r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]


Kreator, Caliban, Eluveitie, Emergency Gate
17.2.2009, PKO - Bratislava (SK)

Legenda európskeho thrash metalu - KREATOR, vydala nedávno veľmi podarený opus "Hordes Of Chaos", ktorý sa vydavateľstvo rozhodlo podporiť aj turné. K hviezde svetového mena potom už len stačilo primixovať ďalšie 3 lákavé kapely a o návštevnosť by mohlo byť vystarané. Takto umne navrhnutý Nemecko-švajčiarsky štvorzáprah sa počas ťaženia Európou zastavil aj v Bratislave, aby naplnil PKO dávkou poriadneho metalu.

Celú estrádnu show otvorila mladá nádejná squadra EMERGENCY GATE, ktorá prišla spropagovať v poradí svoj druhý nosič "Rewake" (prvý vydaný u veľkého labelu Silverwolf / SPV). Šuhaji produkujú sympatický, rázny moderný metal postavený na hutných riffoch, podmaznutý klávesami a striedaní agresívneho a čistého spevu. Práve v čistých polohách mi vokalisita Matthias Kupka pripomínal spevom Ville Laihialu (ex-SENTENCED, POISONBLACK). Z ich vystúpenia sršalo mladícke nadšenie a chuť z hrania. Jednoznačne pohybovo najaktívnejšia kapela večera!

Po s chuťou odohranom sete EMERGENCY GATE, si to na pódium šinula švajčiarska mnohopočetná folk-metalova banda ELUVEITIE, ktorej posledný album "Slania" zožal celosvetový úspech. Logicky vzato, skladby z tohto albumu tvorili gro vystúpenia ELUVEITIE. V čom vlastne tkvie tajomstvo ich úspechu? V podstate ide o mix moderného melodického metalu Mede in Sweden s jemnou prímesou keltského folklóru a (nemetalových) nástrojov, ako huslí (aj keď takí fanúšikovia SKYCLAD či MY DYING BRIDE by mohli o ich nemetalovosti viesť dlhé polemiky), rôznych píšťal a divného nástroja nazývaného Hurdy-gurdy (strunový nástroj podobný viole s kľukou a akýmisi zvláštnymi tlačidlovými klávesami). Takže nič zas až tak objavné títo Švajčiari nestvoril, akurát v správny čas na správnom mieste umne skombinovali metal s folkom! Všetky tie folkové motívy a vyhrávky ďaleko viac vynikli v záverečných pomalších songoch ako v rýchlych kde plnili skôr okrajovú, doplnkovú úlohu.
Hlavného barda Chriegela, ktorý mal na starosti rev, píšťaly a v závere hrabol aj do strún Mandoly, vokálne doprevádzali sympatické dámy Meri (husle) a Anna (Hurdy-gurdy, píšťala). Obe slečny na pódiu vyvádzali viac ako celý mužský zbytok kapely dohromady. Divoký headbanging, poskakovanie, tanečky.
Napriek početnému množstvu nástrojov bol zvuk pekne čitateľný. Jeden song si s kapelou zahral aj gitarista spriatelených CALIBAN.
Skutočne milé vystúpenie do spevu i do tanca!

playlist:
Bloodstained Ground
Gray Sublime Archon
The Song Of Life
...Of Fire, Wind & Wisdom
Primordial Breath
Tarvos
Inis Mona
Tegernakô

Rozjuchaný set Švajčiarov vystriedala agresívna, ako britva ostrá, metalcorová jazda partie zvanej CALIBAN. Kotol nespútanej energie explodoval ako na pódiu tak aj pod ním. Dokonca sa vytvoril celkom slušný circle pit kde besnenie fanúšikov kulminovalo. A keďže germáni majú na svojom konte viac ako 8 albumov(konkrétne 7 CD a 2 splitká), bolo v ten večer z čoho vyberať.
Andreasov hlavný grcavý vokál podporil (prevážne falošným) spevom gitarista Denis. Prílišným Andreasovým obkecávaním však celé vystúpenie tratilo na dynamike.
Osvetľovač mal zrejme už celkom slušne naštudovaný setlist, a bolo preto zaujímave sledovať efektný synchrón svetiel a kopákov.
Žiaľ po nejakej 4-5 skladbe sa mi začala produkcia CALIBAN zlievať do jedného nedefinovateľného zhluku spevákového kriku a doprovodného rámusenia, v ktorom som stratil prehľad o štruktúrach skladieb. Takže už bolo jedno či hraje 6 alebo 10 vec... všetko znelo rovnako.
Ako moment pobavenia pôsobila spartakiádna vsuvka prebiehajúcich fans z pravej a ľavej strany na opačnú a ich vzájomne strety...ale veď prečo nie, koncerty sú hlavne o užívaní si a odventilovaní prebytočnej agresie!

Hviezdu večera, Nemecko-fínsky kvartet, som mal možnosť vidieť už štyrikrát. Bratislavská show KREATOR (piata v poradí), ale predčila všetky dovtedajšie vystúpenia. Nielen veľkosťou scény, ale hlavne setlistom zloženým ako z osvedčených best off hitov (Extereme Agression, Pleasure To Kill, Flag Of Hate, Coma of Souls, Betrayer), tak aj z nových výborných flákov.
Dovtedy hustý zvuk ešte zhustol. Dav hrozičov narástol a plocha pod pódiom vyzerala skutočne zaplnená.
Za pódiom zdobenom kompletným postapokalyptickým výjavom z nového album, čnelo obrovské biele plátno, na ktoré bola k príslušným skladbám premietaná projekcia, čo celú thrashovú rúbanicu ešte umocňovalo. Keď sa nepremietalo, zmenilo sa pozadie na cover z nového CD. To sa počas setu germáncov niekoľkokrát vystriedalo.

Spolok združený okolo večne nasratého krikľúňa, Mille Petrozzu, nenechal nič na náhode, a z rukávu súkali jednu pecku za druhou. Po krátkom akustickom intre otvorili show titulnou skladbou Hordes Of Chaos s heroickou Barbar Conanovskou projekciou (z môjho pohľadu, nie práve najkreatorovskejší motív, vhodnejší skôr pre MANOWAR) a ďalšou novinkou Warcurse. Pri následujúcich, starších, songoch prítomný dav nebolo treba ani veľmi burcovať. Millemu pekne papali z ruky, každú skladbu odmenili neutíchajúcim skandovaním a doplňujúcimi vokálmi (Phobia).
Do nového albumu hrabli KREATOR ešte dvakrát ( Destroy What Destroys You, Amok Run).
Mille aj keď má možno pár kilogramov navyše a o pár centimetrov kratší vlasový porast, stále je ten istý jedovitý thrasher s dynamitom v hlase ako zamladi. Agresívny štekot podtrhnutý veľmi sugestívnou mimikou a zlovestné gestá.
Sympaťák Sami sa po pódiu pohyboval s kľudom Angličana a maximálne sa sústredil na svoj výkon. Christiana ste s jeho V basou takmer nevideli v inej póze ako v predklone, energicky metajúc hlavou. Vlastne až v ten večer som si všimol, že na basu hraje výlučne prstami. Napriek tomu mal jeho nástroj správne agresívny cveng!
Spolok nezabudol v závere ani na Ventorov vokálny príspevok. Ten si uplatnil v sypanici Riot Of Violence.
Po nej zazneli už len dve vykopávky: Flag Of Hate, Tormentor a bolo po všetkom!
Výborný výkon, prepracovaná show, perfektné kulisy... jedno z najlepších vystúpení, ktoré som od KRATOR videl.

Necelá osemstovka fanúšikov si po utorňajšom koncerte mohla spokojne chrochtať blahom!

KREATOR playlist:
01. Intro / Chaos Of The Damned
02. Hordes Of Chaos
03. Warcurse
04. Extreme Aggression
05. Phobia
06. Voices Of The Dead
07. Enemy Of God
08. Destroy What Destroys You
09. Pleasure To Kill
10. People Of The Lie
11. Coma Of Souls
12. The Patriarch
13. Violent Revolution
14. Terrible Certainly
15. Betrayer
16. Amok Run
17. Riot Of Violence
18. Flag Of Hate
19. Tormentor

[ Jeremy ]



[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits