r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]

Oslava 20. narodenín skupiny Contempt
Impact (SK), Perversity (SK), Lost Soul (PL), Contempt (SK)
30.10.2010, Collosseum - Košice (SK)

Contempt, ktorí v Košiciach a aj celkovo na východe položili základný kameň deathmetalovej scény, sa v plnej sile dožili dvadsiatych narodenín a rozhodli sa to na patričnej úrovni osláviť. Pozvali si dlhoročných predstaviteľov špičky poľskej DM scény, wroclawských Lost Soul, ktorí okrúhlu dvadsiatku oslávia na budúci rok, a ostrieľaných prešovských bojovníkov Perversity, ktorí v tomto roku oslavujú pätnástiny. Pár dní pred koncertom ešte do playlistu pribudli košickí Impact, ktorí už tiež existujú dlho a hlavne „vysoko utajene“. Program teda sľuboval prevažne deathmetalový zážitok po každej stránke na vysokej úrovni. No po každej... asi takto – kapely kvalita, zvuk tiež, na bare pribudlo kvalitné pivo z „nekomerčného“ českého pivovaru, takže sa – len taký evergreen – treba spýtať, kde v kravskej onej zase boli „metalisti“? Návštevnosť by opäť raz urobila česť oveľa menšiemu mestu než sú Košice, myslím že napr. v takom Stropkove by to bol nabitý klub s o dosť nadšenejšou odozvou. V Collosseu sa to množstvo skoro až strácalo.

Kedysi po šiestej to teda spustili domáci Impact. Ktovie či ich začiatky nepamätajú ešte minulé tisícročie, každopádne spolok pozostáva z ostrieľaných hudobníkov, ktorí majú medzi ex- záležitosťami spolky ako Caress, Contempt alebo Nomenmortis. Doplácajú na neexistenciu svetom šírenej nahrávky (na tej sa údajne už pracuje) a minimum koncertov, ktoré neboli skrzevá nedostatku bubeníka. Keďže takto by to nikam neviedlo, tento problém vyriešilo naprogramovanie bicích. Naživo teda v štvorici, kto nevedel cez srdce preniesť prázdne miesto za bicími, mal sa skrátka pozerať inde. Hudobne totiž bolo čo počúvať – moderne znejúci thrash metal, vychádzajúci hlavne z amerických Bay Area klasík, Pantery a so slušným príklonom k technickosti a zdravej progresivite. Dobré boli aj vokálne výkony, sólistu, dosť často to hrnúceho štýlom medzi Philom Anselmom a Chuckom Billiem, dopĺňal gitarista tónom z tých agresívnejších. Energické vystúpenie zmiernila inštrumentálka, venovaná všetkým, ktorí tu už nie sú. Premiéra s naprogramovanými bicími vyšla presvedčivo, pokiaľ nejsou lidi“ (a to teda nie sú nielen pokiaľ ide o bicie), cesta vedie tadiaľto. Tak teraz tú nahrávku a zamakať na propagácii, nech sa vie, že thrash na Slovensku nie je len o oživovaní osemdesiatok, a to ešte dosť často tých v duchu metalového sveta socializmu.

Impact si, to treba povedať, na pódiu vcelku dožičili, na čo tak trochu doplatili nasledujúci Perversity, ktorým vyšiel čas len na päť skladieb a nadšení po koncerte neboli. Škoda to je, pretože Prešovčania sú dostatočne vyhratí a do death metalu zažratí na to, aby ich vystúpenie potešilo každého fanúšika žánru, zvlášť pokiaľ ho berie death metal síce klasický, ale brutálnejší a skôr temný, odchovaný prevažne na klasikách ako Incantation, Immolation, nejakej tej Floride a podobne. Tentokrát len v štvorici, bez basy, ale bohatší o dobrý nápad doplniť hustý growl sólového speváka sprievodnými rukotmi gitaristu Ďoďa. Nálada, veľmi zlá zvlášť kvôli mizernej fanúšikovskej podpore koncertu, sa mi začala lepšiť aj vďaka tomu, že na pódiu v ten večer kvalita striedala kvalitu.

Tretí na rade boli Lost Soul made in Wroclaw. Je to vyše desať rokov, čo sme ich prvýkrát videli na Silesii, kde podali výkon na pokles sánky s materiálom z debutu (vtedy ešte na MC) „Scream Of The Mourning Star“. Za ten čas sa diskografia rozrástla na štyri dlhohrajúce albumy, zostava sa poriadne zmenila, ale stále jej šéfuje „otec zakladateľ“, gitarista a vokalista Jacek Grecki a stále je to kvarteto. Pamätám sa, že kedysi tam bol virtuózny basák, ten aktuálny tiež nekazil to čo mal hrať, ale to, že sa staral hlavne o to, či mu pačesy dostatočne vejú pekne podľa ventilátora, bol taký nie celkom chcený komický prvok. Ak by ste nevedeli čo Lost Soul hrajú, tak ide o namakaný príklad poľskej deathmetalovej školy, ovplyvnenej Morbid Angel, materiál, ktorý nestojí len na rýchlostiach, ale aj hutných valivých linkách a temnej atmosfére, ktorou sa Lost Soul občas blížia k Behemoth. Hudba je korunovaná kvalitnými sólami a štýlovým vokálom strednej tonáže (tzn. žiadne ultrahĺbky, skôr rev od podlahy). Poliaci prevetrali celú diskografiu a dojem bol impozantný, hoci bubeník na pár miestach vysypal čo-to zemiakov. Hlavné bolo, že dav konečne zhustol na prijateľnú (to neznamená skvelú) koncentráciu a aj ocenil, čože sa to do neho z pódia hrnie.

Každopádne v ten večer platilo „to najlepšie na koniec“. Oslávenci v zostave Ľubo – gitara, vokál, Pepo – gitara, Tomü- basgitara a Robo – bicie, prví dvaja s fešnými „krvavými“ fľakmi na hlavách (Pepo pomerne skoro dostal prezývku „Gorbačov“) podali výkon porovnateľný napr. s Hate Eternal, akurát že s o dosť kvalitnejším zvukom. Oznam hlavne pre šašov, ktorí koncert v sobotu odignorovali – v Collosseu ste mohli vidieť totálne profesionálne vystupujúcu a bezchybne, presvedčivo hrajúcu deathmetalovú bandu na svetovej úrovni. Áno, aj také tu na Slovensku a v KE máme. Contempt potiahli slušný kus po desiatej, zaznela väčšina materiálu z „best-off“ albumu „XX“, a tak sa striedali ultrarýchle klasické blasphemous/brutal death nakladačky z albumov s technicky prepracovaným, atypickým death metalom z demozačiatkov. Takže slovenská, riadne dôrazná odpoveď na Nile, Hate Eternal, Morbid Angel, Cannibal Corpse alebo Vader (v najlepších časoch), ale aj veci, ktoré svojho času vyrástli z koreňov ako Atheist, Pestilence či Meshuggah a s novým znením nabrali ďalší rozmer. Brané zo strany hociktorého štýlu, toto je slovenská špička, ktorá môže kedykoľvek hrať kdekoľvek vo svete. Väčšina z vás to nevidela nezažila, lebo „drahé vstupné“ či o čom toto malo byť. 6 europeňazí je v dnešnej dobe iste dilema hraničiaca s nutnosťou predať obličku. No, taká je vec – vstupné sa vypočítava o.i. podľa toho, koľko ľudí chodí na koncerty. Vzhľadom na to, že v KE po stránke fanúšikov metalová scéna skapala, hlavne že každý druhý jožko má v skúšobni „pecku, čo, 10/10 dostať musí“, ale radšej by si podrezal hrdlo, než by išiel na koncert (čin asi pod jeho úroveň), to lepšie nebude. Môže byť horšie – koncerty nebudú vôbec. Niet ich pre koho robiť, ako sa tak zdá.

No, poondial by toto morský pes, koncert bol výborný, prístup tých, ktorým bol určený, náladu pokazil ako sa patrí, ale výkon účinkujúcich – tu opäť musím vyzdvihnúť oslávencov – ju napravil. Veľa šťastia do ďalšej dvadsiatky:-D

[ Martin ]



[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits