r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]

Disconsolate, Contempt, Decapitated
19.5.2011, Collosseum - Košice (SK)

Človek s priemerným prehľadom o death metale vie o Decapitated z poľského Krosna prinajmenšom tieto základné informácie – v čase vzniku v roku 1996 mali členovia od 12 do 16 rokov. Možno aj to bol jeden z faktorov, vďaka ktorým so svojím v zásade nie objavným rýchlym death metalom, typicky po poľsky ovplyvneným Morbid Angel, zaujali svet a hlavne pobočku Earache Records. Wicked World im teda v roku 2000, kedy už mali od 16 do 20, vydali debutový album. Ten ďalší v rade bol zvukovo výrazne lepší a skupine vyniesol hojné koncertovanie po Európe. S trojkou „The Negation“ sa stali už uznávaným pojmom. Ich hudba nabrala nádych Deicide, nie náhodou tam je aj cover z debutu americkej legendy. V roku 2006 im vyšiel album „Organic Hallucinosis“, ktorému sa kritika už hlboko poklonila - hudba stále mladých Poliakov nestratila na dravosti, nabrala však veľmi technický nádych, o ktorý sa postarali napr. aj postupy typické pre Meshuggah. S týmto materiálom sme ich ešte na jar 2007 stihli vidieť vo Svidníku a potom let nahor zastavila havária v Bielorusku počas turné, kedy skupina skončila s ťažkými zraneniami, ktoré bubeník Witek Kieltyka neprežil. Gitarista Vogg postavil celkom novú zostavu s rakúskym bubeníkom a Decapitated prednedávnom vyrazili do sveta znovu dobyť stratené pozície. Jedným z bojísk bolo 19. mája košické Collosseum, kde Poliakom sekundovali nádejní domáci Decapitated a Contempt ako jedni z predstaviteľov slovenskej DM špičky.

Začiatok koncertu som nestihol, bývajú rôzne povinnosti v živote ľudskom, niekedy napríklad treba konečne dokončiť nahrávku. Takže Disconsolate tentokrát od tretej skladby, lepším sa, raz si hádam vypočujem aj ich koncertné intro.

Pred už niekoľkými desiatkami ľudí si kvinteto, pozostávajúce o.i. z bývalých členov Contempt, Erytrosy a Bloodrage robilo svoju robotu presne tak ako treba – s dosť dobrým zvukom a slušnou show, ktorú vyrobia gitaristi vlasmi a spevák hecovaním publika a uvádzaním skladieb. Takisto nezabudol podotknúť, že basák sa čerstvo stal bakalárom, no, ak je v tom za čo to dostal taký dobrý ako v hraní na base, dotiahne to ešte k onakvejším titulom. Štýl Disconsolate je energický, skôr melodický a pri všetkej atmosférickosti aj dosť technický, nadupaný death metal. Ak teda máte radi toto podanie kovu smrti, ich blížiaci sa debut „Behind The Doors Of Perception“ si ujsť nenechajte, nie že by odkrýval nové hudobné obzory, ale už z BZ je to celkom mäso. Odhadujem, že odohrali celý repertoár, času bolo dosť.

Contempt jednak nevedia, jednak si nedovolia odohrať koncert na pol plynu alebo neprofesionálne. Aj tentokrát bolo všetko až na jednu pauzu, zapríčinenú výpadkom v oblasti gitary a pripojeného zariadenia, pekne na sto percent. Contempt už dávno máte všetci poznať, takže len zopakujem, že od albumových čias ide o rýchly brutálny death klasického pekelného strihu na úrovni toho, pri čom doma kľakáte, a to na to ani nemusia byť Američania. Momentálne hrajú program hlavne podľa výberového CD „XX“, tým pádom sa rýchle masakre striedali s vecami z čias, kedy skupina hrala technický „atypic death“. Na skladby ako „The Lost Future“, „Who Am I?“,l „The Nightwind“, „Lost People“, „The Dark Rain“ a viac než zopár ďalších bolo pod pódiom a na parkete už potešiteľne husto. Potešiteľne z pohľadu účinkujúcich, ale o tom neskôr.

Nemám problém priznať, že Decapitated nikdy neboli kapelou, ktorú by som nejako špeciálne sledoval, zvlášť ten prvý album bol deathmetalový štandard, aký po svete v tých časoch hrali mnohí, ale šťastie mali akurát tak Poliaci. S tým druhým či tretím boli naživo aj v Myslave a dobre bolo, potom vo Svidníku ma presvedčili naplno, hrali síce technicky, ale nie až tak, aby v mojich ušiach technika zabila myšlienku hudby. Decapitated model 2011 boli v Collosseu jednoducho dobrí, zvlášť ďalej od pódia, kde boli všetky nástroje navzájom rozoznateľné bez problémov a ako celok zneli vyvážene. To presne tento energický, ale aj technicky nasekaný a vyhrávkový death metal potrebuje. Zvlášť v novších kusoch to bol miestami až taký tlak, ako keby si Pantera a Meshuggah povedali, že idú robiť death metal. Hralo sa hlavne z „Organic Hallucinosis“ a „Nihility“ plus nejaké staršie kusy. Pochopiteľne zaznelo aj niečo z novinky „Carnival Is Forever“, ktorá vychádza v júli. Ktoré to boli neviem, z nového CD som nepočul ešte ani tón. Decapitated to v zánovnej zostave, kde je jediným pôvodným členom Vogg, išlo od ruky, príjemne prekvapil hlavne mladý bubeník Krimh, ktorý Witeka na bubeníckej stoličke nahradil dôstojne. Spevák Rafal si publikum celkom slušne omotal okolo prsta, ale jednu vec presolil. Nie každý je až taká hviezda za akú by chcel byť považovaný. Keď sa Decapitated „oficiálne rozlúčili“, čakali, že ich ľudia vyvolajú naspäť. Nie že by publikum nemalo snahu. Ale potom, čo som si sám povedal – „nič v zlom, ale dokonca Voivod, síce iná generácia, ale aj iná liga, robili menšie drahoty a s radosťou prišli pridať ešte vtedy, keď ľudia mali záujem“, sa fans na vyvolávanie Decapitated vykašlali a bol koniec vydareného podujatia.

Toľko k reportáži, a teraz si v pokoji a bez emócií načapujeme čistého vína. Pokiaľ je situácia taká, že na deathmetalový koncert na tejto úrovni, kde koncertujú skupiny, ktoré špičkami dávno sú, alebo sa medzi ne môžu časom a tvrdou drinou dostať, na koncert, kde je zvuk aj všetko ostatné v najlepšom poriadku, je v Košiciach (a na východnom Slovensku celkovo) zvedavých hádam 90 platiacich divákov, vychádza z toho len jedno: O takéto koncerty v prvom rade v Košiciach vlastne záujem nie je. Ono totiž inak došli ľudia od Lučenca po Kežmarok a Humenné. Ale ak tu, v metropole so zatiaľ stále najväčšou metalovou scénou, metal zomrel - a nebudeme teraz rozoberať to, či hrdinsky a dôstojne zahynul smrťou bojovníka, alebo skapal v kúte ako odvrhnutý starý a chorý pes - a na koncertoch oň nikto nestojí, tak sa stane toto: Posledný „veľký“ metalový koncert tu budú v júli Deicide a spol. Prečo? Lebo organizátor ani klub nie je povinný v jednom kuse doplácať na kvalitné a po každej stránke do konca dotiahnuté akcie. Bude robiť také, ktoré mu ľudia ignorovať nebudú. A nebudú lamentovať nad vstupným. Nehovorím, napr. aj by Decapitated mohli zostúpiť do reality a pýtať polovicu toho čo pýtajú, lebo to by bola ich reálna cena. Ale na druhej strane – ak si kapela určí sumu a organizátor jej ju zaplatí, tak vlastne ide o ideálny stav. Ten, ktorý by sme chceli všetci, a ktorého sa všetci aktívne ani nedožijeme. A ťažko sa čudovať, že si „veľké“ skupiny pýtajú toľko. Doba je taká, že sú to skoro jediné prachy, ktoré z toho hrania po cestách-necestách aspoň v týchto končinách majú. O chvíľu to tu bude aj tak jedno, nás, ktorých koncerty bavili, buď baviť prestanú, alebo sa po rokoch zase dáme na cestovanie.

[ Martin ]



[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits