r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]


Brainwashing Fest 2008
TRAIL OF TEARS, ENSOPH, RASTA, GRENOUER, SILENT STREAM OF GODLESS ELEGY, THE CRYPT, DMC
10.5.2008, Orlovňa - SKALICA (SK)

Skoro ročné čakanie na pokračovanie skvelého festivalu Brainwashing sa týmto dňom ukončilo a dočkali sme sa už neuveriteľného štrnásteho pokračovania. Dlho nebolo jasné, ktoré kapely si po neskutočne nadupanom predchádzajúcom ročníku trúfnu prekročiť latku, ale s prichádzajúcim časom sa to začalo znovu rysovať na podobne nabitý program. Už som sa vyjadroval, že trinásty ročník prelomil povestnú hranicu a svojou kvalitou a obsadením sa dostal k špičkovým klubovým festivalom, k tomu sa nebudem vracať, kto chce vedieť o čom píšem, tak nech si prečíta reportáž na našich stránkach. Teraz sa už budem naplno venovať dnešnému koncertu. Ako aj minule, aj dnes sa to všetko odohrávalo v celkom dobrom priestore na takéto akcie, uzavretý areál, kde si človek zbehol na pivko a jedlo na vzduch, dobre odhlučnená, ikeď málo klimatizovaná sála (čo bolo minule veľmi cítiť) skrývala v svojom interiéri výborný hudobný aparát a neskutočné svetlá (tak toto má máloktorý klub na svojich akciách), to všetko dodávalo mne osobne skvelý pocit, no a ešte k úplnej pohode chýba dodať zostavu účinkujúcich. Už minule som jasal pri pohľade na zostavu kapiel, bola tam všehochuť, známe aj neznáme mená, štýlovo tiež pestré, tak tomu bolo aj dnes, pochybujem že tu bol nejaký fanúšik, komu by jeho štýl niektorá z prítomných kapiel nezahrala, tak ale poďme priamo na podrobnosti.

Ako sa už tradične u mňa stáva, začiatok festivalu som nestíhal a vlastne podľa prítomných známych som ani o moc neprišiel, takže ani netuším čo hrala taká kapela so záhadným názvom DMC ale mám dojem že nejaký Death metal to mal byť, no čo už, nie všetko musím vidieť.

Ako druhá dnes vystúpila Slovenská banda zvaná The Crypt, ktorý podľa avizovaných upútavok, mali hrať Black metal, ja osobne túto kapelu poznám už skoro od ich vzniku nevynechal som skoro žiadnu príležitosť vidieť ich naživo, je pravda, že toho Black metalu na Slovensku vážne nieje veľa a tak sme v dobách ich najväčšej slávy boli my Black metalisti vďačný za každý pokus prelomiť to prázdno na scéne. Mám v živej pamäti, že táto kapela hrala rýchly a drsný Black metal, ale po vypočutí dnešného koncertu by som už ich štýl neoznačoval ako Black metal, mám dojem že svoje korene už nechali za sebou a vrhli sa na progresívnejšie znenie tohto štýlu. Rýchlosť a ostrosť vymenili za melodické gitarové riffy, technického metalu, aj spev už bol miernejší, celé mi to evokovalo kapely ako dnešný Satyricon, či posledné počiny Ihsahna, a Emperor. Samozrejme že ide len o prirovnanie, takej úrovne sa ešte táto kapela z ďaleka nedotkla, ale už vykročila týmto smerom. Neviem či to je práve novou zostavou, ale hralo im to v celku dobre. Popočúval som si a bol som spokojný. Uvidíme čo predvedú na budúcich koncertoch, dnes dobrý priemer.

Nasledovala banda z Ruska o ktorej som si musel pred koncertom nasurfovať nejaké informácie a pozrieť nejaké videa na webe, aby som bol v obraze, čo ma čaká. Kapela Grenouer vraj hrá progresívny a agresívny metal, čo ja nejako moc nemusím, ale veď čo by sme si nevypočuli. Chalani hrali v celku dobre, kvalitne, bolo vidieť že niesu nejaká začínajúca kapela, ale po chvíľke ma to aj začalo trochu otravovať, lebo hrali dokola tie isté námety, a vykričaný spev mi pílil uši natoľko, že skvelý začiatok ich koncertu a pri konci zmenil na čakanie na koniec. Ako som už v úvode napísal, tento štýl nieje moja parketa v žiadnom prípade a tak si to neviem vychutnať, ale ako som si neskôr všimol, chalani si dali medzi vzory Fear Factory, ktorých milujem ale mám dojem že s touto muzikou to nemalo vôbec nič spoločné, tak predsa len ostaneme pri tých Meshuggah a trochu z ranných Machine Head, ktorým sa to asi najviac podobalo. Je len škoda, že tak zručný inštrumentalisti nedali do muziky niečo svojho, takto to pôsobilo ako lacná kópia spomínaných kapiel. Pre mňa dnes priemer, vyššie hodnotenie by som dal iba v prípadne, že by ma niečo na ich tvorbe vážne zaujalo, ale dnes to nebolo.

No a konečne sa to začalo približovať k mojej vyvolenej štvorici kapiel, na ktoré som dnes vlastne prišiel a prvou z nich sú skvelý Silent Stream Of Godless Elegy z Čiech, ku ktorým by som ani nemal čo povedať, určite ich každý fanúšik metalu už niekde videl, alebo počul, tak by bolo škoda sa tu o nich siahodlho rozpisovať. Skrátka, niet asi lepšej kapely v tomto štýle v našich zemiach ako je práve táto. Som ich fanúšikom od prvého albumu, kapela tiež prešla svojimi obdobiami, ale mám dojem že dnes majú stabilnú zostavu a mne úplne vyhovuje. Kapela krá taký prístupnejší Doom metal, dnes značne poznačený Folkovými vplyvmi, čo je len dobré, aspoň sa dokonale odlišujú od množstva podobných kapiel. Trochu som sa bál, ako sa takéto početné teleso zvukovo popasuje s miestnou aparatúrou, ale nakoniec výsledok bol neskutočným zvukovým zážitkom. Kapela zahrala výber najhranejších skladieb, názvy budete odo mňa čakať márne, nerád by som sa sekol, poznám ich tvorbu dobre, ale už sa mi zlievajú koncerty, ktoré som od nich videl, tak to chápte. Zaznelo ale skoro celé EP "Osamelí", zazneli aj veci z aktuálneho albumu ale aj staré vypalovačky a zaznela aj nová skladba, všetky veci mali neskutočný úspech, kapela sa dobre bavila, aj fanúšikovia metali hlavami ako o život. Všetko ako má byť !!! na záver zaznela aj moja obľúbená cover verzia Dead Can Dance, no a ešte prídavok a je tu záver. K tomuto vystúpeniu nemôžem mať krivého slova, podľa mňa kapela zahrala svoj životný koncert (viem to som písal aj minule), ja som sa neskutočne dobre bavil, je vidieť že profesionálny prístup prináša úspech, tu sa to znovu potvrdilo. Už sa teším na nový album a ďalšie ich vystúpenie. Dnes pre mňa vynikajúco!

Konečne som sa dočkal kapely, ktorú som prvýkrát videl na Masters of Rock a odvtedy som očakával, kedy si ich všimne nejaký organizátor koncertov u nás, aby ich pozval na svoju akciu, dočkal som sa. O Bielorusoch Rasta toho zatiaľ nieje veľa počuť, ale v poslednom čase som si všimol že ich čoraz častejšie budem vídavať na festivaloch, čo je pre mňa len pozitívum. Chalani dnes nastúpili v rovnakých futuristických rovnošatách a už od prvých tónov dom bol v siedmom nebi. Tak takúto muziku ja jednoznačne môžem za každých podmienok, dokonca mi chalani vyfúkli môj dávny sen založiť si práve podobne znejúcu kapelu, ako hrajú dnes oni, no čo už, niekto to raz musel prelomiť a začať niekde inde, ako všetky ostatné bandy. Ako by som to definoval, oni sa označujú ako Melodic Trash metal, no ja by som to skôr nazval Futuristic Melodic Death Metal, toto je presne to pravé. Kapela znie veľmi tvrdo, vďaka mohutnému zvuku gitár a razantnými bicími a drsnému spevu, no na druhej strane výrazné klávesové nápady, tomu všetkému dávajú iný rozmer, totiž klávesák si zvolil elektronické, priam vesmírne zvuky, a tie dávajú kapele jedinečný zvuk. Na prvé počutie znie kapela ako klon kapely Crematory, ale v oveľa tvrdšom prevedení. Ozaj neskutočný zážitok, počuť to komplet naživo, ich nahrávky sú tiež d pohode, ale naživo to dostáva kozmický nádych. Kapela si zaexperimentovala aj so známymi hitmi 80 tych rokov, ako sú napríklad "Sweet Dreams", či "Enjoy The Silence" ktoré nemusím dúfam ani komentovať. Ich prevedenie mi doslova vyrazilo dych. Publikum sa bavilo dokonale a po každej skladbe nasledovali búrlivé ovácie za ktoré by sa nemusela hanbiť žiadna svetová banda. Po zmiešaných pocitoch predošlého ich vystúpenia, dnes to bolo geniálne, vynikajúce, neskutočne profesionálne. Táto kapela sa po tomto vystúpení dostala medzi najpočúvateľnejšie kapely v mojom prehrávači, to bez debaty. Už dnes sa teším na ich vystúpenie na Brutal Assaulte. Toto sa ani nedá hodnotiť, "zaľúbil som sa" do tejto kapely, splňuje všetky elementy mojich predstáv o muzike, ktorý mám rád. Dnes to ani ohodnotiť nedokážem, som zaslepený a zaujatý. Geniálne!

Nastal čas na hviezdu večera, severania z Nórska Trail Of Tears zavítali do našich končím po prvýkrát a nedokážem odhadnúť či aj posledný, každopádne, som rád že prijali pozvanie na tento festival, lebo som ich chcel svojho času veľmi vidieť, ale potom som ich prestal počúvať a sledovať až v poslednom čase som zas oprášil staré nahrávky po napočúval si to trochu a zas mi zachutili. Zhasli sa svetlá a kapela to rozbalila naplno, bolo vidieť, že pohyb majú v krvi, kapela začala pobehovať po pódiu v svojich bielych rovnošatách, teda okrem speváčky, ktorá bola odetá do čierneho. Aby som popísal muziku ktorú produkuje táto kapela, tak by som to najskôr nazval melodický Gothic metal, ikeď niektoré skladby znejú vážne tvrdo na Gothiku, vynikajúce melodické linky podporené samplovanými klávesami dopĺňali oba skvelé vokály, tak mužský, ako aj rozmanitý ženský. Povedal by som že práve vokálna sekcia dáva tejto kapele osobitý rozmer, lebo škála pestrých polôh spevu bola fakt neskutočná. Kapela zahrala výber svojich najúspešnejších skladieb, zabrúsila aj do tvrdších a starších vecí, nové veci boli zastúpené tiež. Počas koncertu bolo vidieť, že fanúšikovia poznajú dokonale skladby, pri niektorých refrénoch som zaregistroval že sa aj zborovo spievalo, z čoho mala kapela rozhodne radosť. Neviem čo by som viac napísal, vážne toto je koncertná kapela a samotný zážitok z vystúpenia je to pravé, preto chodím na koncerty, a hlavne na takéto ako dnes. Táto banda, predviedla, že ešte nepatria do starého železa a aj súčasnému fanúšikovi majú čo povedať. Pre mňa dnes opäť vynikajúca show od týchto severanov. Určite patrili medzi vrchol dnešného festivalu pre mnoho prítomných fanúšikov vrátene mňa.

To som ešte netušil, aký zážitok ma ešte dnes čaká na záver. Nastala prestavba pódia, začali sa tam objavovať rôzne znaky a množstvo elektroniky a káblov, to bola predzvesť nasledujúceho vystúpenia kapely, na ktorú som bol vážne zvedavý. Taliani Ensoph sú totiž úplne niekde inde ako doterajšie kapely, ktoré hrali na tomto festivale a ani sa nečudujem, že ich organizátor dal ako bonbónik na záver festivalu. Na minulom festivale bol takýmto netradičným lákadlom skvelý Industrial metal v podaní Mortiisa, dnes v podobnom duchu mali byť práve títo taliani. Sveteľný park sa rozsvietil a za ponurého intra sa na scéne objavili členovia kapely v rôznych maskách a kozmických kombinézach, teda až na speváka, ktorý bol vyzlečený do pol pása a vyzeral ako smrť, telo mal ozdobené tetovaniami a neskutočným množstvom piersingov. No úplný šialenec. Koncert začal a sála sa roztancovala, bol som prekvapený, koľko ľudí sa nahrnulo dopredu, som čakal že po Traile sa sála vyprázdni, opak bol však pravdou, každý bol zvedavý, čo sa bude diať. A dialo sa toho ozaj veľa. Kapela značne podporená elektronickými podkladmi a masívnymi gitarovými melódiami to vážne rozbalila vo veľkom štýle. Kto pozná kapely tohto razenia, tak vie si predstaviť, kto nie, tak môžem naznačiť, že kapela hrala niečo na štýl dnešnej tvorby The Kovenant, alebo Samael, samozrejme nechýbali metalové gitarové riffy, pomalšie skladby zas zneli značne goticky no a nesmeli chýbať ani industriálne prvky o ktoré sa staral chlapík za klávesmi, ktorého cez laserové osvetlenie bolo možné vidieť len zriedka. Tak presne toto je moja parketa, mám rád metal, keď sa do neho vkladajú elektronické elementy, len sa to musí vedieť dobre skĺbiť a to táto banda ovládala bravúrne. Je len škoda že som sa o nich dozvedel až tak neskoro, určite by nesmeli chýbať v mojej zbierke, ikeď začínali skôr ako Avantgardná gotika na prvých albumoch. Ten posledný v poradí je už o tom čo znelo dnes na ich show. Viem, koľko ľudí toľko chutí, určite sa nájde množstvo tých, ktorým takáto muzika vyslovene vadí, no práve tí mali čas opustiť sálu včas, ja som rozhodne medzi nich nepatril lebo môj hudobný záber je široký ako oceán a často zablúdim aj do neprebádaných vôd, ako tomu bolo aj pri vystúpení tejto kapely. Pre mňa to bol skvost dnešného koncertu, ako som sa už zmienil, posledná štvorica kapiel bola pre mňa vynikajúca a to sa aj potvrdilo. Až som sa čudoval, že si fanúšikovia pýtali niekoľko prídavkov a kapela im z radosťou vyhovela, mám pocit že takýto úspech ešte asi ani nemali nikde. Znovu sa budem opakovať, ale čo mám robiť, táto kapela ma totálne dostala, bolo to živé, teatrálne, výborne zahrané, skrátka show ako má byť. Ako u predchádzajúcich kapiel, Výborné!

Na záver len pár slov, nerád by som moralizoval, alebo niekomu vstupoval do svedomia, ale veľmi ma prekvapila malá účasť fanúšikov a neviem si vysvetliť, prečo takýto pre mňa výnimočný festival jednoducho odignorovali, čím zapríčinili situáciu, že sa organizátori rozhodli nepokračovať v organizovaní tohto festivalu do budúcna, čo je pre mňa obrovská strata a nepríjemná správa. Ozaj som smutný z tejto správy, ale je to ich rozhodnutie, s tým my verní fanúšikovia nič nenarobíme. Každopádne musím ale napísať, že pompéznejší záver tradície si asi nikto nevie predstaviť, ja osobne určite nie, videl som jeden z najlepších klubových festivalov u nás v mojom živote a mám taký dojem, že v dnešnej dobe aj posledný z tých väčších na Slovensku. Musím sa za to poďakovať, i keď z poďakovania chalani kapely a priestor nevyplatia. Pozdravujem všetkých, ktorí sa na tom podieľali.

[ Darkoldus ]



[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits