r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]


PERUNICA FEST II.
ARKONA, ALKONOST, ROSSOMAHAAR, ANCESTRAL VOLKHVES, ŽREC
27.10.2007, naOZZaY - Nitra (SK)

Ako som už v predchádzajúcom reporte napísal na záver, Perunica Fest 2 v Brne bola ozaj zážitkom a zvažoval som či sa pôjdem pozrieť na tento koncert aj do Nitry, čo mám necelú hodinku od domu a koncert sa odohrával v klube, kde to mám v celku rád (aj napriek tomu, čo sa v Nitre deje posledné mesiace, Fuck off A.C.A.B.). V deň koncertu som sa rozhodoval, ale na poslednú chvíľu som sa predsa len vybral smer Nitra užiť si skvelé kapely a množstvo známych, ktorý sa na koncert chystali. Keďže som už jeden report napísal a mám dojem že bol dosť podrobný, dnes to bude len čistá štatistika udalostí.

Do klubu som sa dostal tesne pred začiatkom vystúpenia prvej kapely, je len škoda, že nemohla vystúpiť kapela Panychida, na ktorú som sa pôvodne tešil, a len na poslednú chvíľu dom sa dozvedel, že neprídu a že ich nahradí tiež skvelá banda Žrec, ktorý ma vážne svojim vystúpením dostali v Brne. Tak a chalani začali hrať svoj Pagan Black metal, musím napísať, že ma prekvapilo, že napriek tomu že mali množstvo nástrojov, zvuk bol počúvateľný, ba až výborný, tak som si znovu užil celý ich program, skladby boli tie isté ako hrali v Brne a svoj set odohrali výborne, dobre som sa bavil a nielen ja ale aj prítomný fans, ktorý určite túto kapelu videli po prvý krát na Slovensku. Hodnotenie celkového vystúpenia je vyborné.

Ako druhý vystúpili domáci Ancestral Volkhves, ktorý síce mali v Brne smolu že si moc nezahrali, ale úplný opak sa udial na dnešnom koncerte. Chalani si kompenzovali časovú tieseň na minulom koncerte a dnes hrali vážne výborný set. Zahrali skoro tie isté skladby ako v Brne, ale na rozdiel od Brnenského koncertu, dnešné vystúpenie obohatili o niektoré skladby a dokonca si na hosťovanie pozvali líderku Arkony Mašu, ktorá si s kapelou odspievala a odtancovala pár skladieb a musím konštatovať, že tieto skladby dostali úplne iný rozmer, čo ocenili aj prítomný fans mohutným skandovaním. Ako som už spomenul, chalani odohrali výborný koncert a ich vystúpenie som si vážne dobre užil. Teda niet čo dodať. Vynikajúce.

Nasledovala už kapela, ktorá ma svojim vystúpením zaujala v Brne a bola jedným z ťahákov, prečo som vlastne do Nitry šiel. Alkonost som si síce na takom malom pódiu nevedel dobre predstaviť, ale nejako sa tam pomestili a začali svoju klasickú show. Prvé skladby boli ešte bez speváčky, ale akonáhle nastúpila na scénu, všetko ožilo a roztočil sa kotol a tancovačka mohla začať. Zazneli skladby z rôzneho obdobia vzniku, ale prevažne sa hralo z albumu "Put Neproidennyi", ktorý je vážna jedným skvelým dielkom. Je pravda, že ani dnes sa na ich muziku moc neskákalo, len pár verných fans vrátane mňa sme sa vlnili v predných radách a len na rýchlejšie skladby sa to trochu rozhýbalo. Uznávam, táto kapela je skôr o emóciách ako o brutálnej zábave, ale aj tak svoj set odohrali výborne, ale zdalo sa mi že hrali kratšie ako v Brne, ale podľa mňa to aj stačilo, lebo ako som okolo seba počul, 90% fanúšikov sa už nevedela dočkať vrcholu koncertu. Ja nemôžem krivého slova napísať na túto kapelu, skrátka ich milujem a nieje čo riešiť. Dnes znovu vynikajúco a mám taký dojem že som túto kapelu videl asi naposledy v našich končinách, ale možno prekvapia.

Nasledovala krátka pauza a na scéne sa objavila kapela Rossomahaar z Ruska, ktorý sú ako som už písal základná kapela z ktorej neskôr vznikla Arkona. Chalani hrajú niečo ako Death metal, ale ako som sa už vyjadril v predošlej reportáži, takúto muziku ja moc nemusím a ako som si všimol, ani prítomný fans, zopár sa ich síce bavilo ,ale väčšina šla skôr na pivo, ako fandiť do už tak vydýchaného priestoru pod pódiom, čo je jedna z nevýhod miestneho klubu. Kapela hrala dobre, ale tiež si všimli, že sa priestor značne vyprázdnil a tak svoj set pravdepodobne skrátili a tým sa vyhli tomu, aby to neprestalo baviť aj posledných, čo boli ešte pod pódiom. Nebudem to radšej hodnotiť, nerád by som urážal fanúšikov tejto kapely, ja medzi nich ale nepatrím a tak som to bral aj dnes.

A je tu samozrejme vrchol dnešného koncertu, Ruská Arkona, na ktorých všetci nedočkavo čakali a ten čas je tu. Ako prvé skladby zahrali ten istý program ako v Brne a síce program k novému albumu "Ot Serdtsa K Nebu", ktorý sa mne osobne vôbec nepáči a po niekoľkom vypočutí som ho odložil do archívu a do prehrávača som si nastavil ich staršie albumy, ktoré skrátka milujem. Tak isto ako tomu bolo v Brne, aj miestny fans najprv len udivene pozerali, čo to ich obľúbená kapela hrá za sračky, ale zo slušnosti sa pretvarovali, že sa im to akože "páči", ale bolo vidieť, že to bolo práve naopak a tak po skladbách sa skandovali známe hitovky, ale na ne čas ešte neprišiel. Až zhruba po pol hodinke začala ta pravá zábava, na akú sme zvyknutý pri koncertoch tejto kapely. Začali sa hrať samé hity, ľudia začali tancovať a zmenili sa na masu skákajúcich tiel. Ovácie neutíchali po každej skladbe, kapela mala oproti Brnenskému vystúpenie, len malú možnosť sa dosýta vyskákať a tak jedine Maša si dopriala aké také poskakovanie, ale o to viac sa venovala hecovaniu prítomných, ktorý sa nechali viesť a roztancovali sa vždy, keď ich vyzvala. Je jasné, že líderka kapely má vynikajúce schopnosti manipulovať masu fanúšikov a to nieje na škodu, pokiaľ sa to nechtiac nezneužíva na iné ciele. Každopádne dnes bola nálada vynikajúca, fanúšikovia sa bavili, niektoré refrény sa samozrejme spievali masovo bez toho, aby sa Máša trápila nápovedami textov. Po zhruba hodinke už kapela vyzerala značne unavená a na rozdiel od energickej show z Brna, dnes to vyzeralo na rýchly záver koncertu bez prídavkov, čo sa aj stalo. Zazneli síce nejaké skladby na záver, ale ani mohutné skandovanie kapelu nazad neprivolalo, čo niektorý niesli trochu rozhorčene. Som rád, že som si plnohodnotné vystúpenie užil v Brne, kde Akrona hrala čistý čas cez 100 minút, čo sa z dnešným vystúpením nedalo ani porovnávať. Za jednoznačnú príčinu považujem značnú únavu kapely, ktorá hrala každý večer a to sa na organizme podpísalo očividne. Nabudúce by bolo asi rozumnejšie urobiť len tradičné dva koncerty, aby si to aj kapely stihli užiť. To však neznamená, že dnešný koncert nebol dobrý, bol výborný, bavil som sa vynikajúco spolu z desiatkami prítomných a užil som si to plnými dúškami, ale ako som sa už vyjadril, videl som aj lepšie vystúpenia tejto kapely.

Záver patrí poďakovaniam hlavne organizátorovi za skvelý večer, ktorý sa im podaril zorganizovať a za pozvanie. Už dnes sa neviem dočkať, čím nás prekvapia na tretie pokračovanie tohto už značne úspešného minifestivalu. Veľa zdaru pri výbere kapiel, latka je dnes vysoko, dúfam že sa ju podarí aspoň vyrovnať.

[ Darkoldus ]



[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits