r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]


INCANTATION, KRISIUN, INACTIVE MESSIAH, ESTUARY
12.10.2007, Randal - Bratislava (SK)

V poslednom čase sa nejako roztrhlo vrece so skvelými akciami u nás na Slovensku, o niektorých som už písal, a o niektorých sa ešte dozviete na našich stránkach, každopádne dnes sa budem trochu venovať skvelej akcii, ktorá sa uskutočnila ako dvojkoncert v oboch krajinách bývalého Česko-Slovenska, jeden koncert bol v Bratislave a na druhý deň táto zostava odohrala koncert v Brne. Samozrejme ja som sa zúčastnil len tej v našom meste, tak sa budem snažiť priblížiť, to čo sa dialo... Je skvelé, že sa Petrovi z D.F.P. podarilo tieto kapely dotiahnuť pre nás fanúšikov a prítomný na tomto koncerte mi určite dajú za pravdu.

Ako prvá kapela večera vystúpila Americká mne neznáma banda Estuary, na čele ktorej stojí malá vlasatá frontmanka, neprehliadnuteľná ešte pred začiatkom koncertu, ako sa pohybovala medzi fanúšikmi. Najprv som si myslel, že to je nejaká tour manažerka, ale keď som ju zbadal na pódiu, ako si skúša mikrofón, bol som prekvapený čo jej z hrdla vychádzajú za zvuky. Ale nepredbiehajme. Ani si nepamätám, kedy som naposledy videl kapelu, ktorá akoby zaspala dobu a stále sa nachádzala nielen muzikou, ale aj obliekaním v 90-tich rokoch, chalani a baba totiž prišli na scénu v klasických riflových bundách, na ktorých nechýbali nášivky kapiel, ktoré hrali pomali pred pätnástimi rokmi a aj účesy vyzerali celkovo ako metal retro style. Toto bolo prvé, čo ma zaujalo na vizuálnej stránke kapely a zaspomínal som si na moje oblečenie, ktoré je už roky uložené niekde hlboko v mojom šatníku. Poďme ale na samotnú muziku, kapela zahrala to čo ja jednoducho milujem, starý dobrý hutný Death metal a musím sa priznať, že takéto prirodzené nasadenie a výborné riffy, som už dlho nevidel naživo (teda ak nepočítam nedávny koncert Kataklysm), kapela bola jednoliaty celkom, a hralo im to perfektne. Okrem iného, basgitaru dnes okupoval človek, ktorého meno sa spája s kapelami ako Cannibal Corpse či Deicide a to Jack Owen, ktorého hra sa ani nedá hodnotiť. To je jednoducho symfónia sama o sebe. Vynikajúcich hudobníkov nezahanbila ani slečna za mikrofónom, ta sa ukázala ako všestranná speváčka a zvládala od murmuru až po rôzne iné tóny, až mi občas zimomriavky naskakovali, keď sa do toho poriadne oprela. Niet sa čo čudovať, že aj fanúšikom sa to páčilo a pod pódiom sa metalo vlasmi a skákalo v hojnom počte. Za tu pol hodinku čo hrali som si ich zamiloval. Je škoda že nehrali neskôr a viac. Určite by to stálo zato. Ja som úplne spokojný, vynikajúca kapela !!!

Nasledovala kapela z Grécka, ktorých som už mal možnosť vidieť a niečo som aj svojho času o nich napísal, tak by som sa nerád opakoval, tak dnešné hodnotenie skrátim na minimum aby som sa mohol venovať viac ostatným kapelám. Takže Inactive Messiah sú taká zvláštna kapela, pravdupovediac, ani neviem prečo sa organizátor rozhodol práve pre nich ako predkapelu, lebo svojim štýlom sa mi sem akosi nehodila, ale to nieje už podstatné. Ani neviem presne odhadnúť, o aký štýl vlastne ide, lebo kapela hrá vážne prestrú zmes všetkého možného, od melodického Death metalu, cez Trashové rychlovky až po technický Black metal. Mne ale trochu vadil uškriekaný spev, ale po čase sa na to dalo zvyknúť. Chalani hrali v celku dobre, ale prítomných fanúšikov to moc neoslovilo, tí určite už čakali na hlavné kapely a tak sa pod pódiom toho moc nedialo, skôr sa len prítomný prizerali. Musím sa priznať, že tento štýl, ktorý hrá okrem iných aj taký Rotting Christ tiež moc nemusím a po niekoľkých skladbách som sa radšej vzdialil na pivo a čakal na skutočné hviezdy. Tak sa zdržím komentára, platí to čo som už dávnejšie o nich napísal. Odvádzali dobrý výkon, no asi sa len snažiť nestačí.

Nastalo jedno prekvapenie ako tomu bolo aj na nedávnom koncerte v Nitre, že avizovaná hviezda večera si vymenila miesto v playliste s druhou hviezdou v poradí a tak namiesto nami očakávaných Krisiun sa na scéne začali objavovať členovia Americkej kapely Incantation, čo ma v celku aj potešilo, lebo obe kapely som už videl naživo a pravdupovediac, som skôr fanúšikom tejto bandy už od ich zrodu a prvého albumu, ktorý som si vtedy kúpil na burze za 40 Sk, čo boli vtedy dosť slušné prachy. Tak a všetko to začalo hororovým introm, ktoré sú pre túto kapelu jedným z poznávajúcich znakov. Nastal čas pre ťažkotonážne riffy pravého old school Death metalu, melodické linky a valiace sa bicie. Už od prvej skladby som bol vo svojom živle, banda hrala vážne skvele a nenechala nikoho na pochybách, že ešte nepatria do starého železa, ikeď členovia už niesu žiadny mladíci. Samozrejme nechýbali ani rýchle skladby, pri ktorých sa pekne roztočil kotol a málo chýbalo aby som sa aj ja do neho nevrhol keď spevák ohlásil že zahrajú aj úplne staré skladby, na ktorých som vyrastal a poznám ich dokonale. Hrali sa samozrejme aj skladby z iných albumov a zazneli aj veci z avizovaného nového albumu a tie sa mne osobne dosť páčili. Tak a to bol ale zážitok tieto skladby počuť po toľkých rokoch a aj dnes zneli vynikajúco a ja som si dobre zametal vlasmi, potom som ráno nadával na bolesť krku, ale stálo to zato. Je úplne zbytočné čokoľvek dodávať, koncert bol úžasný, všetci sa bavili, aj kapela, aj fanúšikovia, tak to vážne nebudem naťahovať. Toto vystúpenie bolo nad moje očakávania, jednoducho vynikajúce. Nech žije duch "starých" kapiel a nech nás aj naďalej sprevádza aj na koncertných pódiách. Vynikajúce !!!

Blížil sa vrchol dnešného večera, ktorým bola Brazilská banda Krisiun, ktorých som mal svojho času v celku rád, ale ako to je u mňa aj s inými kapelami, nejako som sa ich prepočúval a dnes si ich pustím už len minimálne, ale na koncerte to je vždy o niečom inom. Tak tomu bolo aj dnes, táto banda totiž hrá svoje koncerty s plným nasadením a tak je vždy čo počúvať a aj sa na čo pozerať. Dnes prezentovali svoj najnovší album a tak zaznelo aj viacero nových skladieb brutálne rýchleho Death metalu, ale mám pocit, že začali kopírovať sami seba, ako to už býva u kapiel, ktorým dojde inšpirácia a zoberú trochu toho úspešného, z minulosti, zabalia to do nových melódii a odprezentujú ako novinku. Toto je môj názor a po vypočutí niektorých nových skladieb som prišiel k tomuto zisteniu. Samotný koncert bol ich štandardným vystúpením, odviedli slušný výkon, ale v polovičke koncertu ma už začali nudiť, je to stále o tom istom a už na začiatku som sa vyjadril, že som nimi presýtený a tak som druhú polovicu koncertu odsledoval už len z diaľky od výčapu. Mám taký pocit, že ak by hrali ešte niekde sólový koncert, už by som na nich nešiel. Ale dnes sa to dalo zvládať a som rád, že hrali až na konci, aspoň som si vychutnal Incantation intenzívnejšie a bez únavy.

Je tu záver tohto reportu. Už som sa zmienil a na tomto mieste aj poďakujem Petrovi a jeho produkcii za vynikajúci koncert vrátane skvelého zvuku, ktorý bol počas celého koncertu a pri takýchto kapelách je dosť podstatným elementom úspechu akcie. Mne osobne sa najviac páčili bandy Incantation (to ani nebudem komentovať) a prekvapením večera sa stali bezkonkurenčne Estuary, ktorý ma vážne dostali svojou show. Tiež som sa dozvedel, že táto zostava kapiel pokračuje vo vystúpeniach v Európe, tak mám dojem že ich ešte niekde zastihnete, lebo to zobrali vážne cestovne a zložito budú križovať svoje miesta vystúpení. Ale ja som rád, že na začiatku boli hladne koncerty tu u nás. Tak zas niekedy niekde.

[ Darkoldus ]



[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits