r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]


Negura Bunget, Galadriel, Vesna
15.10.2008, Randal club - Bratislava (SK)

Po nejakom čase mojej tvorivej odmlky som si zas našiel čas na napísanie pár riadkov o akcii, na ktorej som sa pred pár dňami zúčastnil a veľmi rád. Máme za sebou leto plné skvelých koncertov a festivalov o ktorých ste sa už na našich stránkach dozvedeli, ale nastáva jeseň, čas, keď veľké množstvo kapiel vydáva svoje albumy a zároveň vyrážajú na turné. Toto sa síce netýka kapiel, ktoré dnes vystupovali, ale predsa len, turné je turné. Tak sa rozhodla jedna skvelá banda z Rumunska, že si zopakuje jej úspešné turné po Európe a vyrazili aj smerom do našej krajiny a dokonca tento krát poctili návštevou aj naše hlavné mesto, čomu som vcelku rád, aspoň som sa nemusel prevážať zbytočne po Slovensku. Ale poďme k samotnej akcii. Ako som už naznačil, turné sa chystalo už nejaký čas a aj zastávky boli vopred stanovené mesiace dopredu, tak už sme len čakali či sa niečo nezmení, ale nič vážne sa nestalo, deň koncertu vyzeral fajn, po príchode do klubu Randal som už videl potulovať sa známe postavy z kapiel, tak všetko mohlo začať.

Ako prvá kapela vystúpila na pódium Moravská pagan banda Vesna, čo je vlastne nová zostava zaniknutých Adultery, ale ako som si všimol tak v kapele sú stále tie isté postavy, tak som bol zvedavý o čo sa líšia od predchádzajúcej tvorby, lebo som o nich počul celkom dobré zvesti. Na pódiu sa objavili modly z dreva, kapela vystúpila v tradičných Slovanských odevoch, je len škoda že sa nemohli predstaviť v plnej sile, chýbal bubeník, takže celý koncert bol doprevádzaný automatom, čo nie je síce najlepšia vizitka pre novú kapelu čo sa chce ukázať svetu, ale určité udalosti sa nedajú predvídať. Ďalšie čiastočné sklamanie bolo že kapela mohla dnes zahrať len skladby od Adultery, lebo na iné nemala nahraté doprovody, sakra, povedal som si, ako to spevák oznámil, bol som strašne zvedavý na ich novú tvorbu a nielen ja. Ale kompenzáciou bolo to, že staré skladby obliekli do nových šiat a prispôsobili ich svojmu dnešnému zneniu, čo bolo skvelé. Tak zneli veci z posledných albumov Adultery, skôr tie pohanskejšie, zvuk bol dnes fakt dobrý, tak som sa dobre bavil a oprašoval texty piesní, ktoré som už dlho nepočul. Dobre som si zanôtil "Slovanskú silu", čo je skvelá skladba, takisto aj "Slib na svou cest" je pekná tancovačka, pri tomto koncerte som si uvedomil, prečo sa mi moc nepáčili koncerty Adultery, skrátka mi tam značne vadil ten Black metalový škrek, ktorý prehlušoval všetko ostatné, vždy som čakal, keď začne spievať terajší vokalista a vlastne mozog oboch kapiel zároveň. Dočkal som sa, škrek je preč, v popredí sú pohanské popevky, husle, čo je skvelé. Kapela koncert obohatila aj o obľúbené coververzie Čechomoru "Gorale" a o záverečnú neidentifikovateľnú ľudovku zo skvelým textom. Tak a nastal úplný záver ich koncertu, čo bola síce škoda, ale večer len začínal a predkapely si toho času moc neužijú, ale mal som dojem že všetci prítomný sa dobre bavili, vrátane mňa, čomu nasvedčoval aj záverečný potlesk. Chalani, fakt to bolo dnes dobré, ale dúfam že na budúce stretnutie prídete už v plnej zostave a zahráte čo to zo súčasnej tvorby. Hodnotenie dneška, na výbornú.

Ako druhá kapela dnes vystúpila Bratislavská (a nebojím sa napísať aj Slovenská) metalová legenda Galadriel, ktorých som už tiež nejaký čas nevidel naživo a tak som sa celkom tešil, že si zas pozriem ich vystúpenie tu. Nebudem tajiť, jedným z dôvodov, prečo som sa pretlačil až skoro dopredu bolo to, aby som si už po druhý krát pozrel výkon ich bubeníka Iggiho, ktorý do svojej hry dáva prvky nevídané a nebojím sa napísať aj neslýchané na Slovenskej scéne. Ale k tomu neskôr. Ja viem že to bude znieť veľmi divne, ale po oznámení fromtmana Doda, že dnešný koncert bude bez ženského spevu som sa potešil, lebo v poslednom čase som zahltený kapelami kde mikrofóny okupujú ženské a už ma to začalo vážne hnevať a dostal som chuť na poriadne metalové hlasy a znenie. Tak a toto je druhá vec prečo som si koncert Galadrielu šiel pozrieť do centra diania pod pódium. Neviem čím to bolo, ale dnešný koncert mal vážne gule, neskutočnú energiu ktorá z hudobníkov len tak sršala navôkol. Som sa dokonca pristihol že si len tak metám hlavou v pomalších pasážach, čo je u mňa vidieť skôr pri zahraničných hviezdach ako pri kapele, ktorú poznám od začiatku veľmi podrobne. To nič nemení na fakte, že Galadriel bol dnes v skvelej forme, všetci hudobníci dávali zo seba maximum a maximum im bolo aj od publika vrátené potleskom i samotnou atmosférou pod pódiom. Tak takýto Galadriel sa mi skrátka páči viac ako jeho "druhá" tvár, ktorú prezentujú, keď sú v plnej zostave. Každopádne zaznel výber skladieb posledných období, zablúdilo sa aj do starších albumov, netrúfam si tu teraz napísať ktoré skladby zazneli, pamäť na názvy je moja slabosť, ale zaznelo to za tu zhruba hodinku dosť. Chcel som sa ešte pozastaviť u fenomenálneho bubeníka kapely, ktorý dal do vystúpení a muziky Galadriel čosi nové, ozaj si nepamätám, kedy som naposledy videl takéhoto talentovaného a presného a teatrálneho bubeníka ( určite to bol naposledy Marthus z Inner Fear, dnes už v C.O.F. ), ktorého môžu Dodovcom závidieť aj svetové kapely. Neskutočný zážitok ho chvíľku pozorovať pri "práci". Kapela si svoj čas vyčerpala, aj keď som čakal že niečo pridajú, ale ako organizátori nechali adekvátny čas hlavnej kapele večera. Hodnotenie Galadrielu dnes, vynikajúce, viac než to...

Nastal čas pre hlavnú kapelu večera, Rumunskú Negura Bunget, ktorý sa po čase znovu vrátili do našich končín, je len škoda že za ten čas nemajú žiaden nový album, ktorý by prezentovali, tak som sa v celku tešil aj na staré skladby v ich podaní. Keď si tak zaspomínam, naposledy som ich videl v Trenčíne s spoločnosti aj iných skvelých kapiel, ten koncert bol vážne výborný, spomienky ostali. Videl som aj trochu horší ich koncert na Brutal Assaulte, kde som bol značne sklamaný, ale v Trenčíne si u mňa napravili reputáciu skvelým koncertom, a tak som čakal že dnes tomu nebude inak. Svojim spôsobom, som mal aj pravdu. Kapela dnes vystúpila v plnej zostave vrátane xylofonistu (pardon, ale neviem dôjsť na názov toho perkusného nástroja) a zvuk bol dnes viac ako priaznivý mojim ušiam. Viem že sa budem asi opakovať, o tejto kapele som toho už svojho času napísal vážne dosť, ale aj dnes mám pocit, že znejú originálne a svojsky a tým čo ich inšpiruje v rodnej krajine a kultúre je ich muzika doslova nasiaknutá. Ja som ich štýl svojho času nazval Melancholickým Pagan Black metalom a za tým si aj dnes stojím, ponuré pasáže strieda zbesilý útok na ušné bubienky, do toho podmanivé melódie dopĺňali klávesové podklady. Všimol som si tiež, že kapela dnes nebola vo svojej koži, spolupráca s publikom bola na začiatku dobrá, ale postupom času sa vytrácala a skladba striedala druhú skoro bez prestávky. Na druhej strane výkon bol 100% profesionálny bez jedinej chybičky, zazneli všetky mne známe skladby, klipovky, aj inštrumentálna drevohra, niet sa na čo sťažovať. Ja som bol spokojný, dúfam že aj kapela. Nebudem to zdržovať, dnešný ich koncert hodnotím nadpriemerne, nebudem používať superlatívy, lebo až tak moc ma ich dnešný výkon nezobral na rozdiel od ich predskokanov. Ale aj tak som potešený, že som ich znovu videl. Nabudúce prídem zvonu.

Miesto pre záverečné slová: Dnešná akcia mala v celku úspech, mám dojem že na koncerte sa ukázalo tak okolo 200 fanúšikov, ale môžem sa aj mýliť, klub bol viac menej zaplnený, čo je dobré znamenie napriek tomu, že sa koncert odohrával v strede pracovného týždňa. Zvuk aj svetlá štandardne dobré, samotná atmosféra podľa mojich predstáv, niet čo vytknúť. Uvidíme čím nás organizátori prekvapia nabudúce, vopred sa už ale teším.

[ Darkoldus ]



[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits