť. Tak tomu bolo aj dnes večer. Pre mňa to je skvelá „zábavová“ banda hrajúca rockovú muziku 80-tich rokov a tak vie zabaviť aj ľudí, čo počúvajú miernejšie odnože metalu a rocku. Podľa mňa táto štvorica produkuje chytľavú muziku a tiež inštrumentálne schopnosti členov sa nedajú prehliadnuť. Tak sa hralo, rockovalo, v popredí za mikrofónom sa vlnil maskou a gumeným nosom maskovaný spevák, ktorý dokonale zabával publikum svojimi speváckymi aj „tanečnými“ kreáciami. Zahrali niekoľko svojich skladieb a na záver si dali set cover verzií okrem iného aj Black Sabbath, či Manowar, čo ma veľmi potešilo, lebo som si mohol zahulákať. Teda všetko ako má byť na začiatok akcie skvelá rozohrievačka a mohli nastúpiť kapely tvrdšieho razenia.

Ako druhá v poradí nastúpila banda z Pezinka, v ktorej som nečakanie zbadal môjho kamoša za mikrofónom a tak som sa tešil, že čo z toho bude. A musím uznať, že dnes sa tu asi zišla fakt Death metalová elita, kapela Dead Is Sexy ma príjemne potešila, lebo takýto štýl hrá len máloktorá domáca ale i zahraničná banda a pritom ho ja osobne milujem. Samozrejme sa jednalo o Death metal ale značne „nakazený“ anglickým Noise Corom a keď som zavrel oči, ako keby som pred sebou mal moju obľúbenú kapelu Extreme Noise Terror, ostré gitary, skákavé tempá a neskutočné škreky a murmurové spevy. Tak chalani, toto som vážne nečakal že niekedy od domácej kapely budem počuť. Normálne som ožil a prikyvoval do tempa. Aj samotné skladby nenudili, neboli jednotvárne ako u iných kapiel tohto žánru, tento death metal mám skrátka v srdci a len tak sa nevytratí, aj keď už dnes počúvam skôr iné žánre. Po príchode domov som si musel hneď pustiť Extreme Noise Terror - Raping the Earth, čo je pre mňa ozajstným skvostom. Takže zhrniem, táto banda má u mňa netradične plný zásah a už sa neviem dočkať, kedy ich zas niekde uvidím.

Nasledoval mne už celkom dobre známa dvojčlenná banda z Nitry Flag, v ktorej hrá ako som už niekde písal veľmi talentovaný mladý bubeník, netrúfam si odhadnúť, koľko tak môže mať rokov, ale hrá veľmi dobre a presne na jeho vek. Ale poďme k samotnej kapele. Pred nejakým časom som ich označil ako post Sepultura-cku kapelu a po dnešnom koncerte som sa znovu utvrdil, že sa na svojich slávnejších „kolegov“ svojimi skladbami podobajú, ale to neznamená, že sú len kopírka, dávajú do hudby niečo svoje a to sa cení. Nemôže každá kapela hrať originálne, to by sme mali plný svet originálov a v hlave chaos. Každopádne kapela Flag zahrala svoj set kvalitne a aj fanúšikovia sa bavili čo je základ. Povedzme že hrali svojský Trash metal, nie moc rýchly, skôr rytmický. Podľa mňa zahrali dobre.

Pre mňa nečakane nasledovala Žilinská banda Sanatorium, ale veď na poradí predsa nezáleží, len som ich vystúpenie čakal o ničo neskôr. Tak a máme tu nekorunovaných kráľov Brutal Death metalu Slovenska, ktorých asi ani predstavovať nemusím, každý čitateľ našich stránok určite už aspoň raz ich vystúpenie videl, alebo počul nejakú nahrávku. Pod pódiom sa rozbesneli skalný fanúšikovia a konečne to vyzeralo ako na poriadnej Death metalovej akcii. Kapela odohrala svoj tradičný program, zazneli skladby z rôznych období, kapela a fans sa dobre bavili, dokonca na záver zaznela už dlho nehraná kultová skladba „č.č.k.č.č.“ a bol tu záver. Sanatorium znovu nesklamali, čo dodať.

Nasledovala ďalšia legendárna kapela z Hlohovca Craniotomy, ktorých vystúpenie si ja osobne nenechám nikdy ujsť, ak hrajú niekde okolo, lebo ich koncerty sú na vysokej úrovni a štýl ktorý produkujú sa mi tiež páči, ja mám rád skôr takýto technickejší Death metal ,ale tie Grindové bezhlavé rúbanice. Tak aj dnes hral skvelý Brutal Death metal, rýchlejšie tempá, podladené gitary a murmur speváka zabávali prítomných, na tejto kapele sa besnenie fanúšikov vystupňovalo do maxima a dokonca sa občas dostali aj medzi hudobníkov, čo vyzeralo dosť zaujímavo. Ale našťastie sa nič nestalo, aparatúra to prežila a koncert pokračoval ďalej. Neviem čo by som ešte k tomu dodal, táto kapela ako aj Sanatorium sú všeobecne známe, tak to nebudem zbytočne naťahovať. Craniotomy dnes opäť na výbornú, dali fanúšikom aj mne presne to, čo som od nich očakával. No Comment !!!

Na rade bola posledná kapela večera, Trnavské Chemo Therapy, ktorých som zhodou okolností pred týždňom videl prvá krát naživo a bol som z nich príjemne prekvapený a tak som presne vedel, čo sa bude diať aj dnes. Táto banda hrá taký Old Death metal, ktorý sa vo svete produkoval na začiatku 90-tich hlavne v Amerike na Floride. Neustále zmeny tempa, mohutné melodické gitarové riffy a tomu všetkému skvele sekundoval rôznorodý spev. Takisto aj pri tejto kapele sa pod pódiom fanúšikovia dobre bavili, skákalo sa, metalo hlavami ako na poriadnom metalovom koncerte. Keďže som už vystúpenie tejto kapely hodnotil v predošlom reporte, spomeniem len, že aj dnes kapela odviedla 100 % výkon a teda nemám čo kritizovať. Kapelu a ich dnešný výkon hodnotím znovu ako nadštandardný. V poslednej dobe ma tieto menej známe kapely ozaj pozitívne prekvapujú, ak to pôjde takto ďalej, metalu na Slovensku svitá na lepšie časy.

Tak nakoniec aj tento koncert dopadol veľmi dobre, aspoň čo som si všimol, fanúšikovia sa na kapelách bavili, zvuk bol na klubové podmienky kvalitný a zrozumiteľný a aj samotné kapely sa ukázali v najlepšom svetle. Ako som si všimol, už sú avizované ďalšie koncerty v tomto pube, ja len dúfam, že budú aspoň takto dobré, ako bol tento dnešný.

[ Darkoldus ]



[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits