r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]


Inactive Messiah (GRE), Devian (SWE), Septicflesh (GRE), Vader (PL)
3.6.2008, Colloseum - Košice (SK)

Trvalo to dosť dlho, ale zdá sa, že významné mená extrémnej metalovej scény konečne objavili Košice. Po prvých "lastovičkách", ktoré ešte pamätajú Myslavu a Butterfly - Decapitated, Sadist, Sceptic, Ancient, Skyforger...to pokračovalo minuloročnými Misery Index a Agathocles v Khoi-Khoi a to nebol koniec. Januárové vystúpenie Napalm Death v IC Culture Train bolo ďalším prísľubom do budúcnosti, a ten nebol daný len tak do vetra - 3. júna 2008 k nám na svojom turné k 25. výročiu existencie zavítali poľskí deathmetaloví králi Vader, už vyše dekády aj jeden z ťažko spochybniteľných vrcholov svetovej scény, a priviezli so sebou nemenej kvalitných spolubojovníkov. Reinkarnovaní Gréci Septicflesh sú už takisto legendou, ich mladší krajania Inactive Messiah novou krvou na scéne a za Švédov Devian dostatočne hovoria mená Legion a Emil Dragutinović. Z tohto pohľadu som sa neobával ani tak "rizikového" utorkového termínu, ako skôr toho, či Colloseum takúto akciu zvládne po stránke kapacity, zvuku a zázemia...aby som nedržal ľudí v neistote, mám pocit, že to celé dopadlo prinajmenšom dobre.
Nápad otvoriť podnik len polhodinu pred koncertom sa javil byť trochu "o hubu", na davové scény pred zavretým "Jánošíkom" z januára, kedy Rubufaso Mukufo robili hudobný podmaz k púšťaniu do sály, sa len tak ľahko nezabúda, ale tentokrát všetko odsýpalo tak, že koncert sa začal prakticky načas, krátko po siedmej, a Inactive Messiah rozhodne nehrali pred poloprázdnym podnikom. Z ich predskakovania Incantation pred vyše pol rokom v Spišskej Novej Vsi som si pamätal melodickejšiu kapelu, ktorá ma veľmi nezaujala, asi aj kvôli zvuku, z ktorého bolo vtedy počuť vokál, bicie a klávesy a celok pripomínal nejaký hybrid thrash a black metalu. V Košiciach však bolo náhle všetko inak, piati Gréci spustili temnejší melodický death metal s nazlosteným blackmetalovým vokálom a pochmúrnou atmosférou, ktorá na nahrávkach trochu pripomína Rotting Christ a pre grécku scénu je pomerne charakteristická. Ostré gitary podfarbovali klávesové linky z playbacku a stalo sa to, čo v Košiciach býva skôr raritou - ľudia sa pred pódium uráčili už na prvú kapelu, až tak, že to, či krčné stavce slúžia, som bol otestovať aj ja... ináč som presne ten odporný typ, ktorý na koncerte stojí so založenými rukami a kamenným ksichtom, to v prípade, že sa mu kapela páči, ináč sa škerí a komentuje:-D Veľmi dobré vystúpenie, myslím, že kapela bola prijatím u publika príjemne prekvapená a zahrali by aj viac, ľudia sami by ešte niečo zvládli, ale v Colloseu nikdy nie je isté, dokedy až bude možné hrať, kým nepríde "zákon a poriadok". P.S. "Ia am the chosen one" je zrejme rovnako povinný metalový inventár ako "ashes to ashes, dust to dust":-D
Zvuková skúška pred koncertom nie je vôbec kravina (pozdravujem "umelcov" typu Cradle Of Filth, Gorgoroth a podobné "ej ale sme temní ako riť" veci), potom totiž nevznikajú zbytočne dlhé pauzy, akurát tak na pivo a pozdravenie sa so známymi, ktorí prišli. Ľudí bolo celkovo tak akurát, plný dom, ale nie neznesiteľná tlačenica a aj to občerstvenie sa dalo splašiť v rozumnej čakacej lehote.
Neviem kedy presne vznikol vynikajúci informačný šum, vďaka ktorému som si ešte v deň koncertu myslel, že miesto pôvodne avizovaných švédskych Devian budú hrať ich krajania Zonaria (ktorí turné s Vader majú, to je fakt, ale až na jeseň), tak či onak predsa len druhé v poradí vystúpilo dva roky staré teleso s názvom Devian. Dátumu 2006 sa báť netreba, v skupine sú okrem Legiona a Emila Dragutinovića, ktorých by z Marduk mal poznať asi každý, aj členovia takých známych formácií ako Nominon a Pan.Thy.Monium, takže očakávanie bolo na mieste. Švédi vo veľkom štýle z pódia pálili chytľavú a nabrúsenú zmes black, death a thrash metalu z ich debutového albumu "Ninewinged Serpent", a jedna zo skladieb mi bola veľmi povedomá, možno coververzia, ale zaboha si nevybavím, čo presne to mohlo byť, znelo to však nečakane rockandrollovo. Zaujímavé bolo, že naživo všetko znelo výrazne melodickejšie než na myspace. Pod pódiom už bolo plno, dlho som nevidel typa, ktorý by od nadšenia tak fuckoval ako Legion:-D Bez ohľadu na to, že Devian nehrajú nič objavného, to čo hrajú, hrajú dobre, podali výkon, ktorému sa vraví "toto je metal" a sľúbili, že sa ešte vrátia...no ja neviem, bol som aj na afterpárty a ani Legion, bez ohľadu na "bývalé pracovisko" nie je žiadny démon, len bežný ksicht, ktorý má rád metal a popije, a ak sa takto "rozbije" po každom koncerte, po turné sa bude liečiť dosť dlho. Samozrejme na koncerte si mimoriadne užíval aj skandovanie "Legion, Legion..." ...ako sa to volá ten kvet?:-D
Gréckych Septicflesh som počul prvýkrát v roku 1994 ešte ako Septic Flesh, kedy na mňa urobili vynikajúci dojem skladbou "Return To Carthage" na výberovke Nuclear Blast, zháňanie celého debutu "Mystic Places Of Dawn" netrvalo dlho a kapela mi zmizla z dohľadu až po štvrtom albume "The Fallen Temple". V roku 2003 aj skončili, ale niektoré konce sú naozaj dočasné, tento trval slabé štyri roky, na svete je nový album "Communion" a s ním Gréci vyrazili na turné, aby ukázali, že ak mysticky ladený atmosferický death metal, tak najlepšie od nich. Spiros Antoniou (basgitara, vokál), Sotiris Vayenas (gitara, vokál), Chris Antoniou (gitara, sample a asi 20 kíl dredov, niektoré skoro po kolená) a Fotis Giannakopoulos (bicie) mali od úvodných tónov na svojej strane skoro celý vtedy už vyslovený skleník, nad ktorým sa okrem vydýchaného horúceho vzduchu vznášali všemožní, antickí, sumerskí a aj "starí" bohovia. Majestátny mohutne melodicky klenutý death metal, podporovaný sýtym, hlbokým a zrozumiteľným revom vynikol aj v nie úplne dokonalom zvuku a atmosféru umocňovali samplované klávesy, ženské vokálne linky...skrátka trvalo to zopár rokov, kým som grécku legendu zažil aj naživo a sklamaný nie som ani náhodou. Ak niekto bol, tak možno preto, že nevedel presne, o čo pôjde. Mohli hrať aj dlhšie, skončili päť minút po deviatej a bolo pomerne jasné, že na policajnú hodinu sa tentokrát hrať nebude...nevadí, nabudúce.
V pauze na občerstvenie som si uvedomil "dočerta, už len jedna kapela, a je po koncerte..." Lenže nie je kapela ako kapela, Vader som naživo zažil prvýkrát v roku 1997 tu za rohom v Humennom, potom ešte aspoň trikrát, lenže poľský kombajn smrti je tanec, ktorý len tak neomrzí, a že 25 rokov existencie rozhodne nemusí znamenať strácanie na sile, v Košiciach predviedol stopercentne. Percent by bolo aj viac, ale - sledujte, čo je život za sviňa (no, ako keby to nebola známa vec už predtým:-D) - spustilo sa intro, chlopaki hrábli do gitár a "ty vole, mne už toho od života zase treba o niečo menej, keď začínajú s Dark Age..." - no, 20 sekúnd a jebhotam, výpadok elektriny v celom podniku! Nič, problém so šťavou bol za dve minúty vyriešený a išlo sa naostro, akurát že už s inou skladbou. Ako popísať utorkové vystúpenie legendy, dosť ťažko, tam bolo treba byť. Proste Piotr (gitara, vokál), Mauser (gitara), Nowy (basgitara) a Daray (bicie) s beštiálnym nasadením zrezali reprezentačný výber toho najlepšieho, spomeniem "Crucified Ones", "Black To The Blind", Carnal", "The Vision And The Voice" atď., na pódiu sa išlo na hranicu možností, čo pri kapele, ktorá hrá stále rýchlo až veľmi rýchlo už niečo znamená, hudobné výkony profesionálne, radosť z hrania nehraná a Piotrov typický vokál bez chyby... ten chlap je živým dôkazom, že vhodne užívaný metal je liek proti starnutiu, lebo nemení sa a paradoxne najstaršie vyzeral vtedy, keď som Vader videl prvýkrát v Headbanger's Ball a to je toľko rokov že to nenapíšem, lebo by som tým poškodil sebe:-D Každopádne keby som nevedel, že je ročník 1965, tak po tomto by som takúto informáciu nezožral. Aj keď na afterparty odpoveď na otázku "kde jest Piotr?" zaznela odpoveď "to wieś jak, on juź jest stary":-D
Situáciu pod pódiom nemá cenu opisovať, tam proste šili čerti s každým z tých tak štyristo ľudí, takto nejako to má na metalovom koncerte vyzerať. Mal som výborný výhľad, hlavu som si o zábradlie nerozbil a aj krk ma už bolí o trochu menej, eufória z koncertu prechádza trochu pomalšie, ako zrejme vidno podľa týchto riadkov... Vader hrali o život skoro poldruha hodiny, samozrejme že bez prídavku by sa akcia nezaobišlo. Bola to coverka "Raining Blood" od Slayer, dobrá vec, ale myslím si, že Vader sú už roky v postavení, kedy sa od nich viac než prevzaté veci počíta vlastná tvorba, a tá "Dark Age", ktorá samozrejme nakoniec už nebola, mi tak trochu chýbala. Nowy potom po koncerte povedal, že tá skladba je nejaká problematická, vraj pokiaľ sa na koncerte niečo stane, tak zásadne pri nej.
Okolo pol dvanástej Vader skončili, potom bola ešte afterparty, ale to je už iný príbeh, tiež divoký, tam vám bolo charizmy že dúfam, že od ranného chytania sa za hlavu nikomu neostali stopy:-D
Záverečné zhrnutie - návštevnosť príjemne prekvapujúca a na takéto akcie ideálna. Hudobná zložka - stopercentná. Atmosféra - vynikajúca. Zvuk - vždy sú nejaké rezervy. Tak hlavne aby to vydržalo a takýchto akcií bolo viac. Kedy to bude netuším, tá čerstvo rozkopaná Vrátna ulica, na ktorej podnik je, neveští nič dobrého.

[ Martin ]



[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits