r e p o r t á ž e  i n c i p i t u m
 r e p o r t á ž e
 r e p o r t á ž e  r e p o r t á ž e

titulka
koncerty
reportáže
recenzie
novinky
články
fotoreportáže
rozhovory
skupiny
ziny
kluby
rôzne
o nás

[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]


ČAD, Brutally Deceased (CZ), Hypnos (CZ), Napalm Death (GB)
25.3.2012, Collosseum - Košice (SK)

Posledná marcová nedeľa prebehla v Collosseu v znamení akcie roka – pokiaľ teda ste fanúšikmi grind coru, dokonca toho najgrindovejšieho, death metalu a pridružených žánrov. Tak zľahka sa to dalo čakať, keď u nás NAPALM DEATH v premiére boli pred pár rokmi, znamenalo to 890 platiacich v Jánošíku, počet, ktorý by sa do Colla v ako – tak únosnej miere nezmestil ani náhodou, aj tých asi 500 platiacich bolo už na hrane, pokiaľ vám tiež ide na nervy tlačenica, nulový výskyt vzduchu už v polovici koncertu a podobné atrakcie, ktoré proste ku kvalitne navštíveným akciám patria. Viem, kapacita podniku je 1200, lenže fakt netuším, kde ich všetkých v takom prípade dajú, už teraz boli publikom solídne ovešané aj balkóny, to si nepamätám tak od koncertu AGNOSTIC FRONT. Na Košice nezvyk, ale vidno, že taká legenda ako NAPALM DEATH „svojich ľudí“ proste z gaučov dostane. „Služobne mladší“ môžu o takom čomsi len snívať, a vlastne sa na snívanie môžu radšej vykašlať, skrátka to nestihli. Do akej miery je za tým mimoriadne ľudové vstupné, to si súdiť netrúfam.

Koncert minútu pred pol siedmou načali svätojurskí ČAD. Dať na úvod momentálne najväčšiu slovenskú (= po slovensky spievajúcu) metalovú kapelu, ktorá celkom zaslúžene priťahuje pozornosť, ocenenia a začína robiť prvé nájazdy mimo hraníc prísneho undergroundu, je trochu zvláštny dramaturgický kúsok, zvlášť preto, že hrá tak od polovice 90. rokov, ale zrejme úlohu zohral fakt, že ide o „domácu záležitosť“. Ale takú, že po NAPALM DEATH boli možno v poradí druhou kapelou, na ktorú boli ľudia zvedaví najviac. Koniec - koncov, keď tu hrali naposledy, a zároveň tuším v premiére, tak vlastne ani nehrali, desať minút je na toto primálo. Primálo bolo aj terajších dvadsaťpäť, ale Pišta, Basia a Tornád časom neplytvali a do už hustého davu navalili odhadujem jedenásť kusov, výber z albumuv „Psia krv“, „Súkromná vojna“ a „Ťažký kov“ – „Červy“, „Konflikty“, „Súkromná vojna“, „Sklenená veža“, „Piče idú do Polusu“, „Mercedes“ a tak ďalej, za slušnej podpory publika, ktoré aj napriek nedeľnej oťapenosti zvládalo spievať refrény a zatlieskať. Nezaobišlo sa to bez prídavku, ktorým bola „Rabovačka“, a konštatujem, že ČAD je aj naživo stopercentný.

V nastavenej úrovni pokračovali pardubickí BRUTALLY DECEASED. A ich set bol školou i výletom do minulosti. Image, pódiový prejav i hudba boli obrazom čias, kedy bol death metal naozaj veľký (tie časy sú dávno preč, ak ste to nevedeli). Miesto Košíc a roku 2012 tu bol náhle Stockholm a rok 1990, snáď s tým rozdielom, že také „mamutie“ koncerty tam v tých časoch proste nebývali. BD ani nie tak hrajú, ako skôr vyučujú klasický švédsky death metal z okruhu DISMEMBER, ENTOMBED a GRAVE, jediným nie celkom typickým dobovým elementom je častejšie používanie klepačiek. Švédsky až do kosti je takisto chrastivý zvuk gitár, skrátka pocta starým lepším časom na profesionálnej úrovni. Vokalista Žlababa aj na CD ide na rozdiel od klasikov vo väčších hĺbkach, ale naživo je to ešte o dosť krutejší kanál, pokojne aj do brutálneho death metalu. Trochu škoda, že ním väčšinou hlásil aj názvy skladieb, ale každý znalec tvorby vie, že sa hralo z debutového CD „Dead Lover’s Guide“, odzneli aj novšie veci, ktoré vyjdú na split CD a skupina sa s Košicami rozlúčila coverom, skladbou „Override Of The Overture“, ktorá otvára debutový album v pokoji odpočívajúcich DISMEMBER. Výborné vystúpenie, fakt som si po dlhom čase naozaj pripadal ako na deathmetalovom koncerte, to sa dnes zas tak často nestáva. Zvuk bol veľmi dobrý už od začiatku koncertu a vydržal až do konca.

Niekedy vtedy došiel dole na parkete vzduch, na poschodí to oveľa lepšie nebolo, keď teda spustili HYPNOS, zišiel som si ich pozrieť, keď už sem teda merali cestu. Úprimne poviem, že k ich hudbe som si nikdy extra vzťah nevybudoval, proste rýchly európsky death metal so základmi na prelome 80. a 90. rokov, po novom tak trochu aj do black metalu. Pre mnoho ľudí sú však legendou a vzhľadom na to, aký kus práce za tou legendárnosťou je, to možno pochopiť. „Návratové“ EP „Halfway To Hell“ spred dvoch rokov naznačilo, že HYPNOS neplánujú žiť len zo svojej starej tvorby a majú ambície hýbať sa ďalej. Koncertný set pozostával z výberu z neho, nejakých ochutnávok z novinky „Heretic Commando – Rise Of The New Antikrist“, a samozrejme z hitov ako „Endorsed By Satan“, „Crystal Purity Of Treachery“, „I Am The Wind“ a ďalších, košickým publikom dosť nadšene prijatých. Po hudobníckej a profesionálnej stránke sa HYPNOS nedalo nič vytknúť, takto skrátka má vyzerať na pódiu kapela, ktorá má odohraté roky a je si istá sama sebou. Osobne ma potešilo, že odznela aj skladba z čias, kedy HYPNOS ešte ani nebol v pláne, a aj tak s ním súvisí – „Orthodox“ od dnes už večným spánkom spiacich KRABATHOR, ktorých je hodno si pripomínať nielen preto, že tam Bruno a Pegas kedysi hrali.

Pokiaľ ide o hlavnú hviezdu večera, jej členovia sa veľmi nehviezdne a sympaticky pohybovali po klube už počas setov „predkapiel“. Shanea Emburyho si sotva pomýlite s niekým iným a Mark „Barney“ Greenway tak medzi ľuďmi vyzerá zhruba na polovicu svojho veku. No a na pódiu sú všetci obdarení energiou zohratých dvadsiatnikov, naživo sa proste nechce veriť, že NAPALM DEATH sa vo svete extrémnej hudby, pri vzniku ktorého stáli, pohybujú už až strašidelne dlho, každý z členov je tam vyše dvadsať rokov, a to je najpôvodnejší Shane, ten tam má odohraté štvrťstoročie a tiež nebol pri začiatku. Čas neznamená nič, pokiaľ je človek oddaný tomu, čo robí, a v Birminghame sídliaca britsko-americká štvorica dopriala Košiciam luxusnú hodinu a pol neľútostného grindcoreového nárezu so srdcom a dušou. Na popis hádam postačí to, že v rozpútanom inferne z pódia lietali aj baby, čo väčšinou nebýva, a myslím, že záujem o ich chytanie rozhodne neabsentoval. Domáce stagediverské družstvo takisto podalo pozoruhodný výkon, a jeho rady rozhojnil nejeden pocestný, tu a tam celkom vážne riskujúc zdravie. Minimálne jeden prípad podozrenia na zlomenú nohu som postretol, grind core skrátka zľutovanie nepozná.

V prospech NAPALM DEATH popri dobrom zvuku a nehoráznom nasadení hovorí aj skvele zostavený set. Prvú časť tvorili novšie veci, z aktuálneho albumu „Utilitarian“, ale tiež z „Enemy Of The Music Business“ – „Can’t Play, Won’t Pay“, ku ktorej bol aj vysvetľujúci pokec, koniec koncov Barney je ten typ frontmana, ktorý rád podá vysvetlenie hneď na pódiu.

Najzásadnejšou časťou nedeľňajšieho koncertu bol potom výber hitov, mapujúcich celú kariéru NAPALM DEATH, od starých grindcoreových začiatkov, v ktorých sa vrátili až k albumu „Scum“, zazneli aj „sekundy“ – „You Suffer“ medzi prídavkami - a viacero ďalších vecí, na ktoré treba mať šťastie. Nezabudlo sa ani na úspešný napalmovský výlet do teritórií death metalu – „Utopia Banished“, ani na experimentálnejšie podanie ich grind coru v 90. rokoch – „Words From The Exit Wound“. V „oficiálnej časti“ nemohol chýbať ani najslávnejší cover v ich výbave – „Nazi Punks Fuck Off“ od DEAD KENNEDYS, s Mitchovým nepríčetne a zúrivo škrečiacim sprievodným vokálom. Nepomôžem si, ale toto je jeden z mála coverov, ktorý je ešte lepší než v origináli a hlavne je stále aktuálny, tých pankáčov si môžete nahradiť akýmkoľvek iným slovom.

NAPALM DEATH nepatria medzi skupiny, ktorým sa ich vystúpenie podarí ukončiť hneď na prvý pokus a bolo od nich pekné, že s prídavkami nerobili drahoty. Zaujímavým momentom hojne navštíveného koncertu bolo, že po jeho skončení sa klub netradične rýchlo vyprázdnil, ale vzhľadom na to, že na obzore bol ďalší pracovný týždeň, je to pochopiteľné. Každopádne Shane, Barney, Mitch a Danny, vďaka a príďte zas.

Prísť zas by mali aj fanúšikovia extrémnej a vôbec tvrdej hudby, pretože na najbližšie mesiace je pre nich v Collosseu nachystaný fakt luxusný program – len tak narýchlo – FUCK THE FACTS, PUTRIDITY, MOONSPELL, CANNIBAL CORPSE, SUFFOCATION, BIOHAZARD, to tu ešte nebolo a treba robiť tak, aby to vydržalo.

Playlist Napalm Death: Circumspect, Errors In The Signals, Everyday Pox, Can’t Play, Won’t Pay, Protection Racket, Silence Is Deafening, The Wolf I Feed, Fatalist, Practice What You Preach, Quarantine, Next Of Kin To Chaos, Analysis Paralysis, Dead, Deceiver, Dementia Access, When All Is Said And Done, Unchallenged Hate, Nom De Guerre, Suffer The Children, Breed To Breathe, Silence Is Deafening, Nazi Punks Fuck Off
Prídavky: Scum, Human Garbage, You Suffer, Instinct Of Survival

[ Martin ]



[ 1999 | 2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 ]



Copyright © 1997-2013 incipitum.sk, ISSN 1337-222X
Doslovné ani čiastočné preberanie materiálu zo stránok incipitum.sk nie je povolené bez predchádzajúceho písomného povolenia redakcie.

Hit Counter by Digits