r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]


NO MERCY FESTIVALS 2007
Moonspell, Napalm Death, Behemoth, Dew Scented, Root
31.3.2007, Planet Music - Viedeň (AT)

Rok sa stretol s rokom a máme tu ďalšie pokračovanie európskeho tour festivalu No Mercy, ktorý prejde všetky mestá Európy, kde má metal svoje zázemie. Tak tomu je aj tento rok. Keď som si pozrel, kde všade sa festival zastaví, povedal som si, že tie kapely musia mať ozajstnú výdrž, lebo koncerty majú každý večer po celý mesiac a niektoré miesta sú od seba stovky kilometrov vzdialené. Večer koncertovať a celý deň cestovať, tak toto musí byť vážne náročné a únavné. Ako som si všimol, tak dnešný koncert bol úvodným pre tohtoročné turné, čo je vlastne skvelé, hudobníci boli prvýkrát spolu na pódiu a tak mohli podať skvelý výkon. Počítam že po nejakom dvadsiatom koncerte by to bolo už horšie. Ale poďme priamo na dianie v skvelom klube Planet Music, ktorý dnes praskal o švíkoch.

Ako prvá kapela vystúpila česká Black banda Root, ale ako som predpokladal, ich vystúpenie som nestihol (lepšie povedané vypustil) a tak k tomu sa nemám ako vyjadriť, ale od prítomných som počul, že to bolo štandardné vystúpenie a keďže som túto kapelu už videl veľakrát, vedel som si to aj predstaviť.

Po krátkej zvukovej skúške sa na scénu predrala kapela Dew Scented, ktorý sú už legendárnou kapelou, pamätám si že som ich videl veľmi dávno a dokonca mám dojem že hrali ako predkapela pred Death v Prahe, každopádne už toho majú za sebou dosť veľa a tomu zodpovedal aj dnešný koncert. Kapela dala hneď od začiatku najavo, že dnes si to prišli užiť a tomu zodpovedal aj samotný výkon kapely. Rýchle gitary, rytmické bicie, skákavé melódie, týmto sa vyznačuje Thrash metal tejto Nemeckej bandy, jediným slabým článkom kapely bol práve spevák, jednoducho nestíhal spievať a podľa mňa má aj slabý vokál na takúto skvelú muziku, čo narúšalo znenie kapely. A to bol len prvý koncert turné, bol by som zvedavý, ako bude každý večer spievať, keď už prvý večer to nezvládal. Ale to nieje môj problém, celkový výkon kapely bol nadpriemerný, ľudia sa dobre bavili a ohlas bol silný. Tak by som povedal, že aj mne sa ich vystúpenie pozdávalo, ale dnešný večer som prišiel na iné kapely, tak som si šetril uši.

Krátka pauza a na scéne sa objavili stojany s dvojhlavými orlicami objímajúcimi obrátené kríže, to bol neklamný znak toho, že za pár momentov sa na pódiu objaví Poľska Black/Death metalová légia Behemoth, na ktorých som sa dnes v celku tešil, ikeď som ich už niekoľkokrát videl, vždy to bolo skvelé vystúpenie. Chalani nastúpili na scénu už v tradičnom oblečení a image, kožení vybíjaní oblečenie, pekelné zmaľovanie po tele, ako keby práve prišli z pekla (alebo z kotolne). Rýchla kanonáda bicích, smršť riffov a chrapľavý spev znel po celý čas vystúpenia, zazneli skladby z rôznych období, dokonca prišlo aj na úplne rannú Black metalovú tvorbu, kapela si dobre rozumela s publikom, frontman neustále komunikoval s fanúšikmi, ktorý boli dobre nabudený a predvádzali tiež skvelú show, rakúsky fanúšikovia sú skôr metači hlavami, takže muzika Behemothu bola priam ideálna pre túto činnosť. Dobre sa nato pozeralo keď prvých päť rád synchronizovane metalo, toto som na Slovensko už nevidel ani nepamätám, možno za čias Krabathoru to bolo naposledy. Koncert bežal na plné obrátky, ale všetko dobré raz musí skončiť a tak po hodinke aj táto kapely za veľkého skandovania opustila scénu aby dala priestor nasledujúcim kapelám. Čo by som tak mohol dodať, skvelé vystúpenie a celková show. Hviezdy sa nezaprú.

A nasleduje kapela, na ktorú sa vždy teším, zatiaľ ma nikdy nesklamali a vždy som sa na nich dobre bavil, je pravda, že časy keď som ich albumy a videa drtil doma skoro denne sú už nenávratne preč, ale dodnes keď ich vidím na koncerte som schopný odspievať niektoré skladby bez mihnutia oka naspamäť. O ktorej kapele to píšem ??? Legendárny Grindcode/Death metalový Napalm Death je tu v plnej kráse, ikeď chlapci už niesu žiadny mladíci, akonáhle sa objavia na pódiu, stávajú sa takými, akých si ich pamäťam z 90-tich rokov. Krátke intro z nového albumu, rozcvička a je to tu, na úvod koncertu zazneli veci z aktuálneho albumu, začalo sa besnenie v réžii tejto štvorice, je len ťažké opísať tu neskutočnú energiu, ktorá vyžaruje nielen z muziky, ale aj so samotných členov kapely, ktorý sa nezastavili ani na sekundu, neustále poletovali po scéne hore dole a kategória sama o sebe je Barney, ktorého psychopatické tance a chorobné škreky sú nenapodobiteľné. On vyzerá pri spievaní, ako keby bol medveď besniaci v klietke s epilepsiou trieskajúci sa o mreže. Toto je dokonalá vízia chorobnej muziky tejto bandy. Nielen na pódiu to besnelo, ale aj pod ním sa roztočil kotol, ktorý zaberal skoro celý predok klubu. Frontmanovi občas vypomáhal škrekmi aj gitarista, skvelé sú pasáže keď sa obaja akoby prekrikovali jeden cez druhého. Už tradične zazneli skladby ktoré fanúšikovia dobre poznajú, v prestávkach sa skandovali názvy skladieb a odpoveď speváka vždy znela "yes, wait a moment" a povedal by som že všetky tie skladby aj zazneli. Takže dnešný večer sa skákalo hlavne na staré giga hity ako "Mass Appeal Madness", "Suffer The Children", na novšie "Greed Killing", prišlo aj na sekundovky v jednom sete "From Enslavement To Obliteration", "Scum", "Life", "The Kill" a samozrejme najdlhšia skladba kapely "You Suffer". Koncert bol šialený, ani som nevedel ako, ale na skvelú skladbu "Well All Is Said And Done" som sa na chvíľu dostal do kotla, táto skladba je vážne úžasná. Koncert prebiehal v pohode, blížil sa koniec koncertu a Barney oznámil posledné dve skladby, dalo sa čakať, že pôjde o punkovačku "Nazi Punks Fuck Off", pri ktorej už aj usporiadatelia ukľudňovali kotol, lebo bolo viacej ľudí na zemi ako na nohách, také besnenie sa strhlo a na úplný záver zaznela kultová vec "Siege Of Power" a bol úplný koniec. K tomuto tiež nieje čo dodávať, nezažil som koncert N.D., ktorý by bol zlý, vždy to bola excelentná show zo všetkým čo k tomu patrí, tak tomu bolo aj dnes. Skvelé !!!

A je tu záver festivalu a najväčšia hviezda večera a zároveň kapela, ktorej koncerty som zatiaľ nevynechal ani pri jednom ich turné. A zároveň kapela, na ktorú som sa dnes najviac tešil a to jednoznačne právom. Portugalci Moonspell síce na seba nechali čakať pol hodinku, ale samotný výsledok tých pár minút úplne zatienil. Zotmelo sa, znelo intro z nového albumu, ktoré sa premenilo na prvé skladby aktuálneho albumu, na úvod zazneli "Finisterra" a "Memento Mori", plynulo sa prešlo na hity "Opium", ktorá pokračovala skladbou "Awake", zazneli aj skladby z albumov, ktoré ja osobne nemusím a mám dojem že ani kapela moc nezaraďuje tie popové veci z albumov "Sin Pecado", či "The Butterfly Effect", lebo ich moc nehrávajú. Všetko sa ale napravilo overenou hitovkou "Ruin & Misery", opäť sa prešlo na nové skladby, napríklad na experimentálnu inštrumentálku "Proliferation", kde si zajamovali bubeník, následne sa pridal klávesák s jeho šialenými zvukmi, zahral aj basák a nakoniec gitarista. Veľmi zvláštna skladba. Už si ani nespomeniem na názvy tých nových skladieb, predsa len som bol zvedavý skôr na staršie veci a tie prišli v podobe skvelej veci "Vampiria", "Alma Mater" a na úplný záver už tradičná zatváračka "Full Moon Madness" a za veľkých ovácií a skandovania sa kapela lúči s fanúšikmi v Viedni. Tak musím konštatovať, že dnešný koncert sa zaradil na vrchnú priečku ich koncertov, ktoré som doteraz videl, skvelý zvuk, efekty, spolupráca s publikom, ktoré refrény spievalo aj bez vyzvania, dnešný koncert bol skrátka geniálny.

A je tu koniec festivalu, ktorý bol znovu tým najlepším čo sa prevalilo po Európe tento rok, nespomínam si, žeby niektorý tour festival bol úspešnejší ako No Mercy a tomu aj zodpovedá návštevnosť a samotná atmosféra. Odchádzam veľmi spokojný a teším sa na nasledujúci ročník, čo si pre nás organizátori pripravia. Dnes sa vyznamenali!

[ Darkoldus ]



[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits