r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]


Apocalypse fest. 9
Negura Bunget, Neochrome, Adultery, Hromovlad, Ancestral Volkhves, Martyrium Hospic
5.4.2007, Piano Club - TRENČÍN (SK)

V poslednom čase mám taký dojem, že Klypso (organizátor Apocalypse festov) nejako častejšie organizuje koncerty, trochu žánrovo odlišných kapiel a muziky, ako tomu bolo v jeho začiatkoch, keď si pozýval výhradne Death a Grindové kapely. Ale zase, treba trochu aj do iného súdka zabrdnúť a to je len dobre. Povedal by som že posledné A.F. boli veľmi úspešné aj preto, lebo doteraz nebolo tej sily (teda okrem Forensickových akcií), ktorá by na Slovensko dokázala dotiahnuť zahraničné kapely svetových mien. A už ani nehovorím o Black, alebo Pagan kapelách. To bolo priam nemožné. Áno, boli tu Gorgoroth, Enslaved a podobne, ale to boli ojedinelé lastovičky. Fakt ma ako fanúšika týchto žánrov v poslednej dobre potešili ozajstné hudobné lahôdky o ktorých som už na našich stránkach písal. Dnes tu máme znovu koncert, kde sa zišli vážne dobré kapely na jednom pódiu a ja sa pokúsim trochu opísať dianie na tejto akcii.

Po nejakých výmenách zostavy kapiel a nakoniec všetko ustálilo a na koncert sa dostavilo šesť kapiel. Ako prvá sa dnes predstavila mne už dobre známa banda Martyrium Hospic, ktorých som ale ozaj nečakal ešte aj na tento akcii, ale nakoniec to tak dopadlo, že sa dostali na poslednú chvíľu do playlistu, čo bolo pre mňa v celku zmiešané zistenie. Je pravda, že túto kapelu som videl viac ako iné bandy v poslednom čase, dokážu zahrať, skvelé koncerty, ale aj podpriemerné a nevýrazné. Takže znel klávesový melodický Black metal s rôznymi farbami spevu. Neviem či to záleží na momentálnej situácii v sále, alebo jednoducho je to kapelou, to neviem posúdiť, môj názor už poznáte z predchádzajúcich článkov. Dnes napriek celkom slušnému zvuku a aj výkonu kapely nastala nočná mora všetkých kapiel, fanúšikovia totálne toto ich vystúpenie odignorovali, tých pár prihliadajúcich sa ľudí sa podľa mňa len prišli pozrieť kto hrá a popri pive občas zdvihli zrak k pódiu. Po skladbách nastalo trápne ticho a tých doslova pár tlieskajúcich rúk to jednoducho nezachránilo. Na druhej strane musím podotknúť, že kapela si odohrala svoj klasický set slušne, len ta odozva z druhej strany chýbala. Ďalej sa k tomu nebudem vyjadrovať, asi by to nemalo význam. Osud nečakaného predskokana sa naplnil.

O niekoľko tried vyššie sa zlepšila atmosféra pri nasledujúcej kapele, ktorú už nejaký čas "prenasledujem" po plagátoch koncertov, ale ešte sa mi ich nepodarilo nikde zastihnúť na koncerte, lebo vždy svoju účasť zrušia, alebo z iného dôvodu sa nezúčastnia. A konečne po dlhom čase, čo som ich naposledy videl koncertovať sa mi splnil "sen" a mohol som si vychutnať Ancestral Volkhves naplno. Od prvej minúty bolo jasné, že nielen ja, ale aj veľká skupina fanúšikov čakala na ich vystúpenie, lebo priestor pod pódiom sa zaplnil skandujúcimi ľuďmi. A vážne sa bolo na čo pozerať a čo počúvať, táto banda hrá skvelý Black metal obohatený o Pagan prvky a v textoch sa venujú okrem iného aj Slovenskej mytológii. Rýchle pasáže sa striedali s pomalšími, zneli aj folkovejšie ladené veci, takže skoro každý si prišiel na svoje, fanúšikovia sa postarali o skvelú metalovú atmosféru, skákalo sa, skandovalo. Aj ja som sa pristihol že si pokyvujem hlavou do tempa. Teda kapela sa nemá na čo sťažovať, podľa mňa mali jeden z najväčších úspechov a najsilnejšiu atmosféru na celej dnešnej akcii. Teda chalani, klobúk dolu, dnes ste odviedli skvelý výkon a zabavili ste veľké množstvo svojich fanúšikov a samozrejme aj mňa. Takže dnes to bolo na jednotku.

Po menšej zvukovej skúške sa na scéne objavili chalani z kapely Hromovlad, ktorý sú podľa mňa jednou z najlepších kapiel svojho žánru na Slovensku a nebojím sa napísať, že aj mimo našej krajiny na ich vystúpenia chodí množstvo fanúšikov. Čím to je ??? Podľa mňa vyplnili tu prázdnu dieru na domácej scéne, keď nevznikali žiadne kapely hrajúce niečo podobné ako dnes produkujú oni a zo dňa na deň sa zjavili oni a napriek množstvu nepriaznivých fám a závisti jednotlivcov si svojou muzikou získali rešpekt a uznanie. Ktorý fanúšik Black Pagan metalu by nepoznal túto kapelu, tak len spomeniem, že toto označenie pasuje úplne presne a ešte by som dodal aj prívlastok Slovanský, keďže ich muzika je plná odkazov na tieto tematiky a aj samotné neodmysliteľné Slovenské kostými naznačujú čo to. Takže dnes sa opäť hral Pagan Black v rôznych tempách, konečne to blo po čase v plnej zostave, teda s živým bubeníkom, tým to dostalo skvelé grády, hralo sa prevažne z ich debutového albumu, ale zazneli aj úplne nové skladby, ktoré som aj ja počul po prvý krát a musím podotknúť, že boli skvelé. Už sa neviem dočkať albumu. Keď som písal, že na A.V. bola skvelá zábava, tak počas koncertu Hromovladov to vyzeralo oveľa lepšie, publikum sa zdvojnásobilo a aj samotná tancovačka už vyzerala dosť drsne. Na záver zaznel vyskandovaný "hit" "Hrom do toho" a na úplný záver skladba, ktorú na úvod koncertu prerušila technická závada a bol tu úplný koniec. Fanúšikovia sa ešte pokúšali vyskandovať si ešte jeden prídavok, ale už sa na scéne pripravovala nasledujúca kapela.

Kapela, ktorá teraz vystúpila bola pre mňa jediná, ktorú som nepoznal z vystupujúcich, teda Maďarská banda Neochrome mala byť pre mňa dnes premiérová. Kapela vystúpila v temnom oblečení, nechýbala koža, vybíjané opasky a topánky, niektorý členovia mali aj warpaint a neprehľiadnuteľným bol spevák kapely, ktorý mal naviac aj dredy a choval sa hyperaktívne. Začiatok koncertu nebol nejaký moc slávny, znel taký tuctový Black Death, ale čím ďalej sa kapela udomácňovala na scéne, tým to bolo lepšie a lepšie. Inštrumentálne to bolo dosť dobré, zneli skvelé nápady za ktoré by sa nemuseli hanbiť ani známe bandy svetovej scény, bolo vidieť, že sú dokonale zohratý a to sa odrazilo aj na celkovom výkone. Fanúšikovia tiež postupne ožívali, ale k prebudeniu im kapela trochu dopomohla coververziou od legendárnych Bathory "Equimanthorn", pri ktorej som si aj ja dobre zahulákal, lebo ide o kapelu, ktorej skladby poznám úplne naspamäť a patrí k mojim obľúbeným. Tak a fanúšikovia sa prebudili a aj pri tomto vystúpení sa začali dobre baviť. Je pravda, že ich predchodcov ani zďaleka neprekonali počtom fans pod pódiom, ale aj tak to bolo dobré. Zaznela ešte jedna coververzia, tento krát to bola "hitovka" od nesmrteľných Emperor "I Am The Black Wizards", ktorú mimochodom zahrali vážne dobre. Ešte zaznelo pár ich skladieb a bol tu koniec ich setu. Čo by som napísal k ich vystúpeniu, mne sa to páčilo, bolo to kvalitné, chytľavé, u mňa dnes vysoký nad priemer.

Po dlhšej prestávke a nainštalovaní kulís sa na scéne objavili chalani z kapely Adultery z Čiech, ktorý si scénu ozdobili pohanskými modlami a svojim Pagan Black metalom sa snažili presadiť sa na dnešnom koncerte, ale od začiatku vystúpenia sa potýkali s problémami so zvukom, počas prvých skladieb bolo počuť len bicie a hlavný spev, čo vyzeralo divne. Oni boli prvá kapela, ktorá mala dnes zlý zvuk, až taký, že som mal chuť odísť zo sály, lebo to nehorázne ťahalo uši. Ale ako si spomeniem na posledné koncerty, keď som ich videl, tak tiež mali tieto problémy. Bola to len škoda, lebo koncert, kde nieje počuť gitara a melodický spev skresľuje celkový dojem z koncertu. Tak ale tí skalný stáli pod pódiom a fandili napriek týmto nedostatkom. Okrem Black metalových vecí zazneli aj akustické skladby hrané na španialkach, zazneli aj moje obľúbené Slovansky dalené skladby "Slovanská sila" a "Slib na svou cest", ktoré si doma občas pospevujem. Napísal by som, že zaznela fakt veľký zmes zo všetkých albumov kapely a pre mňa úplné prekvapenie, že zaznela asi najlepšia skladba kapely "Píseň Slovanských Mečú", ktorá sa im svojho času veľmi podarila a aj naďalej na ňu nedám dopustiť. Blížil sa koniec koncertu, kapela si ešte zažartovala a zahrala ľudovku "Hej dolina dolina" (no to nieje asi jej názov, ale fakt neviem ako sa v skutočnosti volá), pri ktorej si zaspievalo aj publikum do sýtosti. A bol tu koniec. Z vystúpenia kapely mám zmiešané pocity, na jednej strane je ten hrozný zvuk počas celého koncertu, ktorý značne pokazil celkovú show, na druhej strane bol skvelý výber skladieb a samotné prevedenie. Tak to asi zhrniem, že vystúpenie bolo dobré, pre mňa nedostačujúci zvuk, inač sa to dalo vydržať.

Na záver tu máme hviezdu večera a mnou dlho očakávané vystúpenie skvelej Rumunskej kapely Negura Bunget, ktorých som už pár krát videl naživo a vždy boli skvelý, vždy vedeli svoje vystúpenie obohatiť o nejaké tie prekvapenia. Tak tomu bolo aj dnes, kapela prišla na pódium s dlhou trúbou na ktorú na úvod koncertu spevák čo to zatrúbil. A nasledoval už ich klasický set melodického klávesového Black metalu, ktorý bol obohatený o hráča na drevený xylofón (alebo také niečo) zneli prevažne veci z nového albumu, ale aj staršie známe veci. Kapela si urobila vážne skvelý zvuk, skoro ako keby som počúval ich CD-čko, to umocňovalo aj samotný zážitok. Kapela hrá špecifický Black metal, nechýbajú rýchle pasáže, tiež sa objavia aj tradičné ľudové námety, kde si zaspievali aj ostatný členovia, ale z dnešného koncertu som mal dojem že sa kapela dala na avantgardu, skôr ako na spev kládli dôraz na inštrumentálne experimenty súznenia jednotlivých nástrojov. Niektoré skladby zneli doslova psychedelicky. Ako prekvapenie večera si spevák zahral drevenými kladivkami skladbu "Inarborat" čo znelo vážne zaujímavo. Je pravda že už bolo veľmi veľa hodín a aj únava robila svoje, ale kapela nenechala nikoho na pochybách, že im patrí dnešný večer. Ako prídavok si fanúšikovia vyskandovali "klipovku" "Vazduh", čo je neskutočne skvelá skladba, plná rôznych nálad a lepší koniec koncertu som si ani nevedel predstaviť. Teda, kto tu dnes chýbal, prišiel o výnimočný zážitok, ktorý sa len tak nevidí. Ja som bol nadmieru spokojný. Dnešný ich koncert ma uistil, že patria medzi elitu svojsky znejúceho a originálneho Black metalu. Som rád že som ich znovu mohol vidieť.

Záverom len poďakovanie organizátorom za skvelý zážitok a aj samotný výber kapiel, aj miesto konania koncertu a samotný klub bola dobrá voľba, ozvučenie a svetlá na vysokej úrovni, dokonca prišlo aj na video projekciu. Všetko ako má byť. Jediná vec, čo ma trochu mrzela a nielen mňa bolo neskutočné predlžovanie koncertu, posledné kapely hrali totiž hlboko po polnoci, čo aj nás skúsených koncert fanúšikov bola vážne záťaž vydržať do konca. Keby človek nemusel ešte po koncerte cestovať stovku kilometrov, bolo by to asi lepšie. Ale prežilo sa to a ešte sa aj prežije. Kto nebol na koncerte, môže ľutovať, ja som si to dokonale užil. Na tomto mieste by som ešte avizoval, že začiatkom mája sa chystá podobná akcia, tento krát v Bratislave za účasti skvelých Black metalových kapiel ako Morrigan, Besatt či Hromovladu.

[ Darkoldus ]



[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits