r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]


Dark Night's Symphony IV.
ADOR DORATH, MATER MONSTIFERA, MARTYRIUM HOSPIC, SACRED GOD, CITHARA SANCTORUM
10.3.2007, rock club naOZZaY - Nitra (SK)

Pre Nitru už zdá sa tradičný minifestival metalovej muziky sa chystal na svoje už štvrté pokračovanie a ja som sa vopred tešil, lebo predošlé akcie boli v celku úspešné a ja som z nich dobrý pocit a to ma viedlo aj dnešný deň do Nitry. Tak ako som predpokladal, opäť sa tu zišla pekná hromádka fanúšikov a známych, tak večer vyzeral byť v pohodovej náladičke. Čo sa týka zúčastnených kapiel, prišlo k nejakým zmenám v playliste, zo zdravotných dôvodov sa nezúčastnila očakávaná kapela Ethereal Pandemonium a s podobných dôvodov sa nezúčastnila ani talentovaná kapela Mors Omnia Solvit, na ktorých som sa tešil deň pred týmto koncertom a ešte som dúfal, že to zachránia dnes, ale nestalo sa. Na svete je to už tak, my bubeníci sme nevyspytateľný. Takže sa playlist zúžil na päť kapiel, ale to nemenilo nič na tom, že koncert prebehne už bez problémov.

Krátko po šiestej nastúpila prvá kapela Cithara Sanctorum, ktorých som v poslednom čase videl viackrát naživo a vlastne sú to aj vzdialený známy, tak som bol rád, že aspoň niekto z Blavy dorazil. Táto veselá partička to na začiatok pekne rozprúdila svojim Trash metalom, teda aspoň ja som si ich tam dávnejšie zaškatuľkoval, tak to platí (ha ha ha). Jednou príjemnou anomáliou je energická bubeníčka, ktorá tie svoje valivé tempá ozaj ovláda a človeku z branže sa fakt dobre pozerá, čo toto žieňa predvádza na koncertoch na bicích. Samozrejme ani ostatná časť kapely nezaostávala a hrali ako o život, ale podľa mňa slabším článkom kapely bol spevák, nejak nestíhal spievať a niektoré party boli nad jeho sily. Asi by to chcelo viac trénovať. Ale vcelku sa ich vystúpenie dalo vzhliadnuť a bolo príjemným oživením koncertu na úvod. Takže chalani a babena, dnes u mňa znovu za dobre.

Za krátko nasledovala banda z ďalekého východu Slovenska a vlastne kapela, o ktorej som dodnes ani nepočul, tak dnes malo nastať prvé stretnutie z ich muzikou. A dopadlo v celku dobre, banda Sacred God si zaslúžili moju pozornosť hlavne precíznou hrou a dokonalou zohratosťou kapely. Táto trojica produkovala taký melodickejší Black metal, čiastočne ochutený Death metalovými nápadmi. Celé sa to odohrávalo v takom strednom tempe, miestami mi ich muzika pripomenula ranný Emperor či Enslaved. Tak takúto muziku vážne môžem, je pravda, že opäť to kapele miestami kazil spevák, ktorý sa nechal uniesť a potom to neznelo k muzike kompaktne. Ale to neznamená, že spieval zle. Táto kapela sa predviedla v najlepšom svetle a ak budú mať dostatočnú chuť na takéto výlety, tak by som ich ešte rád niekde videl naživo. Mňa osobne dnes presvedčili a hodnotím ich nadpriemerne. Fajn.

A máme tu kapelu Martyrium Hospic, ktorú máte hádam možnosť vidieť naživo len v Nitre, lebo ja osobne som ich tu videl skoro na každom metalovom koncerte a už mi miestami začali liezť na nervy tým, že už ich tvorbu poznám skoro naspamäť. A ani CD si nemusím pustiť (ha ha ha). Ale neviem čo sa im stalo a hádam ani neviem čo sa stalo mne, no dnes zneli nejak netradične dobre, dokonca aj tie disharmónie niekam zmysli, no pozeral a počúval som ako je to možné. Buď je to tým že sa viac zdržovali v skúšobni, alebo vynechali ochutnávanie alkoholických nápojov, alebo... To už je jedno, skrátka dnes to vyzeralo ako keby na pódiu hrala iná kapela. Pre tých, ktorý to nevideli spomeniem, že hudba tejto bandy sa pohybuje niekde medzi True Black metalom a Deathom. Nechýbajú rýchle gitary a bicie, škrekľavý ale aj hrubý spev. Taká zmes toho naj s oboch štýlov. Samozrejme aj fanúšikovia pod pódiom ocenili ich dnešný výkon a kotol vrel počas celého ich vystúpenia. Tak pre dnešok si výhrady nechám pre seba a ocením len ich výstupný efekt a ten bol dnes vysoko nadpriemerný.

Večer pokročil a nasledovali dve hviezdy večera z Čiech a tou prvou je Black metalová smršť Mater Monstifera, ktorých som už tiež nespočetne krát videl na rôznych pódiách no a dnes navštívili aj Nitru, aby sa predviedli aj tunajším fanúšikom. Kapela po vizuálnej stránke vystúpila v tradičných warpaint-och a oblečení a ani samotná produkcia nezaostával za imidžom. Trochu ma prekvapilo, že dnes to bolo bez klávesáčky, ale jej klapky nahradili sample a koncertu nechýbal ich pôvodný zvukový efekt. Túto kapelu mám rád, lebo sa nehrajú na veľké hviezdy, vždy sa ku fanúšikom chovajú korektne a snažia sa zahrať čo najlepšie, čoho príkladom bol samozrejme aj dnešný koncert. Muzika sa valila v Black metalovom duchu s českými textami a spevom, všetko prebiehalo v pohode, každý sa bavil a aj ohlas fanúšikov znamenal pre kapelu, že dnešný večer sa im podarilo ich zabaviť. Na záver ako by nebolo všetkému koniec, banda zaradila cover verziu obrovskej hitovky od Iron Maiden "Run to the hills" a ako som už niekde písal, táto verzia je mi veľmi blízka svojim pojatím, lebo kapela si ju obliekla do svojho zvuku a prevedenia a výsledok je skvelý. Ach jaj, momentálne neviem čo by som na ich vystúpenie napísal. Skvelé !!!

Je tu záver koncertu a hlavná hviezda večera, neskutočne skvelá kapela Ador Dorath, ktotý momentálne partia k špici metalovej ligy v Čechách a podľa ohlasu mojich známych aj u nás sú vysoko cenený. Kapela sa ako tak poskladala na pódium a koncert sa mohol začať. Na úvod ma trochu nepríjemne prekvapil zvuk, po celý dnešný koncert sa bol na dobrej úrovni, ale pri vystúpení A.D. to začalo haprovať, neustále vypadávali mikrofóny a celkový zvuk postupne šiel dolu. Tak toto ma vážne naštvalo, celý mesiac som sa tešil práve na túto kapelu a nakoniec mi z reprákov znela zmes zvukov a po typických melódiách sa zľahla zem. Ale musím podotknúť, že len pár skladieb bolo takýmto zvukom poznačených, ale prečo práve moje obľúbené 9 . Ale snažil som sa to prekúsať a aj tak som sa skvele bavil, keďže ich skladby poznám skoro naspamäť, nejaký zlý zvuk mi koncert nepokazí. Kapela sa zachovala ako profesionáli a napriek tomuto faktu sa snažili čo im sily stačili aby zachránili čo sa dalo. Počas technických prestávok si klávesák a basák zajamovali tak že to vyzeralo ako keby to patrilo k programu a nikto. Tak a zneli najlepšie skladby z ich dvoch albumov, námatkovo si spomeniem na moje obľúbené ako "Rosa", "Balance", či romantiku "Desert", samozrejme zneli aj staršie skladby, ale kto si má pamätať tie divoké názvy. Kapela odohrala svoju hodinku symfonického Black Doom Death metalu a podbrala sa za veľkého aplauzu domov. Nebyť tých zvukových problémov, ich vystúpenie by bolo vynikajúce, ale v celku aj bolo, tak ja budem spokojný že to aspoň takto dopadlo. Skvelý výkon kapely ako vždy a už sa teším do Skalice, kde ich znovu uvidím.

Malá rekapitulácia dnešnej udalosti. Opäť v celku dobrá akcia, celý priebeh koncertu sa niesom v dobrej atmosfére, pod pódiom bolo neustále plno a ľudia sa dobre bavili. Zvuk bol tradične na úrovni až na tu malú nepríjemnosť v závere. Organizátor sa mojim prostredníctvom ospravedlňuje fanúšikom za neúčasť dvoch avizovaných kapiel, ale nebolo to chybou organizátorov, ale zdravotnými problémami rytmických sekcii neprítomných kapiel, bez ktorých nieje možné koncerty odohrať. Každopádne prítomné kapely dúfam dokázali tento fakt ako tak zmierniť svojimi výkonmi. Máme sa čo tešiť na avizované piate pokračovanie D.N.S. (sakra, prečo mi to pripomína logo môjho vydavateľstva, ha ha ha), ktoré vyzerá byť znovu naplnené známymi menami, ale nechajme sa prekvapiť.

[ Darkoldus ]



[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits