r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]


PERUNICA FEST II.
ARKONA, ALKONOST, ROSSOMAHAAR, ANCESTRAL VOLKHVES, ŽREC, MORAVSKA ZIMA
25.10.2007, DK SVATOBOJ - BRNO (CZ)

Zišiel sa rok z rokom a máme tu druhé pokračovanie úspešného festivalu Perunica Fest. Po minulom veľmi úspešnom ročníku, ktorý bol vážne vynikajúcim počinom a nástupom novej vlny koncertnej pestrosti žánrov som nedočkavo čakal, či sa niekedy uskutoční aj druhé pokračovanie, ale éterom začali prúdiť správy, že sa už organizuje druhý ročník a že pôjde o miniturné kapiel po krajine českej a slovenskej a mestách, kde je komunita naklonená takejto hudbe. Po prvom vzhliadnutí zastávok tohto turné som sa okamžite rozhodol, na ktorý koncert pôjdem ja osobne, jednoznačne vyhralo Brno a môj najobľúbenejší klub, kde vždy vládne skvelá atmosféra na koncertoch a zvuk je vždy vynikajúci. Nebudem sa tu zmieňovať o tom že sa pôvodný termín turné trochu posunul, je však dôležité že sa organizátori nevzdávali a dotiahli všetko do úspešného konca. Za to im ja osobne za seba ďakujem, oni vedia koho mám na mysli.

Cesta do Brna bola ako vždy krátka, keďže to mám tu za "rohom" a diaľnica bola večer prázdna, tak sa dalo uháňať naplno. Po príchode na miesto ma prekvapil veľký dav pred klubom, čo býva málokedy, lebo väčšina ľudí je dnu na pive alebo v teple, dnes dokonca celý deň pršalo a ľudia tam stáli v daždi. Začali ma napadať krízové scenáre, že koncert zrušili, alebo kapely nepustili cez hranice, alebo podobné nepredvídateľné udalosti, ale od prítomných som sa dozvedel, že klub je zatvorený preto, že kapely ešte neprišli a že prebiehala zvuková skúška bez fanúšikov. Tým sa začiatok koncertu predĺžil o hodinku, čo nebolo až také hrozné, pre fanúšikov, skôr strasujúce pre kapely, ktoré mali svoj čas určený.

Po dokonalom občerstvení (pivo tam majú fakt dobré) prichádzala okolo ôsmej na pódium prvá kapela večera, domáci Moravania s príznačným názvom Moravská Zima, aby nám predviedli čo to zo svojej tvorby. Musím sa priznať, že jedným z dôvodov, prečo som šiel práve do Brna na tento koncert bola práve táto kapela, ktorú nemám šancu nikde inde zastihnúť a už som sa pokúšal niekoľkokrát a dnes sa mi to konečne podarilo. Chalani vystúpili v tradičnom Black metalovom image, warpainty, čierne oblečenie, klince a nábojové pásy, tak a už mi chýbala len dobrá muzika k tomu a bol by som v pohode. Tak a nastala ta chvíľa pre prvú skladbu a musím napísať, že som ostal vážne ako zmrazený "moravskou zimou", to čo chalani predvádzali bola lahoda pre moje uši a aj oči. Ten pravý War Black metal na vysokej hudobnej úrovni. Je pravda, že veľa ľudí mi vraveli, že to je niečo ako Inferno, ale ja som žiadnu podobnosť nenašiel. Ich muzika je odlišná a aj samotné nápady sú skôr na melodickom základe, gitary režú ako žiletka, zmeny tempa nenechajú nikoho v kľude a vynikajúci spev a texty, nemám slov. Dovtedy som ich počul len z ich dvoch skvelých nahrávok, ale na živo je to silnejší zážitok. Neľutujem, že som sa na nich prišiel pozrieť, boli vážne skvelý a len dúfam že nezaspia na vavrínoch a budú tvoriť ďalej takúto úžasnú muziku. Pre dnešok pre mňa prekvapenie večera !!!

Po chvíľke sa začala pripravovať druhá moravská kapela, ktorú som tiež ešte nikdy nevidel na živo a z nahrávok mám zmiešané pocity, ale napriek tomu som na nich počul skvelé referencie, odhliadnuc od toho že v kapele mám známych, dnes bude moje hodnotenie nestranné. Názov tejto kapely znie Žrec a to už zainteresovaným napovie, o čom bude asi celá muzika, ostatným to nebudem vysvetľovať, lebo som v tematike len okrajovo vzdelaný, tak sa nebudem radšej odborne vyjadrovať. Každopádne ide o tradične pojatý Slovanský metal so silnými folkovými vplyvmi, tradičnými nástrojmi a odevmi. Nedalo sa nevšimnúť si, že v kapele sú aj členovia predchádzajúcej kapely a to dávalo aký taký predpoklad, že po gitarovej stránke to bude v pohode. Aj bolo, gitarové riffy zneli vážne vynikajúco, úplne odlišne ako pre ich domovskej kapele, všetko sa nieslo v takej klasickej Pagan metal rovine, stredné tempá a húpavé melódie. Oživením bol čistý spev, keďže základným bol spevom bol škrek v českom jazyku. Popri gitarovej sekcii tu mali miesto aj husle, klávesy, píšťalky a dokonca aj fujara, čo dodávalo muzike skvelý pocitový prvok. Kapela odohrala skladby staršie, aj novšie, zaznela aj prerábka skladby od nesmrteľných Nocturnal Mortum, ale v aranži a s novým textom od Žrecu, vážne som sa dobre bavil, lebo viem že túto kapelu originál asi nikdy neuvidím, toto bola skvelá záplata. Nemám čo viac dodať, Žrec boli vynikajúci, čo málokedy o predkapelách píšem, ale dnes boli podľa mňa predkapely rovnocennými partnermi kapiel hlavných. Tak isto ako pri M.Z. tak aj Žrec boli dnes vážne skvelý, vynikajúci. Dúfam, že už nebudem dlho počúvať ich demo "Nový vek pohanský" a že čoskoro už bude aj celý album na vypočutie.

Značným prekvapením bolo, že nasledujúca kapela bola hneď na úvod jedna z hviezd večera a to ruský Alkonost, ale na druhej strane príjemné pre tých, ktorý sa vážne nevedeli dočkať ich vystúpenia ako ja. Teda, Alkonost sú štyria mládenci a jedna útlučká divožienka, ktorý robia vynikajúcu Folk metalovú muziku s dôrazom na gitarové prevedenie, a v neposlednom rade aj na tradičné vplyvy. Už sa ma veľa ľudí pýtalo, že ako by som charakterizoval ich muziku, ale ja som dodnes nenašiel tie správne slová kam by som ich zaradil. Kapela totiž prešla za roky svojho fungovania rôznymi štádiami, začínali ako metalová banda (v úvodzovkách) a po krátkom čase nabrali kurz na folkovejšie prevedenie svojej muziky, čo môžem dnes len pochváliť tento počin, lebo vznikla ozaj vynikajúca Pagan kapela z dôrazom na gitarové melodické linky, v poslednej dobe čisto chalanskú kapelu obohatila vynikajúca speváčka, ktorá ich Slovanskej muzike dodala ešte Slovanskejší nádych. A to som vlastne charakterizoval celkový dojem aj z dnešného koncertu. Všetko čo dom teraz opísal tu dnes bolo prítomné, vynikajúce melódie, razantné tempá, doprovodné klávesy, bezchybný spev oboch spevákov, ale ten speváčkin bol výraznejší a dostávala dostatočný priestor, aby sa presadila a ukázala čo v jej hrdle je. Mojou obľúbenou skladbou je "Golos Lesov" a ta zaznela aj dnes večer, neopísateľný zážitok to počuť naživo. Je pravda, že kapela hrá trochu monotónne a po polhodinke počúvania máte dojem že stále hrá ta istá skladba, ale to je len dojem ľudí, ktorý tento štýl dôkladnejšie nepočúvajú. Kapela niesu len skvelý hudobníci, ale aj kontakt s publikom mali dnešný večer asi najsilnejší, iked asi málokto im rozumel, keď začali mlieť po rusky :-D . Presne to čo som od nich očakával, som dnes dostal plným priehrštím, ľudia sa bavili, ja samozrejme tiež, kapela bola skvelá, ako z CDčka zvuk. Pre mňa dnes opäť a znovu vynikajúci výkon !!!

Nasledovala slovenská banda Ancestral Volkhves, ktorých som už videl veľa krát a nebol som na nich veľmi naladený, ale v poslednej dobe sa veľmi zlepšili a tak som si aj dnes šiel pozrieť ako sa predvedú na dnešnom koncerte. Ako vždy pri ich vystúpeniach, neskutočne dlhé zvučenie, už som vypil aj jedno pivo a oni stále neboli pripravený, potom sa čudujú, že ich hrací čas sa skracuje a tak tomu bolo aj dnešný večer, to čo sa hrali so zvukom, to sa im vypomstilo na celkovom hracom čase, keď už konečne začali hrať tak to bolo síce dostatočne dobré, ale kapela znela nejako neisto a rozladene, takže im nepomohlo ani to dlhé kadenie zvuku, ale odhliadnuc od tohto bola dnes celkom dobrý a konečne som si užil aj niektoré skladby ktoré som síce poznal, ale nikdy som ich nepočul na dobrom aparáte. Kapela hrá taký Pagan Black metal, miestami to je Pagan, miestami zas Black ako vyšitý, ale značná časť už prešla na ten prvý menovaný element. Takže zneli skladby z ich dnešnej tvorby, ľudia sa celkom bavili, lebo skladby boli také živé a dalo sa na ne aj skákať aj spievať, je len škoda že hrali len zhruba pol hodinku, ale za ten čas si zlé meno neurobili. Dnes ich hodnotím ako dobrý výkon, ale nič výnimočné ako u predchádzajúcich kapiel.

Blížil sa vrchol večera, dve príbuzné kapely si pripravovali svoje nástroje a tak sme na pódiu mohli vidieť skoro kompletnú zostavu Arkony, teda samozrejme bez Máši, dôvodom bolo že Ruská kapela Rossomahaar je vlastne pôvodná kapela z ktorej vznikla neskôr kapela Arkona, to len aby nedošlo k omylu, že čo bolo skôr. Keď mám pravdu povedať, vôbec som na túto kapelu nebol zvedavý, lebo ich nahrávky sú len priemerné a mám taký dojem, že keby nebolo Arkony, tak sa ani nikto o tejto kapele nedozvie, ale je pravda, že ja som ich poznal už dávno pred tým ako som zaregistroval Arkonu, to však nemení nič na fakte, že chalani hrajú taký priemerný Death metal, hrajú síce inštrumentálne dokonale, ale takých kapiel je na svete tisíce. Ani neviem k čomu by som ich tak prirovnal aby som zbytočne neurazil menované kapely, ale mne to trochu evokovalo novšiu tvorbu napríklad Morbid Angel, ktorých mám veľmi rád. Kapela teda hrala svoj Death metal trochu okorenený o Blackové prvky a ako som spozoroval, postupne fanúšikovia odchádzali na pivo až v sále ostalo len tvrdé jadro, ktorý točili vlasmi a skákali spolu s kapelou. Mňa to tiež po čase nudilo tak som aj ja nasledoval svoj smäd a šiel radšej na pivo. Kapela hrala asi tak hodinku a ako som už napísal, hudobne to bolo dokonalé, ale takáto kapela tu asi nemala na ružiach ustlaté, lebo 90% publika prišlo na Pagan metal, toto bolo trochu mimo. Hodnotím priemerne.

Netrvalo ani pár minút a v sále sa zhaslo a začalo hrať intro a na scéne sa objavila dlho očakávaná hviezda večera, Ruská Arkona na čele s charizmatickou speváčkou Mášou v jej tradičnom oblečení, kožušiny a slovanský odev. S typickým poskakovaním a gestikuláciami roztlieskala zaplnenú sálu a po úvodnom privítaní s publikom koncert začal naplno. Úvod koncertu tvoril nový program k ich aktuálnemu albumu "Ot Serdtsa K Nebu" čo Máša po celý koncert gestikuláciami dávala najavo a nastalo aspoň pre mňa prvé sklamanie večera. Totiž nová tvorba Arkony je podľa mňa dosť odlišná od tej predchádzajúcej. Do popredia sa dostala viac Death metalová muzika, čo má asi na svedomí prebytkový materiál predošlej kapely a tak sa ich vplyv asi preniesol do dnešnej tvorby Arkony, čo bol pre mňa šok. Skoro 30 minút hrali len nové piesne ktoré boli hutné, mali málo folkových elementov, ak tam vôbec nejaké boli, Máša spievala výlučne murmurom až na niektoré pasáže, kde si dala aj svoj typický spev. Publikum neustále skandovalo názvy starých skladieb, ktoré máme asi všetci radi a hlboko v srdci ale nič. Program je program a s tým sa nedá asi nič robiť. Po pol hodinke nastala asi pár minútová prestávka, kapela sa odobrala do zákulisia a keď znovu prišli, Máša svojim tradičným "Hoj Bratia Slavianie" uviedla prvú hitovku starých čias a ja som pochopil, že nastal čas pre set ako ho poznáme z úspešného DVD tejto kapely. A nemýlil som sa. Máša začala poskakovať po pódiu, neskôr sa pridali aj gitaristi, typická ich tanečná show. Kapela začala hrať ich najväčšie hity, aby som nemusel všetko písať, tak zazneli všetky skladby z DVD plus kopa iných, ktoré si na toto turné špeciálne pripravili pre nás. Za všetky len spomeniem názvy skladieb, na ktoré sa rozpútalo ozajstné peklo a doslova celá sála začala tancovať a hopkať si do rytmu, hlavnými trhákmi už tradične boli "Skvoz Tuman Vekov", "Po Siroy Zemle", "Maslenitsa" (pri tejto skladbe som mal taký pocit, že za minút sem vbehnú kukláči a všetkých nás zavrú a hlavne Mášu, ktorá to Ot Serdtsa K Nebu pojala ozaj svojsky), "Chernie Debri Voyni", "Vosstanie Roda", ale pre mňa najsilnejším zážitkom bolo keď celá sála začala spievať refrén ku skladbe "Rus" čo je jedna z najemocionálnejších skladieb od tejto kapely a ta sila tej skladby sa prejaví až ju začne spievať 300 členný zbor fanúšikov. Tento "hitový" set trval niečo cez hodinu a kapela sa niekoľkokrát vrátila zo zákulisia aby nám dala ďalšie a ďalšie skladby podľa želania fanúšikov, na záver sa Máša pýtala, čo by si ešte dali a tak zazneli ešte 2 skladby a bol úplný záver koncertu, čo sa samozrejme fanúšikom nepáčilo, ale taký je už osud, všetko raz musí skončiť. Arkona bola dnes opäť úžasná, neskutočná, až na úvod koncertu, ale aj to sa dalo prežiť v očakávaní, toho čo potom nasledovalo. K tomuto nemám čo dodať, Arkonu som už videl 2* a mám dojem že si ich pôjdem pozrieť ešte aj do Nitry, ikeď viem že z Brnenským koncertom sa to nebude dať porovnávať. Arkona dnes úžasná !!!

Čas pokročil a ja som sa rútil nočným Brnom domov plný zážitkov. Poďakovanie patrí hlavne organizátorom za pozvanie a za samotnú akciu, všetko bolo vynikajúce, zvuk, svetlá, atmosféra, kapely. Vážne už nemám k tomu čo napísať, teším sa čo nám pripravia organizátori na Perunica fest 3. Dúfam že to bude minimálne tak úspešný počin ako bola táto Perunica Fest 2. "Sláva Slovanom a ich skvelej hudbe" !!!

[ Darkoldus ]



[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits