r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]


Dark Night's Symphony XIII.
Memoria, Euthanasia, Snovonne, Khadaver, Nevaloth
7.11.2009, r.c.naOZZaY - NITRA (SK)

Prešiel nejaký ten čas, kedy som bol naposledy účastníkom akcie z názvom Dark Night’s Symphony a tak som sa aj v celku potešil, že na jeseň sa uskutočnilo už trináste pokračovanie tejto skvelej metal párty. Je pravda, že som do Nitry šiel za dvomi cieľmi, ktoré som chcel na koncerte vidieť a ostatné bolo pre mňa len tak okrajové, no nečakane sa môj záujem presunul aj iným smerom, ale k tomu sa dostanem v priebehu tohto krátkeho reportu. V prvom rade som bol aj v celku rád, že sa mi táto akcia nekryla s niečím iným, ale ako to už pár rokov býva zvykom, jeseň a zima sú veľmi plodné mesiace na rôzne koncerty a akcie a tak som sa mohol smelo vybrať do môjho obľúbeného klubu Naozzay. Ako bolo avizované, koncert sa mal konečne raz začať v rozumnú hodiny, čo som z počiatku považoval len za reklamný ťah, ale nakoniec sa to stalo aj skutočnosťou, čo ma veľmi potešilo vzhľadom nato, že sa do Nitry musím dopravovať sto kilometrov a nie je najpríjemnejšie ísť unavený z akcie o druhej, čo tretej ráno.

Koncert začal z miernym (ale fakt miernym) meškaním, ale všetko naznačovalo tomu že dnes to nebude popólnočná party, ale že sa dostaneme rozumne domov. A tak sa aj stalo, ako prvá kapela sa predstavila pre mňa a hádam aj ostatných prítomných neznáma banda NEVALOTH, ktorý podľa plagátov mali hrať Black metal, čo len tak na Slovensku v poslednom čase nevídať. Ale predsa sa len nájdu ľudia, čo sa nedajú pohltiť trendmi a dajú si aj námahu stvoriť niečo pre temných fanúšikov. Od prvej minúty som bol doslova prekvapený, čo to je za kapelu, dokonale zohraný tým, skvelé melódie, chytľavá rytmika a tomu všetkému kraľoval vážne skvelá škrek. Toto som od neznámej kapely fakt nečakal a bola prvým prekvapením večera. Kapela by svojou tvorbou hravo strčila do vrecka aj renomované domáce kapely, ktoré mi občas pripadajú, že hudbu robia skôr kvôli imidžu ako za účelom hudobnej prezentácie, ale to je vec každého, ja len komentujem. Táto kapela je pravým opakom, z ničoho urobili veľa, snažili sa o melodický Black metal, ktorý bol čiastočne doprevádzaný klávesmi, ktoré tomu celému dávali určitý tvar, formu. Ale ako som sa už vyjadril na úvod, kapela bola vážne skvele inštrumentálne v zdatná a každý z hudobníkov do nej dal to svoje. Páčili sa mi gitary a nesmiem zabudnúť na skvelý vokál hlavného speváka a zároveň aj klávesáka kapely. Takýto spev som dlho nepočul na našich pódiách a vážne ma potešilo, že sú ešte talentovaný speváci tohto štýlu. Nakoniec si kapela hodila nečakane cover verziu od Mayhem, kde sa opäť zaskvel spevák a musím podotknúť, že ako samotná kapela by to asi takto dobre nepodala na koncerte, čo som mal možnosť niekoľkokrát zažiť. Ako nováčikovia ma kapela zaujala a prajem im aby im to vydržala a už dnes sa teším keď sa niekde zastavia na koncerte kde budem dúfam aj ja. Paráda chalani.

Nečakane ako druhá kapela večera vystúpila česká banda EUTHANASIA, ktorých som už síce videl na živo niekoľkokrát, ale nikdy ma to nejako výrazne nezaujalo a asi som ich vystúpenie nakoniec strávil niekde pri bare. Ale dnes som mal konečne možnosť si to pozrieť v klubovej forme a bez toho aby som zdrhol do baru, no už od začiatku som mal pocit, že sa jednoznačne nejedná o žáner, ktorý by som niekedy sledoval alebo doma počúval, tak aj hodnotenie, si radšej nechám pre seba, aby som náhodou nejakej skupine ľudí zbytočne neubližoval a nekomentoval to v čom sa vlastne nevyznám. Každopádne kapela odohrala svoj koncert kvalitne a bolo vidieť, že roky na scéne sa odrazili aj na samotnom výkone. Známy mi síce povedali, že kapela vystupuje bežne s klávesmi, ktoré dnes chýbali, ale ani to ma nepresvedčilo, aby som sa tejto kapele hlbšie venoval a tak som si ich koncert vypočul v pohode. Čakal som od nich vážne viac, stránky ich označujú ako Doom metal, ale ja si pod týmto pojmom predstavujem úplne iné znenie a kapely, dokonca ma prekvapilo, že tu bol náznak aj folkovejších námetom, čo evokovali hlavne husľové doprovodné party. Tiež nápadité bolo striedanie jazykov, toto len schvaľujem, pôsobí to zaujímavejšie, ako sa stále vyjadrovať len v jednom. Kapela mala na hranie trochu menej času, ale za ten čas stihla zabaviť prítomných fanúšikov, čo bolo vlastne cieľom. Ako som už naznačil, nešlo o to pravé vystúpenie pre mňa a pri tom aj ostanem.

Znovu som zažil prekvapenie, že ako tretia kapela večera vystúpila podľa môjho názoru jedna z hviezd koncertu a čakal som že dostanú svoj čas niekde na záver koncertu, ale nestalo sa tak a tak sme mali možnosť vidieť práve českú bandu MEMORIA. Opäť sa jednalo o kapelu, ktorú som už z ich vystúpení dobre poznal a vedel som čo od nich čakať. Je pravda, že dnes sa predstavili v trochu pozmenenej zostave, chýbali nejaký členovia a tak aj celkové znenie bolo o niečo iné ako sme zvyknutý z nahrávok a niekdajších vystúpení kapely. Znovu sa musím ale prikloniť k názoru, že kapele tieto zmeny neprospeli a fanúšikovia, ktorý ich počúvali poznali za čias ich vzostupu museli dnes len nechápavo kývať hlavami. Kapela sa ponorila do rockového šatu a prisahal by som, že sa jedná úplne o inú bandu, kedy som ich nevidel naživo a nepoznal. Jediné čo ostalo špecifické bol spev speváčky, ktorý je veľmi ľahko rozpoznateľný medzi inými speváčkami. Speváčka totiž prekričala všetky ostatné nástroje a stala sa dominantným elementom tejto show a je len škoda že ostatné nástroje ostali v úzadí, mohlo to vyznieť trochu lepšie a kompaktnejšie. Takto sa jednalo o tuctovú rockovú show. Už druhá kapela, ktorá ma dnes svojim spôsobom sklamala, škoda.

Nastala dlhá pauza až neúmerná tomu koľko sa na scéne objavilo aktérov, ale musím povedať, že práve na túto kapelu som sa dnes tešil najviac. A máme tu Cyber metalovú bandu KHADAVER, o ktorých som svojho času prehlásil, že takto si predstavujem progresívny prístup k metalu 21 storočia a to mi aj potvrdili ich demom. Tak som sa tešil ako sa prezentujú naživo a hneď na úvod to bola vážne pecka, čakanie sa vyplatilo, bola aj príslušná videoprojekcia a dekorácie. Kapela je postavená na elektronickom základe, ktorý tvorí jadro rytmickej sekcie v elektronickom podaní, ale viem si predstaviť, aj živého bubeníka a to by dostalo úplne iný rozmer. Ale aj v tomto podaní to bola krása, strojovo ponurý rytmus, časté zmeny nálad a tempa, šumenie gitary a tomu všetkému kraľoval až neskutočný spev. Všetko som čakal, aj to, že na živo to jednoducho nebude tak dobre znieť, ako na nahrávke, ale opak bol však pravdou, ja len ľutujem že sa tento koncert nezaznamenával ako live album, toto by som si fakt ešte aj doma rád vypočul. Kapela zaradila na svoj playlist skladby z ich demonahrávky a na moje počudovanie polovicu koncertu tvorili nové skladby, ktoré som nemal nikdy možnosť počuť a musím sa teraz priznať bez mučenia, že tieto nové fláky sú ešte lepšie ako tie prvotné, je tu už cítiť, vyspelosť, a posunutie sa ďalej až na hranice možností v tomto štýle. Toto asi už ďalej nebudem komentovať, lebo si čitatelia pomyslia že som nejako zaujatý, to nie je pravda, ja len žasnem nad tým, kde sa na Slovensku berie takýto potenciál tvorivosti, ktorý som mal dnes možnosť sledovať. Kapela odviedla aj čo sa týka vizuálnej stránky slušný výkon, nejednalo sa o statickú show, na ktorú som v tomto žánre zvyknutý, fakt sa bolo na čo dívať, a ešte viac bolo čo počúvať. Už sa neviem dočkať ich pripravovaného albumu. Chalani, čakal som málo a dostal som od vás maximum toho čo sa dalo. Skvelé vystúpenie.

Ako som si tak uvedomil, na rade už bola posledná kapela večera a ako bolo aj vidieť, očakávaná domáca hviezda SNOVONNE. Musím sa priznať, že patrím ich veľkým fanúšikom a nikdy si nenechám ujsť žiadne ich vystúpenie v rozumnej vzdialenosti a tak som sa aj dnes tešil na známe skladby a skvelú show. Už od prvých tónov bolo jasné, kto si dnes odnesie cenu za najväčšie sympatie publika, už pri prvej skladbe začali lietať vlasy vzduchom a publikum sa dalo do tanca spolu s kapelou a jej líderkou. Nastala pravá Gothic rocková atmosféra, klubom sa niesol jeden hit za druhým a všetci sa dobre bavili. Keďže som kapelu videl už ani neviem koľký krát, vedel som čo od ich vystúpenia čakať a a presne to som aj dostal, i keď každé ich vystúpenie je o niečom novom, prekvapujúcom. Samozrejme že zazneli najsilnejšie skladby kapely, pri ktorých si refrény spievali fanúšikovia spolu s kapelou, zazneli aj baladicky ponuré veci, speváčka sa vlnila v emotívnych pózach, tiež som si všimol, že kapela dostala novú rytmickú posilu, čo zanechalo jasné znamenie na odohratých skladbách, dostali iný rozmer a svojim spôsobom dnes zneli oveľa tvrdšie a ráznejšie, ako tomu je na albumoch kapely. A toto ja mám na fakt rád, keď sa verzie naživo niečím odlišujú od podania na albumoch. Táto banda je toho skvelým dôkazom ako sa dá aj z tuctovej skladby vytrieskať maximum energie. Dúfam že sa táto sila prejaví aj na ďalších nahrávkach kapely. Kapela ešte pridala pár skladieb na záver a bol koniec koncertu. Už po niekoľký krát musím zas a znova konštatovať, že SNOVONNE je jasne koncertná kapela a je len škoda, že sa nestíhajú presadiť aj ďalej ako je na Nitrianskom domácom pódiu. Určite by som si ich rád pozrel aj na žánrovo podobných akciách v Bratislave, možno sa raz dočkám. Pre dnešok, jasný vrchol programu pre mňa.

Dnes bol v klube už tradične skvelý zvuk a svetlá, večer poznačila slabšia návšteva fanúšikov, ale napriek tomu prítomný sa dúfam dobre bavili a každý fandil tej svojej žánrovej skupine. Ja som bol spokojný a už dnes sa teším na netradičnú a trochu experimentálnu kombináciu zostavy na nasledujúci Dark Night’s Symphony 14. Dík Waldo za pozvanie.

[ Darkoldus ]



[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits