r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]

report Rubufaso Mukufo, Sanatorium, Uprise, Ingrowing, Napalm Death, 18.1.2008, IC Culture Train - Košice (SK)
fotoreport Napalm Death, Ingrowing, Uprise, Sanatorium, Attack of Rage, 19.1.2008, Stará Pekáreň - Nitra (SK)
report Napalm Death, Ingrowing, Uprise, Pigsty, 20.1.2008, Fléda - Brno (CZ)
report Napalm Death, Born From Pain, Mendeed, Genghis Tron, 19.11.2006, Underworld - Londýn (UK)
fotoreport Napalm Death, Born From Pain, Mendeed, Genghis Tron, 19.11.2006, Underworld - Londýn (UK)
report Brutal Assault 2006, 10.-12.8.2006, Svojšice u Přelouče (CZ)
fotoreport Brutal Assault 2006, 10.-12.8.2006, Svojšice u Přelouče (CZ), 1.deň
fotoreport Brutal Assault 2006, 10.-12.8.2006, Svojšice u Přelouče (CZ), 2.deň
fotoreport Brutal Assault 2006, 10.-12.8.2006, Svojšice u Přelouče (CZ), 3.deň
report Napalm Death, Diecast, Sanatorium, Alagomordo, 22.6.2005, Guru klub - Žilina (SK)
fotoreport Napalm Death, Diecast, Sanatorium, Alagomordo, 22.6.2005, Guru klub - Žilina (SK)
report Metalmania 2005, 12.3.2005, Spodek - Katowice (PL)
report X-mass Festival 2004, 9.12.2004, KZ Domovina - Praha (CZ)
fotoreport X-mass Festival 2004, 9.12.2004, KZ Domovina - Praha (CZ)
report Napalm Death, Masturbace, 2.12.2003, Roxy - Praha (CZ)
fotoreport Napalm Death, Masturbace, 2.12.2003, Roxy - Praha (CZ)
report Napalm Death, Locomotive, Barracuda, 3.12.2003, Fleda - Brno (CZ)
report Napalm Death, Pathology Stench, 4.12.2003, Dom kultúry - Banská Bystrica (SK), Martin
report Napalm Death, Pathology Stench, 4.12.2003, Dom kultúry - Banská Bystrica (SK), Libi

Napalm Death, Uprise, Ingrowing, Sanatorium, Attack of Rage
19.1.2008, Stará Pekáreň - Nitra (SK)

V poslednom čase sa roztrhlo vrece z mini túrami kapiel v našich končinách a mám dojem že organizátori pochopili že takto sa dostanú kapely bližšie k fanúšikom, keď im kapely dovezú do ich kraja, namiesto toho, aby všetci cestovali dlhé kilometre za jedným koncertom. Podľa mňa je to skvelý nápad a malo by sa v tom pokračovať aj naďalej a mne by sa páčilo raz za štvrť roka urobiť takéto cestovné turné pre rôzne štýly, ale do toho mám najmenej čo kecať, keďže mám len zbežné znalosti, ako sa vlastne také koncerty organizujú, určite to nieje sranda dať dohromady kapely, ktorá by si neliezli na nervy po prvých koncertoch a aby boli ochotný cestovať aj na koncerty, kde nieje obrovská návštevnosť, na ktorú sú možno zvyknutý. Ale toto určite neplatí pre toto Česko-Slovenské turné kapely Napalm Death a ostatných, ktorý ich doprevádzajú na jednotlivých zastaveniach. Musím sa priznať, že Napalm Death som už videl zo 10 krát, ale vždy ako náhle som sa dozvedel, že budú niekde v okolí hrať, už som len pátral kedy a kde sa na nich pôjdem pozrieť. Táto kapela ma sprevádza od roku 1989, keď som sa po prvý krát stretol s ich muzikou a o nejaký rok som ich aj prvý krát videl naživo, čo bol neskutočný zážitok pre sopláka akým som bol aj ja. A tak to šlo ďalej, každé turné som sa šiel na nich pozrieť, takisto aj na festivaloch ich vystúpenia patrili k tým nezabudnuteľných, na ktorých sa človek dobre vyskákal v kotli. Nieje veľa takýchto kapiel, ktoré vydržali na scéne cez 25 rokov bez toho aby sa zmenili alebo zmenili štýl života či tvorby. Toto si u nich vážim najviac. Tak sa pokúsim ako radový fanúšik vyjadriť k dnešnému koncertu.

Ako prvá kapela večera v Starej Pekárni vystúpila domáca kapela Attack Of Rage, čo je kapela ktorú si začínam čím ďalej viac vážiť, lebo ich muzika je ozaj na vysokej úrovni a vedia vždy zabaviť publikum a dať im čo žiadajú. Energickú show, skákavý Gring Core navyše vynikajúco zahraný, tak tomu bolo aj dnes, kapela hrala ako vždy na plný plyn, fanúšikovia sa bavili pozvoľna a klub sa začal plniť. Chalani si odohrali svoj asi polhodinový set a odporúčali sa do zákulisia. Svoju úlohu splnili dokonale, ja som si ich vychutnal ako vždy a mám dojem že dnes odohrali čo sa týka aj zvuku svoj životný koncert, lebo doteraz som ich videl vždy len na chudobnejšej aparatúre, ale tu to znelo výborne, každý nástroj. Nemám žiadne námietky, pozdravujem chalani, len tak ďalej.

Nasledovala opäť domáca legenda Death Grindu, kapela Sanatorium, ktorý ma trochu prekvapili, lebo som nejako nepočítal že budú vystupovať, ale nakoniec som si dobre pozrel rozpis kapiel a až potom som ich tam zbadal. K tejto kapele som sa už vyjadroval tisíc krát, keďže hrajú skoro na všetkých domácich koncertoch a aj na festivaloch a tak som ich už videl nespočetne veľa krát a aj som o nich písal čo to, tak len spomeniem, že dnešný koncert bol jedným z ich najslabších, ktoré som od nich videl. Kapela sú už zohraný profesionáli ostrieľaný nespočetnými vystúpeniami po celom svete, ale dnes im na sile ubral hlavne zle nastavený zvuk, ktorý bol miestami nepočúvateľný a to som už ani ja nevydržal a šiel som ďalej od pódia. Je to škoda, ale verný fanúšikovia sa bavili aj napriek tomuto nedostatku a tak chalani nemuseli byť sklamaný. Zahrali výber svojich najlepších skladieb, pridali aj niečo nové a na záver zazneli ich hitovky, ktoré si netrúfam pomenovať, aby som ich nesprznil názvy. OK, dalo sa to dnes, až na ten zvuk.

A konečne nastal čas pre prvých hostí od našich susedov, český Ingrowing, ktorý pre mňa znamenali svojho času vrcholnú bandu štýlu ktorý sa dá pomenovať ako Grind Core. Túto kapelu som už veľmi dlho nevidel naživo, ale v časoch ich najväčšej slávy som ich videl skoro každý mesiac, tak po tejto dlhšej odmlke mi prišlo vhod vidieť opäť kamošov na pódiu. Od začiatku nastavili latku ozaj vysoko, vynikajúci zvuk sa im podaril nastaviť, tak aj toto spravilo z ich koncertu lahôdku pre každého fanúšika tohto štýlu. Kapela hrá skôr taký skákavý a do tanca G-core a toho tanca bolo pod pódiom ozaj hodne, fanúšikovia sa začali aktívnejšie hýbať, aj keď sa klub začal nepríjemne plniť k prasknutiu a v sále pre koncerty sa skoro nedalo pohnúť. Nerád by som dopodrobna rozoberal vystúpenie tejto kapely, určite by som použil už u mňa štandardné pochvaly na konto tejto bandy, tak sa obmedzím na minimum. Áno, Ingrowing patria k elite tohto štýlu v našich zemiach a nepoznám žiadneho fanúšika, ktorý by sa o nich negatívne vyjadroval, ich musí mať každý rád. Dnešným koncertom znovu dokázali, že na nás nezabudli a znovu nám nakládli do hláv ich šialený Grind Core. Bez komentára, vynikajúci set!!!

V klube sa už po tomto koncerte ani pohnúť nedalo a tak som sa ani na začiatok českých Uprise nedostal do koncertnej časti, tak som si pár skladieb pozrel od baru a keď sa to o trochu ukľudnilo, šiel som sa pozrieť ako to dnes rozbalia títo búrliváci, ale znovu nastala podobná situácia ako pri spomínaných Sanatorium, zvuk bol totálne prehúlený, všetko rezonovalo a nebolo ani poznať, ktorý nástroj hrá čo. Túto kapelu som zatiaľ videl len raz, ale dnešné vystúpenie ma ozaj sklamalo. Len čistý rachot bez hlavy a päty a k tomu ten hluk, tak takto som si ich koncert vážne nepredstavoval. Je to škoda, ale takto som to videl ja. Tak sa nebudem ďalej vyjadrovať, ich set som si pozrel už len z nejakej vzdialenosti a pri konci som už rezignoval a šiel radšej na vzduch pred klub. Dnes druhé sklamanie večera napriek tomu že boli zaradený ako tesná predkapela hviezdy večera. Ja by som ich rozhodne vymenil za Ingrowing. Počkám si na ich koncert na inom mieste.

Nastal dlho očakávaný okamžik, keď sa na scéne začali objavovať známe tváre a to sa začali všetci fanúšikovia tlačiť čo najviac k pódiu a musím povedať, že to vyzeralo ako v lise, ja som stál na jednej svojej a druhej cudzej nohe, ľudia sa tlačili dopredu, každý chcel vidieť anglickú legendu s názvom Napalm Death. Medzi fanúšikmi boli všetky generácie grinderov, ktorých spája hudba týchto šialencov a každý si to dnes chcel užiť. Zaznelo intro "Weltschmerz" a kapela je v akcii a na scéne sa objavil aj spevák a líder kapely Barney, ktorý s pohybmi epileptika začal poskakovať a spievať známe hity kapely. Ako prvé zazneli staršie veci a medzi ne patrili samozrejme veci ako "Suffer The Children" pri ktorej som sa dostal do skupinky šialencov a keďže poznám celý text, tak som si skoro vyhučal hlasivky, kapela neskôr zahrala aj novšie veci, prestriedavala ich staršími overenými flákmi, takže každý fanúšik musel byť v siedmom nebi. Charizmatický spevák, flegmatický basák Shane, vynikajúci gitarista a škrekľúň Mitch a ťažkotonážnik a stroj na bicie Danny nenechali nikoho na pochybách že patria k elite kapiel ktoré si svoje koncerty užívajú až do roztrhania tela. Musím povedať, že takú výdrž v tomto neľudskom prostredí by mal po 25 rokoch na scéne málokto a to si vážim na tejto bande. Neuhli ani o centimeter od svojej cesty, v minulosti, aj dnes sú skoro identický, iba o niečo starší. Časy minulé sa vrátili aj setom ich najšialenejších skladieb z konca 80 tych rokov a tak zazneli obľúbené veci ako "Scum", "Life", "The Kill" či najkratšia skladba "You Suffer" a sála skákala ako o život. Čakal som aj hit "Greed Killing", ale nedočkal som sa, ale zato po krátkej prestávke zazneli veci, ktoré mám veľmi rád, pri "Mass Appeal Madness" vznikol taký kotol, že ľudia lietali skoro až do baru a pri punkovačke "Nazi Punks Fuck Off" si zas každý užil smrtiace pogo. Tradičný záver koncertu, nesmela chýbať najsilnejšia skladba tejto kapely "Siege Of Power", to sa jednoducho nedalo len tak postávať, to skákala celá sála!!! A bol definitívny koniec, kapela sa pozdravila s fanúšikmi a odobrali sa do zákulisia oddychovať. Hodnotenie si nechám pre seba, kto ale čítal tieto predchádzajúce riadky si názor urobí aj sám. Great!!!

Výborná akcia, skvelý koncert aj kapely, trochu na škodu bol preplnený klub, ale o to bola družnejšia atmosféra. Opäť znovu koncert na ktorý budem v budúcnosti určite spomínať ako na veľmi vydarený. Tak zas niekedy znovu na Napalm Death sa vidíme !!!

[ Darkoldus ]



[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits