r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]

Ragnarök's Aaskereia Festival Tour
Týr (FAR), Alestorm (GB), Hollenthon (AUT), Svartsot (DK), Gwydion (POR)
17.10.2008, Szene - Viedeň (AT)

A je to tu! Putovný viking/paganský kolotoč opäť brázdi koncertné pódia Európy. Po nedávnom veľkom úspechu Pagan Festu prichádza ďalší - Ragnarök's Aaskereia.
Samozrejme toto treba vidieť naživo. Na tomto fesťáku hrali môjmu srdcu blízke kapely, nebolo teda nad čím váhať. Keďže na poslednú chvíľku padol dohodnutý odvoz, museli sme sa vybrať vlakom. Do Viedne sme sa vybrali zastupovať bratislavské undergroundové farby v celkovom počte tri kusy :) (z toho jeden Faerčan, ktorý študuje v Bratislave). Tento koncert sa mal odohrávať v mne neznámom klube Szene, takže som si radšej ani nezobral foťák - žiadne fotky z tohto koncertu od mňa nebudú. Ale možno chalanisko z Faerských ostrovov, Johan, ich dodá. Nechajte sa prekvapiť.
Cesta vlakom ubehla veľmi rýchlo, na prekvapenie aj hľadanie klubu bolo veľmi rýchle, keďže sme zistili že priamy autobus z vlakovej stanice stojí neďaleko podniku. Pred klubom sme stretli speváka/gitaristu Heri z Týr, s ktorým si Johan pokecal vo svojom rodnom jazyku a my sme sa len pozerali na tie slovné zvraty a jazykolamy :) Samozrejme som túto príležitosť využil a s Herim sa odfotil :)

Pri vchode do klubu Szene som čakal, že to bude podobné ako v Planet. Najprv to aj tak vyzeralo, chodbička, šatňa, a potom som čakal dajaké schody dole, že tam bude veľká sála. Zdanie klamalo :) Hneď vedľa šatne boli dvere, ktorými sa vchádzalo do koncertnej sály. Prekvapilo ma, že opticky vyzerala menšia, ako tá v Randali. Podľa môjho odhadu sa tam môže vojsť tak 350-400 ľudí. V priebehu koncertu sa ukázalo, že sála je na tom veľmi dobre, tak ako sa na Rakúsko patrí - veľmi dobrý zvuk, vynikajúce svetla, dobré vetranie :) Merchandising v predvstupnej hale bol pomerne slušný, mňa hlavne potešilo tričko venované tomuto festivalu Ragnarök's Aaskereia, ostatní členovia tímu kupujú všetko možné s tematikou skupiny Týr. Ale poďme už k dianiu na koncertnom pódiu.

Prvá sa na pódiu objavila kapela Gwydion. Pravdupovediac som na ňu vôbec nebol pripravený. Na pódiu sa zjavila šestica metalistov. Dlhé vlasy (až na klávesáka), celkom temný image a Thorove kladivá na krkoch... Povedal som si - klasickí Severania :D:D Ale to bola chyba - títo vikingovia prišli z Portugalska :)) Na ich vystúpenie bolo zo začiatku zvedavých tak 20-30 ľudí. S postupujúcim časom ich í pribúdalo, ktovie či kvôli hudbe, alebo kvôli tomu, že si už nakúpili suveníry a pivo a chceli sa pozrieť, čo je to za pohanov na pódiu. Skupina spustila zmesku folk/pagan metalu s občasnou blackmetalovou príchuťou. Chalani na pódiu to veľmi prežívali a užívali si tento koncert, žiaľ, nemali veľmi veľkú odozvu. Za polhodinku, čo mali vyčlenenú stihli zahrať cca 5-6 pesničiek. V pamäti mi hlavne utkvel krátkovlasý klávesák, ktorý pri nástroji strúhal všemožné pózy (treba vidieť). Mne osobne sa ako predkapela veľmi páčili a rád si ich pozriem znova. V prípade, že si chcete vypočuť pravý nefalšovaný viking/folk metal, navštívte ich stránku.

Po krátkej pauze nastúpila dánska kapela Svartsot. Na nich som sa veľmi tešil a boli jedným z hlavných motívov, prečo ísť na tento malý festival. Dáni na pódium napochodovali v dobových habitoch. Spevák Claus prišiel na pódium rovno s veľkou sekerou, ktorou si napomáhal vyklepávaním rytmu pri niektorých piesňach, prípadne ju používal na hrozenie okolostojacim divákom. Spevák s okolitým diváctvom vo veľkej miere komunikoval a vždy si trošku zašpásoval s publikom. Ako sa dalo predpokladať, celé vystúpenie bolo odohrané z ich prvého a zatiaľ jediného albumu - "Ravnenes Saga". Títo dánski fešáci hrajú folk/viking metal, ako sa na tomto festivale patrí. Ich muzika má nesmiernu dynamiku a melodickosť, čo ukázali aj vo Viedni, kde roztancovali pol sály. Keďže spievajú po dánsky, skúšal Johan, ktorý ich predtým nepoznal, zistiť o čom sú ich texty. Keďže spev speváka nie je spev, ale growling, tak sa mu to veľmi nepodarilo :) Ja som sa na tejto kapele nesmierne odviazal, takže moje vlasy sem tam putovali aj o jeden - dva rady dopredu.... Niektoré pesničky, ktoré hrali a utkveli mi v pamäti - "Gravollet", "Havets Plage", "Skonne Moer", "Jotunheimsfiden"... a iné názvy, ktoré nikomu nič nepovedia:)) Pre mňa bola táto kapela vrchol večera, i keď hrali len niečo viac ako pol hodinu :) Jedine ma mrzí, že som si zabudol doma CD, ktoré som si chcel nechať podpísať... Čo už, snáď nabudúce.

Šikovní rakúski zvukári rýchlo pripravili pódium pre ďalšiu bandu, ktorou bola škótska skupina Alestorm. Tá hrá nefalšovaný pirátsky metal. Predstavte si krčmu v niekde v Anglicku v 18.storočí, kopec rumu a pív na stole, a morských vlkov spievajúcich svoje pesničky o mori, hľadaní pokladov a samozrejme o rume. Takéto niečo v novodobom prevedení presne hrajú Alestorm. V prvom rade ma zaujali svojím zjavom. Osoba speváka a klávesáka v jednej osobe mi pripomínala nejakú popovú hviezdu z 80-tych rokov (prvé, čo mi napadlo, bol Michal David). Týpek mal zavesenú klávesy na sebe štýlom gitary, to som už veľmi dlho nevidel, asi naposledy niekedy keď som videl v telke Elán :)) Basgitarista mi veľmi pripomínal basáka Týr-u, až by som povedal, že sú nevlastní bratia a nevedia o tom... Začali hneď zostra hitom "Over The Seas", a hneď touto skladbou roztancovali okolité publikum, ktoré s kapelou spievalo skoro všetky texty. V priebehu ich koncertu zopár ľudí zo stredu kotla putovalo do fotopitu pred spevákom po rukách okolitých fanúšikov. Presný setlist neviem popísať, ale ďalej odzneli pesničky ako "Death Before The Mast", "Nancy The Tavern Wench", "Set Sail & Conquer", "Wenches And Mead" a vystúpenie uzatvárala titulná pesnička z albumu "Captain Morgan's Revenge". Za zmienku ešte stojí spevák, ktorý mal neustále v prestávkach medzi hraním v ruke fľašku. Samozrejme to bola fľaška rumu, ako sa správnych pirátov patrí :) Za viac ako polhodinku dostali fanúšikov do varu a pripravili tak dobrú pôdu pre dve hlavné hviezdy večera.

Po technickej prestávke nasleduje domácimi veľmi očakávaná skupina Hollenthon. Pauzu sme prečkali v miestnom bare fotiac sa s tetou Xenou a obdivujúc kostým Jacka Sparrowa. Áno, aj na tomto koncerte boli pre viedenské koncerty také typické postavičky... V bare sa pohybovala aj väčšia časť skupiny Svartsot s ktorou náš kamarát Johan pokecal a my sme zase mali zážitok z toho, že sme z tej krkolomnej reči nič nerozumeli. Na obrazovkách v bare sme uvideli, že sa už niečo na pódiu deje a keď sme začuli prvé tóny gitár, pobrali sme sa späť do haly.

Vo všetkých vchodoch stáli ľudia a užívali si hudbu Hollenthon plnými dúškami. V sále to vyzeralo podobne, úplne naplnená, ale aj tak sme sa dostali viac - menej dopredu :) Na pódiu stálo trio Rakúšanov a zozadu ich dopĺňal ďalší aktívne trieskajúci do bicích.:) Táto kapela hrá symfonický metal, samozrejme všetku symfoniku majú nasamplovanú - vrátane zborov-, takže netreba pre nich veľmi veľké pódium. Gitarista a basgitarista ako keby z oka vypadli týpkom zo severských kapiel :) Rovné blonďavé vlasy, drsný severský pohľad a samozrejme od pol pása hore vyzlečený... Diváci túto skupinu prijali tak ako sa na domácu kapelu patrí. Kopec heabangujúcich ľudí, všetci si spievali texty, v strede haly sa strieda pogo s posielaním ďalších a ďalších fanúšikov tejto svorky až do rúk security stojacej pred pódiom. Za zmienku stojí hlavne moment, keď hrali pesničku "Son Of Perdition". Uprostred nej napochodovalo zopár ľudí z predkapiel na pódium a zaspievali si do mikrofónov povestné "uuuuuuuuuuch", ktoré tu viackrát zaznie, vytešení sa potom pobrali späť do zákulisia. Vystúpenie tejto partie bolo pre mnohých vrchol večera, mňa za srdce zase až tak nechytili (keďže iné kapely mám aj viac napočúvané, aj som ich veľkým fanúšikom) tak sme sa pobrali do baru, v očakávaní našej hviezdy večera - Týr. Domáce publikum si ale toto energické vystúpenie užívalo plnými dúškami a dalo to patrične najavo.

Všetko šľapalo ako hodinky, všetky kapely dodržali presne hracie časy (to sa na Slovensku nestáva), takže hodinu pred polnocou sa na pódiu objavila faerská kapela Týr a pódium bolo opäť plné Thorových kladív:). Kto ich nepozná - kapela hrá folk/pagan metal v stredne rýchlom tempe. Zväčša hrajú dlhé balady s tematikou z faerskej histórie. Počet ľudí v miestnosti sa rapídne znížil približne na polovicu z počtu pri Hollenthon. Ale aspoň sa dalo lepšie dýchať a užívať si hudbu. Chalani nedávno vydali nové CD "Land", ale nedá sa povedať že tento koncert by bol na podporu tejto dosky, keďže z nej zahrali tuším len jednu pesničku.
Ľudia v miestnosti sa hlavne prebudili pri skladbe, ktorú osobne považujem za hymnu Týr, a to pesnička "Hail To The Hammer" - jej refrén spievala klasicky celá sála. Samozrejme nezabudli na pecky ako "Wings Of Time" a "Ragnarok". Ako sa blížil koniec koncertu, začali postupne zrýchľovať - prišli dva kusy z albumu "Eric The Red". Krčmová odrhovačka, ktorú celú opäť s kapelou spievala celá sála (teda polovica...). Posledná vec regulárneho setu bola na Týr megarýchla skladba "Ramund Hin Unge" o putovaní mladého Raymonda... Pri tejto skladbe som sa opäť nezdržal a musel rozpustiť vlasy a robiť neplechu... Juj, túto pesničku zbožňujem...
Po nej sa skončil regulárny set-list a kapela odišla do backstage. Po chvíľke skandovania sa vrátili na pódium a pridávali ešte jednu vec - "Regin Smi?ur". Žiaľ, túto pieseň sme si nemohli vychutnať do konca, lebo nám išiel posledný denný spoj (tesne po polnoci) na stanicu. Takže sme si poslednýkrát zaheadbangovali a utekali na autobus.

Celú túto cestu do Viedne považujem za veľmi pekný výlet po stopách paganmetalových kapiel. Skupiny, ktoré sa radia do toho istého žánru, ho veľmi pekne rozseparovali - Gwydion - tvrdšie melodické blackové podanie, Svartsot folkové podanie s growlingom, Alestorm - pirátsky metal, Hollenthon - symfonika, Týr - pomalé severské balady. Jedným slovom krásny festival pohanskej hudby. Výber miesta bol výborný - zvuk, osvetlenie super, a k počtu ľudí veľmi vhodne zvolené miesto. Kto nebol, môže ľutovať.

[ ľadový medveď ]



[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits