r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]


In The Name Of Old School # 1
Mortuary Drape, Morrigan, Besatt, Hromovlad
4.5.2007, Randal Club - Bratislava (SK)

Ako som už avizoval v minulom reporte, do Bratislavy sa po nejakom čase zas vrátila Black metalová atmosféra, ktorú tento krát prišli navodiť kapely, z rôznych krajín Európy, čo zaručuje aj jeho pestrosť, lebo ako je známe, v každej krajine sa Black metal hrá trochu inač a špecificky pre určitý región. A dnes sa tu zišla ozajstná vzorka pestrosti Black metalovej muziky. Tak tu nebudem behať ako satan okolo kotla a prejdem rovno k veci, teda k samotnej akcii.

Na úvod sa vyjadrím k veci, ktorá ma zamrzela hneď ako som vstúpil do klubu. Pre istotu som sa pozrel na hodinky, či som neprišiel nejako skoro, ale čas bol správny, miesto tiež, ale ľudia tu neboli skoro žiadny. Klub zíval prázdnotou, čo som bol veľmi prekvapení, lebo som mal správy, že sa na koncert chystá pár ľudí, no asi to na poslednú chvíľu vzdali a ostali doma. Mal som taký pocit, že z Bratislavy sme tam naše "farby" zastupovali len tí najskalnejší, drvivá väčšina prítomných totiž boli mimo Bratislavský fans a zaregistroval som aj známe tváre z Čiech. No skrátka hanba ako má byť. Ale fanúšikovia sú nevyspytateľný, dnes sa potvrdilo, že ani masívna reklama nenaplní klub. Na druhej strane je pravda, že prítomné kapely sú skôr známe v "podzemí" ako širokým masám, no každopádne to tam vyzeralo asi podobne, ako keď som pred rokmi bol na koncerte Negura Bunget v Bratislave a bolo tam 12 platiacich a pritom kapela vtedy odohrala neskutočne skvelý koncert. Čo dodať.

Prejdem rovno k prvej kapele večera, ktorým bol Slovenský Hromovlad, ktorý podľa môjho názoru ešte nezahrali zlý koncert a tak tomu bolo aj dnes. Chalani nastúpili na pódium v svojich tradičných Slovanských kostýmoch a začali od podlahy drtiť ten svoj typický Black metal, melodický, stredne rýchly, občas obohatený o pagan prvky. Ich vystúpenia som už vo svojich reportoch opisoval už toľko krát, že vážne neviem čo by som ešte viac napísal. Kapela si odohrala svoj klasický set zložený zo známych vecí z ich albumu a posledné vystúpenia už prezentujú aj skladby z pripravovaného albumu, ktorý sa bude nahrávať dúfam čoskoro. Na záver zaznela skladba "Hrom do toho" a kapela sa rozlúčila so svojimi vernými a bol koniec. Dnešné vystúpenie odohrali znovu excelentne a na profesionálnej úrovni napriek tomu že odozva z publika bola minimálna. Svojich verných potešili, mňa určite tiež.

Po krátkej prestávke nasledovala Poľska kultová kapela Besatt, ktorý na scéne fungujú už veľmi dlho a za ten čas si získali široký okruh fanúšikov, napriek tomu že niesu medialne známa kapela. Títo satanáši sa ani oblečením a warpaintami nedali zahanbiť, nechýbali ani stovky klince na rukách, obrátené kríže, koža a warpainty. Na úvod zaznelo satanské intro a modlitba a peklo sa mohlo začať. Už od prvých tónov bolo jasné, že dnes bude skvelý zvuk, čo pri Black metalových koncertoch nebýva tak často, dnes zneli všetky nástroje čisto a aj samotný muzikanti to zvládali skvele. Táto kapela hrá taký klasický Black metal z 90-tich rokov, keď sa ešte hralo gitarovo a dôraz sa kládol hlavne na nosné linky, ktoré boli základom stavby skladieb. Pre lepší obraz o čom to tu vlastne trepem dám príklad, že takto dodnes hrajú napríklad kapely ako Darkthrone alebo Craft, niektoré skladby znejú ako ranný Emperor ale musím dodať, že ako som na úvod naznačil, že kapely si do svojej muziky vkladajú kúsok svojej jedinečnosti v rámci regiónu, tak aj Besatt hrajú špecifický Poľsky Black metal. Aká by to bola Black kapela, keby jej texty neospevovali všetky možné pekelné bytosti a miesta, tak aj z názvov skladieb bolo hneď zrejmé, o čo v nich ide. Hralo sa v strednom tempe, nechýbali samozrejme ani rýchle vypaľovačky, teda každý si mohol prísť na svoje. Ja som túto kapelu videl prvý krát a doslova ma dostali, ikeď ja moc takéto diabolské prejavy neobľubujem, hudobne to bola úplná klasika, polahoda pre nás, čo Black metalom žijeme už roky. Kapela si odohrala svoj set v ktorom zaznel prierez ich tvorbou a za tie roky bolo z čoho vyberať. Pre mňa dnes skvelý výkon kapely, rozhodne ma nesklamali.

Nasledoval čas, aby sa na scénu dostavila kapela, kvôli ktorej som dnes vlastne na tento koncert meral cestu, lebo sa jedná o kapelu, ktorej albumy dosť často hrajú v mojom prehrávači. Jedná sa o skvelú nemeckú bandu Morrigan, ktorý hrajú typický nemecký Black metal, už podľa znenia sa to dá ľahko rozoznať. Navyše si do svojej muzika vmontovali pagan elementy, čo robí ich hudbu ešte zaujímavejšou. Keď človek počúva ich albumy, nadobudne pocit, že kapelu musia tvoriť najmenej štyria členovia. Opak je však pravdou, túto kapelu tvoria len dvaja členovia, gitarista spevák a bubeník, ktorý sa tiež na vystúpenie namaľovali warpaintami. Nadobudol som presvedčenie, že takáto zostava nedokáže navodiť atmosféru ich albumov, ktoré sú skvelé a plné neopakovateľnej atmosféry. Opäť som sa mýlil, už po prvých tónoch úvodnej skladby sa klubom rozoznel nefalšovaný Pagan Black metal, ktorý už dnes nehrá veľa kapiel, o to je pre nás vzácnejšie ak sa nejaké kapela s podobným znením objaví na scéne. Pre upresnenie spomeniem, že kapela hrá niečo ako kedysi začali na svojich albumoch produkovať nesmrteľný Bathory, hlavne albumy, kde znel ten pravý epický Viking metal, zvonivé gitary, ponuré a valivé bicie a do toho všetkého klasický škrek doplnený o melodické popevky a chóry. Samotný zvuk bol dnes excelentný, napriek tomu že kapela mala len jednu gitaru, znelo to monumentálne, na tento účel vždy dobre poslúži klasická Gibsona, ktorú tiež vlastnil aj nebohý Quorthon, ktorý na nej skladal a nahral tie najpôsobivejšie skladby v histórii tohto štýlu. Miestami som mal pocit, hlavne pri pomalších Vikingských skladbách, že ak zavriem oči a znovu ich otvorím, uvidím na pódiu Quorthona, tak emotívne dnes Morrigan hrali. Samozrejme nehralo sa len v pomalších pagan tempách, zazneli aj rýchlejšie skladby, no mňa dostali hlavne tie pagan veci. Vážne skvelý výkon odviedli a bolo mi jasné, že kapela večera práve stojí predo mnou a splnila všetky moje očakávania a dokonca ich aj vysoko prekonala. Už sa neviem dočkať, kedy sa ku mne dostane ich nový album, ktorý práve vyšiel. Pre dnešný večer hodnotím túto kapelu ako to najlepšie čo som v poslednom čase počul a videl na koncerte, len dúfam že ich ešte niekedy niekde uvidím. Excelentné, vynikajúce, nezabudnuteľné !!!

A je tu záver večera a takzvaná hviezda koncertu, taliansky Mortuary Drape, ktorý si na pódium privliekli rôzne rekvizity ako stojan pre speváka, plachty s logami a na všetkých kombách boli obrátené kríže, to naznačovalo, o čo sa bude textovo jednať. Dovolím si kratšiu úvahu a síce na tému taliansky Black metal. Taliansky Black metal sa vždy vyznačoval teatrálnosťou a špecifickým prevedením, ktoré v žiadnej inej krajine nenájdete. Momentálne si neviem spomenúť na žiadnu kapelu, možno Evol alebo Opera IX, a kto počul alebo dokonca videl ich vystúpenia, vždy sú plné rekvizít a skoro až divadelného stvárnenia ich show. Tak tomu je aj v prípade tejto bandy. Od začiatku koncertu dbali na svoje úlohy, každý mal svoju "postavu" a rôznorodé oblečenia a warpainty. No poďme k samotnej muzike. Pred koncertom som si zohnal nejaké ich nahrávky, ale po ich vypočutí som nebol veľmi nadšený, jedná sa totiž o taký tuctový Black metal, ničím výnimočný a pre mňa úplne nezaujímavý. Tak a asi takto to pôsobilo dnes na mňa. Kapela sa síce snažila, hrali celkom dobre aj zvuk bol dobrý, ale neviem, mne sa takáto muzika nepozdáva a skôr ma nudí. To je asi len môj názor, lebo prítomný sa dobre bavili a mám dojem že práve na túto kapelu prišli a tie predchádzajúce si len odtrpeli. U mňa to bolo úplne naopak, títo taliani ma sklamali a v polovičke ich setu som chcel ísť domov, ale nakoniec som sa premohol a počkal som si do konca. No, hodnotenie radšej nechám bokom, čo som chcel, to som napísal vyššie, nerád by som poškodzoval niekoho snaženie, pre mňa to bola nezaujímavá kapela, ale vystúpenie sa dalo prežiť.

Záverečné slová budú patriť hlavne organizátorovi, touto cestou poďakovanie, že dotiahol tieto bandy na Slovensko, mám dojem že po tejto skúsenosti s návštevnosťou, ktorá bola niečo okolo 50 ľudí asi tak skoro Black metalové koncerty neuvidíme. Je to škoda, lebo kapely dnes odviedli vynikajúci výkon a nezastavilo ich ani poloprázdna sála. Zvuk bol výborný, pivo chladené, kapely skvelé, čo viac si od koncertu môže fanúšik želať.

[ Darkoldus ]



[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits