r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]


Perunica Fest III.
Butterfly Temple, Radogost, Saltus, Žrec
23.5.2008, r.c.naOZZaY - Nitra (SK)

Chvíľu som rozmýšľal, čím by som dnešnú reportáž začal, keď som už v minulosti všetko spomenul o tomto skvelom festivale, som len rád že neostalo len pri prvom pokračovaní, ale že sa to rozbieha celkom zdarne. Nejaký čas som čakal na mená, ktoré oslovia fanúšikov tohto žánru a nakoniec sa zostava vykryštalizovala na veľmi vyrovnanú úroveň čo sa kvality a mien týka. Na druhej strane je pravda, že kapely ktoré vystúpili dnes niesu až tak veľmi známe ako tie čo už vystupovali v minulosti na tomto festivale, ale zato si treba vždy aj rozšíriť obzor a neostať len pri pár kapelách svetovo známych a momentálne "trendových". Pre mňa osobne dnešná voľba kapiel vyvolala veľkú radosť, lebo už nejaký čas som chcel práve tieto kapely vidieť, ale stále sa nepodarilo ich priviesť do našich končín, až teraz sa to konečne podarilo. Tak prejdem rovno k hodnoteniu jednotlivých vystúpení.

Ako prvá kapela večera vystúpila už celkom známa banda v okruhu fanúšikov tohto štýlu, Moravský Žrec, ktorý na tomto festivale už hrali a sám som sa čudoval, prečo organizátor znovu siahol práve po nich, ale nakoniec, prečo nie. Chalani a slečna dnes totiž chceli propagovať svoj prvý album ,ktorý v týchto dňoch hádam už vyjde, ja osobne som na neho celkom zvedavý. Trochu ma na začiatku prekvapil horší zvuk, nebolo počuť skoro žiaden nástroj, okrem basy a spevu, ale v priabehu koncertu sa to vylepšilo tak sme si mohli vychutnať ich Folk Black metal v plnej kráse. Všimol som si, že sa u nich vymenil hráč na husle, dnes to bola dievčina, ktorá si síce moc nezahrala, ale to čo odohrala bolo fajn. Už tradične si svoj program zostavili zo známych skladieb, ktoré prešpikovali aj nejakými úplne novými, nesmel chýbať ani cover od Nokturnal Mortum "Perun's Celestial Silver" v českom prevedení. Povedal by som že mali dnes určite väčší úspech ako v predošlých vystúpeniach, kotol pod pódiom sa neustále točil a tak to pokračovalo až do konca ich setu. Bolo vidieť, že si ich fanúšikovia našli a že ich muzika si pomaličky razí cestu vpred k širšiemu okruhu fans. Dnešné vystúpenie by sa dalo hodnotiť čo do výkonu na výbornú, len trochu zaostával zvuk, ale očividne to nikomu neprekážalo v tom aby sa na nich dobre nezabavil. Zhrniem to do toho, že dnes vysoko nad priemer na úvodnú kapelu večera.

Ako druhá v poradí nečakane vystúpila Poľska kapela Saltus, ktorých už poznám v celku dosť dlho, ale vždy som ich vnímal skôr ako Black metalovú bandu v tom pravom zmysle, no dnes nastala výrazná zmena, nielen v zovňajšku, ale hlavne v hudobnom smere. Už pri skúške nástrojov bolo výrazné nové ladenie, čakal som zmenu a samozrejme nastala. Kapela dnes odohrala vysoko kvalitný Pagan metal, trochu ovplyvnený Death metalom, ale to len čiastočne, hlavne po hudobnej stránke. Rýchle tempá vystriedali hutné pomalšie melódie s dôrazom na melodiku, tiež sa zmenil štýl spevu oproti škreku z ich debutných albumov, dnes sa už vyznačuje skôr hlbokým spevom, miestami aj čistým. Ja osobne keby som tento koncert počul niekde v rádiu, určite by som ich nepoznal, napriek tomu, že ich tvorbu poznám. Už na albume "Imperium Slonca" bol jasný náznak zmeny, musím však dodať že pre mňa veľmi pozitívny. Povedal by som že dnešná tvorba kapely sa mi veľmi páči, a aj na tomto koncerte ukázali 100 % profesionality a hudobníckej zručnosti. Ešte aj zvuk si nastavili predne podľa mojich predstáv. Ale ani takejto kapele sa nevyhýbajú technické problémy, ale našťastie boli rýchlo odstránené a koncert pokračoval bez prerušenia. Fanúšikovia sa znovu balili výborne, dokonca môžem konštatovať, že taký kotol ako práve na tejto kapele bol hádam len na Arkone. Chalani, výborne som sa bavil. Dokázali že Poľska scéna po nedávnych udalostiach nezomrela, ale stále je to dosť kapiel, ktoré vedia hrať skvelú muziku. Saltus dnes na výbornú !!!

Nasledovala ďalšia Poľska kapela na ktorú som bol vážne zvedavý, keďže na svojom konte zatiaľ nemajú žiaden album, len dve demonahrávky, čo je veľká škoda, lebo už samotné demáče majú vynikajúci zvuk aj skladby, je škoda že sa k fanúšikom ešte nedostali v plnohodnotnom prevedení. Banda Radogost sa dnes predstavila v plnej kráse, veľmi som bol zvedavý, či aj na koncertoch vedia tak dobre hrať ako na nahrávke a už po pár tónoch som zostal doslova ako prikovaný. Tak takto si viem predstaviť poriadnu Pagan kapelu, ktorú by som počúval veľmi často. Chalani rovnako ako predchádzajúca banda boli hudobne úplne skvelý, postupne som si všímal detailnejšie všetky nástroje a nevyhádzal som z údivu, kde sa to v takej neznámej kapele berie, tí musia veľmi veľa času tráviť v skúšobni, inač si to neviem vysvetliť. Ich muzika bola svižná, melodická, folková, metalové, no skrátka všetko dobre skombinované do jedného celku. Ale najviac vyčnieval virtuózny huslista, ktorý hral na svoj nástroj fakt ako metalový Paganini, tento človek udával celej muzike životnú silu, ozaj som lepšieho huslistu v podobnej muzike nevidel (povedal by som že sa dosť priblížil huslistovi z Turisas a to nepreháňam). Čo sa týka štýlu, tak kapela asi veľmi často počúva bandy ako Korpiklaani, či spomínaný Turisas, lebo ich muzika bola značne podobná, ale na rozdiel od menovaných kapiel, Radogost si do svojich melódií pridávala to svoje slovenské a tým sú vlastne originálny. Už som len čakal kedy spustia cover od Korpiklaani "Wooden Pints", ktorý na deme majú fakt dobre zvládnutý. Škoda, nezahrali 9 U mňa asi najlepšia dnes bola ich skladba "Klnijmy Sie Na Slonce" čo je tancovačka ako má byť. Husľové umenie sa zas prejavilo naplno v skladbe "Tam Skad Pochodze", kde huslista exceloval. Normálne som chcel aby hrali ešte a dokola, ale všetko musí skončiť, hlavne na festivaloch kde čakajú ešte ďalšie kapely, tak po prídavku bol úž úplný koniec. Nemám slov, ktorými by som túto kapelu ohodnotil, bol som fakt očarený, prekvapený a zaskočený že som o nich počul len toľko málo, ale už dnes sa teším ako si ich znovu vychutnám na Hell fast Attack festivale. Pre mňa dnešný večer kapela v hodnotení najvyššom. Excelentné !!!

Blížil sa záver festivalu a s ním aj hladný ťahák tretieho pokračovania Perunica festu, Ruský Butterfly Temple, ktorých som veľmi chcel vidieť, lebo svojho času som ich intenzívne počúval, lebo práve oni spolu s niektorými východnými kapelami začali práve tento štýl hrať ako prvý. Vtedy ma oslovili a začal som bližšie sledovať tieto kapely, ktoré hrali štýl ktorý som ja vždy obdivoval u severských kapiel, ale chýbalo mi tam niečo čo by bolo vyslovene z nášho regiónu. A práve v podaní týchto kapiel som si to konečne mohol vychutnať naplno. Na rozdiel od predchádzajúcich kapiel, táto banda sa štýlovo pohráva s Progresívnym metalom, nechýbajú klávesové linky za ktoré by sa nemusel hanbiť žiaden hudobník spomínaného štýlu, zásadný rozdiel však je, že v ich muzike sa jednoznačne odrážajú folkové vplyvy a práve preto patria presne na tento festival. Keď človek počúva ich nahrávky, tak musí uznať, že im nič nechýba, nenudia, je tam plno hudobníckych predností a svojimi pestrými vokálmi búrajú štýlové bariéry, teda v ich muzike si asi každý niečo nájde. V prvom rade ide však o metal, to bez pochyby, kapela hrá aj rýchlo, ale ani pomalšie záležitosti im nerobia problémy, tam vynikne každý nástroj vrátene čistého spevu. Na dneškom koncerte z počiatku vládla taká vlažné atmosféra, každú pozeral čo sa bude diať, mám dojem že len pár ľudí vedelo čo od tejto bandy čakať a tí si to užívali od začiatku naplno, ostatný sa až postupne pridávali aby sa v polovici koncertu roztancovala celá sála. Musím sa priznať, že toľko metajúcich sa vlasatých hláv pohromade som ma domácich koncertoch už dávno nevidel, bol to vážne skvelý pohľad. Kapela dnes zahrala výber zo svojich albumov, tak zazneli skladby všetkých období ich kariéry, pri tých novších už bolo počuť, že sa jemne odkláňajú štýlovo, ale stále to bol Pagan metal ako má byť. No a čo prišlo na záver, to som ani nečakal, aj keď som niečo o tom čítal v live reportoch iných médií, ako prídavok si chalani zahrali cover od božských Moonspell "Alma Mater", čo bolo úplne najlepšie vyvrcholenie dnešného festivalu. Opäť sa mi bude ťažko hodnotiť, lebo som zaujatý fanúšik a na túto kapelu by som krivého slovka nenapísal, pre mňa boli skvelý po celý koncert, odohrali to čo som očakával a samotná atmosféra bola skvelá. Čo si ešte môžem želať. Rovnako ako u predchádzajúcej kapely, výborne !!!

Posledná slová patria tradične organizátorovi, opäť sa ti podaril skvelý kúsok v podobe tretieho pokračovania tohto festivalu, výber kapiel nemôžem komentovať inač ako výborný, atmosféra na koncerte skvelá, na pár technických nedostatkov aj po zvukovej stránke to dnes bolo viac ako dobré. Vážne sa neviem dočkať ktoré kapely sa zúčastnia na štvrtom pokračovaní tohto výborného festivalu, pár typov by som mal ale to nezáleží na mne, počkáme si na výsledok v podobe plagátu na Perunica fest 4. Tento festival sa stále zlepšuje a dúfam že to takto pôjde aj do budúcna.

[ Darkoldus ]



[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits