r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]


Paganfest 2008
Ensiferum, Korpiklaani, Moonsorrow, Tyr, Eluveitie, Salvator
12.4.2008, Planet Music - Viedeň (AT)

Koncerty, ako ten dnešný mám veľmi rád, lebo na jednom koncerte má človek možnosť vidieť pohromade aj dve - tri obľúbené kapely a nemusí čakať, kým určitá kapela pôjde na albumové turné. Akonáhle som sa začiatkom roku dozvedel o prvom Paganfeste, ktorý bude brázdiť európske a neskôr aj americké kluby, hneď som si dal kúpiť lístky dlho dopredu, lebo som mal tušenie, že takýto koncert si nenechá ujsť skoro nikto, kto holduje tejto skvelej muzike. A na moje predtuchy aj došlo, lebo som sa postupne dozvedal, že štvrtina koncertov už bola mesiace vypredaná a kto si kúpu lístka nechal na poslednú chvíľu, tak bezradne stepoval pred klubom a mohol banovať že bol lenivý si lístok kúpiť skôr. Takže aj viedenský koncert bol beznádejne vypredaný, čo dávalo nádej že atmosféra v klube bude skvelá. Tak ale poporiadku, aby som týmto mini reportom trochu priblížil dianie na prvom Paganfeste v poradí.

Po príchode na miesto konania sa pred klubom tiesnilo množstvo fanúšikov v tričkách svojich obľúbených kapiel, samozrejme prevažovali tričká od Korpiklaani a Ensiferum, ktorý majú vo Viedni vždy skvelé ohlasy, čo môžem potvrdiť, keďže som ich tam už mohol vidieť niekoľkokrát. Akonáhle sme sa dostali do klubu, začala hrať miestna predkapela, ktorá sa volala Salvator, pred koncertom som si nasurfoval ich muziku na webe, ale nič moc to nebolo, mám dokonca dojem že táto kapela ani svoj album nenatočila, takže som nečakal nič svetoborné, ale napodiv boli celkom v pohode, hrali taký Black metal s Pagan prvkami a u miestnych fanúšikov zožali v celkom slušný ohlas. Teda príjemný úvod a čakanie na nasledujúce kapely.

Po krátkej prestávke sa na pódium nasúkala kapela, na ktorú som bol dnes najviac zvedavý, keďže ostatné kapely som už videl niekoľkokrát a ja najradšej spoznávam vždy niečo nové. Eluveitie sú švajčiarska kapela hrajúca veselý Pagan Folk metal, v ich zostave nechýbajú rôzne píšťalky, gajdy, husle, popritom sú tu samozrejme aj klasické metalové nástroje, ale to je hádam jasné. Túto kapelu poznám asi len rok, odkedy som si zohnal ich albumy a na prvé počutie ma zaujali, skrátka je to veselá muzika, čerstvá krv do už ustálenej scény. Tak tomu bolo aj dnes na koncerte, kapela roztancovala fanúšikov už od prvých skladieb a pri refrénoch bolo poznať, že sa miestny dobre pripravili a odspievali si to s kapelou. Ja som bol nadmieru spokojný, to čo som očakával, tak sa až nadmieru splnilo. Bavil som sa ozaj skvele, škoda že hrali len zhruba 30 minút. Dúfam že čoskoro budú niekde na festivale, kde budem aj ja.

Nasledovala ďalšia hviezda večera, hlavne pre mňa, lebo muziku kapely Týr mám veľmi rád a teším sa na každú príležitosť, keď ich môžem vidieť naživo. Kapela hrá tem pravý Viking metal, fakt neviem ani ktorá z kapiel by ho hrala precítenejšie ako práve Týr. Krásne podmanivé melódie vynikajúco zahrané a odspievané, banda si zakladá hlavne na súhre rôznych vokálov a gitarových melódiách, čo je silná devíza pri pomalej muzike ktorú kapela produkuje. Je len škoda že kapela má dosť dlhé skladby na koncerty, tak musí vyberať hlavne tie kratšie, čo je škoda, tak som sa nedočkal svojich obľúbených, snáď až na "Hail To The Hammer". Na moje počudovanie kapela hrala len nejakých 20 minút a vôbec nechápem prečo, keď mali podľa playlistu aspoň 15 minút k dobru. Tak týmto som bol značne sklamaný, ale čo narobíme, svoj set zahrali skvele, profesionálne, ale predsalen si počkám na iný koncert, dúfam že k svojmu pripravovanému albumu "Land" bude aj nejaký sólo koncert. Pre mňa dnes dobré, ale mohlo byť aj lepšie.

Nasledujúcou kapelou bol Moonsorrow, čo je vlastne kapela, na ktorú som sa tešil najmenej, lebo ich vlastne ani nepočúvam, teda kedysi som počúval, ale to hrali trochu lepšie ako v posledných albumoch a keďže som ich už raz videl naživo, nemal som sa načo tešiť, lebo som sa počas ich vystúpenia nudil, tuctový Death metal občas obohatený o folkové námety, to nieje v dnešnej dobe nič pre mňa a tak som sa na túto kapelu šiel len na chvíľku pozrieť a práve hrali akurát moje známe skladby, tak to bolo príjemné, ale samotný koncert ma skoro vôbec nezaujal tak som ho sledoval len zozadu od baru. Samozrejme že tam mali veľa fanúšikov, no vážne nemám čo viac o nich napísať, koncert v pohode, ale moja krvná skupina to rozhodne nie je.

Oveľa viac som sa tešil na fínsku hopsačku Korpiklaani, ktorých som už tiež veľakrát videl a vždy to bol vynikajúci zážitok, ale ich posledný album ma vôbec nezaujal, má taký dojem že táto kapela už vyhorela a vyčerpala sa a to čo dnes produkujú je už len do počtu vydaných albumov. Ale dnes to bola opäť parádička, tancovačka jak prase, ale tiež som si všimol že fanúšikovia sa moc nechytali na nové skladby, čo bolo jednoznačne vidieť na ohlasoch a určite si to aj samotná kapela všimla. Preto zaradovali na striedačku staré a nové veci, dokonca si spevák daj aj svoju šamanskú sólo skladbu. Takže sa dnes znovu hralo a tancovalo na známe i menej známe hity, fanúšikovia skákali ako o život a taký kotol čo tam bol je fakt možný len na podobné kapely, akými sú práve Korpiklaani. Zazneli aj moje obľúbené skákacie songy ako "Wooden Pints", "Journey Man", "Hunting Song", "Beer Beer", "Let's Drink" či "Happy Little Boozer" a "Korpiklaani". Čo budem komu písať, pri týchto skladbách lietalo všetko čo malo nohy, to sa jednoducho nedá opísať slovami, treba zažiť. Trochu ma kapela sklamala, že pri posledných skladbách už to flákala, spevák už skoro ani nespieval, len lietal po pódiu a hecoval fanúšikov k spievaniu, čo sa mi zdalo trochu nefér, ale taký je už život. Môj osobný názor je že táto kapela už má to najlepšie za sebou a že už žijú len zo svojej dávnej slávy, z čias keď som ich spoznal a začal žrať ako tisíce ostatných. Keby nevystupovali tento rok ešte na jednom veľkom festivale v Čechách, tak na ich sólový koncert by som už asi nešiel. Uvidíme čo predvedú tam, dnes to bol pre mňa len štandardný koncert, bavil som sa samozrejme, ale už to nebolo také ako na prvých koncertoch.

Na záver tu máme bonbónik v podobe mojej súčastne veľmi obľúbenej kapely Ensiferum, ktorých som tiež v poslednom čase videl častejšie ako by bolo zdravé, ale to je úplne odlišný prípad ako Korpiklaani, lebo na rozdiel od nich sa táto kapela posúva stále vyššie na mojom a nielen na mojom rebríčku popularity. Skrátka táto banda ma vie vždy dokonale rozpáliť a nadchnúť svojou muzikou a aj koncertmi. Tak tomu bolo aj dnes, zahrali vynikajúci koncert plný energie, fanúšikovia boli vo vare, všetko skákalo a spievalo, bolo jednoznačné že po predošlej kapele tu majú najviac fanúšikov práve oni, a boli vážne dobre pripravený na dnešný koncert. Niektoré skladby, ktoré fanúšikovia odspievali prehlušovali aj samotných spevákov na pódiu. Kapela má skvelé gitarové námety, všetko je svižné, žiadna nuda nehrozí, aj pomalé skladby sú plné Folkových tém, to všetko je príjemne podfarbené klávesmi. Kapela ozaj nikoho nešetrila a aj dnes ukázala, že sú tu pre všetkých verných fanúšikov a niektoré skladby už pri konci hrali aj na želanie, čo vyburcovalo ešte silnejší ohlas. Zazneli veci ako "Ahti", "Iron", "Lai Lai Hei", alebo hymnická balada "Victory Song", ktorú spieval doslova celý klub. Nakoniec kapelu nechceli fanúšikovia ani domov pustiť a tak sa museli ešte 2* vrátiť a zahrať ďalšie skladby a slová vďaky od kapely za skvelú atmosféru padli na úrodnú pôdu. Takže tento koncert bol zas jeden z tých, ktoré si budem pamätať ešte dlho, čo dodať, Ensiferum sú skrátka skvelý.

Tak a bol koniec tohto výborného festivalu, všetko bolo dobré, výber kapiel, samotné vystúpenia, zvuk a svetlá, v klube napriek tomu že bolo vypredané bolo príjemne, žiadna tlačenica, je vidieť, že dbajú na pohodlie fanúšikov a nejde im o vyšší zárobok, ale o to aby fanúšikovia odchádzali spokojný, a nie utlačený a dehydrovaný teplom. Toto si asi najviac vážim na koncertoch vo Viedni, kým prídeme na podobnú úroveň u náš, prejdú roky a už to ani nebude stáť zato. Len tak ďalej, už dnes sa teším na pokračovanie Paganfestu, ak nejaké ešte bude.

[ Darkoldus ]



[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits