r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]


KATAKLYSM, BEHEMOTH, ABORTED
1.10.2007, Stará Pekáreň - Nitra (SK)

Je to už nejaký čas, čo som začal intenzívnejšie chodiť na Death metalové koncerty, ktoré sa konajú tu okolo môjho pôsobiska a jedným z dôvodov bolo, že pociťujem akútny nedostatok, koncertov mojich obľúbených kapiel a z minulosti som na takú vec nebol zvyknutý, lebo sa stále nejaký koncert našiel. Momentálne ale v dohľadnej dobe bude málo toho v A kategórii (no až na pripravované koncerty Pain, Korpiklaani, Arkonu a Therion) a tak som sa znovu ulakomil na kapely, ktoré som už videl nespočetne krát naživo a keď už zavítali do našej krajiny, tak prečo si to nevychutnať znovu. Je pravda, že dnes som na tento koncert šiel hlavne na Kataklysm, ktorý sú mojou obľúbenou koncertnou kapelou a ich koncerty sú vždy skvelé, ale veď ani taký Behemoth niesu na zahodenie. Tak sme vyrazili smer Nitra a lepší darček ku sviatku som si ani nemohol želať, tak nálada bola vynikajúca.

Ako tomu už býva vtedy, keď sa koncerty odohrávajú cez pracovný týždeň, kým sme sa dostali z práce a mesta a dorazili na miesto konania, prvá predkapela už dohrala a počas čakania na vstup do klubu, čo nejaký čas trvalo, lebo na tento koncert prišlo nečakanie veľa ľudí, začala hrať druhá kapela večera na ktorú som bol zvedavý a to Aborted z Belgicka. Polovicu ich setu sme však strávili tlačením sa k baru a tak som ich sledoval z diaľky, ale trochu ma sklamali, lebo na albumoch znejú o niečo inač. Dnes mi to pripadalo trochu o ničom, napriek tomu že niektoré pasáže a skladby som poznal. Skrátka som mal pocit, že idú trochu do HC, hlavne spevák čo predvádzal, to som teda vážne nečakal, skoro vôbec nestíhal spievať, len robil show a nič iné. Ale na druhej strane, kapela, teda hudobníci dávali teda excelentne. Musím oznať, že aj toto bolo tým, čo fanúšikov ťahalo do kotla a to musím povedať, že bol dosť slušný. Je len škoda, že kapela už nehrá to svoje, čím začínala, ale niektoré skladby z ich začiatkov na tomto koncerte zazneli. Neviem čo by som ešte dodal, kapela odohrala štandardný koncert, fanúšikovia sa bavili, ale ja som mal z ich výkonu zmiešané pocity.

Prvé prekvapenie sa odohralo vo chvíli, keď sa na scénu začali drať chalani z kapely Kataklysm, doteraz som si myslel, že práve oni sú hviezdou a headlinerom celého turné, aj na plagátoch boli uvádzaný vždy na vrchole playlistu a momentálne sa začali zvučiť a po chvíľke bolo jasné, že aj hrať budú v tomto poradí, trochu nečakane, ale pre mňa potešujúco. Takže ako nasledujúca kapela vystúpila už spomínaná banda z Kanady a po krátkom úvode nabehli všetci na scénu a rozbehlo sa Death metalové peklo. Skrátka táto kapela hrá tak vynikajúci Death metal, skvelé gitarové riffy, melodika a dunivé bicie, toto je starý dobrý Death metal, ktorý ja mám veľmi rád. Kapela má na svojom konte už slušnú radu albumov a musím uznať, že ani jeden z nich nieje zlý, to sa v dnešnej dobe už nestáva, lebo kapely sa vyčerpajú a na neskorších albumoch už len kopírujú sami seba. Toto sa týmto Kanaďanom nedá vytknúť, kto počúva ich muziku intenzívnejšie, musí si ju jednoducho zamilovať. Tak, ale poďme d dnešnému koncertu. Kaťáci sa ani dnes nenechali zahanbiť a ničili publikum jedným hitom za druhým, kotol bol neustále v pohybe a napriek tomu, že som stál tak 5 metrov od pódia, pri niektorých skladbách zasahoval do polovice klubu, niet čudo že sa to kapele páčilo a spevák neustále hecoval k vyšším výkonom a fanúšikovia ho vďačne poslúchali a rozbesnili sa ešte viac. Čo sa týka spolupráce s publikom, tak oni sú neprekonateľný a keď to spojíme aj so skvelým výkonom hudobníkov, vyjde mi výsledok na vynikajúcu. V klube bolo ako v saune, určite organizátori nepočítali s takouto brutálnou návštevnosťou a to bolo cítiť aj na samotnej atmosfére, prítomný skrátka chceli tieto kapely vidieť a tak pricestovali aj z ďalekých končín na tento koncert. Kapela zahrala obšírny výber svojich skladieb a nevynechali žiaden doterajší album, teda fanúšikovia ktorý počuli len niektorý z nich si tu svoju skladbu určite našli. Niet čudo, že po každej skladbe publikum skandovalo názvy songov, ktoré by si radi vypočuli a veľakrát sa aj trafili a kapela im tu ich obľúbenú zahrala. Vážne neviem čo by som ešte napísal, všetko bolo napísané, nemám výhrady a znovu a znovu neľutujem, že som dnes prišiel. Kataklysm = Excelentne !!!

Koncert sa prehupol do finále a na scéne sa začali objavovať kulisy pripomínajúce znaky kapely, ktorá mala momentálne nasledovať. Ako ste už usúdili, bola ňou Poľska banda Behemoth, ktorý sú momentálne veľmi uznávanou kapelou a mám dojem že aj značná časť prítomných fanúšikov čakala práve na ich vystúpenie. Pod pódiom sa to začalo zahusťovať fanúšikmi a celý priestor sa nepriestupne zahustil. Nastala tma, zazneli úvodné sample a koncert sa začal. Chalani nastúpili v svojich tradičných "úboroch" v začiernených tvárach a nič nebránilo dobrej zábave. Je pravda, že prvé skladby sa len dolaďoval zvuk a tak bolo počuť striedavo v popredí iný nástroj, alebo zvuk, ale rýchlo sa to napravilo a po pár minútach znel vyrovnaný zvuk hodný tejto legendy. Klubom sa začali valiť neskutočné rýchlosti bicích a gitarové rezanice a toto všetko doprevádzal murmur a škrek vokalistov. Je pravda, že som už trochu prepočúvaný tejto kapely a keby nehrali s Kataklysm, asi by som na nich už nešiel, lebo som ich videl vážne veľakrát a už aj stačilo, ale akonáhle som na ich koncerte, tak som zas v tom a užívam si to naplno. Dnes kapela hrala hlavne nové skladby, ale zneli aj kultové veci zo starších albumov. Ja osobne som čakal na ich asi najlepšiu skladbu z albumu "Satanica" a to neskutočne silnú vec z názvom "Chant For Eschaton" čo je zároveň aj jedna z ich najpomalších skladieb a predsa ju zahrali a ja som si skoro hrdlo vykričal. V istý moment spevák pribehol a diabolskou maskou, ktorú používajú len a len na určitú skladbu (len teraz si na názov nespomeniem). Fanúšikovia sa dobre bavili, v klube sa už pomali nedalo dýchať ale to nebránilo tomu aby sa každý dobre zabával. Chalani si dopriali v ich zbesilom tempe jednu prestávku po ktorej nasledovali prídavky a vyše hodinový koncert bol v závere. Klobúk dolu, dnes sa opäť predviedli v najtemnejšom svetle, a mám dojem, že si dnešné miesto v poradí dokonale zaslúžili (napriek tomu že ja som skôr fanúšik Kataklysm).

Záver znovu venujem organizátorom tohto skvelého koncertu, Shindy, znovu si nesklamal !!! Napriek tomu že v klube bolo na môj vkus extrémne množstvo ľudí na meter štvorcový a nedalo sa tam pohnúť, atmosféra bola vynikajúca, kapely dokázali z fanúšikov dostať množstvo energie a fanúšikovia si určite odnášali z koncertu skvelé zážitky. Som rád že som nakoniec prišiel a zažil si to na vlastnej koži. Tak zas nabudúce na podobnej vydarenej akcii.

[ Darkoldus ]



[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits