r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]


AGE OF TYRANNY / 15th anniversary tour
PRO-PAIN, SILENT OVERDRIVE, HEMLOCK, X-CORE
20.4.2007, Randal - Bratislava (SK)

Prešiel nejaký čas, keď sa na Slovensku objavila kapela Pro Pain naposledy a ako tomu bolo zatiaľ doteraz zvykom, kapela sa po určitom času vždy vrátila na naše pódia, čo je nielen pre mňa ale aj pre množstvo fanúšikov dobrá správa. A tak sa aj tento rok stalo, správa, že títo Američania znovu dorazia na Slovensku ma zastihla nečakane, povedal by som že krátko pred samotným koncertom. Hneď som začal pátrať, kde by sa to tak mohlo konať a napokon som sa potešil hlavne miestu, že nemusím za kapelou cestovať ďaleko, Randal klub je totiž kúsok odo mňa, tak to nebol problém. Horšie to bolo s mojou pracovnou zaneprázdnenosťou tak som sa na koncert dostal až tesne pred vystúpením kapely X-Core a tak som rýchlo zohnal pivo a čakal, čo sa bude diať.

Ako som už spomenul, začala hrať kapela z Čiech X-Core, ktorých som si už dlhšie chcel pozrieť naživo, lebo na českej televízii ma zaujal ich klip aj muzika. A ako som sledoval koncert, tak muzika bola vážne skvelá, chalani hrali taký skočný HC a prítomný sa na tom dobre bavili a aj kotol sa trochu rozbehol. Kapela hrala energickú show, gitaristi poletovali po pódiu hore dole, bubeník odmeriaval presné tempá a prítomný sa pohupovali do rytmu. Ako som už napísal, kapela hrala zaujímavú muziku, všetci sa dobre bavili tak to má byť. Pre mňa dnes táto banda nadpriemerne.

Nasledovali konečne zahraničný hostia a to priamo z USA, zaujímavo vyzerajúca banda Hemlock, ktorý už len svojim výzorom pútala pozornosť prítomných. A ani samotná muzika nezaostávala za image, neprehliadnuteľný spevák z veľkou bradou pôsobil ako pustený šialenec, kapela hrala tvrdú muziku, ťažkotonážny HC spojený z metalom, teda samotný výsledok znel ohlušujúco, mohutne znejúce bicie doprevádzali premenlivé riffy, občas mi to pripomenulo staré Trashové časy, teda ja som bol vážne prekvapený a stále viac rád, že som sa aj dnes na tento koncert dostavil napriek akútnemu nedostatku času, ale stálo to zato. Banda drtila ušné bubienky fanúšikov, v kotli sa skákalo, po skladbách znelo skandovanie a aj kapela sa snažila o spoluprácu s publikom a darilo sa jej to. Teda voči týmto Amíkom nemám žiadneho krivého slova. Miestami to pripomínalo ladením ich známejších kolegov Soulfly, ale zas tak veľa toho spoločného nemali. Teda som sa dobre zabavil a pri niektorých skladbách aj skočil s okolo stojacimi. Keď ma dostala už druhá kapela, čo nastane pri ďalších dvoch, to si neviem ani predstaviť.

A preto sa po chvíľke na scéne ukázala nemecká banda Silent Overdrive, o ktorých som ešte ani nepočul, na rozdiel od ostatných prítomných. Ale veď nato sú koncerty, aby sme si rozšírili obzor a spoznali kapely, ktoré sa občas u nás objavia. Tak som sa od baru ponáhľal pozrieť si aj túto kapelu, aby som vedel čo to je zač. Už od začiatku som bol čiastočne sklamaný, zvuk bol taký nijaký a ani samotná muzika neznela podľa mojich predstáv, podľa môjho názoru, kapela hrala taký tuctový Trash metal z prvkami HC, ale celkovo to ako spojenie a samotné prevedenie nebol dobrý ťah a po niekoľkých skladbách som rezignoval a šiel som si radšej pre druhé chladivé pivko a niekoľko skladieb som si pozrel od baru, ale ani v priebehu koncertu sa muzika nezmenila a ako som si všimol, tak viacej ľudí to riešilo ako ja a občerstvením som sa pripravoval na hviezdu dnešného večera. Zhrnutie ich vystúpenia, mne sa to vôbec nepáčilo, bola to nuda, nástroje zneli rozladene a ani muzika nebola to pravé pre moje uši.

Po krátkej prestávke sa na pódiu začali objavovať známe tváre, potetovaný chlapíci, ktorý sa zdravili z plným klubom a ladili si svoje nástroje, aby nás za chvíľku pozdravili svojimi typickými heslami, pískanie gitár a už je to tu, dlho očakávaná udalosť. Pro Pain sa ukázali v plnej kráse, presne tak ako som ich videl už na viacerých koncertoch. Napriek tomu že som nestál v dostatočnej blízkosti od pódia, kotol sa po prvých skladbách rozšíril do polovice klubu a vtiahol do deja aj moju maličkosť, ale v žiadnom prípade som nebol proti, poletoval som zo strany na stranu až do chvíle, keď ma vypľulo von. Tak táto kapela vie ako sa robí dusno, skákavé tempá, chytľavé refrény, ktoré spievalo celé publikum, rýchle HC skladby striedali ťažkopádne veci na kývanie hlavami, skrátka všetko najlepšie čo môže koncert tejto kapely ponúknuť, ja som si to užíval dokonale, aj fanúšikovia, ktorý začali skákať s pódia, je len škoda, že si klub prenajal divnú ochranku, ktorý pogujúcich fanúšikov terorizovali, ako keby nikdy nevideli sa dobre zabávajúcich fanúšikov, toto ma vážne naštvalo, lebo som videl pár zákrokov, ktoré neboli vôbec nutné. Takže bolo by dobré na podobné akcie dosadiť domácich ochrankárov, ktorý by dávali pozor aby sa niečo vážne nestalo a nie mlátili dobre sa zabávajúcich fanúšikov. Toto som ešte nezažil na žiadnom koncerte a dúfam už ani nezažijem. Ale koncert bežal ďalej aj napriek týmto rušivým momentom nad ktorými kývali hlavami aj samotný muzikanti. Kapela zahrala opäť celú sadu svojich najlepších skladieb, zazneli samozrejme aj nové skladby, ktoré zneli vážne dobre, mňa ako vždy potešila klipovka a hitovka "Make War, No Love", čo je dobrá paródia na vojnové udalosti posledných rokov. Všetci sa dobre bavili, čas bežal a blížil sa koniec koncertu, tak si kapela zobrala oddychový čas a po ňom do nás narvala ešte zopár skladieb a za búrlivého skandovania sa kapela rozlúčila definitívne. Bol som spotený ako myš, unavený, ale dokonale spokojný. Dnes ako aj v minulosti ma Pro Pain dostali na kolená, už sa teším, keď sa znovu objavia v našich končinách. Vynikajúce !!!

Pre nás, čo sme odchovaný na starej Americkej škole Hard Core to bol dnes opäť zážitok a poďakovanie patrí aj organizátorom, že toto turné dotiahli aj sem. Zvuk, svetlá a samotná show bola vynikajúca, všetko na vysokej úrovni, teda k tomu niet čo dodať. Ako som spomenul, problémy robila len ochranka, ktorá neadekvátne zasahovala voči baviacim sa fanúšikom, ale to nech si vyrieši majiteľ klubu a môže sa stať, že ak sa ich prístup nezmení, bude sa fanúšik báť chodiť do tohto klubu, aby zbytočne nedostal výprask od ľudí, ktorý by mali naopak dávať pozor, aby koncerty prebiehali v pohode. Čo sa týka účasti fanúšikov, tak klub praskal vo švíkoch, bolo tam asi tak cez 400 ľudí, možno viac, ja neviem posúdiť, ale na Pro Pain sa tam nedalo pohnúť na žiadnu stranu. Celá akcia bola vynikajúca a tento rok ma ešte čaká jedna HC legenda, na nemenovanom festivale to rozbalia Madball !!! Každopádne Pro Pain patrí k tejto elite a ostanú naďalej mojimi obľúbencami.

[ Darkoldus ]



[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits